"התחפושת תהיה אם אלבש ג'ינס וטי שירט": כוכבת הרשת מכוכב אחר

סאלביה הבריטית הפכה את גופה ליצירה עתידנית במראה פוסט-אפוקליפטי. מה הקשר לטראומה מבית הספר ולמה כך היא לומדת לאהוב את עצמה? ראיון מיוחד בישראל

איתי יעקב

|

11.03.20 | 07:49

"אנשים יכולים להיות אגרסיביים כלפי המראה שלי, אבל יש גם הרבה תגובות חיוביות". סאלביה בצילום של תום מרשק בלונדון, פברואר 2020 (צילום: תום מרשק)
"אנשים יכולים להיות אגרסיביים כלפי המראה שלי, אבל יש גם הרבה תגובות חיוביות". סאלביה בצילום של תום מרשק בלונדון, פברואר 2020 (צילום: תום מרשק)
"אני אוהבת חייזרים, אבל אני יותר מתעניינת בשינוי הגוף האנושי. כשאנשים אומרים לי שאני חייזרית, אני לרוב עונה להם: תודה". סאלביה (צילום: rex/asap creative)
"אני אוהבת חייזרים, אבל אני יותר מתעניינת בשינוי הגוף האנושי. כשאנשים אומרים לי שאני חייזרית, אני לרוב עונה להם: תודה". סאלביה (צילום: rex/asap creative)

האמנית הבריטית סאלביה רק בת 20, אך בחוגי האופנה האלטרנטיביים היא אחת המשפיעניות הבולטות של התקופה. עם כמעט חצי מיליון עוקבים באינסטגרם ועולם אסתטי המשלב בין מודיפיקציה פוטוריסטית של הגוף האנושי ואלמנטים הלקוחים מעולמות של פֶטיש, גותיקה ודראג, קשה להתעלם מהנוכחות שלה בסביבה. ביום שלישי שעבר היא נחתה בישראל לביקור בזק של ארבעה ימים, ועל רקע בהלת הקורונה העולמית וחגיגות הפורים ברחובות, המראה הפוסט-אפוקליפטי שלה נטמע כאן בקלות.

 

התגובות ברחוב התל אביבי, היא מספרת, היו חיוביות. בכל זאת, לא בכל צהריים שמשיים זוכים בעלי המוסכים ברחוב קיבוץ גלויות בואכה סלמה למצעד מכוכב אחר, כשסאלביה, בשמלה לבנה רומנטית, מגפי עור גבוהים של ריק אוונס, פנים צבועות בלבן וראש חצי מגולח שתוספות שיער מחוברות אליו באמצעות קליפסים קטנים מפלסטיק, צועדת לצד שותפה, פארמה האם, במערכת לבוש שחורה הכוללת חולצת טול שקופה, טייטס הדוקים שמעליהם יריעת ויניל מבריקה, איפור פנים ושיער נפוח בסגנון הניו-רומנטיק משנות ה-80. רק במזל לא צעקו להם "בוי ג'ורג'" ברחוב.

 

"אני מאוד מתעניינת בעתיד, אבל אני לא יודעת אם כולם ייראו כמוני בעתיד. אני כן מאמינה שאנשים יעשו טרנספורמציה לגוף שלהם ונשתמש בגוף כדי להציג את הרגשות והתחושות שלנו". סאלביה ופארמה האם (צילום: Gareth Cattermole/GettyimagesIL)
    "אני מאוד מתעניינת בעתיד, אבל אני לא יודעת אם כולם ייראו כמוני בעתיד. אני כן מאמינה שאנשים יעשו טרנספורמציה לגוף שלהם ונשתמש בגוף כדי להציג את הרגשות והתחושות שלנו". סאלביה ופארמה האם(צילום: Gareth Cattermole/GettyimagesIL)

     

    אל ישראל הגיעו השניים לטובת הופעה בליין מסיבות הפֶטיש Sin Ethics במועדון הגגרין בדרום תל אביב. הליין הוותיק הוא זירה מאפשרת לחקירה של מיניות מעולמות תוכן של BDSM ופֶטיש, תוך שיתופי פעולה עם מועדונים דומים באירופה. סאלביה היא האלטר אגו של כאלב מוריס, שבגיל 14 כבר החלה להתאפר.

