עד לפני כמה שנים, נדמה היה שבישראל יש רק שני סוגים של מלונות – או "מכוכבים" עם מאות חדרים, או בתי הארחה קיבוציים ובתי הבראה. אחר כך באו הצימרים. בינתיים המצב השתנה ללא הכר, וזו רק ההתחלה: מלונות הבוטיק כבשו את תל אביב-יפו, ובאשר תפנה העין של ההולך בה, היא תפגוש מלון כזה - חדש, מתחדש או משתפץ. אבל זה לא קורה רק בעיר הגדולה, שהולכת (באיחור) עם רוח הזמן של תעשיית המלונאות העולמית. אחרי הכל, מלונות בוטיק נפתחו השנה גם בירושלים, בחיפה ובעכו, והיד עוד נטויה.
מומחי תיירות מסבירים שזוהי רוח הזמנים: פעם האורחים רצו להרגיש אזרחי העולם, להגיע למלון ולהרגיש שהם נמצאים בטריטוריה מוכרת – לדעת איך ייראה מזנון ארוחת הבוקר ואיזה שטיח יחפה את רצפת המסדרון. את כל אלה סיפקו בישראל מלונות הרשת – מוריה, הולידיי אין, שרתון, פלאזה או הילטון – שהגיחו לאוויר העולם בשנות ה-60 של המאה הקודמת ותרמו לתחושה של כפר גלובלי קטן. אבל התיירים של המאה ה-21 מחפשים אחרי חוויות חדשות וייחודיות, חדרי לינה עם אופי ואישיות, רצוי "אותנטיים".
זוהי למעשה חזרה לשנים שלפני צמיחת הרשתות. היום קוראים לזה בוטיק, אבל פעם זה היה פשוט "פנסיון המבריא" במטולה, או "אמריקן קולוני" במזרח ירושלים. העיקר הוא הבידול, אומר צביקה בורג, עורך מדור התיירות במגזין "לאשה": "בוטיק הוא למעשה הגדרה לאופי האירוח. הרעיון הוא לתת למתארחים ערך נוסף ללינה וארוחת בוקר. לכן גודל המלון ומיקומו לא משנים". מה יכול להוסיף ערך? "מיקום מדהים, מבנה היסטורי עם סיפור, אדריכל ידוע שעיצב את המלון. כל מה שהוא לא בניין קוביות עם 400 חדרים זהים". עיצוב הוא ללא ספק חלק חשוב מאוד בחווית האירוח, לא פחות מהנוחות. הנה מלונות הבוטיק הבולטים שנפתחו כאן השנה, ואלה שצפויים להצטרף לתחרות בשנתיים הקרובות ולהגדיר מחדש את היצע האירוח הישראלי - הן לתיירים זרים, הן לנו המקומיים. במגזינים ובבלוגי העיצוב בעולם שמים לב להתפתחויות, ומסקרים באהדה רבה את בתי המלון הנפתחים בישראל, כחלק מהסיקור האוהד ממילא לתל אביב ולאטרקציות אירוח ברחבי הארץ.האפנדי, לואי התשיעי, עכו
השוס העיצובי של הקיץ הזה הוא ללא ספק מלון "האפנדי" בעכו העתיקה, שפתח המסעדן הוותיק אורי ירמיאס ("אורי בורי") בשני בתי מידות שנבנו בתקופה העות׳מאנית על גבי מבנה עתיק יותר מהתקופה הצלבנית, שנבנה בעצמו על שרידים מהתקופה הביזנטית (המאה הששית לספירה). על מלאכת התכנון והעיצוב הופקדו האדריכלים ארנון ניר וישי ברסלואר מ-"arstudio", והמעצבת אורית קולונימוס. השלושה נכנסו לעבודה בתום שלבי השימור והרסטורציה, שביצעו כאן מומחים איטלקים.
בשלבי העבודה הראשונים נתקל צוות האדריכלים בחשש של היזמים מאדריכלות ועיצוב מודרניים, "אך ככל שהתקדמה העבודה השתחררנו מהגדרות ומצאנו מקום לפתרונות עכשוויים, שנותנים מענה לדרישות פונקציונאליות ובו זמנית משמרים את רוח המקום", אומר ניר.
