במיוחד עכשיו: ארבעה תוספי תזונה שיסייעו לחיזוק ההגנה הטבעית

למה חשוב לתגבר את מערכת החיסון בתקופה הזאת, אילו רכיבים טבעיים חיוניים לתפקודה, ומה חשוב לבדוק לפני שלוקחים לבד תוסף מהמדף בחנויות הפארמה

ויטמין C ניחן בהשפעה אנטי-ויראלית ואנטי-בקטריאלית ולכן השלמתו בגוף חיונית למניעת מצבי מחלה (צילום: iStock)
ויטמין C ניחן בהשפעה אנטי-ויראלית ואנטי-בקטריאלית ולכן השלמתו בגוף חיונית למניעת מצבי מחלה (צילום: iStock)

תקופה לא פשוטה עוברת על כולנו בימים אלה. סביר להניח שחוץ מלהסתגר בבית ככל האפשר, גם אתם, כמו רבים אחרים, עוקבים בדריכות אחר החדשות וחושבים כיצד ניתן להתמודד. עד שיימצא פתרון, חשוב להתחזק ככל הניתן ואחת הדרכים הטובות לעשות זאת היא לגייס למלחמה את הלוחמת הטבעית - מערכת החיסון שלכם. שוחחנו עם יבגני וייסברג, הרוקח הראשי של חברת סופהרב, וניסינו להבין כיצד אפשר לדאוג למערכת החיסון גם בימים אלה. "חשוב לספק לה רכיבים חיוניים שהוכחו במחקרים כתומכים בה וכמסייעים לחיזוקה", הוא פותח ואומר. באילו רכיבים מדובר ומה חשוב לדעת לפני שרוכשים תוסף בחנויות הפארמה?

 

פרוביוטיקה

רבים מאיתנו מכירים את הפרוביוטיקה בעיקר מתחום מערכת העיכול ומהעובדה שמומלץ ליטול אותה במהלך נטילת אנטיביוטיקה, אבל מה שרבים לא יודעים הוא שישנו קשר הדוק בין אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים (החיידקים הטובים) לתפקודה התקין של מערכת החיסון. "חלק גדול מתאי מערכת החיסון, כ-70% למעשה, נמצאים במעי", מסביר וייסברג. "אפשר לדמות את החיידקים הפרוביוטיים ל'שומרים' שמגנים על תאי מערכת החיסון. חיידקים אלה תורמים לדיכוי התפתחות של פתוגנים (מחוללי מחלות) ומאזנים את רמת החומציות במעי באופן שמונע את התרבותם. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי נטילה של חיידקים פרוביוטיים בילדים ובמבוגרים תורמה להגנה טובה של הגוף מפני מחוללי מחלות שונים".

 

לחיידקים פרוביוטיים בציפוי טכנולוגי יעיל יש יכולת שרידות גבוהה יותר בהשוואה למוצרי מזון (צילום: iStock)
    לחיידקים פרוביוטיים בציפוי טכנולוגי יעיל יש יכולת שרידות גבוהה יותר בהשוואה למוצרי מזון(צילום: iStock)

     

    ישנם גם מזונות פרוביוטיים. האם יש הבדל בינם לבין תוסף פרוביוטיקה?

    "ישנם מזונות פרוביוטיים כמו יוגורטים למיניהם ומזונות אחרים מותססים או מועשרים בחיידקים טובים, אך היתרון המכריע בנטילת פרוביוטיקה כתוסף תזונה הוא היעילות הגבוהה. מאחר שמדובר למעשה באורגניזמים חיים שצריכים לעשות את דרכם במערכת העיכול ולשרוד בדרך לאתר הספיגה שלהם – המעי, לחיידקים פרוביוטיים בציפוי טכנולוגי יעיל יש יכולת שרידות גבוהה יותר בהשוואה למוצרי מזון".

     

    מה כדאי לדעת לפני שבוחרים תוסף פרוביוטיקה מהמדף?

