חשבתם פעם מה בעצם נשאר לנו בזיכרון משיעורי תורה בבית הספר או מה אנחנו באמת יודעים על החגים שלנו? ומה היה קורה אם במקום ללמוד מספרים היינו לומדים תוך כדי משחק או פעילות מהנה אחרת?

תארו לעצמכם עולם שבו מערכת החינוך מכניסה לתוכנית הלימודים לימודי מתמטיקה תוך שיעור בישול, היסטוריה על ידי כדורגל וספרות בציור או פיסול. בעולם כזה גם היו מלמדים תנ"ך תוך כדי מריחת לק צבעוני על ציפורני התלמידות הרכות.

בעצם, תאמינו או לא, יש כבר שיעור כזה - והוא מתקיים בבית ספר היהודי על שם סלומון שכטר שבפרבר ניו יורקי. לְמה שהתחיל מרעיון מופרך של רבה צעירה ויצירתית בשם יעל בוכלר קוראים "מדרש מניקור" והוא צובר הצלחה מסחררת - יעל מוזמנת להנחות אירועי מניקור יהודי, הפרויקט זכה לכתבות בניו יורק טיימס, האפינגטון פוסט, פשיונסטה ועוד, והיום הופך לעסק של ממש עם ליין מוצרים לפי חגים והזמנות מכל רחבי העולם.

פרשות השבוע על הציפורניים

יעל בוכלר בת ה-26 גדלה בלונג איילנד, למדה בבית ספר היהודי שבו היא מלמדת היום, ושם טיפחו את אהבתה ללימודי יהדות. היא גדלה בבית מהזרם הקונסרבטיבי (מסורתי), בו שמרו שבת וכשרות, אך מתוקף היותה משויכת לזרם שוויוני, היו לה הזדמנות להנחות תפילות ולקרוא בתורה בבית הכנסת. במהלך לימודיה באוניברסיטת ברנדייס החליטה להפוך לרבה: "הרגשתי שבתור רבה אוכל לשלב את התשוקות שלי לתורה, לימודי יהדות ובניין הקהילה", היא מספרת.

מתי צץ הרעיון של מדרש מניקור?

"כבר כשהייתי בכיתה ו' ביטאתי את היצירתיות שלי על ידי מניקור", מספרת יעל. "בתקופת לימודיי בקולג', ציירתי לעצמי ציורי מניקור שמבוססים על פרשות השבוע, וקראתי לזה 'מדרש מניקור'. הבנתי שלימוד התורה שלי מקבל משמעות חדשנית ומרגשת יותר דרך ציור על הצפורניים שלי. החלטתי שבכל פעם לאחר לימוד פרשת השבוע, אתרגם את הסצנה שלמדתי לאיורים על הציפורניים שלי. למשל, סצנה מתוך גן העדן, תיבת נח וכו'".

מניקור לא משתלב כל כך עם הדת, לא?

"בספר דברים ו' ח' כתוב: "וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל יָדֶךָ". פירוש הפסוק פשוט. "מדרש מניקור" נראה כמו הדרך המושלמת לכך שאות התורה תהיה פיסית על גבי הידיים שלנו. בעיניי, ציור מניקור המתאר את פרשת השבוע הוא לא המניקור היפה ביותר אבל כן המניקור המשמעותי ביותר. נשים רבות ממילא צובעות את ציפורניהן מדי שבוע, אז למה לא להפוך את זה לפעילות דתית? מבחינתי, 'מדרש מניקור' מאפשר לנשים הזדמנות לבלות זמן רב יותר בתלמוד תורה. ואגב, מדרש מניקור אינו מיועד רק לנשים שאינן אוהבות מניקור מלכתחילה".

סיפור גן עדן הופך ללק (צילום: MidrashManicures.com)
סיפור גן עדן הופך ללק (צילום: MidrashManicures.com)

זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, איך בית הספר הגיב? התלמידות? ההורים?

"בית הספר מאוד תמך ברעיון של מדרש מניקור. ניתנה לבנות האפשרות לבחור בין שיעורי בחירה רבים, ריקוד, אמנות, גינון וגם מדרש מניקור. התלמידות מייד אהבו את הרעיון. בהתחלה הן פשוט לא האמינו שהן הולכות ללמוד איך לצייר על גבי הציפורניים שלהן בבית הספר! הורי הבנות, אמהות ואבות כאחד, שמחו גם הם על הבחירה. בנותיהן חזרו הביתה עם מניקור מגניב ובנוסף גם היו מסוגלות להסביר את פרשת השבוע עליה מבוסס המניקור. אבא אחד אמר לי: 'ברור שזה משהו שאף פעם לא הייתי מסוגל לעשות לעצמי, אבל אני שמח שלבת שלי יש את האפשרות הזו. היא כל כך שמחה ללמוד תורה בדרך הזו'".

לא רק הסביבה הקרובה התלהבה, מתי התקשורת החלה לשים לב לרעיון היצירתי?

"ב-2011 השקתי לראשונה את האתר שלי MidrashManicures.com. עד אז לא תיעדתי מעולם את ציורי הפרשה מדי שבוע. ברגע שהתחלתי לפרסם יומיום תמונות מתוך 'מדרש מניקור', עיתונאים ובלוגרים רבים חשבו שזו דרך מאוד ייחודית ללמוד ולהפיץ את התורה וביקשו לסקר".

תמיד היית כל כך בטוחה שזה יצליח?

"ידעתי שלמדרש מניקור תהיה הצלחה אדירה בקרב נערות מהסיבה שהן כל כך אוהבות להשתעשע עם הציפורניים שלהן. היה לי ברור שאם אשלב סיפורים מעניינים מהתורה יחד עם קישוטים כיפיים, העניין יהפוך לפופולרי".

שיעור המניקור שיפר את ציוניהן של התלמידות?

"אני חושבת שכל תלמידה שהשתתפה במדרש מניקור בשיעורי הבחירה או בסדנה חד פעמית קיבלה השראה חדשה למה זה אומר להביע את היהדות שלה בצורה יצירתית. אני מקווה שתלמידים ימצאו דרכים יצירתיות להתחבר לזהות היהודית שלהם, אם זה דרך מדרש מניקור או לא".

איך מתנהל שיעור כזה?

"כל שיעור אנחנו מתחילות בדיון על פרשת השבוע ותלמידות לומדות בחברותא על נושא מסוים. לאחר מכן הן חוזרות לדון יחד בפורום כיתתי על הנושאים והסמלים מתוך החומר הנלמד שנוכל לצייר על הציפורניים שלנו. התלמידות עובדות בקבוצות על ציורי הציפורניים שלהן - חלק מהתלמידות טובות יותר במריחת שכבת הבסיס, אחרות טובות יותר בציור הסיפורים על הציפורן ואני גם תמיד בסביבה כדי לעזור לכל מי שצריכה עזרה נוספת עם העיצובים".

סביבונים על האצבעות (צילום: MidrashManicures.com)
סביבונים על האצבעות (צילום: MidrashManicures.com)

מה ציירת עם התלמידות שלך לכבוד חנוכה?

"לחנוכה, הבנות ואני למדנו מהתלמוד על נס חנוכה. הנערות בחרו לצייר חנוכיות, צלוחיות של שמן וסביבונים על כל אחת מאצבעותיהן. אחרות ציירו סביבונים בכל אחת מהאצבעות שלהם עם האותיות נ', ג', ה', ש' ופ' שעל הסביבון. הבנות התלהבו ממש מליין מדבקות המניקור החדש שייצרתי במיוחד לחנוכה. עכשיו הן יכולות לעשות מדרש מניקורים בקלות בעזרת מדבקות".

מה עומד מאחורי ליין המדבקות?

"'מדרש מניקור' השיק ליין ראשון מסוגו אי פעם של מדבקות ציפורניים יהודיות, מהיר, יעיל וקל לכולן. התחלנו עם מדבקות ציפורניים לימים הנוראים לפני ראש השנה, עם איורים של שופרות ותפוחים בדבש, ועכשיו יש לנו ליין חדש ומיוחד לכבוד חג החנוכה. מכיוון שבחג החנוכה נוהגים לתת דמי חנוכה ומתנות, הוצפנו בהזמנות מכל רחבי העולם, מישראל, צרפת, אוסטרליה וארצות הברית. בעיניי, מדבקות ציפורניים לחנוכה הן דרך מהנה וחינוכית לחגוג את החג. כל ערכה מגיעה עם חידון חנוכה מיוחד על גב האריזה. אנחנו כבר מתכננים קדימה את הליין הבא שלנו - מדבקות ציפורניים יהודיות לפסח, עם מדבקה לכל אחת מעשר המכות".