קפיצה קטנה לחולה: לגלות מחדש את קסם אגמון ושמורת החולה

לצאת לסייר ממש עם הזריחה, לצפות בשקט בעופות המים ולקנא בחיים השלווים של צבי הביצה. חופשה קצת אחרת בטבע הגלילי, כולל קפיצה לאטרקציות שבסביבה

לגלות אותה מחדש. שמורת החולה  (צילום: צביקה בורג)
לגלות אותה מחדש. שמורת החולה (צילום: צביקה בורג)

מי אמר שאין צדדים חיוביים מסוימים למשבר הקורונה? דווקא עכשיו, כשעוצר הטיסות לחו"ל מאפשר זמן רב יותר לטיולים בישראל, אפשר לגלות מחדש את סודות החולה: להגיע לשמורה הוותיקה, לצפות בנחת בצבי הביצה, בדגי השפמנון, באגמיות, באנפות ובעדר הג'מוסים (תאו), להתפעל מצמחיית הביצה הכוללת גם את הנימפיאה הלבנה הנדירה ואת גומא הפפירוס שיש לו סיפור מעניין, ולזכור, שלפני 70-60 שנה - כך בערך נראה העמק, לפני שיובשה ימת החולה המיתולוגית. למבקרים רבים, הטבע הרגוע הזה קוסם.

 

והשמורה לא לבד שם, בעמק. מעט צפונה משם משתרע אגמון החולה. לכאורה אתר הדומה לשמורה השכנה, עם מרחבי מים, צמחיית ביצה ובעלי כנף, אבל ההבדלים לא מעטים.

 

כדאי לזכור: העונה היפה של השמורה ושל האגמון מתחילה בסתיו ונמשכת עד שלהי החורף (בערך מסוכות ועד פסח). אז מגיעים לכאן העופות הנודדים, שהמפורסמים שבהם הם העגורים והשקנאים, וצפייה בהם היא חגיגה של ממש. עכשיו, בקיץ הלוהט, הטבע רגוע וחבוי יותר, וצריך להשקיע זמן ומאמץ כדי לראותו. אבל המאמץ כדאי: בשבוע שעבר למשל ראינו באגמון להקה מרשימה של תמירונים - עופות מים שאינם נפוצים במיוחד בישראל, כולל קינון על גבי קן זרדים צף; היו שם גם שלדגים – לבן חזה, גמדי והפרפור העקוד (שצבעו שחור־אפור־לבן); שרקרקים שמקננים באדמה וניזונים מדבורים וצרעות; "משפחות" של ברווזים ואגמיות כולל אפרוחים זעירים והמוני סיקסקים רעשניים.

 

הטבע רגוע יותר בקיץ  (צילום: צביקה בורג)
    הטבע רגוע יותר בקיץ (צילום: צביקה בורג)

     

    כמה ומתי?

    שמורת החולה. פתוח בכל יום, מ־8:00 עד 17:00 (בשישי עד 16:00). כניסה: 35-18 שקל (בהתאם לגיל), חינם למנויי "מטמון". טל' 04-6860114. זכרו: עקב הקורונה, חובה להזמין מקום מראש ולרכוש כרטיסים באתר רשות הטבע והגנים: bit.ly/2NDEj8d

     

    אגמון החולה. פתוח בכל יום, מ־9:00 עד 18:00. הכניסה ליחידים, ברגל, היא חינם, אבל מומלץ להשתמש באמצעי תחבורה: אופניים (ליחיד, לזוג או למשפחה) – 190-50 שקל (בהתאם לדגם); רכב חשמלי (לשניים עד שישה נוסעים) – 259-149 שקל. טל' 04-6817137. עקב הקורונה, חובה לתאם כניסה מראש. אתר: agamon-hula.co.il

     

    אם כבר הגעתם לעמק:

    שוק קריית־שמונה. פעיל בימים שני וחמישי, מהבוקר עד סוף היום, במתחם מקורה בחלקה הצפוני של העיר. לצד ירקות, פירות ומוצרי מזון תמצאו שם ביגוד בסיסי במחירים מגוחכים, כלי בית ועוד וכמובן – אווירת שוק.