    "ישנם הבדלים בין המותגים השונים, והם נובעים בעיקר מהטכנולוגיה. חשוב לוודא שתוספי הפרוביוטיקה שקונים מיוצרים בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת למספר רב של חיידקים להגיע לאתר המטרה שלהם. לשם כך פיתחו ציפויים מיוחדים בתעשיית הפרוביוטיקה, המבטיחים שהחיידקים הפרוביוטיים ישרדו את חומציות הקיבה הגבוהה, וגם מאפשרים חיי מדף ארוכים ומגנים על התוספים מפני חום ולחות. בנוסף, חשוב לבחור בתוספי תזונה איכותיים, המכילים 'זני חיידקים רשומים' - הכוונה לזנים שנבדקו, נחקרו והוכיחו יעילות במחקרים. יתרון הכמות ומגוון הזנים גם הוא מייצג את ההבדל בין תוסף תזונה פרוביוטי למוצר מזון פרוביוטי. תוספי התזונה המכילים כמות גדולה יותר של חיידקים ומגוון של לפחות עשרה זנים מרוכזים בכמוסה אחת יהיו אפקטיביים הרבה יותר".

     

    2. ויטמין C

    ויטמין C ידוע כבר שנים רבות כוויטמין חשוב מאוד לבריאות הכוללת, ולמערכת החיסון בפרט. למעשה לוויטמין זה תפקיד חשוב בבנייה ובשמירה על רקמת העור המשמשת כמחסום ראשוני נגד פתוגנים החיים מסביבנו. כמו כן, הוא חיוני לתפקוד תקין של כדוריות הדם הלבנות המהוות רכיב עיקרי במערכת החיסון, ניחן בהשפעה אנטי-ויראלית ואנטי-בקטריאלית ולכן השלמתו בגוף חיונית למניעת מצבי מחלה.

     

    הגוף שלנו לא יודע לייצר ויטמין C בכוחות עצמו ולכן חייבים לספק לו אותו באמצעות התזונה או נטילת תוסף (צילום: Shutterstock)
      הגוף שלנו לא יודע לייצר ויטמין C בכוחות עצמו ולכן חייבים לספק לו אותו באמצעות התזונה או נטילת תוסף(צילום: Shutterstock)

       

      חשוב לדעת גם שהגוף שלנו לא יודע לייצר את הוויטמין הזה בכוחות עצמו ולכן חייבים לספק לו אותו באמצעות התזונה או נטילת תוסף. "ויטמין C קיים במגוון מזונות, כמו פירות הדר (תפוזים, קלמנטינות, אשכוליות) שכולנו מכירים", מסביר וייסברג. "אבל לא רק, ניתן למצוא ויטמין C גם בתותים, בגמבה, בברוקולי ובעוד שורה של מזונות".

       

      אז למה חשוב לצרוך אותו גם כתוסף תזונה?

      "קשה להסתמך על קבלת כל הוויטמינים והמינרלים מהתזונה שלנו כיום. אורח החיים המודרני והרגלי התזונה המערביים מקשים עלינו לאכול נכון ומגוון. נוסף לאלו, קיימת גם העובדה שוויטמין C רגיש ביותר לאור, חום ואוויר, ומתנדף מהרגע שהוא בא במגע עם כל אחד מהם, הרי שכבר ברגע שקילפנו את הפרי - איבדנו חלק גדול מתכולת הוויטימין C שהייתה בו. לאכול פירות זה חשוב מאוד, וגם טעים, אבל חשוב לדעת שככל הנראה זה לא מספק לנו את המינון היומי הדרוש של ויטמין C".

       

      עוד מוסיף וייסברג ואומר "מאחר שקשה לספק את המינון הנדרש של ויטמין C לגופנו רק באמצעות תזונה, תוסף תזונה של ויטמין C הוא הדרך היעילה והבטוחה ביותר לשמירה על רמה מאוזנת שלו בגופנו לאורך כל השנה. מעבר לכל אלה, כאשר נוטלים תוסף תזונה אנו שולטים באופן מדויק בכמות הוויטמין הנכנס לגופנו ומגדילים את יעילות ספיגתו במערכת העיכול".

       

      3. אבץ

      אבץ הוא מינרל בעל חשיבות רבה במיוחד לתפקוד התקין של מערכת חיסון בכל הרבדים ובכל הגילאים. לא פשוט לזהות חוסר באבץ, אבל ממש חשוב להיות מודעים לעובדה שצריכה לא מספקת של המינרל יכולה להוביל ללא מעט בעיות בריאותיות. "מחסור באבץ בגוף עלול להתבטא בין השאר בעמידות חלשה של הגוף מול נגיפים, חיידקים ופטריות", מסביר וייסברג. "מחקרים שנעשו על אבץ הראו שתוספת שלו עשויה לתרום להתאוששות מהירה יותר ממחלות, במיוחד באנשים מבוגרים. נמצאו אפילו עדויות לכך שייתכן שאבץ, באופן כללי, עשוי לתרום להפחתה בשכפול של נגיפים, וכי עשויה להיות לו השפעה על ריריות הלוע להגדלת העמידות בפני נגיפים הנכנסים למערכת הנשימה. שימוש מקומי (לדוגמה במציצה) עשוי לתרום להגברת היעילות".

       

      מה כדאי לדעת לפני שבוחרים תוסף אבץ?

      "כשבוחרים תוסף אבץ כדי להשלים את החסר, רצוי לבחור באבץ הקשור לחומצה פיקולינית המשפרת את ספיגתו בגוף, ובניגוד לתוספי אבץ אחרים אינו גורם לכאבי בטן".

       

      4. כורכומין

      כורכומין הוא החומר הפעיל שנמצא בשורש הכורכום ונכתב עליו רבות בשנים האחרונות. הוא ידוע כבר אלפי שנים כבעל סגולות בריאותיות רבות, ובמאה השנים האחרונות נערכו מחקרים רבים שהדגימו את תרומתו המכרעת בסיוע לפתרון בעיות רפואיות רבות. "בהקשר למערכת החיסון, נמצא במחקרים כי לכורכומין יש יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאוד התורמת לחיזוק ולשיפור תפקוד מערכת החיסון", מסביר וייסברג.

       

      לכורכומין יש יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאוד התורמת לחיזוק ולשיפור תפקוד מערכת החיסון (צילום: iStock)
        לכורכומין יש יכולת נוגדת חמצון גבוהה מאוד התורמת לחיזוק ולשיפור תפקוד מערכת החיסון(צילום: iStock)

         

        גם הכורכומין מצוי במזון, כמו תבלינים או השורש עצמו. מדוע אם כן עדיף ליטול אותו כתוסף תזונה?

        "החיסרון הגדול של הכורכומין בצורתו הטבעית הוא היכולת הנמוכה שלו להיספג היטב במחזור דם. הספיגה שלו בגוף נמוכה מאוד, בין 1%-3% (ואפילו פחות), ולכן הוא לא מוצא את דרכו למחזור הדם ולמעשה מופרש דרך הכליות ללא כל השפעה על הגוף, מה שגורם ליעילותו הקלינית להיות נמוכה מאוד ולא אפקטיבית. כדי שכמות מספקת של כורכומין ממזון תגיע לדם - צריך לאכול המון כורכום (6-7 כפיות ביום), ועם הרגלי התזונה המערביים, זו משימה לא פשוטה בכלל. לכן מומלץ לצרוך גם אותו באמצעות תוסף תזונה של כורכומין המאפשר ספיגה גבוה שתגביר את פעילותו בגוף לאורך זמן".

         

        ומה כדאי לדעת לפני שבוחרים לבד תוסף מהמדף?

        "מומלץ ליטול תוספים מסוג כמוסות ג'ל. כמוסות אלה מגבירות את הזמינות הביולוגית של הכורכומין, וכתוצאה מכך מגבירות בצורה ניכרת גם את יעילותו".

         

        לסיכום מוסיף וייסברג כי כמו בכל תחום חשוב לבחור בתוספים המותאמים עבורכם, לצרכים שלכם ולאורך החיים שלכם. "זו משימה לא פשוטה לחלקנו ולשם כך יש את קו המומחים של חברת סופהרב שמעניק ייעוץ נטורופתי אישי ללא עלות", הוא מסביר. "במיוחד בתקופה זו הם זמינים במתכונת מתוגברת ועונים על כל השאלות, כדי שהבחירה בתוסף האידיאלי עבורכם תהיה קלה ומיטבית".

         

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד