המוזיקאי חלם להביא ילד בפונדקאות יחד עם בן זוגו - אבל יצא לו שיר

לשי חזן יש שני חלומות: להקים משפחה וליצור מוזיקה. כבר שנים הוא עובד קשה וחוסך כסף להגשמת החלום הראשון - ואז הגיעה הקורונה וטרפה את כל הקלפים

זהר אליה טוריאל

|

03.06.20 | 01:18

שי חזן. "לכל אדם יש זכות לבחור איך הוא רוצה לחיות. מי כמונו, היהודים, צריכים לאפשר את זה" (צילום: Oleg Bell Photograpy)
שי חזן. "לכל אדם יש זכות לבחור איך הוא רוצה לחיות. מי כמונו, היהודים, צריכים לאפשר את זה" (צילום: Oleg Bell Photograpy)
עם בעלו, אוריה שגיב. "קוביות בבטן מעולם לא עשו לי את זה" (צילום: say cheeze)
עם בעלו, אוריה שגיב. "קוביות בבטן מעולם לא עשו לי את זה" (צילום: say cheeze)
בהופעה. "כשהתהליך התחיל, לא יכולתי ללכת אחורה" (צילום: Oleg Bell Photograpy)
בהופעה. "כשהתהליך התחיל, לא יכולתי ללכת אחורה" (צילום: Oleg Bell Photograpy)

לשי חזן יש שני חלומות: להקים משפחה עם בן זוגו – וליצור מוזיקה. במשך שנים הוא ניסה להגשים את החלום הראשון: הוא עבד קשה וחסך כסף לתהליך פונדקאות, אלא שאז הגיעה הקורונה, ואיתה הסגר, אובדן הפרנסה והזמן הפנוי, וזה גרם לו להתחיל להגשים את החלום השני דווקא. "אני רגיל לעבוד קשה, ופתאום כלום", הוא אומר. "כל המופעים שתוכננו לי בוטלו, וכל החששות עלו. יום אחד התחלתי לכתוב שיר, אחר כך הלחנתי והקלטתי אותו, וזה היה כמו סכר שנפרץ. החלום להקים משפחה הזיז אותי בעבר מהחלומות המקצועיים שלי, ודווקא תקופת הבידוד הדליקה לי שוב את הניצוץ האמנותי ונתנה לי אנרגיות טובות. פשוט ישבתי וכתבתי, מילים ולחנים".

 

>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק

 

בימים אלה הוא מוציא שיר חדש, "קורן". הקליפ שמלווה אותו הופק במהלך תקופה הסגר, כך שהמעורבים בו לא נפגשו מעולם. "טל שגב, המעבד והמפיק של השיר, גר בצפון", אומר חזן, "ובמאי הקליפ, ולדי סקוריק, נתקע בקייב ועבד משם. מלחיץ לעבוד ככה, כשאתה לא יכול לשבת עם כולם באולפן, במיוחד שזה הבייבי הראשון שלי, אבל סמכתי עליהם".

 

צפו בקליפ:

 

 

זעקנו את נשמתנו

 

חזן (31) גדל בבת ים, וכשהיה בן 11 עבר עם משפחתו לחולון, שם למד לנגן בפסנתר והיה חבר בלהקה עירונית. בצבא שר בלהקת המשטרה הצבאית, ואחרי השחרור למד ברימון. לפני עשר שנים העלה מופע בבארבי שכלל חומרים פרי עטו, אבל אילוצי פרנסה מנעו ממנו להתרכז בפיתוח הקריירה: הוא עבד כמנהל מכירות וכרכז מוזיקה לנוער בסיכון, ועד היום מלמד פיתוח קול. בשנים האחרונות הוא גם מנהל אמנותית את הלהקה של בית ספר קוגל בחולון ואת הלהקה הייצוגית של באר יעקב. "אני מאוד אוהב לעבוד עם נוער", הוא אומר. "גידול דור העתיד נותן לי המון סיפוק".

 

לו עצמו לא היה קל כנער: באותה תקופה הוא התמודד עם סטיגמות שדבקו בו כנער עדין ומוזיקלי והתחבט בשאלות סביב זהותו המינית. "בכיתה ז' עשו עליי חרם ולעגו לי", הוא נזכר. "זה מאוד ערער לי את הביטחון, אבל מאוחר יותר, בתיכון, הייתה לי חוויה טובה, כי הייתי הכוכב של להקת בית ספר וגם הייתה לי חברה שנתיים וחצי. בתקופה הזאת בדקתי את עצמי, כי לא הייתי בטוח. בצבא היו הרהורים, ואז פגשתי בחור שהסיר את הספקות".

 

חזן בילדותו. "עשו עליי חרם ולעגו לי" (צילום: אלבום פרטי)
    חזן בילדותו. "עשו עליי חרם ולעגו לי"(צילום: אלבום פרטי)

     

    היציאה מהארון נכפתה עליו ועל הוריו. "היה לי חבר שלא קיבל את העובדה שעזבתי אותו, והוא גילה לאמא שלי, כנראה כנקמה. זה נחת עליי בלי שום מוכנות נפשית. הוא כפה את זה לא רק עליי, אלא גם על ההורים שלי. כשאמא שלי גילתה, שנינו בכינו. היה לה קשה, אבל היא אמרה שאני תמיד אהיה חלק ממנה. לחתונה שלי עם אוריה, לפני שלוש שנים, כל המשפחה הגיעה, וכולם גם עזרו בארגון".

     

    מה היה החשש הכי גדול של ההורים?

    "בהתחלה הם חששו ממחלות ומחוסר יציבות בזוגיות, אבל כשהבאתי את אוריה הביתה, הדברים זרמו מיד. הם מכירים אותי ויודעים שאני אדם מאוד זוגי ששומר על עצמו. מעבר לזה, היה ועדיין יש להם חשש שלא יהיו להם נכדים ממני. הבטחתי לאמא שלי שיהיו לי ילדים. בהתחלה זה היה חלום רחוק; עם הזמן הוא קצת התקרב, ואז הגיעה הקורונה".

     

    חזן מתכוון כמובן לבעיה הכספית. "העלות של פונדקאות בחו"ל היא בין 500 אלף שקל ל-700 אלף, שזה סכום דמיוני ממש", הוא אומר. "עשינו קמפיין גיוס המונים והצלחנו לגייס רק 50 אלף שקל. זה היה קשה. כמעט נשברנו. כשעלה התיקון לחוק הפונדקאות, ניתנו הבטחות, אבל כלום לא קרה. התברר שהתיקון לא תקף לגבי גברים יחידנים או זוגות גייז: רק הטרוסקסואלים יכולים לבצע פונדקאות. לפני כמה חודשים בג"ץ חייב את הכנסת לתקן את האפליה הזאת, אבל אני בספק אם זה יקרה".

     

    התיקון לחוק הפונדקאות, שלא מאפשר לגברים להט"בים לעבור את התהליך בארץ, נחקק ביולי 2018 והצית מחאה סוערת של הקהילה הגאה. "זעקנו את נשמתנו, וזה לא עזר בכלום", אומר חזן. "כל שנה יש מצעד גאווה שכאילו מראה סולידריות של החברה והקהילה, אבל בפועל זה לא המצב. יש עדיין הרבה נפגעים, והקהילה לא בטוחה. מבחינתנו, החלום להביא ילד עדיין קיים. אנחנו עובדים באינטנסיביות מהבוקר עד אמצע הלילה וחוסכים כסף; קונים רק רק מה שמחויב המציאות. אני לא יודע בן כמה אהיה כשנצליח להגיע לסכום הזה".

     

    אברי גלעד (מימין) מחתן את שגיב וחזן. "כל המשפחה הגיעה" (צילום: say cheeze)
      אברי גלעד (מימין) מחתן את שגיב וחזן. "כל המשפחה הגיעה"(צילום: say cheeze)

       

      גזענות ואפליה

       

      את אוריה שגיב (37), אנליסט, הכיר באתר היכרויות. "כן, אני מכיר את כל הסטיגמות", מחייך חזן, "אבל שנינו היינו מכווני מטרה ועם רצון לזוגיות. בקהילה שלנו יש דגש חזק על מראה חיצוני, אבל לי קוביות בבטן מעולם לא עשו את זה. חיפשתי דברים אחרים, ולא היה לי קל למצוא אותם".

       

      הם נישאו לפני שלוש שנים וגרים בחולון. תקופת הקורונה לקחה אותם "הרבה אחורה מבחינה כלכלית", כהגדרתו. "אני קיבלתי המון פרויקטים שבניתי עליהם ושהיו אמורים להתנקז לתקופה הזאת, וכולם התבטלו. אוריה המשיך לעבוד כעובד חיוני, ואני נשארתי לבד בבית. בהתחלה זה היה מאוד מלחיץ, אבל לאט-לאט נרגעתי. אמרתי לעצמי שיהיה בסדר: יהיה מה שיהיה, תשמח, תאהב את האנשים. כשכתבתי את השיר 'קורן', בכלל לא עלה לי בראש שאלחין אותו, עד שחבר אמר לי לנסות. אותו דבר לגבי ההקלטה וההוצאה לרדיו. כשהתהליך התחיל, לא יכולתי ללכת אחורה".

       

      אז את החלום ליצור מוזיקה הוא מגשים, וגם על חלום הפונדקאות הוא לא מוותר, אף שהגשמתו מתרחקת. "גם אוריה וגם אני עובדים ומרוויחים סבבה", הוא אומר, "אבל ההוצאה הזו גדולה עלינו. אני אזרח ששירת בצבא, שומר חוק ומשלם מיסים, ובכל זאת לא נותנים לי לבצע פונדקאות בארץ, כי יש עדיין גזענות ואפליה. אני מאמין שלכל אדם יש זכות לבחור איך הוא רוצה לחיות. מי כמונו, היהודים, צריכים לאפשר את זה".

       

       

         

        הילד הזה גדל ונעשה אמן יוצא דופן. הקליקו על התמונה:

         

        "היו לי משקפיים לא יפים ותסרוקת לא יפה". הקליקו על התמונה  (צילום: מתוך אלבום פרטי)
        "היו לי משקפיים לא יפים ותסרוקת לא יפה". הקליקו על התמונה (צילום: מתוך אלבום פרטי)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד