טכנולוגיה נוצרה כדי לשפר את חיי האדם. מה שמתחיל כגורם זר ובלתי טבעי, נוטה להשתלב בהדרגה ולהפוך לחלק בלתי נפרד מהשגרה עד שקשה לדמיין את החיים בלעדיו. ועדיין, מדענים, מפתחים ומעצבים שואפים למזער את הטכנולוגיה ככל שניתן, במטרה להעלים אותה מהעין לכדי רכיב שקוף בשגרת החיים, ולשם כךהם צריכים לברר כיצד משלבים את היכולת הטכנולוגית והעולם הדיגיטלי עם העולם האמיתי, באופן טבעי ומבלי שניראה מגוחכים. אחת התשובות העכשוויות לשאלה המאתגרת הזו היא טכנולוגיה לבישה: פריטי לבוש המכילים מנגנונים, מכלולים אלקטרוניים, ואפילו מחשבים. אז הנה דוגמאות בולטות מחזית העיצוב והטכנולוגיה העולמית:

רובוקופ

Robot Suit HAL הוא הרובוט הראשון בעולם שיכול להשלים, להרחיב או לשפר את היכולת גופנית של הלובש אותו. בהתבסס על האותות שהתקבלו ממוחו של המשתמש, תעזור החליפה להזיז את המפרק הרצוי בתיאום עם תנועת השרירים. HAL אמור להיות מיושם בתחומים שונים, כגון תמיכה בשיקום של אנשים עם מוגבלויות, בתמיכה בעבודת כפיים קשה במפעלים, בשימושים צבאיים של נשיאת מטען כבד, בפעולות הצלה באתרי אסון, וגם באזור הרבה יותר קליל - עולם הבידור.

Prof. Sankai University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc ©

בראש טוב - קסדה עם כרית אוויר

Hövding התחיל ב-2005 כעבודת גמר לתואר שני של שתי סטודנטיות, Anna Haupt ו Terese Alstin, שלמדו עיצוב תעשייתי באוניברסיטת לונד בשוודיה. הרעיון של פיתוח קסדה חדשנית היה תגובה לכניסתו של חוק שוודי, המחייב חבישת קסדה לילדים עד גיל 15. החוק עורר דיון סביב השאלה אם גם מבוגרים צריכים לחבוש קסדת אופניים - ולא רק ילדים. מהמחקר של שתי הסטודנטיות יצא תוצר חכם ומקסים, שמשלב קסדה וכרית אוויר המתנפחת בזמן תאונה ומגינה על האזורים הקריטיים בגוף.

Hovding ©

אם לסבתא היו גלגלים

הגלגלים הממונעים הקטנים בעולם הם סקטים, שיכולים להתגלגל במהירות של 10 קמ"ש למרחק של עד שבעה קילומטרים. SPNKIX, בעיצובו של Peter Treadway, הושקו השנה הודות למימון גולשים באתר kickstarter. זה מה שקורה כאשר אנשים זרים מתחברים לחלום של מעצב.

SPNKIX ©

שומר ראש

בלהט התחרות, ספורטאים אינם מודעים בדרך כלל לחומרת הפציעה שלהם, אם בכלל הבחינו בקיומה, והסכנה החמורה ביותר מתרחשת בפציעות ראש. checklight של Reebok עוצב ותוכנן במטרה למסור את הנתונים הללו, בזמן אמת, למאמן או לספורטאי עצמו, באמצעות חיישנים (סנסורים) קטנים ובלתי מורגשים המוצבים בעורפו של הספורטאי.

CHECKLIGHT by reebok ©

שלד ביוני

ekso Bionics ,חלוצה בתחום השלד הרובוטי, פיתחה רובוט לביש שהוא שלד חיצוני המאפשר לנכים המרותקים לכיסא גלגלים לקום וללכת. הדור הראשון, שדורש פיקוח רפואי, נועד לבני אדם עם פגיעה מלאה או חלקית בחוט השדרה והוא מסייע בשיקום תפקודי של ההליכה. הגרסה המסחרית של ekso הפכה לאחרונה לזמינה בעבור בתי חולים ומרכזי שיקום, אך החברה מקווה להפוך את הטכנולוגיה לנגישה יותר, כך שאנשים יוכלו להשתמש בה ללא פיקוח רפואי כבר בשנה הבאה.

™Ekso Bionics ©

נשמע בדיוני?

+

להצביע ביד

MYO הוא מכשיר תקשורת מבית Thalmic Labs, שמתלבש על היד כמו רצועה ויודע לזהות תנועות ומחוות יד ולהפוך אותן לפקודות מחשב. בכך הוא מציע דרך יותר אינטואיטיבית ומדויקת לתקשר עם כל מוצר אלקטרוני או דיגיטלי. המוצר מנצל את הפעילות החשמלית שנוצרת בשרירי היד בהפעלת תנועות יד ואצבעות, והופך אותה לפקודות מחשב. התקשורת נעשית באמצעות בלוטות' (Bluethooth). המוצר נמצא עדיין בפיתוח, אבל כבר אפשר להזמינו מראש באתר החברה.