     

    מוזיאון הרעות. אי־אפשר בלי טיפת מורשת והיסטוריה: מוזיאון הרעות פועל לצד מצודת כ"ח, מבנה המשטרה המנדטורי בצומת ישע/ רמות־נפתלי, שסביבו ניהלו אנשי הפלמ"ח קרבות עקובים מדם במלחמת העצמאות. פתוח בימים ראשון עד שישי ובשבת – לקבוצות ובתיאום מראש (reut-museum.co.il).

     

    קבר נבי יהודה (מקאם נבי הודא). אתר קדוש לעדה הדרוזית, השוכן למרגלות הרי הגולן בקרבת הקיבוצים שאר־ישוב וכפר־סאלד. במקום ציון קבר המזוהה עם יהודה בן יעקב, נביעת מים ואזור מוצל. זכרו, מדובר באתר קדוש ולכן יש להתלבש בצניעות ולהתנהג בהתאם. טיפ: לעתים תמצאו במקום דוכני פירות, ירקות ומוצרי מזון מקוריים. לקריאה נוספת: bit.ly/3imdkfJ

     

    אורחים בטבע?

    שימו לב לשעות. גם בעלי החיים ועופות המים נמנעים מחשיפה לשמש בשעות החמות, בערך בין 10:00 בבוקר ל־16:00 אחר הצהריים. כך, אם רוצים לצפות בציפורים, לראות צבי ביצה משתזפים על גדות מאגרי המים או נוטריות מלחכות עשב, כדאי להגיע לשמורות ולאתרי המים מוקדם בבוקר או מאוחר אחר הצהריים.

     

    לא להפריע. בשמורות הטבע אתם האורחים, בעלי החיים הם בעלי הבית. צפו בהם בשקט, צלמו מרחוק, אל תפריעו למרקם החיים שלהם.

     

    הביאו משקפות. רוצים לראות מקרוב ולהראות לילדים? הצטיידו במשקפות (שלעתים גם ניתן לשכור באתרים עצמם).

     

    שמרו על הניקיון. מעצבן ומביש לראות בקבוקי פלסטיק, שקיות חטיפים ריקות וכלים חד־פעמיים פזורים באתרים שאמורים להיות ירוקים ונקיים. לא קשה לא ללכלך.

     

    אתם האורחים. צפו בשקט מרחוק  (צילום: צביקה בורג)
      אתם האורחים. צפו בשקט מרחוק (צילום: צביקה בורג)

       

      היכן ללון?

      הצימרים וחדרי אירוח, שבהם ניתן פחות או יותר לשמור על פרטיות ובידוד חברתי, נראים כמתאימים לתקופת הקורונה העוברת עלינו, ובגליל תמצאו מאות מהם. אבל באצבע הגליל פועלים גם בתי מלון נהדרים, שלמדו להסתגל למצב, ולהם יתרונות משלהם: חדרי אוכל ומסעדות, ספא וטיפולים מפנקים, בריכה וחדר כושר, פעילויות לילדים ועוד.

       

      אדמונד, מלון בוטיק, שעל העיצוב היפהפה שלו חתום האדריכל נועם חתוכה ושממוקם בראש־פינה, ממש בסמוך למרכזי הקניות והמסעדות של המושבה, וחמש דקות נסיעה מרחוב הראשונים המשוחזר של המושבה. העיצוב החיצוני הוא באבן גלילית, 60 החדרים מקיפים בשתי זרועות בריכה יפה וג'קוזי גדול, הלובי מעוצב בסגנון ביתי וכולל בר עשיר, הספא מושקע ומקצועי במיוחד, וניתן להתארח גם על בסיס "חצי פנסיון", כלומר עם ארוחות בוקר וערב. המלון מתאים לזוגות ולילדים מגיל 14 בלבד.

       

      עיצוב יפהפה באבן גלילית. "אדמונד"  (צילום: אורי אקרמן)
        עיצוב יפהפה באבן גלילית. "אדמונד" (צילום: אורי אקרמן)

         

        לינה בראש־פינה מאפשרת גישה נוחה למגוון אתרים ואטרקציות באזור: צפת מרוחקת כ־20 דקות נסיעה מראש־פינה, וכך גם חופי צפון הכנרת (חוקוק, גינוסר) והאתרים הקדושים לנצרות (כפר־נחום למשל). שמורת החולה ואגמון החולה נמצאים במרחק 20-15 דקות נסיעה, ומרכז המבקרים של יקב רמת הגולן בקצרין נמצא במרחק של כ־30 דקות נסיעה (סגור בשבת).

        מחירים: לילה לזוג באמצע השבוע ביולי, מ־1,250 שקל; בסוף שבוע באוגוסט, מ־1,750 שקל. זכרו, המחירים משתנים בהתאם להיצע ולביקוש ולסוג החדר. אתר: edmond-hotel.co.il

         

        קסם. מושבת הראשונים, ראש־פינה  (צילום: צביקה בורג)
          קסם. מושבת הראשונים, ראש־פינה (צילום: צביקה בורג)

           

          בתי מלון נוספים באזור:

          פסטורל. מלון יפהפה וידידותי, הממוקם בכפר־בלום, קרוב מאוד לאטרקציות בצפון רמת הגולן ובצפון עמק החולה. מצטיין בקולינריה משובחת, בספא מצוין ובמגוון אירועי תרבות המוצעים לאורחים (kfarblum-hotel.co.il).

           

          יפהפה וידידותי. "פסטורל"  (צילום: צביקה בורג)
            יפהפה וידידותי. "פסטורל" (צילום: צביקה בורג)

             

            מצפה הימים. מלון הבוטיק יוצא הדופן הממוקם בין ראש־פינה לצפת עבר לניהול רשת "ישרוטל", שופץ להפליא ונפתח ממש לאחרונה, עם ספא מושקע, מסעדה חלבית ולצדה מסעדת הבשרים "גריל עץ" (mizpe-hayamim.co.il).

             

            הגושרים. מלון משפחתי השוכן בין פלגי מים זורמים ושטחי טבע ירוקים, ובקרבת אטרקציות רבות. אתר "קיאקי הגושרים" הסמוך מציע הנחה לאורחי המלון (hagoshrim-hotel.co.il).

             

            מלון משפחתי. "הגושרים"  (צילום: צביקה בורג)
              מלון משפחתי. "הגושרים" (צילום: צביקה בורג)

               

              גליליון. בקרבת אגמון החולה, מציע אירוח למשפחות ולזוגות, ספא מושקע ואת ה"אגמון מרקט", שוק אוכל גלילי מקורה (galilion.co.il).

               

              לפני שיוצאים לדרך

              מתי כדאי? חופשות וטיולים בימי אמצע השבוע מומלצים יותר מאשר בסופי השבוע (חמישי-שבת): מספר המטיילים נמוך יותר ומחירי הלינה זולים יותר. מומלץ עוד יותר להגיע לבתי המלון, לצימרים ולאתרי הנופש דווקא במוצאי שבת.

               

              תנועה ותחבורה. נסיעה לצפון, לגליל ולגולן ממרכז הארץ בימי חמישי החל משעות הצהריים, היא סיוט שעלול להימשך שלוש וארבע שעות. צאו לדרך בחמישי בוקר, נצלו את היום לטיולים ולביקור באתרים, והגיעו למלון או לצימר בשעות אחר הצהריים.

               

              תכננו את הארוחות. מספר המסעדות הטובות הפועלות בסופי שבוע בגליל ובגולן אינו רב, ולכן כדאי להזמין מקום זמן רב מראש לארוחות שישי או שבת.

               

              אל תצטופפו. מטיילים רבים מציפים את האתרים הפופולריים כמו שמורות הבניאס ונחל דן, חורשת טל וחופי הכנרת. חבל ולא נעים להצטופף, ובתקופת הקורונה גם לא מומלץ. היכנסו מראש לאתרים של הקרן הקיימת (kkl.org.il) ורשות הטבע והגנים (parks.org.il) וחפשו אפשרויות נוספות, פחות מוכרות, פחות המוניות.

               

              קנו מהמקומיים. ביישובי הגליל והגולן תמצאו יקבים, מחלבות, חקלאים, יוצרים ואמנים, שמציעים מוצרים נהדרים מתוצרת מקומית. כל בקבוק יין, גבינה גלילית, מארז פירות או כלי קרמיקה שתקנו, יעשה לכם טוב ויתמוך בתושבי האזור.

              תיירות בגליל: tourgalil.co.il

              תיירות בגולן: tourgolan.org.il

               

              קנו מהמקומיים. בית עסק בראש-פינה  (צילום: צביקה בורג)
                קנו מהמקומיים. בית עסק בראש-פינה (צילום: צביקה בורג)

                 

                איפה לאכול?

                גריל עץ, מלון מצפה הימים. מסעדת בשרים. טל' 04-6994523 (פתוח גם בשישי ובשבת).

                 

                טאלי, מסעדה הודית צמחונית. ממוקמת ב"נופית החרמון", בין קריית־שמונה לקיבוץ הגושרים. טל' 04-6077764 (סגור בשבת).

                 

                מושבוצ, במושב רמות שברמת הגולן (כחצי שעה נסיעה מראש־פינה). מתמחה בבשרים. טל' 04-6795095 (פתוח בשבת).

                 

                מרינדו, מסעדת בשרים (שמקודם בגידול עצמי), מול קיבוץ עין־גב (כחצי שעה נסיעה מראש־פינה). טל' 04-6658555 (פתוח בשבת).

                 

                טיביס, ורד־הגליל (12 דקות נסיעה מראש פינה). ארוחות בוקר, צהריים וערב, אבל מתמחה במיוחד בבשרים. טל' 04-6330885 (פתוח גם בשישי ובשבת).

                 

                בראנץ' ביקב

                יקב הרי גליל, בקיבוץ יראון, מציע מדי שישי (בין 10:00 ל־14:00) בראנץ' עשיר על מרפסת מרכז המבקרים של היקב הצופה אל הכרמים והמטעים מסביב. אפשר לבחור בין ביקור מורחב המתחיל בסיור מודרך בכרם וביקב, ממשיך לטעימת יינות ומסתיים בארוחה (120 שקל לאדם), או להסתפק בארוחה המצוינת (גבינות, קישים, מאפים) ואם רוצים – להוסיף טעימת יינות (90 שקל לאדם לבראנץ', תוספת של 25 שקל לטעימת חמישה סוגי יין). יש להזמין מקום מראש, טל' 04-6868748 (galilmountain.co.il).

                 

                מטעמים ויין. בראנץ' ביקב הרי גליל  (צילום: צביקה בורג)
                  מטעמים ויין. בראנץ' ביקב הרי גליל (צילום: צביקה בורג)

                   

                  פעם ראשונה בימה?

                  אוהבים טיולי שטח ברגל? או דווקא מעדיפים מזגן? עשינו לכם סדר באפשרויות ובהבדלים בין שמורת החולה לאגמון החולה:

                   

                  שמורת החולה

                  מה: אתר טבעי.

                  מנוהל ע"י: רשות הטבע והגנים.

                  איך: מטיילים ברגל בשבילים "צפים" כמעט בלי להפריע לסביבה.

                  תנו לחיות לחיות? מניחים לבעלי החיים ולעופות לנהל את ענייניהם.

                  מתקנים: מרכז מבקרים הנושא את השם "עופוריה", ומתמקד בהצגת החי והצומח בסביבה, בעיקר באמצעים מסורתיים כמו תמונות, דגמים, סרט בתלת־ממד ואפקטים למיניהם.

                   

                  שמורה ומגדל. נוטרייה בשמורת החולה  (צילום: צביקה בורג)
                    שמורה ומגדל. נוטרייה בשמורת החולה (צילום: צביקה בורג)

                     

                    אגמון החולה

                    מה: פארק צפרות מלאכותי.

                    מנוהל ע"י: הקרן הקיימת לישראל.

                    איך: מציעים למבקרים אמצעי תחבורה מגוונים ובהם אופניים, רכב חשמלי או סיור מודרך במה שמכונה "עגלת מסתור".

                    תנו לחיות לחיות? באגמון טיפחו במהלך השנים את פרויקט העגורים, שהפך את המקום לאחד מאתרי הצפרות המוצלחים בעולם.

                    מתקנים: מרכז המבקרים ממוזג ומצויד במסכים, צגים ואפילו במערכת VR (מציאות מדומה) שמאפשרת "לעוף" בתוך להקת עגורים.

                     

                    תופס שמש. צב ביצה באגמון החולה  (צילום: צביקה בורג)
                      תופס שמש. צב ביצה באגמון החולה (צילום: צביקה בורג)
                       

                       

                      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                       
                      הצג:
                      אזהרה:
                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד