"ספיד דיזיין" היא הכותרת שניתנה לאירוע שהתקיים אתמול (שלישי) במרכז עמיעד בשוק הפשפשים של יפו: במבט ראשון זה נראה כמו ''ספיד דייטינג'' - דייט קצר בין זרים, שמתחלפים כל כמה דקות. רק שהפעם ישבו מצדם האחד של השולחנות אדריכלים ומעצבים, בהם מוכרים ויקרים מאוד, שמעניקים את שירותיהם בדרך כלל לעשירי הארץ. מולם התחלפו אתמול משפחות – מהסביבה וגם כאלה שהגיעו במיוחד מפתח תקווה, מראשון לציון ואפילו מירושלים - שבאו לקבל ייעוץ מקצועי לשדרוג הבית, בפעם הראשונה בחייהן - ולא פחות חשוב, בחינם.

  • צפו בווידאו בראש העמוד: באים עם תוכנית - מקבלים ייעוץ.

מדובר ביוזמה של החוג לעיצוב פנים של המכללה למינהל, שאליה נרתמו עיריית תל אביב-יפו, המישלמה יפו וארגון "פעילה". החשש שמא קהל לא יגיע התבדה: עבודת ההכנה שנעשתה – פרסום פלאיירים, פנייה לראשי הוועדים של השכונות, הכתבה כאן ואפילו סטודנטים של המכללה שעברו מדלת לדלת והציעו עזרה בשרטוט תוכניות ומדידות מוקדמות – השיגה את המטרה: תור ארוך לא נרשם אמנם, אבל האולם היה מלא: יותר מ-40 אדריכלים ומעצבים שנענו להזמנה, וכ-60 משפחות שבאו לקבל ייעוץ. בעיני כרמלה יעקבי-וולק, ראש החוג לעיצוב פנים במכללה למינהל, כאירוע ראשון מדובר בהצלחה. "אין לי ספק שהאירועים האלה יהפכו לטרנד, טרנד חברתי מתבקש ומבורך, שאליהם יגיעו רבים", אמרה בסופו.

  (צילום: עידן גרוס)

חלק מהמשפחות – זוגות צעירים, הורים עם ילדים קטנים, וגם מבוגרים יותר, שבא לקבל ייעוץ בשביל הבן או הבת הגדולים - הסתפקו ב"סשן" אחד או שניים (לכל סשן הוקצו 20 דקות, ואז הורו המארגנים להתחלף), וחלק נהנו מייעוץ של כמה אדריכלים, בזה אחר זה. הסוגיות שהועלו שם היו מגוונות: מעיצוב ותכנון נכון של חדר הילדים לתאומים שבדרך, דרך שיפוץ הדירה הישנה שקנתה הבת עם בן-זוגה, ועד ארגון מחדש של החדרים בדירה זוג שילדיהם בגרו ועזבו את הבית.

''תקציבים אחרים לגמרי''

בסופו של האירוע, נראה היה שכולם שרויים באופוריה: ה"לקוחות" - מהפתרונות ומהייעוץ שקיבלו; והאדריכלים בזכות הסיפוק מהנתינה ומעצם שבירת השגרה – גם מבחינת אופי הלקוחות שלהם, וגם מבחינת קצב הדברים ואופיים. "היינו צריכים לעבוד פה עם תקציבים אחרים לגמרי וסדרי גודל שונים לגמרי מאלה שאנחנו רגילים אליהם. זה היה מאתגר ומעניין", הסבירה אדריכלית רות פקר.

"בשגרה אנחנו חיים את 'ערוץ החיים הטובים'", אמר פרופ' ואדריכל יוסי פרידמן מהמכללה למינהל. "חלקנו רגילים לעבוד בלי מגבלות תקציב, הלקוחות מפנקים אותנו, אנחנו נוסעים למסעות קניות בעולם. כאן היתה לנו הזדמנות לתת. לרופאים יש את ה'אאוטלט' שלהם, של ארגונים כמו רופאים ללא גבולות, לעורכי הדין יש מסגרות לייעוץ משפטי בחינם, וגם אנחנו זקוקים ל'אאוטלט' כזה, למפגש עם הקהילה בה אנחנו חיים".

כל האדריכלים שאיתם דיברנו אמרו שישמחו להגיע לעוד אירועים כאלה. יעקבי-וולק סיכמה: "אנשים כאן דיברו על שינויים, על עצות שקיבלו. אני לא בטוחה שמכאן הם יילכו ישר לעשות את השינוי הזה, אבל אני בטוחה שזה שינוי תודעתי עמוק, שיוביל לאחרים. הכוח של העיצוב לשנות חיים של אנשים הוא גדול. אני חושבת שאחרי הקיץ האחרון והמחאה החברתית אנשים מבינים שקשרים עם אנשים אחרים יכולים להועיל לעיר ולסביבה שהם חיים בה. אני חושבת שהעתיד של הדבר הזה הוא עתיד של נטוורקינג: מכאן והלאה זה יהפוך להיות מין טרנד. כל מיני עיריות ומוסדות יתחילו לעשות את זה, וזה מעולה - כי זה אומר שהרבה יותר גופים יעזרו להרבה יותר אנשים, הרבה יותר אנשים ישתמשו בזה ולהרבה יותר אנשים יהיה אכפת מהסביבה שהם נמצאים בה. ואנשים שאכפת להם מהסביבה שהם חיים בה הם אנשים מאושרים יותר".

תראו מה אפשר לעשות מדירות ישנות, בתקציבים שפויים:

  (צילום: אילן נחום)

>> עם קצת צבע, גם בדירה שכורה תרגישו בבית: טיפים לשדרוג דירות שכורות

  (צילום: אמית הרמן)

>> תושייה ושתי ידיים טובות יחסכו לכם קניית רהיטים

>> וכך הפכו אורוות הברון המוזנחות לקליניקה מטופחת:

   (צילום: איתי סיקולסקי)
(צילום: איתי סיקולסקי)