MYO by Thalmic labs ©

וכך זה עובד:

גם בריא וגם יפה

מבית היוצר של אחד המעצבים המוערכים בשנים האחרונות, איב בהר,מגיע UP: צמיד שאוסף מידע על הפעילות הגופנית, השינה והתזונה של המשתמש בו. לאחר איסוף המידע, הצמיד שולח לאפליקציה בסמארטפון מידע וטיפים כיצד לשפר את התוצאות. המוצר "לומד את המשתמש" לאורך זמן ועוזר לו לשפר את איכות חייו. מכיוון שהצמיד מתלפף סביב פרק כף היד במקום בולט מאוד בגוף, העיצוב נועד לטשטש את העובדה הזו ולהפוך את הצמיד לבלתי מורגש ככל האפשר - מבחינת גודל, גמישות ונוחות. התוצאה היא תכשיט אופנתי ברמת גימור גבוהה, עם תשומת לב לפרטים ועם הטקסטורה שהפכה לסימן ההיכר של Jawbone. (הנה מוצר קודם של החברה הזו, רמקולים מעוצבים, באותה טקסטורה)

UP by Jawbone ©

+

קעקוע זמני

מוצר נוסף שמנטר את מצב בריאותו של הלובש הוא Biostamp של חברת MC10. מדובר במעגל אלקטרוני גמיש שנצמד כקעקוע זמני בעור. הוא עוקב אחר טמפרטורה, הידרציה ומתח, ומטרתו לקבל נתונים רפואיים ממטופלים מבלי לחבר אותם למכונות מסורבלות. הוא יכול לסייע לאתלטים לשפר ביצועים, ולהזכיר לכל אחד מתי הזמן המומלץ למרוח קרם הגנה מפני השמש. המוצר נשאר על העור כשבועיים כחלק אינטגרלי מהעור, עד שהוא מתמוסס.

Biostamp by MC10 ©

+

שעון חכם

הקרב הלוהט ביותר בתחום המחשוב הלביש ניטש בימים אלו בחזית השעונים החכמים, והוא מעסיק היטב את ענקיות המחשוב. סמסונג עומדת להשיק אחד כזה, לאחר שסוני יריבתה כבר הציגה מוצר פשוט יותר שמתקשר עם הטלפון החכם ומסוגל להשמיע שירים, להציג מפות וכדומה. לפי השמועות, אפל לא יושבת בחיבוק ידיים וגם המוצר שלה בדרך למדפים.

Samsung Galaxy gear ©

סמסונג, אם כן, חושפת את Samsung Galaxy gear, שעון חכם בעיצוב אלגנטי וזורם ובאיכות גימור מדהימה. המוצר מודיע למשתמשים על הודעות נכנסות (שיחות, טקסטים, מיילים והתראות), מספק תצוגה מקדימה של הודעות אלה ומאפשר בדיסקרטיות לבחור אם לפתוח אותן או להתעלם מהן. רמקול מובנה מאפשר לנהל שיחה ללא ידיים ולהפעיל פונקציות שונות. גם מצלמה איכותית מותקנת כאן, ויש פדומטר (מד צעדים) למעקב אחרי נתונים במהלך פעילות ספורטיבית. אבל הכי חשוב - סוף סוף תוכלו לדעת איפה, לעזאזל, הנחתם את הסלולרי...

Pebble smartwatch ©

Pebble smartwatch הוא שעון חכם שמסונכרן עם הסמארטפון ומתריע על שיחות נכנסות, הודעות טקסט, אימיילים והודעות מאפליקציות שונות. המוצר מאפשר לקבל מידע לגבי שיחות כאשר המשתמש נמצא בסביבה הביתית, או לראות הודעות כאשר הידיים תפוסות. המוצר נועד גם לשימוש ספורטיבי, לשמיעת מוזיקה ולמעקב אחר תוצאות. המוצר הוצג באתר מימון ההמונים Kickstarter וזכה למימון שיא של 10 מיליון דולר.

SmartWatch by Sony ©

אחת ההשערות לגבי עיצוב השעון של אפל Antonio de Rosa ©

גם ברכב

יצרנית הרכב היפנית "ניסן" חושפת בתערוכת Motor Show הבינלאומית בפרנקפורט את nismo smartwatch: מכשיר לביש לשיפור חוויית הנהיגה והבטיחות. השעון מנטר דופק ופעילות מוח, כמו גם חום גוף ורמות לחות, מתעד את ביצועי הנהג ובשילוב עם קריאת נתוני הרכב יכול להתריע על עייפות, חוסר ריכוז ולהציג נתוני רכב חיוניים.

nismo smartwatch concept by nissan ©

טבעת שליטה

אפל אמורה להשיק בסוף השנה טלוויזיה חכמה, שתופעל באמצעות טבעת דיגיטלית. אביזר השליטה יצויד בטכנולוגיית זיהוי תנועה ויאפשר "ניווט מצביע" לשליטה מדויקת יותר על ערוצי גלישה, ניהול תוכן והגדרות, משחקים וכדומה.

אחת ההשערות לגבי עיצוב הטבעת של אפל Victor Sot ©

זיהוי באמצעות הלב

אובדן הפרטיות הופך, ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, למטרד של ממש. מצד אחד כולם רוצים גישה חופשית ומהירה למידע פרטי, שלא לדבר על ביצוע פעולות בנקאיות בסיסיות בלי תורים, ומצד שני אף אחד לא רוצה שאלמוני יזדהה בשמו ויחטט בענייניו הסודיים. אז תגידו שלום לסיסמאות ולקודי האימות המסורבלים: אחרי קורא טביעת האצבע באייפונים החדשים, קבלו אתNymi- צמיד שמסתמך על קצב הלב כדי לאמת את זהותו של המשתמש. המחשב שלך, הטלפון החכם שלך, המכונית שלך ועוד הרבה יותר - כולם יזכו לגישה בהתאם לקצב הלב האישי, באופן אלחוטי.

Nymi by Bionym ©

נראה הזוי? אתם מוזמנים לצפות בסרטון הזה ולגלות לבד:

תיעוד 24/7

רוב המצבים המרגשים בחיינו הם ספונטניים, ולא תמיד יהיה שם צלם שיתפוס את הרגע. יש לי חלום (נ.ט.) למצוא מאגר אינסופי של תיעוד כזה איפשהו ביקום... עד אז, מציעה חברת OMG את Autographer - המצלמה החכמה-לבישה הראשונה בעולם. המצלמה, שפותחה בשיתוף משרד העיצוב Chauhan Studio, מחליטה אוטומטית אילו מרגעי חיינו שווה לתעד (עד 2,000 תמונות ביום). העיצוב מינימליסטי, לא מאיים ונענד כתליון, שאמור לאפשר לחיות איתו מבלי לזכור שהוא שם.

Autographer by OMG Life ©

+

בד חכם ללב רגיש

Intimacy הוא פרויקט אופנה של סטודיוRoosegaarde, שבוחן את התפר שבין אינטימיות לטכנולוגיה. הבגדים עשויים עור ורדידים חכמים, הרגישים לקצב פעימות הלב של הלובשים, ובהתאם לכך נעשים שקופים יותר. היצירה הנועזת נותנת ממד חדשני של חושניות וגילוי-לב למפגשים אינטימיים, והיא חלק מטרנד בעולם האופנה, שמגדיר מחדש את תפקיד הלבוש כחושף רגשות.

Intimacy 2.0 by Roosegaarde ©

המסכה הביונית

Eidos הוא פרויקט קונספט של חבורת סטודנטים ב-Royal Academy of Art בלונדון, והוא מורכב משני אובייקטים שמתלבשים על הפנים. הם מאפשרים כיוון והגברה של עוצמת הראייה והשמיעה, באותו אופן שמגבירים עוצמה של מכשיר טלוויזיה או רדיו. האביזרים מתמקדים בקול או בתמונה מסוימת, ומוסיפים להם אפקטים כדי להגבירם.

Eidos by Tim Bouckley, Millie Clive-Smith, Mi Eun Kim and Yuta Sugawaraui ©

משקפי גוגל

עליהם כבר שמעתם: הפרויקט הכי מפורסם בתחום המחשוב הלביש, וזה שתרם רבות לצמיחתו, הוא המשקפיים החכמים של ענקית החיפוש "גוגל". Google Glass יאפשרו גלישה באינטרנט, צילום תמונות וסרטונים ועוד שלל פעולות, באמצעות הפעלה קולית וללא שימוש בידיים. המידע יוקרן על גבי מסך קטן שמורכב על המשקפיים ויאפשר גם שיחות וידאו, ניווט בעזרת מפות, שירותי תרגום ועוד. המוצר מעורר סערה עולמית עוד לפני יציאתו לשוק בגלל השפעתו העתידית על פרטיות, בטיחות וצנזורה (שלא לדבר על שאלה שצריכה להטריד את יצרניות הטלפונים החכמים: מי יצטרך אותם בעידן המשקפיים החכמים?) העיצוב עתידני כמו הקונספט, משתמשים כבר דיווחו על תקלות ואי-נוחות, אבל בקלות ניתן לדמיין אותו מציף את רחובותינו.

google glasses ©