צילום: סם יצחקוב

לאור חודש המודעות: מעקב וגילוי מוקדם של סרטן השד

בעקבות חודש המודעות לסרטן השדֿ, ראיינתי את ד״ר רפי קליין על חשיבות המעקב לגילוי מוקדם של סרטן השד. מהו המעקב הבסיסי, אילו בדיקות עושים ואיך מטפלים?

"המעקב הבסיסי לגילוי סרטן שד יאפשר גילוי מוקדם, ניתוח וטיפול קל יותר, והחלמה בשיעור גבוה". ד"ר רפי קליין, מומחה בכירורגיית שד, מדבר על חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד (צילום: freepik.com)
"המעקב הבסיסי לגילוי סרטן שד יאפשר גילוי מוקדם, ניתוח וטיפול קל יותר, והחלמה בשיעור גבוה". ד"ר רפי קליין, מומחה בכירורגיית שד, מדבר על חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד (צילום: freepik.com)
כולנו שומעות על חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד. אבל מה זה אומר בפועל? אילו בדיקות יש לבצע? על כך דיברנו עם המומחה לכירורגיית שד ד"ר רפי קליין, שמסביר על חשיבות הגילוי המוקדם, לאור חודש המודעות לסרטן השד.

 

חשיבות המעקב הבסיסי לגילוי מוקדם של סרטן השד

"בעידן המודרני העמוס בטכנולוגיות מתקדמות, אל לנו לשכוח את הרפואה הישנה והטובה, שעדיין מוכיחה את עצמה מידי יום ביומו.

המעקב הבסיסי מורכב מבדיקה ידנית על ידי כירורג שד והדמיה, הכוללת אולטרסאונד וממוגרפיה. מעקב זה יאפשר גילוי מוקדם ברוב המכריע של מקרי סרטן השד, דבר המאפשר ניתוח קטן יותר וטיפול תרופתי קל יותר, והחשוב מכל, החלמה בשיעור גבוה.

 

מעקב שגרתי הכולל בדיקה ידנית שנתית, מומלץ להתחיל לקראת גיל 30. החל מגיל 40, נוסיף הדמיה בכל שנתיים. כאשר ברקע האישה ישנו גורם סיכון – אם או אחות שחלו בסרטן השד, מומלץ להיבדק כל חצי שנה ולבצע הדמיית שד בכל שנה.

בדיקה ידנית חייבת להתבצע על ידי כירורג שד מומחה. בדיקה הכוללת את רקמת השד ואת בתי השחי, כדי לוודא שאין גושים ואין הגדלה של בלוטות הלימפה.

 

"לי, באופן אישי, מאד חשוב להדריך את האשה כיצד לבצע בדיקה עצמית בכל מספר חדשים. הדמיית השד מתבצעת על ידי ממוגרפיה, שהיא צילום רנטגן דיגיטלי של השד, עם כמות קרינה כמעט אפסית. השלמת הבדיקה נעשית באמצעות אולטרסאונד שיעזור בפיענוח ממצאי הממוגרפיה. המעקב המיטבי מחייב שילוב של בדיקה ידנית והדמיה. כשליש מגידולי השד אינם יוצרים גוש ברור במישוש, ויודגמו רק בהדמיה. במקביל, חלק דומה של גידולי השד אינם יוצרים שינוי רנטגני ויתגלו רק בבדיקה ידנית".

 

נשים בסיכון גבוה לסרטן שד

"סרטן השד הינו המחלה הממאירה, השכיחה ביותר, לכן למעשה, כל אשה נמצאת בסיכון. מבין כלל הנשים נגדיר קבוצה הנמצאת ביתר סיכון ללקות בסרטן השד. בהבדל מסוגי סרטן אחרים, לסרטן השד לא נמצאו גורמי סיכון הניתנים לשינוי, כתזונה, עישון והרגלי חיים אחרים. נשים שלהן קרובת משפחה מדרגה ראשונה עם סרטן השד, הן אותן נשים המהוות את החלק העיקרי בקבוצת הסיכון. שכיחות סרטן השד בקבוצה זו, גדולה לפחות פי שניים מאשר באוכלוסיית הנשים הרגילה".

 

המשתנים הקובעים את רמת הסיכון:

1. גיל החולה – ככל שהגיל צעיר יותר, הסיכון של בנות המשפחה גבוה יותר.

2. מספר החולות במשפחה – ככל שגדול יותר הסיכון עולה.

נדגיש שחומרת המחלה של בנות המשפחה, אינה משנה את רמת הסיכון, אלא עצם נוכחות המחלה.

הסיכון הנובע מקרבה משפחתית, מעלה את האפשרות להימצאות שינוי גנטי שיסביר מצב זה. ואכן, בבדיקות גנטיות נמצאו שתי מוטציות הקשורות לסרטן השד. (BRCA-1,2). מוטציות אלה נמצאו בכ-10% בלבד, מהנשים שלהן סרטן שד במשפחה. נשים בקבוצה זו, נמצאות ביתר סיכון לסרטן השד יותר מ-50%, וכן בסיכון גבוה לסרטן השחלה.

לאור נתונים אלו, מקובל להוסיף למעקב השגרתי גם הדמייה בתהודה מגנטית (MRI) כל שנה, מגיל צעיר, בדיקה אשר מוכרת ב"סל הבריאות".

בנוסף, מומלצת כריתת שחלות מונעת, וכן לשקול אפשרות של כריתת שד מונעת.

 

"מעקב שגרתי, הכולל בדיקה ידנית שנתית, מומלץ להתחיל לקראת גיל 30. החל מגיל 40, נוסיף הדמיה בכל שנתיים. כאשר ברקע האישה ישנו גורם סיכון – אם או אחות שחלו בסרטן השד, מומלץ להיבדק כל חצי שנה ולבצע הדמיית שד בכל שנה"  (צילום: צילי וייס)
    "מעקב שגרתי, הכולל בדיקה ידנית שנתית, מומלץ להתחיל לקראת גיל 30. החל מגיל 40, נוסיף הדמיה בכל שנתיים. כאשר ברקע האישה ישנו גורם סיכון – אם או אחות שחלו בסרטן השד, מומלץ להיבדק כל חצי שנה ולבצע הדמיית שד בכל שנה" (צילום: צילי וייס)

    ניתוחים המבוצעים ע״י ד״ר רפי קליין

    • כריתה חלקית של השד (למפקטומיה) ובמידת הצורך עם דגימת בלוטות בית השחי (זקיף)

    Lumpectomy & sentinel nodes biopsy

    • כריתת שד מלאה Mastectomy

    • דיסקציה של בלוטות לימפה בבית השחי –

    Axillary Lymph. Nodes dissection

    • ניתוח השד בשילוב קרינה תוך ניתוחית - Intrabeam

    • כריתת שד ושיחזור מיידי בשיתוף כירורג פלסטי. אנו מבצעים את כל סוגי השיחזורים בשיטות המתקדמות ביותר.

    • ניתוחים לטיפול במלנומה - דגימת בלוטות זקיף ובמידת הצורך כריתה רדיקלית של בלוטות הלימפה בבית השחי או במפשעה.

     

    אודות ד״ר רפי קליין

    בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה- 1984.

    התמחות בחלקה לכירורגיה כללית וכלי דם בביה״ח רמב'״ם בחיפה - 1991. מנתח בכיר בביה״ח אסותא ורמב״ם ומנהל מרפאות בת״א ובחיפה. בתחום הכירורגיה עיקר מומחיותי מחלות וניתוחי השד ובעיקר טיפול בסרטן השד, הכולל את כל השלבים, החל מאיבחון המחלה, ניתוחים אונקולוגיים מכל הסוגים וכן שחזורי שד ואונקופלסטיה בעזרת צוות פלסטיקאים מיומן.

    בשנת 1990 הקמתי לראשונה בבית החולים רמב״ם מרפאה יחודית למעקב וטיפול בנשים בסיכון גבוה לסרטן השד.

    כיום קבוצה זו הנמצאת במעקב אישי שלי, מונה יותר מ-500 נשים.

     

    ייעוץ וטיפול פרטי | הסכמים עם כל חברות הביטוח | הסכם עם קופת חולים מאוחדת

    רשת מרפאות ארצית ד״ר רפי קליין לתיאום פגישה / טיפול התקשרו:

    סניף ת״א: 03-7646930 | סניף חיפה: 04-6896444

     

     

    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד