עשר שנים עברו מאז העלייה האחרונה של מכבי ת"א לפיינל־פור היורוליג. הקבוצה ההיא ספגה ביקורות אינסופיות באותה עונה, והיו רגעים שבהם דיבורים על הגעה למעמד נשמעו כמו מערכון לא מצחיק – שלא לדבר על זכייה באליפות אירופה. אבל היה שם איזשהו קסם, שהוביל לבסוף להנפה בלתי אפשרית. אם תשאלו אנשים במועדון הצהוב, הם מרגישים את אותו הקסם גם הפעם.
אחרי שהקבוצה נאלצה לנדוד ברחבי אירופה בגלל המלחמה בארץ, אירחה את המשחקים שלה ביורוליג בבלגרד ולאורך כל העונה התרוצצה מול יציעים ריקים ושמעה את חריקות הנעליים על הפרקט, היא נמצאת רק 40 דקות מחזרה לפיינל־פור אחרי עשור. שוב, נגד כל הסיכויים. פנאתינייקוס סיימה את העונה הסדירה במקום השני, מכבי נאלצה לעבור את הפלייאין, ועדיין היא ביתרון 1:2 בסדרה ויכולה להשלים הערב (21.45) בסרביה את המשימה. אף אחד במועדון לא רוצה לחזור לעוד ביקור באתונה בשבוע הבא למשחק חמישי על כל הקופה.
3 צפייה בגלריה
ניבו
ניבו
מרגישים את אותו הקסם גם הפעם. שחקני מכבי ת"א
(צילום: EPA/ANDREJ CUKIC)

קרוסלת מאמנים

העשור שעבר מאז אותה זכייה לא היה פשוט עבור המועדון הצהוב, שגילה שהכדורסל האירופי משתנה ומשאיר אותו מאחור. מדי עונה מכבי מצאה את עצמה נתקעת בתקרת זכוכית שלא הייתה קיימת לפני כן. מכבי הייתה קבוצת צמרת קבועה במפעל, יצרה לעצמה מעמד והרתעה, התברגה במקום השלישי במספר הזכיות בכל הזמנים עם שישה גביעים, אבל שינוי שיטת המשחקים בעונת 2016/17 פגע בה. הצהובים החלו להתמודד עם הקבוצות החזקות והעשירות פעמיים במהלך העונה הסדירה, התוצאות הידרדרו וההנהלה נכנסה לסחרור ועשתה כל טעות אפשרית בניסיון לתקן.
"זה היה מאוד קשה", אומר גורם במועדון, "פתאום להבין שהכל השתנה בבת אחת, היו אנשים שהרגישו שעקרו להם את הרצפה מתחת לרגליים. הרי אי־אפשר היה להתחרות בכסף שיש לקבוצות אחרות כמו ריאל מדריד או ברצלונה, ואם בעבר היינו יכולים לפגוש אותן רק בשלבים המכריעים, ששם כבר ידוע שלא הכסף לבדו קובע, אלא הרבה משתנים כמו מנטליות או פציעות, אז לפתע הקבוצות האלה תופסות את כל המקומות הראשונים וקשה מאוד לעבור אותן בסדרה ברבע הגמר".
לקח לצהובים זמן רב כדי לשנות את החשיבה ולהבין שהם לא שייכים לאותו מרוץ, ושכר הלימוד היה גבוה. בכל פעם שבה הקבוצה עברה עונה לא מוצלחת, בקיץ היה מגיע חריש עמוק על הקווים ובסגל השחקנים, שוב ושוב להתחיל מחדש. הנטייה הזו הובילה לאווירה רעילה במועדון, כשהמתכון המנצח לא נמצא. שנים עברו בחיפושים אחר המאמן שיתאים להוציא את המועדון מהבוץ האירופי, ואחר השחקנים המתאימים עם האופי "המכביסטי". המרדף אחרי התוצאות נועד גם לשפר את בעיות התדמית שנוצרו ולפייס את האוהדים, שהחלו לאבד את האמון במקבלי ההחלטות.
3 צפייה בגלריה
התחיל את 2016/17 העונה על הקווים, ופוטר באישון לילה. אדלשטיין
התחיל את 2016/17 העונה על הקווים, ופוטר באישון לילה. אדלשטיין
התחיל את 2016/17 העונה על הקווים, ופוטר באישון לילה. אדלשטיין
(צילום: עוז מועלם)
השפל האמיתי היה ב־2016/17: ארז אדלשטיין התחיל את העונה על הקווים, פוטר באישון לילה ואחריו עברו בקבוצה עוד ארבעה מאמנים עד לבאזר האחרון! "בגלל הלחץ לחזור לימים הטובים באירופה, אז כל הפסד היה מקפיץ את כל המערכת", מספר גורם בסביבת הקבוצה. "חשבו שאם הפסידו משחק אחד אז צריך לפטר את המאמן כדי שלא ייווצר כדור שלג – ואז עוד עונה הלכה. לאט־לאט הם הבינו שזה לא עובד ככה. קבוצה צריכה שקט, מאמן צריך יציבות וביטחון, וגם שחקנים אי־אפשר להחליף כל שני וחמישי. הרי איך שחקן יכול להתחבר לקבוצה אם הוא מפחד בכל אימון שיחליפו אותו במישהו אחר למחרת?"
והיו הרבה "מישהו אחר". במכבי עשו מאמץ להביא שמות גדולים, הצליחו פה ושם, אבל ברוב המקרים הפסידו לקבוצות עם הכסף הגדול. שחקנים בעלי רזומה באירופה, או בכירים שרצו להתקדם, העדיפו משכורות עתק וחיפשו קבוצות שנלחמו על הזכייה ולא רק דיברו על הפיינל־פור.
וכך, מכבי נכנסה למעגל ממנו התקשתה לצאת. הפספוסים ביורוליג עלו למועדון הרבה מאוד כסף, מה שהקשה עוד יותר על גמישות בתקציב לצורך חיזוק משמעותי. כדי לסבר את האוזן – עלייה לפיינל־פור תהיה שווה כ־900 אלף יורו.

להסתמך על היוקרה

אחרי שספגו את כל המכות האפשריות, במכבי הבינו שהם צריכים לחשב מסלול מחדש. המסקנה הראשונה שהתקבלה בעונות האחרונות הייתה שהכרחי לבנות שלד שירוץ לאורך מספר שנים, בניסיון לייצר זהות, ביטחון, אמון וכימיה קבוצתית. והנה – העונה משחקים במכבי שמונה שחקנים שהמשיכו מהשנה שעברה. בנוסף, במועדון החליטו לשנות לגמרי את הגישה בתחום הסקאוטינג – המטרה כבר אינה שמות גדולים, אלא בעיקר שחקנים רגע לפני הפריצה, כאלה שמגיעים עם רעב גדול.
"אם כל חיה גדולה בטבע תנסה ללכת ראש בראש עם אריה, מה יקרה לה?" מוסיף הגורם במועדון. "היינו צריכים את הזמן להבין שאנחנו נמצאים בשוק אחר, שאנחנו לא יכולים להתחרות עם קבוצות שיש להן תקציב עצום. כל מועדון צריך למצוא את הכיוון שלו, להבין מה הרמה שלו מבחינה כלכלית ועם זה לנסות לעשות דברים יפים. למרות שלא הגענו לפיינל־פור כבר עשור, למכבי תמיד הייתה יוקרה באירופה, אין שחקן שלא שמע על המועדון דברים טובים, אין שחקן שלא מעריך את הדרך שמכבי עשתה באירופה לאורך השנים, והכבוד הזה יוצר דרך נגישה יותר בניסיון למצוא שחקנים שיגיעו". קו המחשבה השתנה גם בנוגע למאמנים. המאמן היווני יאניס ספרופולוס נשאר בתפקידו שלוש שנים, ועודד קטש שתפס את מקומו יסיים בקרוב את עונתו השנייה במועדון עם ציפייה וכוונה להאריך את חוזהו בשנתיים נוספות.
3 צפייה בגלריה
קטש
קטש
צפוי להמשיך לשנתיים נוספות. קטש
(צילום: EPA/ANDREJ CUKIC)
בשורה התחתונה, זו הפעם הרביעית בחמש העונות האחרונות שבה מכבי משיגה מקום בפלייאוף, ומתקדמת מדי שנה (אם כי יש לציין שהקבוצות הרוסיות לא משחקות במפעל מאז מארס 2022). בעונה שעברה הצהובים הגיעו מרחק נגיעה מהפיינל־פור עם סדרה מותחת במיוחד מול מונאקו שהסתיימה בהפסד 3:2, והפעם שואפים לצאת מנצחים. זו לא תהיה רק הצלחה הזוהרת על רקע התנאים הקשים, אלא חותמת רשמית לכך שהמועדון הצהוב שוב נוסק אל הטופ האירופי. כמו שאומרים בקבוצה: "כשאדם עושה מספר טעויות, מה שהכי חשוב זה שהוא לומד מהן".
פורסם לראשונה: 01:30, 02.05.24