וכך, בלובי המלון, מתחת לקשתות עשויות אבן כורכר שמיתמרות לגובה שישה מטרים, הוצבו כורסאות הסושי שעיצב אדוארד ואן ולייט ל"מורוסו". הכורסאות הצבעוניות שולבו לצד כסאות דמשקאיים, גופי תאורה מודרניים עם רגלי ברזל ואהילי פליז בעיצוב טום דיקסון, ומגשי נחושת ממורקת שנקנו בשוק בעכו. גם בחדר האוכל נתלו מעל שולחן אבירים ארוך שלושה מקבצים של גופי תאורה עשויים זכוכית יצוקה, בעיצובו של דיקסון.
סוויטות השינה מוקמו במבנים שהיו בעבר בתי פאר, ושוחזרו בהן התקרות המצוירות, הכרכובים המגולפים ועיטורי הקירות. "האתגר שעמד בפנינו היה לשמר את הפרופורציות בחללים המקוריים. לשלב מערכות מיזוג ומדיה, ובעיקר חללי רחצה, בלי לפגוע בחללים שנבנו קודם להמצאת האסלה – היווה אתגר ראשון במעלה", מסביר ניר. "היה ברור שפתרונות בית ספר של מלון סטנדרטי – ארונות מצד אחד של הכניסה וחדר רחצה סגור מעברו השני – לא באים בחשבון". האדריכלים תיכננו קירות "Free standing", בהם הוטמנו חלק מהמערכות הנדרשות ושובצו אלמנטים דוגמת כיור, שלא דורש פרטיות. בעיצוב החדרים הופגן איפוק, כדי להעניק לאלמנטים המקוריים את מלוא הבמה. סקלת צבעים מונוכרומטית, פריטי נגרות עשויים עץ אלון מושחר ומרצפות אבן קררה אפורה משלימים את רוח המבנים המקורית.
"Townhouse Tel Aviv", יבנה 32, תל אביב
ב''טאונהאוס תל אביב", המלון החדש של איש העסקים אורי חיות, הושקעו עשרה מיליון שקלים. חיות ביקש ליצור בית מלון עירוני ואינטימי, בהשראת הפנסיונים של תל אביב הקטנה בתחילת המאה הקודמת. על מלאכת העיצוב הופקדו דפנה קסטיאל ובן זוגה, ויטל וייסמן. המלון נמצא בבניין לשימור שנבנה ב-1932, ומציע 19 חדרים. "רצינו ליצור חוויה ביתית ובחרנו פריטים שהיינו משבצים אצלנו בבית", אומרת קסטיאל.
הקירות נצבעו בלבן (מחווה לעיר הלבנה, אם תרצו) והלובי רוצף בטרצו מקומי. את העובדה שלא אושרה הקמת מסעדה בקומת הכניסה ניסו כאן להפוך ליתרון, באמצעות מטבח עשוי עץ אלון טבעי, שפתוח לטובת האורחים בכל שעות היממה. הסועדים מוזמנים לשבת סביב שולחן מסיבי וארוך, עשוי עץ אלון צבוע בשחור, ולסעוד את ליבם (בניגוד ל"הוטל מונטפיורי" הסמוך והוותיק יותר, למשל, שמציע ארוחות בוקר - קונספט שונה של אירוח). חדרי השינה, בעלי תקרה גבוהה, נחלקו לצבעי לבן, כחול וחול, ובכל אחד מהם נתלו תמונות מאוסף האמנות של המלון, שמורכב כולו מעבודות של אמנים ישראלים. את ההפתעה מספקים חדרי הרחצה, שהוצבו, לאחר מסע שכנועים גדול, בחזית הבניין המעוגלת.
''טמפלר'ס'', שדרות בן גוריון 36, חיפה
מלון "טמפלר'ס חיפה" ממוקם בלב המושבה הגרמנית, צמוד לגנים הבהאיים. המלון, שמכיל עשרה חדרים, שוכן במבנה טמפלרי שאותו בנתה ב-1870 משפחת וורסטר, מחלוצי הטמפלרים בחיפה. אלה היו שני מבנים צמודים – האחד שימש כבית מגורים והשני כבית מלאכה לתיקון עגלות. יותר ממאה שנים אחר כך, ב-1998, שיפצו בעלי המבנה, אמיר מונסון ורובי סונסינו, את החזית, תוך שמירה קפדנית על אופיה. השנה הושלם שיפוץ הפנים, בתכנונו של אדריכל נתן פייביש. על הנגיעות האותנטיות אחראיים רצפת החללים הציבוריים, שעשויה מרצפות אבן בגדלים שונים, וקיר לבנים מקורי שנחשף תוך כדי השיפוץ. הלובי ובית הקפה חופו בפרקט עץ אלון מיושן.
השאר מהווה הפתעה מודרנית ומנוגדת לחלוטין לאותנטיות הטמפלרית ששומרה בחזית: בלובי בולט בר זכוכית באורך חמישה מטרים וצינורות מיזוג תעשייתיים וגלויים. את האווירה משלימים רהיטים שקופים עשויים פרספקט ותאורת לדים. גם בחדר האוכל שולט הריהוט השקוף. באופן לא שגרתי, גם החדרים עוצבו בקו הייטקיסטי, כל אחד מהם שונה, כשבולטים חדרים שחורים עם תאורת לד שקועה וצבעונית.
''Rothschild'', רוטשילד 71, תל אביב
בפברואר האחרון נפתח "The Rothschild", בבניין לשימור שתיכנן האדריכל זאב רכטר ב-1934 (מעל מסעדת "קנטינה"). במלון, שכולל 25 חדרים, הושקעו עשרה מיליון שקלים, ועל העיצוב הופקד משרד האדריכלים שאלתיאל-קסטיאל. העוסקים במלאכה הקפידו על שימור חדר המדרגות, האופייני לתקופה שבה נבנה הבניין. מרצפות המוזאיקה המקוריות תוקנו, וכך גם המעקה.
עיצוב הפנים שואב השראה מהשדרה המרכזית שבה ממוקם המלון. תמונה שצולמה בה מופיעה כמוטיב חוזר על גב המיטה ועל המקלחון. עץ אלון שולט בפרקט ובפריטי הנגרות, אפור בריפוד הספות ולבן בבדי המצעים. כל אלה מהווים רקע מונוכרומטי לאלמנטים ירוקים דוגמת כריות ושטיחים בחדרים, ולאלמנטים כתומים בשטחים הציבוריים. בכל חדר נתלו 20 עשרים גלויות מקוריות פרי עבודתו של האמן רוני אלוני, שאותן מוזמנים האורחים לסדר כרצונם.
''הוטל B'', ברדיצ'בסקי 14, תל אביב
ביוני האחרון נפתח "הוטל B", הכולל 23 חדרים, ספא, בר ובית קפה. המעצב רובי ישראלי בחר בקו בהשראת אירופה הקלאסית. בבית הקפה בולטים חיפוי קיר משובץ של המעצב ראלף לורן, פרקט צרפתי בגוון ירוק ורהיטי עור בעבודת יד, שיובאו מספרד. בחדרים נעשה שימוש באלמנטים דוגמת אמבט שיש, מנורות ארט-דקו, חפצי אמנות ותמונות שנקנו בגלריות פריזאיות, ומשלימים את האווירה שביקשו בעלי המלון ליצור.
''עדן האוס פרמייר'', ישכון 11, תל אביב
המלון שנפתח לאחרונה בסמטאותיה המתחדשות של שכונת כרם התימנים עוצב ברוח אירופית-רומנטית. מקימיו הם, זוג רופאים שהחליטו לעבור לענף האירוח. הם שיפצו בניין נטוש ומוזנח, אחרי שהוקסמו מ"החוויה האותנטית שמציעה השכונה". למעלה ממיליון שקלים הושקעו במלון, הכולל 12 חדרים. גם את המלון הזה עיצב רובי ישראלי ברוח הזיכרונות והאסוציאציות שהעלו מיכאל וסרגיי על בית ויוקרה. התקרה נצבעה בוורוד, הקיר המרכזי באדום-פוקסיה, ואת האווירה משלימים שטיחים עבים, וילונות עשירים, טפטים שיובאו מצרפת, בר עשוי עץ מגולף ונברשת בדולח.
מלונות ''אטלס'' בירושלים ובחיפה
שני מלונות בוטיק חדשים של הרשת, ''ביי קלאב'' בחיפה ו''ארתור'' בירושלים, מתוכננים להיפתח בסתיו הקרוב. המלון ברחוב דורות ראשונים בירושלים, ביתיים נטול שם, יציע 53 חדרים והוא מעוצב בסגנון קולוניאלי של שנות ה-30 של המאה הקודמת, שבמהלכן עברה העיר משליטת הטורקים לשליטת האנגלים. המעצב אורן ברונשטיין משלב במלון רהיטים עתיקים ואלמנטים אתניים לצד צילומים היסטוריים של חיי היום-יום בעיר. החדרים רוצפו באריחים מצוירים ורוהטו בספות עור בסגנון ה"קלאב צ'יירס", שהיו אופייניות לתקופה. חלק מפריטים נקנו בשווקי פשפשים ברחבי הארץ, אחרים יוצרו במיוחד עבור המלון.
המלון השני, ברחוב חסן שוקרי בחיפה, נמצא בבניין שנבנה בשנת 1912. במקור היתה לו קומה אחת, אך בעזרת אדריכל דני ברלר הוסיפה לו הרשת עוד ארבע קומות. גם כאן עיצב אורן ברונשטיין את 52 החדרים, הפעם ברוח הזוהר של שנות ה-40 וה-50 של המאה הקודמת. את פני הבאים מקדם חלל בגובה חמישה מטרים, עתיר קשתות ומרצפות שיש קררה עתיקות. בלובי שולטים צבעי שחור וירוק, וממנו אפשר לרדת ללאונג' שכולל בר, גינה, בריכת נוי ובוסתן. גם החדרים מתאפיינים בתקרות וחלונות גבוהים, שפונים למפרץ.
ובקרוב:
בשנה הקרובה אמורים להיפתח עוד כמה מלונות בוטיק ששמם כבר נישא באוויר:
- מלון "עלמה" של משפחת שטראוס , שנמצא ממש מול ה"Townhouse" ויכלול גם מסעדה חדשה של השף יונתן רושפלד.
- רותי ומתי ברודו (בעלי הקופי-בר, הבראסרי, הוטל מונטיפיורי, רוטשילד 12 ודליקטסן) נמצאים בשלבי תכנון של מלון בוטיק בפינת שדרות רוטשילד ורחוב נחמני (בינתיים הם השאילו את הבניין לאנשי המחאה החברתית, שהפכו אותו ל''בית העם'').
- "מנדלי סטריט הוטל" (מלון ''אדיב'' הוותיק) אמור להיפתח בינואר, לאחר שיפוץ ועיצוב של ברנוביץ-קרוננברג, ויכלול מסעדת שף חדשה של רפי כהן.
- אבי יפרח (בעלי מלון הבוטיק "דיאגלב"
ברחוב מאז"ה) יפתח מלון חדש בבניין היפה שבו שכנו משרדי "Evergreen", בשדרות רוטשילד פינת רחוב אנגל. הפרויקט נמצא בשלבי שיפוץ מתקדמים.
אבל המלון המסקרן מכולם – שנמצא כבר ארבע שנים בתהליכי שימור ובנייה, שאמורים להסתיים בסתיו הקרוב – הוא מלון "נורמן" בכיכר המלך אלברט בלב תל אביב. הוא מורכב משני בניינים מ-1925 שהוגדרו "לשימור מיוחד", ויכלול 30 חדרי מלון ו-20 סוויטות למגורים. בקומפלקס ייבנו גם מסעדה, בריכה על הגג, לאונג' עליון, מיני ספא וחניון. על תכנון המלון הופקד אדריכל יואב מסר ועיצוב הפנים נמסר לסיביל דה מרג'רימלון, מעצבת מצרפת.
עוד מלונות בוטיק:
>> ואיך ייראה מלון הספא החדש בקיבוץ קרית ענבים?