     

    "התחלתי לעשות ניסיונות באיפור ובשיער, ובמקביל עסקתי באמנות וציור", היא מספרת בראיון בלעדי ל-Xnet בלחישה, עד שגם ישיבה צמודה אליה משאירה אותך דרוך. מהר מאוד הפכה לסנסציה בחיי הלילה של לונדון וכתבות על אודותיה פורסמו במגזינים כמו דייזד. כבר אז עקבו אחרי חשבון האינסטגרם המוקדם שלה מוזיקאיות כמו ברוק קנדי ו-FKA Twigs, ששאבו השראה מהטרנסג'נדרית הצעירה.

     

     

    את Salvia "המציאה" לפני כשלוש שנים בחדר השינה שלה בצפון וויילס. "אני מרגישה שאני פשוט עצמי", היא מסבירה, "אני לא חושבת שהנוכחות הציבורית שלי היא 'דמות'. אני לא לובשת תלבושות או מתחפשת. רוב הזמן, ככה אני נראית".

     

    כמה זמן לוקח לך להתכונן כדי לצאת מהבית?

    "בדרך כלל לוקח לי כשעתיים לגלח את הראש והגבות, ואז להתאפר ולהתלבש. אבל אני יכולה להיות מהירה יותר".

     

     

    את השם סאלביה אימצה מהשיר Salvia Plath של הלהקה Teen Suicide. עמוד האינסטגרם שלה מגיש אסתטיקה ייחודית שהובילה בשנה האחרונה למגמה חייזרית בעולם האופנה. התמונות מבוימות ומצולמות על ידה, כך גם התלבושות, האיפור והמניפולציה הדיגיטלית המסייעת לעיצוב המראה החייזרי שלה, שמזכיר עבודות גוף של האמנית הצרפתייה אורלאן. היא עצמה מתנגדת בחיוך להגדרתה כחוצן. "אין קטגוריה שאני משתייכת אליה. אני רק סאלביה. ההשראה שלי מגיעה מאופנה, מחיי לילה, אמנות, פֶטיש, מכל מקום", היא אומרת.

     

    "בכל מקרה, אל תגדיר אותה כחוצנית", מתערב פארמה האם בחצי חיוך.

     

    "אני אוהבת חייזרים, אבל אני יותר מתעניינת בשינוי הגוף האנושי. כשאנשים אומרים לי שאני חייזרית, אני לרוב עונה להם: תודה".

     

    "בבית הספר צחקו עליי כשניסיתי להביע את עצמי. עם השנים הבנתי שאני רוצה לכסות את עצמי מהבושה". סאלביה בישראל (צילום: חליל רונן מיירוד)
      "בבית הספר צחקו עליי כשניסיתי להביע את עצמי. עם השנים הבנתי שאני רוצה לכסות את עצמי מהבושה". סאלביה בישראל(צילום: חליל רונן מיירוד)

       

      את המראה שלה, כמו גם את עולמות התוכן שבהם היא עוסקת, אפשר להגדיר כפוסט-אפוקליפטיים, בטח היום, כשאוכלוסיית העולם נכנסת לבידוד בניסיון לעצור את נגיף הקורונה. לא אחת היא מצולמת כשצינורות מתכת או סיליקון תקועים עמוק בגרונה, במקרה אחר היא הופכת את הגוף שלה למעבדה חזותית עם "המשך" של הגוף דרך עמוד שדרה עשוי חוליות חיצוניות או מעין זוג כנפיים הממשיכות את זרועות היד.

       

      "אני יכולה לעבוד על תמונה במשך ימים ארוכים. אם אני אובססיבית למשהו, אני בפוקוס עליו, כמו לבנות מסגרת עץ גדולה בחצר שלי", היא אומרת, "אין לי גבולות, ואת אלה שיש אני אוהבת למתוח". לדבריה, כל דימוי הוא שילוב בין מציאות למניפולציה דיגיטלית. "יש דברים שהם 90 אחוז מניפולציה, אבל אני אוהבת לשלב בין השניים כדי למצוא את המראה הטוב ביותר".

