30 שנה במזווה: כך תשמרו את המזונות היבשים למשך עשורים

צנצנות זכוכית, מכסים תואמים, תנור אפייה ואפס פעלולים מיוחדים - זה כל מה שתצטרכו כדי לשמר פסטה, עדשים, אפונה, בורגול ואפילו קרקרים וביסקוויטים

אסנת לסטרפורסם: 29.06.20 08:15
צפו: כך משמרים מזונות יבשים לתקופות זמן ארוכות
צילום ועריכה: אסנת לסטר
כדאי לבחור בצנצנות שיכולות להכיל כמות מזון מתאימה לשימוש אחד (צילום: אסנת לסטר)
כדאי לבחור בצנצנות שיכולות להכיל כמות מזון מתאימה לשימוש אחד (צילום: אסנת לסטר)

בפרק הקודם דיברנו על מזונות שניתן לאחסון במזווה למשך תקופות זמן ארוכות, כך שיוכלו לשמש אותנו בשעות חירום. כאמור, אותם המצרכים יכולים להחזיק מעמד שנים רבות, אך רק אם נספק להם תנאים מתאימים שימנעו קלקול.

 

בשביל לשמר מזונות יבשים אנחנו זקוקים לצנצנות בעלות מכסים מתאימים. כדאי לבחור צנצנות שתוכלנה להכיל כמות מזון מתאימה לשימוש אחד - כדי שלא תצטרכו לעקר אותן שוב. האידיאלי זה לנצל את התכולה בפעם אחת, מבלי שתצטרכו להחזיר את העודפים למזווה.

 

הצעד הראשון הוא שטיפה יסודית של הצנצנות והמכסים וניגובם.

 

השלב הבא הוא העיקור: מחממים את התנור ל-100 מעלות. מניחים את הצנצנות על רשת ואופים אותן 15 דקות בתנור החם. מוציאים בזהירות ומכבים את התנור.

ממלאים את הצנצנות במזון שבחרתם לשמר. חשוב להשאיר רווח של 2 ס"מ בין המזון למכסה.

 

מנגבים את השוליים של הצנצנת במגבת נייר נקייה, כדי לוודא שהן נקיות לחלוטין. שאריות מזון, פירורים ואבק יפגעו באיטום של הצנצנת.

 

מחזירים לתנור את הצנצנות המלאות. מחממים את התנור ל-120 מעלות. התנור ותכולתו אמורים להתחמם יחד. אופים 40 דקות.

 

פורשים מגבת מטבח נקייה על משטח העבודה. מוציאים בזהירות מהתנור צנצנת אחת. מעמידים אותה על המגבת ומיד סוגרים אותה במכסה המתאים, עד לאטימה מוחלטת. יש להוציא בכל פעם צנצנת אחת בלבד ובתום האטימה להעמיד את הצנצנת הסגורה כך שלא תצטרכו להזיז אותה.

 

חוזרים על התהליך עם כל הצנצנות - לא מזיזים את הצנצנות לפחות שעתיים. בזמן הצינון, נוצר בהן חלל וכך הן נאטמות. העברת מקום לפני תום הצינון תפגע בתהליך האיטום.

 

כך תוודאו כי האיטום הצליח: לחצו במרכז המכסה, בשקע שיש בו - אם המכסה משמיע צליל, סימן שהצנצנת אינה אטום. כשהצנצנת אטומה, אין את הקליק ואז אנחנו יודעים שהמזון ישמר למשך שנים.

 

 

>> בפרקים הבאים: מתכונים בדוקים למנות שרק נראות מסובכות, טיפים פרקטיים ועוד דברים מעניינים שלמדתי במטבח הפרטי שלי.

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

(צילום: אסף אמברם)