טוב, נכנעתי לדרישת הקהל בעקבות הפוסט האחרון על תלייה נכונה של תמונות: אז איפה אפשר למצוא אמנות?

לאלו ששאלו אותי "איך אני יכול להשיג אמנות יפה", או איפה אפשר "להוריד תמונות באיכות גבוהה", אני מקדישה את הציטוט הבא:

שלא כמו כמה פריטי ריהוט שווים, אמנות אי אפשר למצוא ברחוב. כמו כל עבודה שמכבדת את בעליה, גם לאמנים מגיע להתפרנס, ורבים מהם מוכרים את מרכולתם ויצירתם ברשת. אם אתם מוכנים לשלם לבייביסיטר כמה עשרות שקלים לשעה, או 300 שקל עבור 45 דקות של מסאז', אין סיבה שלא תשקיעו כמה מאות או אלפי שקלים בשעות עבודה רבות של אמן זה או אחר ובכשרונו הייחודי. במקום להיתקע שנים מול קיר לבן שעדיין "מחכה לתמונה האחת שתתאים", הכי פשוט לעשות מעשה: ראיתם משהו שנגע בכם, ריגש אתכם, היה יפה בעיניכם? הביאו אותו הביתה. הוא ישמח אתכם ויאיר את ביתכם לפחות כמו רהיט חדש, אם לא יותר.

בשנים האחרונות קמו כמה פלטפורמות אינטרנטיות בהן אמנים יכולים למכור את היצירות שלהם, ואפשר לחפש בהן ז'אנרים שונים בקלות. החנות הגדולה ביותר היא כמובן "אטסי". זו חנות ענקית עם מיליוני מוצרים, שמכריזה כי הכוונה שלה היא "להעצים אנשים לשנות את האופן בו הכלכלה העולמית עובדת". הם רואים עולם בו לעסקים קטנטנים יש השפעה על הכלכלה הגדולה, עולם בו לקונים לא אכפת רק ממחיר ומנוחות, אלא גם מזכויות ומבעלות.

כרזה של מרכוס ממלזיה למטריקס. מתוך posterinspired ב-ETSY

ואכן, חיפוש אחר המלה "אמנות" באטסי יניב כשני מיליון וחצי תוצאות. היצירות מסווגות על פי טכניקות: רישומים, ציורי צבע, פיסול, טכניקות מעורבות, קולאז' ועוד. יש שם גם יופי של פוסטרים, והרבה כרזות של סרטים (אם ממש קשה לכם להחליט מה אתם אוהבים לכו על סרט שאהבתם עם כרזה יפה). הבעיה עם אטסי היא שכל אחד יכול לפתוח חנות, והמבחר הוא אינסופי. כמובן שאפשר לחפש גם בפינטרסט תמונות או איורים יפים, פוסטרים או ציטוטים שאתם אוהבים, כדי למלא את החלל שלכם בתוכן.

איור של לנה גוברמן מתוך "שובבות רעננה". במרמלדה מרקט

המקבילה הישראלית של אטסי היא מרמלדה מרקט. כמו אחותה הבינלאומית, גם כאן צורכים אמנות כמו שצורכים צעיפים ועגילים, הכל מן המוכר ישירות אל הקונה. מרמלדה לא ממש מסננת את המוכרים שלה, ולצד איורים מקוריים וממוסגרים של מאיירים מוכרים תוכלו למצוא ציירים חובבים שמוכרים את הרישומים שלהם בשקל אחד. כך, בהשקעה של בין 50 ל-500 שקלים תוכלו לקנות איור מקורי של זאב אנגלמאיר, אסף חנוכה, הלית שפר (שגם כותבת כאן באקסנט), ועוד יוצרים ואמנים אחרים, פחות מוכרים.

גם באגף הצילומים תוכלו למצוא כמה אופציות, החל מצילומים של אלכס ליבק (בב' רפה!) ומירי דווידוביץ', דרך פוסטרים של פתקדיזיין. כשאתם בוחרים איורים, פוסטרים או כל אמנות - שימו לב למידות. לפעמים מבט קצר לא מספיק: צריך לחפש משהו בגודל דומה כדי להבין במה מדובר - שלא יהיו הפתעות כשמקבלים את החבילה. זה אחרת לראות את המידה 21X30 ס"מ ולראות דף A4 תלוי על הקיר. תמדדו.

King of the Poisoned world by Siolo Thompson. Saatchi Online

בין אם היו אלה שינויים בהרגלי הצריכה, או תיווך קל יותר של אמנות באמצעות האינטרנט, בשנים האחרונות יש יותר ויותר שווקים ואירועים שמטרתם למכור אמנות לקהל הרחב. אצלנו זהו "צבע טרי",בעולם זה Affordable Art Fair. גם גלריות מכובדות וידועות השיקו חנויות מקוונות בהן ניתן לחפש אמנות במחירים שפויים. המוכרת בהן היא "גלריה סאצ'י" הבריטית, שפתחה בשנת 2006 את החנות המקוונת Saatchi Online.

לא ברור אם יש אוצרות בדרך, מפני שההכרזה היא שהם מאמינים באמנים, שקובעים את המחירים שלהם בעצמם. בכל מקרה באתר של הגלריה אפשר לחפש תמונה על פי נושא, טכניקה, מחיר או צבע. מוצגות עבודות פופולריות, אמנים עדכניים וחדשים, וגם הדפסים זולים יותר של אמנות יקרה יותר, כמו זה שמוצג כאן, של סיולו תומפסון. הם שולחים לכל מקום בעולם.

עבודה של ליאור שור בקרטניקה

מי שהשכילו להרים אתר דומה בעברית הן דפנה ברקת ויפעת טללייבסקי, שהשיקו לא מזמן את קרטינקה. דפנה הגיעה מייעוץ תקשורת ויפעת מתחום האמנות ועיצוב הפנים. באתר היפהפה שלהן (עיצוב מצויין של סטודיו נעמה רז), אפשר לחפש אמנות לפי אמן, נושא, צבע, גודל ומחיר. הן בהחלט מסננות עבודות של אמנים שמגיעים אליהן, מציגות בכל פעם "אמן החודש" אחר, ומשלבות באופן ההצגה שלהן מקצועיות ועומק עם גישה מאד פרקטית ובלתי מתנצלת. קראו את הטקסט המעולה שכתבו על "טיפים לרכישת אמנות". המחירים באתר נעים בין 600 ל-16,000 שקלים. אפשר גם לתאם איתן פגישה והן יביאו כמה יצירות הביתה, לבדוק מה מתאים. הציור "ענן" של כרמלה וייס שנמכר בקרטינקה תלוי בחדר השינה בדירה חדשה שעיצבתי.

ליאת לבני, עץ, הדפס ורישום על עץ, 145x90 ס"מ, 2005. מוצג ב"מקום לאמנות עכשוויות"

גם חנויות היוקרה כבר הבינו שאמנות היא מצרך שמכירתו משדרגת את תדמית העסק, ושגם לקוחות שלא מתכוונים לקנות אמנות יחשבו על זה יותר בחיוב אם פשוט יפגשו בה. "הייטאצ' מטבחים", שחלל התצוגה שלה מתפקד כגלריה לאמנות ישראלית עכשווית, מעסיקים אוצר, עופר אליסון, שבוחר את האמנים שיוצגו בגלריה ומייעץ ללקוחות ברכישה. המחירים נעים בין 5,000 ל-25,000 שקלים. באולם התצוגה בהרצליה פיתוח פוגשים לקוחות שבאים לתכנן מטבח אמנות כבר בשלב מוקדם של התכנון. כך יש להם זמן "להתבשל" עם הרעיון של קניית אמנות ומיקומה בבית. גם כאן מציעה הגלריה שירות של התאמה בביתו של הלקוח.

Andy Astbury - A Norwegian Wave, from 500px

מלבד שיטוטים בחנויות ובאתרים יש עוד המון אתרים שמציגים תיקי עבודות של אמנים שונים. שניים שאני מכירה הם Behance ואתר הצלמים 500px, בו מצאתי את הצילום המרהיב הזה של אנדי אטסבורי. בראשון אפשר למצוא אמנים גרפיים שונים ולשלוח להם מייל, בשני אפשר לראות עבודות של מיטב הצלמים בעולם, ולפעמים גם לקנות.

עוד שיתוף פעולה בין רשת גדולה לבין אמנים הוא זה שבין אורבן אאוטפיטרז לבין Society6: גלריה מקוונת בה אפשר לשוטט בין המוני הדפסים ולהזמין אותם במגוון פורמטים, החל בתמונה ממוסגרת וכלה בכיסוי לאייפון.

כן, זה אינסופי.

אם בא לכם להכיר עוד קצת אמנות בארץ ובעולם יש כמה אתרים טובים שדרכם אפשר לעשות זאת:

  • ערב רב, כתב עת עצמאי מקוון לאמנות, תרבות וחברה.
  • המגזין Another, שמשלב תרבות, אופנה, פוליטיקה, אמנות ועוד.
  • הבלוג "האוצר הקנאי" - The Jealous Curator.
  • האתר Art.sy, בו אפשר לחפש ולגלות אמנות לפי מגוון קריטריונים.
  • הטאמבלר Booooooom.
  • הבלוג We make money not Art.

שיטוט נעים ואמנותי לכם!

(ותודה לנעמה ריבה וליהונתן משעל על העזרה).