       

       

      עם אינסטגרם היא מנהלת יחסי אהבה-שנאה. "זו הפלטפורמה הנגישה והנצפית ביותר שיש, אם אתה רוצה לאגד סביבך אנשים שייחשפו לאמנות שלך", היא מסבירה, "אבל אינסטגרם גם מחקו לי תמונות ויש לנו הרבה בעיות איתם, חרף העובדה שמעולם לא הפרנו את תנאי השימוש שלהם".

       

      היחס המורכב מופנה כלפיה גם מחוץ לרשתות החברתיות. "אנשים יכולים להיות אגרסיביים כלפי המראה שלי, אבל יש גם הרבה תגובות חיוביות", היא מוסיפה, "כאן בתל אביב, לדוגמה, אנשים היו יותר סקרנים מאשר מפחדים, אולי כי הם לא ראו את זה קודם".

       

      "אני משדרת דברים יפים וחיוביים שאנשים יכולים להתחבר אליהם" (צילום: תום מרשק)
        "אני משדרת דברים יפים וחיוביים שאנשים יכולים להתחבר אליהם"(צילום: תום מרשק)

         

        פרסמת באינסטגרם סוג של מכתב פתוח לעוקבים שלך לאחר שקיבלת תגובות על תמיכתך, לכאורה, "במדיניות האפרטהייד של ישראל כלפי הפלסטינים".

        "כתבו לי שאני לא צריכה להיות פה, אבל אני חושבת שהנוכחות שלי דווקא יכולה להיות טובה, כי אני משדרת דברים יפים וחיוביים שאנשים יכולים להתחבר אליהם. אני משתדלת לא להיות מעורבת פוליטית, אבל הרגשתי שאני צריכה להעלות פוסט בסטורי לגבי הנושא הזה".

         

        בישראל יש אנשים מעטים שמאמצים את האסתטיקה שלך. את מרגישה חלק מקהילה, גם אם מדומיינת?

        "אני לא מרגישה חלק מקהילה. אני גם לא באמת מרגישה חלק מהסצנה הגותית או מסצנת הפֶטיש או מתעשיית האופנה או מעולם האמנות. למען האמת, אני יכולה להיות בחדר מלא אאוטסיידרים ולא להרגיש חלק מהם. תמיד הייתי אאוטסיידרית. חוץ מ-Rave, שזה ליין שיצרתי בלונדון".

         

        "זה לא שהוא לקח השראה ממני ויצר משהו חדש". דוגמנית במראה זהה לסאלביה בתצוגה של ריק אוונס (צילום: rex/asap creative)
          "זה לא שהוא לקח השראה ממני ויצר משהו חדש". דוגמנית במראה זהה לסאלביה בתצוגה של ריק אוונס(צילום: rex/asap creative)

           

          מאז הפציעה לעולם, היה זה עניין של זמן עד שתעשיית האופנה תגלה אותה ותשאב ממנה השראה. בפברואר 2019 היא הוזמנה ליצור את האיפור לתצוגה של ריק אוונס, עם מראות פוטוריסטיים ועצמות מלאכותיות שפיארו את פני הדוגמניות. אלא שעונה לאחר מכן היא גילתה שדמויות זהות לה פוסעות על המסלול, הפעם בלי שזכתה לטלפון מאוונס, לתשלום או לקרדיט. הפיצוץ בין השניים היה בלתי נמנע.

           

          "כבר השלמנו", היא אומרת במבוכה, "אבל הייתי עצובה מאוד מהמהלך שלו. הוא שלח דוגמניות למסלול בלי לשאול אותי או לבקש ממני רשות. זה היה צעד מאוד אגרסיבי מצדו. זה לא שהוא לקח השראה ממני ויצר משהו חדש. הוא לא לקח את המראה שלי ויצר תצוגת אופנה מסחרית כדי לעשות כסף".

           

          "הוא פשוט העתיק את המראה שהיא יצרה", קובע פארמה האם בנחרצות.

           

          "אני יכולה להיות בחדר מלא אאוטסיידרים ולא להרגיש חלק מהם". סאלביה ופארמה האם בישראל (צילום: חליל רונן מיירוד)
            "אני יכולה להיות בחדר מלא אאוטסיידרים ולא להרגיש חלק מהם". סאלביה ופארמה האם בישראל(צילום: חליל רונן מיירוד)

             

            את פארמה האם הכירה דרך הרשתות החברתיות, ולפני כשלוש שנים הם נפגשו במועדון בלונדון לראשונה. מאז הם צמד בלתי נפרד. לפני שנה השיקו את מותג אביזרי הפֶטיש Nullo, שמציע צעצועי מין ואביזרי לבוש עשויים עבודת יד מטקסידרמי (פוחלצים), סיליקון, PVC, מתכת, עצמות ועור. "המותג נולד ביום ההולדת שלי בינואר אשתקד ומשם נבנה בצורה אורגנית", מסביר פארמה האם, שמשמש גם כדי.ג'יי, מפיק מסיבות ואמן. "סאלביה הכינה לי מתנת יום הולדת: strap-on עם קרן. חשבתי שזה מדהים ומאוד ביזארי, והחלטנו לעצב עוד כמה כאלה. יש לסאלביה רעיונות מדהימים וגילינו שיש לנו קולקציה גדולה".

             

            מי הלקוחות שלכם?

            "אנשים עשירים", הם צוחקים, "מחיר של strap-on מתחיל ב-400 ליש"ט (1,620 שקל). כל המוצרים הם פריטי אמנות סוריאליסטיים, כך שזה צריך לעלות 5,000 ליש"ט (22,650 שקל), כי אתה יכול לשים אותם במוזיאון".

             

            אתם רואים את זה מתרחב לבגדים ותלבושות?

            סאלביה: "אנחנו לא רוצים להתרחב לקטגוריות נוספות כדי לעשות כסף, אלא להשאיר את זה כאובייקטים אמנותיים".

             

            פארמה האם: "קולקציה שנייה תושק בקיץ ותהיה עשירה יותר בפריטים, עם אובייקטים יותר ארכיטקטוניים".

             

             

            המראה שלך, סאלביה, כמו גם האביזרים שלכם, לוקחים את הגוף האנושי צעד אחד קדימה. כוכבות כמו הקרדשיאנס התפרסמו בזכות ניתוחים פלסטיים ושינויים של הגוף. האם את מרגישה שהמראה שלך הוא הצעד הבא באבולוציה הזאת?

            "אני מאוד מתעניינת בעתיד, אבל אני לא יודעת אם כולם ייראו כמוני בעתיד. אני כן מאמינה שאנשים יעשו טרנספורמציה לגוף שלהם ונשתמש בגוף כדי להציג את הרגשות והתחושות שלנו".

             

            איך הסביבה והמשפחה מקבלים את המראה שלך?

            "תמיד פחדתי מהתגובות שלהם, כי בבית הספר צחקו עליי כשניסיתי להביע את עצמי. עם השנים הבנתי שאני רוצה לכסות את עצמי מהבושה. אני עדיין מכסה את עצמי מהבושה והטראומה שעברתי, דברים קשים במיוחד. אני חושבת שכל יום אני לומדת לאהוב את עצמי ולהיות חופשייה יותר ויותר. אני משתמשת באיפור ובבגדים שאני לובשת כדי להביע את עצמי. אני 'פותחת' את העור שלי ומראה לאנשים איך אני מרגישה. התחפושת תהיה אם אלבש ג'ינס וטי שירט, כי אז אף אחד לא יסתכל עליי".

             

            מתי היתה הפעם האחרונה שלבשת ג'ינס וטי שירט?

            "הו, וואו. אני אפילו לא זוכרת. זה היה לפני המון זמן".

             

               

              ומי הכוכבים הגדולים שהפכו את פניהם למסכה קבועה?

              מזהים את הכוכבת בתמונה? לחצו לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)
              מזהים את הכוכבת בתמונה? לחצו לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד