צילום: שי יחזקאל

20 דברים שכל גבר מעל גיל 30 צריך לדעת היום על הבריאות שלו

איך להיזהר מדיכאון סמוי ולהפסיק לנחור בלילה, מה הזמן האידאלי למקלחת, למה כדאי להניח תפילין ולהנמיך את הווליום ואיזה היקף מותניים יקטין את הסיכון למחלות קשות?

 די בשלוש שעות בשבוע של פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, ריצה קלה או יוגה כדי להפחית את הסיכון לדיכאון, גם אם מדובר בהורשה גנטית (צילום: Shutterstock)
די בשלוש שעות בשבוע של פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, ריצה קלה או יוגה כדי להפחית את הסיכון לדיכאון, גם אם מדובר בהורשה גנטית (צילום: Shutterstock)

1. נתחיל בבשורה מצוינת: תוחלת החיים שלך בטופ

כיהודי וכישראלי יש לך עוד הרבה שנים לחיות (טפו־טפו־טפו), כך על פי דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי שפורסם במאי האחרון. בדו"ח, שכלל נתונים מ־195 מדינות, נמצא כי הגברים הישראלים מדורגים במקום השלישי (הנשים במקום ה־12) בתוחלת החיים בעולם, כשהגיל הממוצע הוא 81.2 שנה. בראש צועד הגבר השוויצרי עם תוחלת חיים של 82.1 שנה בממוצע, ואחריו הסינגפורי עם 81.9 שנים בממוצע. אתה משאיר מאחוריך את הגבר היפני, השוודי ואפילו את האיטלקי. עכשיו, אחרי הבשורה הטובה הזאת, מה שנשאר לך זה לקבל החלטה ולאמץ הרגלי חיים טובים ובריאים שיאפשרו לך להגשים את התחזית האופטימית הזאת ולשמור על איכות חיים עד יומך האחרון. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. כדאי שתמשיך לקרוא.

 

2. היזהר מדיכאון סמוי - הוא עלול לקצר לך את החיים

גברים לעתים חווים דיכאון באופן שונה מנשים. הדיכאון אצלם יכול להיות סמוי, וחלק מהתסמינים בלתי צפויים, כמו למשל התקפי זעם ואלימות, נטייה לעימותים, התנהגות חשדנית ועוינת, נהיגה בשכרות, התמכרות לעבודה, עיסוק מוגבר בפעילות גופנית או במשחקי מחשב, נטילת סיכונים לא מחושבים ועוד. הקשר בין דיכאון לקיצור תוחלת החיים הוכח במחקרים שונים, ונמצא כי דיכאון לא מטופל עלול לקצר את החיים באופן ניכר. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2017 בכתב העת CMAJ, נמצא כי דיכאון קשור לעלייה בסיכון לתמותה מוקדמת ב־10־18 שנים. במסקנות כתבו החוקרים כי אבחון וטיפול מוקדם בדיכאון עשויים למנוע את התמותה המוקדמת בקרב הסובלים ממנו.

 

דיכאון קשור לעלייה בסיכון לתמותה מוקדמת ב־10־18 שנים (צילום: Shutterstock)
    דיכאון קשור לעלייה בסיכון לתמותה מוקדמת ב־10־18 שנים(צילום: Shutterstock)

     

    3. כדי לחמוק ממנו צא להליכה או לריצה קלה שלוש שעות בשבוע

    אתה לא צריך לקרוע את עצמך במכון הכושר ולא לצאת לריצת מרתון. די בשלוש שעות בשבוע של פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, ריצה קלה או יוגה כדי להפחית את הסיכון לדיכאון, גם אם מדובר בהורשה גנטית. כך הוכיחו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד במחקר גדול ומקיף שפורסם ב־2019 בכתב העת Depression and Anxiety. המחקר כלל 8,000 משתתפים שמילאו שאלון על הרגלי הפעילות הגופנית שלהם ונידבו גם בדיקת DNA כדי לאתר וריאציה גנטית שמגדילה את הסיכון לדיכאון. החוקרים הצליבו את המידע הזה עם הרשומות הרפואיות של המשתתפים. נמצא כי אלה שביצעו לפחות שלוש שעות פעילות גופנית כלשהי בשבוע, גם קלה, נטו פחות לדיכאון. עוד נמצא כי כל 30 דקות נוספות של פעילות הפחיתו את הסיכון לדיכאון בעוד 17%.

     

    אתה לא צריך לקרוע את עצמך במכון הכושר ולא לצאת לריצת מרתון (צילום: Shutterstock)
      אתה לא צריך לקרוע את עצמך במכון הכושר ולא לצאת לריצת מרתון(צילום: Shutterstock)

       

      4. אל תחכה שאמא או בת הזוג שלך יגררו אותך בכוח לרופא

      גברים נחשבים לסרבנים גדולים של טיפולים רפואיים (עכשיו אתה מבין למה הם מתים לפני הנשים?). בקליבלנד קליניק, רשת מרכזים רפואיים אמריקאית, מבצעים מדי שנה סקר שנועד לעודד גברים להיבדק אצל הרופא. בסקר האחרון, שפורסם ב־2019, השתתפו 1,174 גברים. ואלה הממצאים:

       

       (צילום: Shutterstock)

         

        השורה התחתונה: עשה לך כלל. אחת לשנה, גם אם אתה חש בטוב, פקוד את הרופא שלך לצורך בדיקה גופנית ובדיקות כלליות. חושש שאם יחפשו ימצאו משהו מסוכן? צודק. אבחון מוקדם מציל חיים!

         

        5. מצא רופא שאתה יכול להיות גלוי איתו

        חובב אנלוגיות? אז הנה אחת: הגוף שלך הוא כמו רכב. ללא תחזוקה שוטפת אתה יודע איך זה ייגמר, רק שבמקרה הזה המוסכניק הוא רופא. בשביל התחזוקה מצא לך רופא שילווה אותך שנים ארוכות ושאיתו תוכל לחוש בנוח ולדון בגלוי על כל תופעה או תסמין שמטרידים אותך, החל במצבי רוח ירודים, דרך גרד באזורים מוצנעים ועד לתפקוד המיני. ספר לו גם על ההיסטוריה הרפואית שלך ושל הוריך. הוא מצידו יכוון אותך ויספק לך המלצות לשמירה על בריאותך, ולעתים גם יפנה אותך לבדיקות רלוונטיות שיספקו תמונה באשר למצבך.

         

        6. תנמיך את הווליום. עכשיו!!!

        אל תיתן למוזיקה שאתה אוהב כל כך להזיק לשמיעה שלך. על פי נתוני המכון הלאומי האמריקאי לחירשות ולהפרעות תקשורת (NIDCD), גברים נוטים לחוות אובדן שמיעה פי שניים מנשים. הסיבה העיקרית לכך היא חשיפה לרעש ממושך (מעל 30 דקות) והחל מעוצמה של 80 דציבלים (כמו רעש של מדיח כלים). גברים מבלים זמן רב בסביבות רועשות, כמו למשל שירות צבאי קרבי ושימוש בכלי עבודה רועשים (מסורים, כלי השחזה ועוד) ללא הגנה, אבל גם לחשיפה למוזיקה רועשת יש תפקיד בזה, בין אם זו מושמעת במקומות ציבוריים ובין באוזניות האישיות. חשיפה קבועה למוזיקה בעוצמה מעל 70 דציבלים עלולה לגרום לפגיעה קבועה בשמיעה.

         

        חשיפה קבועה למוזיקה בעוצמה מעל 70 דציבלים עלולה לגרום לפגיעה קבועה בשמיעה (צילום: Shutterstock)
          חשיפה קבועה למוזיקה בעוצמה מעל 70 דציבלים עלולה לגרום לפגיעה קבועה בשמיעה(צילום: Shutterstock)

           

          הפתרון פשוט: נסה להימנע מחשיפה לרעש מחריש אוזניים. תוכל להוריד לטלפון שלך אפליקציה חינמית שמודדת דציבלים. היא תספק לך מידע על עוצמת הרעש במקום שבו אתה שוהה (עוצמת רעש העולה על 85 דציבלים נחשבת למסוכנת), ובכך תאותת לך להימנע משהות באזור או לבקש להנמיך, אם זה אפשרי.

           

          7. נוחר חזק? תתחיל לשיר

          לפי נתוני קרן השינה הבריטית, כשליש מהגברים נוחרים בלילה לעומת כרבע מהנשים. בין ההסברים: מעברי אוויר צרים יותר אצל גברים לעומת נשים, ולעתים גם הרגלי חיים מזיקים, כמו צריכה מוגברת של אלכוהול, עישון, השמנה ושינה על הגב. מלבד מטרד לישנים לצדך, הנחירות מהוות סימן לתסמונת דום נשימה בשינה - גורם סיכון משמעותי ליתר לחץ דם ולאירועים מוחיים. לכן, אם אתה סובל מעייפות, מחוסר אנרגיה ומנטייה לישנוניות במהלך היום, כדאי שתיגש להיבדק במעבדת שינה.

           

          אבל אם אתה נחרן ממוצע ומחפש פתרון מהנה שיעזור לך להתגבר על הבעיה, נסה לשיר במשך 20 דקות ביום. בניסוי קליני שממצאיו פורסמו ב־2013 בכתב העת הבינלאומי לניתוחי אף־אוזן־גרון וניתוחי ראש וצוואר, הוכיחו חוקרים בריטים ש־20 דקות שירה ביום במשך שלושה חודשים מצליחות לחזק ולהגביר את השליטה על שרירי הגרון והחך, וכך להפחית את עוצמת הנחירות הנגרמות בשל רפיונם. במחקרים קודמים הוכח שגם נגינה בדיג'רידו, כלי נגינה דמוי חליל עץ גדול וארוך שמקורו באוסטרליה, יכולה להשיג את אותה מטרה.

           

          8. תתחיל להניח תפילין. זה טוב ללב שלך

          אנחנו ממש לא רוצים להחזיר אותך בתשובה, אבל כדאי שתדע שלפי מחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Physiology: Heart and Circulatory Physiology ב־2018, הנחת תפילין על הזרוע על בסיס יומי עשויה להפחית את הסיכון שלך לאירוע לבבי. במחקר השתתפו 20 גברים יהודים בריאים בני 18־40, תשעה מהם לא הניחו תפילין מעולם. החוקרים ערכו להם מדידות רפואיות שונות לפני שכרכו את רצועות התפילין על זרועם וכ־30 דקות לאחר הנחתן.

           

          נמצא שזרימת הדם הייתה טובה יותר אצל גברים שכרכו את רצועות התפילין מדי יום, אך היא גם השתפרה אצל משתתפים שלא הניחו תפילין בעבר והתבקשו לעשות זאת לצורך המחקר. עוד נמצא כי בדמם של גברים שהניחו תפילין מדי יום היו פחות ציטוקינים, חלבונים מעודדי דלקת שעלולים להשפיע על הלב לרעה לעומת נבדקים שלא הניחו תפילין מעולם. לדברי החוקרים, להנחת התפילין ולהידוק הרצועות יש תרומה בשיפור זרימת הדם ומכאן להגנה מפני מחלת לב איסכמית, מצב שבו נוצר פער בין הביקוש של הלב לחמצן לעומת ההיצע של הדם הזורם ללב.

           

          9. כדאי שתדע: בזקנקן ההיפסטרי שגידלת עלולים להימצא יותר חיידקים מאשר בפרווה של הכלב שלך

          חוקרים שווייצרים הוכיחו שהזקן שגידלת לאחרונה עלול לכלול עומס חיידקי (חלקם מסוכנים מאוד) הרבה מעבר לפרווה של הכלב שלך. במחקר, שפורסם בכתב העת European Radiology ב־2019, נטלו החוקרים דגימות מזקנים של 18 גברים בני 18־76 ומצוואריהם של 30 כלבים מזנים שונים. כשהשוו את התוצאות, הם מצאו כי בזקנים של הגברים הייתה כמות חיידקים גבוהה במידה ניכרת מזו שנמצאה על הפרווה של הכלבים. ולא, אין צורך לרוץ עכשיו להתגלח. אם אתה מתעקש להשאיר את הזקן, דאג לפחות לטפח אותו (ראה סעיף 19), לקצר אותו, לחפוף אותו היטב ולוודא שלא נשארות עליו שאריות מזון לאחר הארוחה.

           

          מלא בחיידקים אבל ספק הגנה של 95% מפני קרינת UV מזיקה (צילום: Shutterstock)
            מלא בחיידקים אבל ספק הגנה של 95% מפני קרינת UV מזיקה(צילום: Shutterstock)

             

            10. אותו זקנקן מושמץ מהסעיף הקודם יכול להגן עליך מפני סרטן עור

            מחקר אוסטרלי שפורסם ב־2013 בכתב העת Rados Protection Dosimetry בדק את יעילות שיער הפנים בהגנה מפני קרני השמש. הממצאים הראו כי זקן פנים מספק הגנה של 95% מפני קרינת UV מזיקה. בכל מקרה, בין אם החלטת להישאר עם הזקן ובין אם להיפטר ממנו, כדאי שתדע שההמלצה של האגודה למלחמה בסרטן היא להשתמש באמצעים נוספים להגנה מפני נזקי השמש, כשקו ההגנה הראשון הוא: מניעה ככל האפשר מחשיפה לשמש בשעות 10:00־16:00.

             

            11. אבל אם אתה גיי, ייתכן שהזקנקן הזה לא יספיק לך

            הסיכון שלך כגיי או כדו־מיני לחלות בסרטן העור גבוה משמעותית לעומת גבר הטרוסקסואל, כך מוכיח מחקר חדש שפורסם בפברואר 2020 בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים, מאוניברסיטאות הרווארד, אמורי ומסצ'וסטס בארצות הברית, ערכו ניתוח סטטיסטי של נתונים מתוך 14 מחקרים שבוצעו בארצות הברית על התנהגויות הקשורות לסיכון לחלות בסרטן העור (אורח חיים הכולל חשיפה מרובה לשמש וביקורים תכופים במכוני שיזוף) בקרב אנשים שהזדהו כהומוסקסואלים, לסביות או דו־מיניים. במקביל הם אספו נתונים הנוגעים לשכיחות סרטן העור במהלך החיים בקרב קהילות אלה.

             

            ממצאי המחקר הראו כי גברים הומוסקסואליים ודו־מיניים היו בסיכון גבוה ב־30%־50% לחלות בכל סוגי סרטן העור במהלך חייהם לעומת גברים הטרוסקסואליים.

             

            12. רוצה שנשים ימותו על ריח הזיעה שלך? תאכל הרבה פירות וירקות

            במקום לבזבז את הכסף על דאודורנט עוצמתי, אולי כדאי שתעיף מבט בצלחת שלך. לפי מחקר אוסטרלי שפורסם בכתב העת Evolution & Human Behavior ב־2013, לזיעה של גברים שאוכלים יותר פירות וירקות יש ריח מושך במיוחד, הרבה יותר מריח הזיעה של אלה שנהנים עכשיו מגלידה או מפסטה איטלקית. משתתפי המחקר התבקשו להשיב על שאלונים המתייחסים להרגלי התזונה שלהם, ולאחר מכן חולקו להם חולצות נקיות והם התבקשו לבצע פעילות גופנית. בשלב הבא התבקשו נשים שהשתתפו במחקר להריח את החולצות ספוגות הזיעה במטרה לדרג בצורה עיוורת את ריחות הזיעה של הגברים השונים. נמצא כי הנשים העדיפו באופן עקבי ריח זיעה של גברים שתזונתם התבססה בעיקר על מזון צמחי לא מעובד.

             

            גם  השורד דוד דביר נשבע שלזיעה  זלו אין ריח בזכות הפירות. לחצו לכתבה  (צילום: רמי זרנגר)
            גם השורד דוד דביר נשבע שלזיעה זלו אין ריח בזכות הפירות. לחצו לכתבה (צילום: רמי זרנגר)

             

            13. היכנס להתקלח בשעה הנכונה כדי לישון טוב יותר

            לא משנה כמה אתה מזיע בימים הלוהטים האלה, אם אתה רוצה לישון היטב וברצף, כדאי שתעשה מקלחת חמה כשעה וחצי לפני השינה, כך לפחות לפי מחקר שפורסם בכתב העת Sleep Medicine Reviews ב־2019. במחקר ביקשו החוקרים לבדוק כיצד מקלחת במים חמים משפיעה על היבטים שונים שקשורים לשינה, ביניהם משך ההירדמות, מספר שעות השינה, איכות השינה ויעילותה. נמצא כי הזמן האידיאלי למקלחת שתשרה עליך שינה הוא 90 דקות לפני השינה כשהמים בטמפרטורה של 42 מעלות צלזיוס. אם תיישם את מסקנות המחקר, מבטיחים החוקרים, תצליח אפילו להאיץ את ההירדמות שלך בעשר דקות.

             

            14. מדוד את היקף המותניים שלך, הוא יספק לך מידע באשר לסיכון שלך ללקות בהתקף לב או בסוכרת

            אצל גברים מעל גיל 35 השומן נוטה להתרכז בבטן. רקמת השומן הזאת עוטפת את האיברים הפנימיים ונמצאה במחקרים כמגבירה את הסיכון להתקף לב, לסוכרת מסוג 2, ליתר לחץ דם ואף למחלות סרטן. במילים פשוטות: בדיקת היקף המותניים נמצאה כמנבאת את הסיכון שלך לחלות במחלות מסכנות חיים. ומה המספר שאתה צריך לשאוף אליו? היקף מותניים הקטן מ־102 ס"מ.

             

            בדיקת היקף המותניים נמצאה כמנבאת את הסיכון שלך לחלות במחלות מסכנות חיים (צילום: Shutterstock)
              בדיקת היקף המותניים נמצאה כמנבאת את הסיכון שלך לחלות במחלות מסכנות חיים(צילום: Shutterstock)

               

              15. זהירות, קורונה!  3 ממצאים שאולי יגרמו לך להיזהר עוד יותר מהקורונה:

               

              צר לנו, אבל אין לך הלוקסוס לוותר על מסכה או על ריחוק פיזי. נכון לעכשיו הסטטיסטיקה שנאספה עד כה בנוגע למחלת הקורונה לגמרי לא בעדך. הנה חלק מהממצאים:

               

              • קרחת מנבאת סיכון להידבקות בקורונה ברמת חומרה גבוהה

              במחקר שפורסם באפריל האחרון על ידי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה, ובו השתתפו 122 גברים שאושפזו בשל קורונה, נמצא כי 79% מהם היו עם התקרחות גברית. החוקרים מסבירים את הממצאים ברמות הגבוהות של דיהידרוטסטוסטרון, ההורמון העיקרי שמשחק תפקיד בהתקרחות. להערכתם, נוכחות גבוהה של הורמון זה עלולה להגביר את יכולתו של נגיף הקורונה לחדור לתאים.

               

              •  גברים מתים יותר מקורונה

              ארגון מחקר בינלאומי בשם Global Health 50/50 הציג לאחרונה נתונים שעל פיהם גברים עלולים להימצא בסיכון גבוה משמעותית ללקות בתסמינים חמורים של קורונה, וכי רוב המתים מסיבוכי הקורונה הם גברים - פי שניים מנשים!

               

              רוב  המתים מסיבוכי הקורונה הם גברים - פי שניים מנשים!  (צילום: Shutterstock)
                רוב המתים מסיבוכי הקורונה הם גברים - פי שניים מנשים! (צילום: Shutterstock)

                 

                • הקורונה פוגעת ביכולת הפריון

                מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Review Urology הראה כי נגיף הקורונה נקשר לריריות האשכים ולמערכות הרבייה הזכריות. בחלק מחולי הקורונה ניכרו שינויים משמעותיים בהורמוני המין באופן המרמז על שינוי בתפקוד איברי ייצור הזרע. כמו כן, רמות הורמוני המין הזכריים היו נמוכות באופן ניכר בקרב חולי קורונה מאושפזים לעומת בריאים.

                 

                16. רוצה לאבד פחות שיער? עבוד פחות שעות

                אם אתה מחפש תירוץ לעבוד פחות שעות, הנה מחקר שאולי ישכנע גם את הבוס שלך. במחקר שפורסם ב־2019 בכתב העת Annals Of Occupation and Environmental Medicine, בדקו חוקרים מדרום קוריאה את הקשר בין שעות עבודה מרובות לנשירת שיער. במחקר השתתפו יותר מ־13 אלף גברים עובדים. הממצאים הראו שאלה שעבדו יותר מ־52 שעות בשבוע (10.4 שעות ביום), איבדו את שיערם במהירות כפולה מאלה שעבדו פחות מ־40 שעות שבועיות בממוצע (שמונה שעות עבודה ביום).

                 

                ההסבר שסיפקו החוקרים: אובדן השיער קשור כנראה לסטרס הנגרם בשל הזמן הממושך והרציף של עבודה. בזמן סטרס חלה הפרשה מוגברת של הורמוני סטרס, כמו אדרנלין וקורטיזול, שעלולים בין השאר גם לעכב את דפוסי הצמיחה של זקיקי השיער בקרקפת.

                 

                17. בזמן שהתפנה לך, עסה את הקרקפת

                מחקר קטן שפורסם בכתב העת Eplasty ב־2016 הראה כי ארבע דקות רצופות של עיסוי הקרקפת ביום במשך 24 שבועות הובילו לצמיחת השיער של משתתפי המחקר, וכי השיער שצמח היה עבה וחזק יותר. לדברי החוקרים, העיסוי מגביר את זרימת הדם בקרקפת, מה שככל הנראה מעורר גירוי בזקיקי השיער ומעודד אותם למחזור צמיחה.

                 

                 

                18. ממשיך לאבד שיער? אל תחכה יותר מדי

                יש היום פתרונות מתקדמים לטיפול בהתקרחות, אבל כמו הרבה דברים אחרים בחיים ככל שמתחילים מוקדם יותר, כך קל יותר לטפל. אז אם אתה מרגיש שהעסק שם למעלה הולך ומידלדל, גש לייעוץ כבר עכשיו.

                 

                מקור: האיגוד האמריקאי למניעת אובדן שיער (צילום: Shutterstock)
                  מקור: האיגוד האמריקאי למניעת אובדן שיער

                   

                  19. הלכת על זקנקן? מצוין, אבל כדאי שתעבוד עליו

                  כבר סיפרנו לך שהזקנקן ההיפסטרי שלך יכול להפוך בקלות למעבדה לגידול חיידקים. כדי שזה לא יקרה, וגם כדי שהוא ייראה טוב, כדאי מאוד שתתפנה לטפח אותו. איך? חפוף אותו 2־3 פעמים בשבוע במים מינרליים, ושמן אותו בתכשיר ייעודי כדי להחדיר לו לחות וברק. כשהוא מתחיל לצאת משליטה, תן קפיצה לברבריה הקרובה.

                   

                  20 תפנים כבר: העור שלך זקוק ללחות – וגם לקרם הגנה

                  בוקר טוב, אנחנו בשנת 2020, והגיע הזמן שתשתחרר מהמחשבה שטיפוח זה רק לנשים. גם העור שלך מזדקן, מתייבש ומתקמט, וגם הוא חשוף לנזקי השמש. בקיצור, הצטייד בקרם לחות שמתאים לעור שלך, ואל תצא מהבית בלי מסנן קרינה שמכיל SPF30 לפחות כדי לצמצם את נזקי החשיפה לשמש.

                   

                  גם העור שלך מזדקן, מתייבש ומתקמט, וגם הוא חשוף לנזקי השמש (צילום: Shutterstock)
                    גם העור שלך מזדקן, מתייבש ומתקמט, וגם הוא חשוף לנזקי השמש(צילום: Shutterstock)

                     

                     ייעוץ מקצועי:

                    פרופ' רפי חרותי, רופא מומחה בשיקום ומטפל מיני מוסמך, מנהל שותף באישי – מרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני; פרופ' אליעזר קיטאי, מנהל המחלקה לרפואת משפחה, לאומית שירותי בריאות; ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה, מנהל מרכז ד"ר טל לתמיכה רגשית ונפשית; ד״ר רוני חרמון, מומחה לרפואת אא"ג של שירותי בריאות כללית במחוז שרון־שומרון; ד"ר אלכס גינזבורג, מומחה לרפואת עור ולטיפולים מתקדמים בהשתלות שיער; מורן נחמני, פיזיולוג מאמץ, רכז קורסים ומרצה במכון וינגייט והבעלים של המרכז האישי של כושר ותזונה, חיפה; ניר שניידר, דיאטן קליני וספורט B.Sc, מאמן כושר ושחייה בכיר; לילך עומרד, קוסמטיקאית מוסמכת

                     

                     

                     

                    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד