מאורז הפתעות עד קציצות צבעוניות: 5 מנות שהילדים יעופו עליהן

אתם משקיעים בארוחות משפחתיות, מבשלים, מגישים - והילדים לא נוגעים. מה עושים? נעמה רן מציירת על המרק, צובעת את הקציצות ומאתגרת את הכרובית

גם יצירתי וגם טעים  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
גם יצירתי וגם טעים (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

בימים טרופים אלה, שרובנו נמצאים עם הילדים בבית ומחפשים אפשרויות תעסוקה, הנה מספר מתכונים שאפשר להכין עם הילדים, ויפעילו גם את הצד האומנותי שלהם וגם את חוש הטעם:

 

מרק עגבניות זרחני ומאויר

מרק אדום אש ומלא בטעמים (כי מתחבאים בו ירקות!), שמעוטר בזילוף של קרם קוקוס או שמנת. את העיטור ניתן לעשות ישר מהקרטון, אם גוזרים בו חור קטן במיוחד, או, כמובן, בעזרת שקית זילוף.

 

מרק עגבניות זרחני ומאויר  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
    מרק עגבניות זרחני ומאויר (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

     

    המרכיבים (6 מנות)

    • 1 כף שמן זית
    • 1 בצל, קצוץ
    • 1 כרשה (רק החלק הלבן), קצוצה
    • 2 גזרים, קלופים וחתוכים גס
    • 4 שיני שום, קצוצות
    • מלח
    • 1 סלק, קלוף וחתוך גס
    • 1 קישוא, חתוך גס
    • 800 גרם עגבניות מרוסקות
    • 3 כוסות (750 מ"ל) מים
    • 1 ענף סלרי (גבעול ועלים)
    • 1/2 חבילה פטרוזיליה
    • לאיור: שמנת מתוקה או קרם קוקוס

     

    ההכנה

    1. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את הבצל, הכרשה והגזרים ומטגנים עד ריכוך. מוסיפים את השום ומלח ומטגנים עוד דקה.

    2. מוסיפים את הסלק, הקישוא, העגבניות והמים ומביאים לרתיחה.

    3. מוסיפים את הסלרי והפטרוזיליה (רצוי קשורים בחוט כותנה, ראו טיפ). מכסים, מנמיכים את הלהבה כך שיתקבל בעבוע עדין, ומבשלים כ־40 דקות, עד שהירקות רכים.

    4. מוציאים את הסלרי והפטרוזיליה וטוחנים את תכולת הסיר במעבד המזון או בבלנדר מוט. מוסיפים מים עד שתתקבל דרגת הסמיכות הרצויה. טועמים ומתקנים תיבול.

    5. מעבירים לקערות הגשה ומעטרים כל מנה בזילוף של שמנת או קרם קוקוס (ראו הסבר בהקדמה למתכון). מגישים.

    • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא.
    • טיפ: איך מבשלים במרק פטרוזיליה וסלרי (וגם עשבי תיבול אחרים), כך שיעניקו לו את טעמם המשובח, אבל לא ישאירו בו "ירוקים", שהם כידוע הקריפטונייט של ילדים? קושרים אותם בשלמותם בחוט כותנה (בוקה גרני), שיקל את שליפתם לפני טחינת המרק.

     

    קציצות בשר אפויות עם רטבים צבעוניים

    השוס של הקציצות הקטנות והמשגעות האלה הוא הרטבים, שמגוונים את הטעמים ומעניקים לקציצות ציפוי צבעוני מדליק. לטבול ולזלול.

     

    קציצות בשר אפויות עם רטבים צבעוניים  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
      קציצות בשר אפויות עם רטבים צבעוניים (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

       

      המרכיבים (כ־70 קציצות קטנות)

      • 2 בצלים, חתוכים גס
      • 5 שיני שום, קלופות
      • 1 חבילה פטרוזיליה
      • 2 קישואים, פרוסים גס
      • 2 גזרים, קלופים ופרוסים גס
      • 2 עגבניות, חתוכות לרבעים
      • 1 כפית מלח
      • 1 ק"ג בשר בקר טחון

       

      ההכנה

      1. שמים בקערת מעבד המזון את הבצלים, השום והפטרוזיליה ומעבדים לעיסה. מוסיפים את הקישואים, הגזרים, העגבניות והמלח וטוחנים בפולסים, עד שמתקבלת תערובת קצוצה ואחידה.

      2. מעבירים את תערובת הירקות לקערה. מוסיפים את הבשר ומערבבים היטב לעיסה אחידה. מכסים ומאחסנים במקרר כשעה (עד יממה), לספיגת טעמים.

      3. מחממים את התנור ל־250 מעלות. מרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.

      4. יוצרים מתערובת הבשר כדורים קטנים ומניחים בתבנית. אופים כ־25 דקות, עד שהבשר עשוי. מגישים לצד רטבים (ראו בהמשך).

      • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא.

        

      רטבים צבעוניים שילדים אוהבים

      רוטב אדום: 1 פלפל אדום, מבושל או קלוי + 1 כפית דבש + 1 כף רוטב סויה

      רוטב כתום: 2 גזרים מבושלים + 1 כפית אבקת שום + 1/2 כפית מלח + 1/4 כוס שמן זרעי ענבים או שמן קנולה

      רוטב ורוד: 1 סלק מבושל + 3-2 כפות טחינה גולמית + 2–3 כפות מיץ לימון + 1/2 כפית מלח

       

      הוראות הכנה לכל הרטבים: טוחנים במעבד המזון את מרכיבי הרוטב למרקם משחתי חלק. מוסיפים בעדינות מים, עד שמגיעים לדרגת הסמיכות הרצויה. הרטבים נשמרים עד 3 ימים, בכלי סגור במקרר.

       

      רטבים צבעוניים שילדים אוהבים  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
        רטבים צבעוניים שילדים אוהבים (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

         

        אורז הפתעות

        הערנו את האורז הלבן המנומנם עם פירות יבשים – משמשים, תאנים, שזיפים, צימוקים ואפשר אפילו פפאיה ואננס - שמעניקים לו מתיקות ומקפיצים קצת את המרקם. והצבעוניות? משגעת!

         

        אורז הפתעות  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
          אורז הפתעות (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

           

          המרכיבים (8 מנות)

          • 2 כוסות אורז בסמטי שטוף
          • 1/2 3 כוסות מים רותחים
          • 1 כפית כורכום
          • 1 כפית חוויאג' למרק
          • 1 כפית מלח
          • 1/2 כוס פירות יבשים (לפי הטעם, ראו בהקדמה למתכון), קצוצים דק

           

          ההכנה

          1. שמים בסיר את האורז, המים וכל התבלינים, מכסים ומביאים לרתיחה. מערבבים, מנמיכים ללהבה לקטנה, מכסים ומבשלים כ־15 דקות, עד שהאורז רך והמים נספגים.

          2. מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

          • איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.

           

          כרובית אפויה בציפוי קורנפלקס קריספי

          גרסת הזאטוטים לכרובית המטוגנת הקלאסית: במקום פירורי לחם – ציפוי מתקתק־מלוח של קורנפלקס ותבלינים, ובמקום טיגון – אפייה.

           

          כרובית אפויה בציפוי קורנפלקס קריספי  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
            כרובית אפויה בציפוי קורנפלקס קריספי (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

             

            המרכיבים (6 מנות)

            • 1 כרובית
            • 1 ביצה

             

            לציפוי

            • 1 כוס קורנפלקס
            • 1 כפית אבקת שום
            • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
            • 1/2 כפית חוויאג' למרק
            • 1/2 כפית מלח
            • 3 כפות שמן זית או אחר

             

            ההכנה

            1. מפרידים את הכרובית לפרחים.

            2. מרתיחים מים (לא מומלחים) בסיר גדול. מוסיפים את פרחי הכרובית ומביאים לרתיחה חוזרת. מבשלים 12-10 דקות, עד שהכרובית רכה אך לא מתפרקת. מסננים היטב ומצננים.

            3. מחממים את התנור ל־250 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

            4. הציפוי: שמים את כל מרכיביו בקערת מעבד המזון ומעבדים בהפסקות (פולסים), עד שהקורנפלקס מפורר. מעבירים לקערה שטוחה.

            5. שמים את הביצה בקערה וטורפים אותה. טובלים את פרחי הכרובית בביצה ואז בתערובת הקורנפלקס, ומניחים בתבנית.

            6. אופים 20-15 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומגישים חם.

            • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים בתנור שחומם ל־200 מעלות במשך 15 דקות.

             

            פודינג שוקולד חם עם בננות

            פודינג אמיתי, קרמי ושוקולדי, שאפשר לאכול חם או קר, בפני עצמו או לצד עוגת שוקולד או עוגת תפוזים. גם לשחק עם התוספות אפשר, אנחנו הוספנו לו פרוסות בננה.

             

            פודינג שוקולד חם עם בננות  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
              פודינג שוקולד חם עם בננות (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

               

              המרכיבים (8 מנות)

              • 2 חלמונים
              • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
              • 2 כפות אבקת קקאו לא מומתק
              • 1 שקיק (10 גרם) סוכר וניל
              • קורט מלח
              • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לבישול 15%
              • 2 כוסות (240 מ"ל) חלב
              • 3 כפות (30 גרם) קורנפלור או קמח
              • 50 גרם שוקולד מריר, קצוץ
              • להגשה: 4 בננות, פרוסות

               

              ההכנה

              1. שמים בסיר את החלמונים והסוכר וטורפים (לא על להבה). מוסיפים את הקקאו, סוכר הווניל, המלח, השמנת ו־1/2 1 כוסות מהחלב, וטורפים.

              2. טורפים בקערית נפרדת את יתרת החלב עם הקורנפלור (או הקמח) לבלילה חלקה. מוסיפים לסיר וטורפים עד לקבלת נוזל אחיד.

              3. מבשלים על להבה בינונית תוך כדי ערבוב במשך 10-5 דקות, עד שהנוזל מסמיך. מסירים מהכיריים ומוסיפים את השוקולד. בוחשים עד שהשוקולד נמס והמרקם אחיד.

              4. מחלקים לכוסות או לקעריות, ומניחים למעלה פרוסות בננה. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

              • איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.
              • טיפ: נשארו שאריות מהפודינג? אפשר לצפות איתן עוגה, או פשוט למרוח על חלה ולהתענג 

               

              פודינג שוקולד חם עם בננות  (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)
                פודינג שוקולד חם עם בננות (צילום: יעל אילן סגנון: נעמה רן)

                 

                • אכלו והצטלמו: יונתן ותמר ליבנה, מיקה שימקוביץ', ליבי רן

                 

                 

                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד