היריון לפי ליהיא גרינר: לובשת מחטב, מטגנת כוסמין ויורדת במשקל

בעקבות גל הבייבי בום ששוטף את הביצה (בר רפאלי, אשלי בקשי ועוד) יצאנו לבדוק איך המפורסמות שורדות תשעה חודשי היריון במינימום נזקים ובמקסימום טיפוח

היפות והמפורסמות מתחזקות היריון. נעמה קסרי, מאיה ורטהיימר וליהיא גרינר (צילום: ענת מוסברג)
היפות והמפורסמות מתחזקות היריון. נעמה קסרי, מאיה ורטהיימר וליהיא גרינר (צילום: ענת מוסברג)
היריון שלישי תוך ארבע שנים. בר רפאלי. למטה: אשלי וקסמן, מיכל הקטנה וטל נוי (צילום: GettyimagesIL)
היריון שלישי תוך ארבע שנים. בר רפאלי. למטה: אשלי וקסמן, מיכל הקטנה וטל נוי (צילום: GettyimagesIL)

כל העולם ואחותו בהיריון. נשבעות! קלטתן מה קורה במדורי הרכילות לאחרונה? ישראל חובקת בייבי־בום סלבריטאי מטורף, ואפילו לא נאלצנו לעבור מלחמה בשביל זה. זה התחיל עם בר רפאלי שעִם ה־BFF המקומבק שלה, אסי עזר, העלתה סרטון שבו הכריזה על היריון שלישי, ושהיא ועדי מצפים לאח קטן לליב בת השלוש ולאל בת השנתיים. גם אשלי וקסמן בקשי חשפה לפני חודשיים שהיא בהיריון רביעי מתקדם ומשמח, בדיוק שנה אחרי שילדה את בנה השלישי, עמנואל.

  

אשלי הודתה כי הפעם המתינה מעט עם חשיפתו הפומבית של ההיריון, מאחר שרצתה לוודא שכל הבדיקות החשובות עוברות בשלום. לאשלי הצטרפה ליהיא גרינר שלא נתנה להפלה הטראגית שעברה לפני שנה לעצור אותה מלהגשים את החלום שלה, ונושאת כעת ברחמה את היריונה השלישי. גם כוכבת הילדים מיכל הקטנה ויצמן חשפה ממש החודש כי היא ובן זוגה מצפים לילד חמישי משותף, פחות משנתיים אחרי שהביאה לעולם תאומים.

 

אבל כנראה שהזוג שעשה זאת בדרך המקורית ביותר, היו מאיה ורטהיימר ואסף זמיר שהמתינו עד לט"ו באב, הלוא הוא חג האהבה, כדי לבשר לקהל העוקבים הרחב שלהם את הבשורה המרגשת על ההיריון הנכסף. "אני ואסף החלטנו להצטרף לשלל הפוסטים המרגשים והדביקים של יום האהבה, כדי לספר לכם שהרגע שהתפללנו אליו במשך כל כך הרבה זמן הגיע!", הכריזה ורטהיימר הנרגשת בעמוד האינסטגרם שלה. הכיתוב לוּוה בתמונה שבה היא מחבקת את האסלה במבט מלא בסבל, בזמן שזמיר נראה מבסוט על החיים. אגב, לא פלא שהוא מבסוט. את כל הצרות הפיזיות והפסיכולוגיות של ההיריון אנחנו אלו שנאלצות לעבור בעל כורחנו, וחיבוקי אסלה והקאות הם רק חלק קטן מזה.

 

 

"מבחינתי, הדברים החשובים הם לקחת את כל הוויטמינים ולהמשיך להיות אקטיבית", אומרת ורטהיימר. "כל עניין הטיפוח בעיניי קשור לזה שהעור נראה טוב כי אני אוכלת המון פירות, ירקות ושומנים בריאים (חוץ מגלידות השוקולד, במבה וטוסטים), כך שאני מניחה שיש איזון וזה באמת עושה יופי להכול. מבחינת מוצרים – בדיוק קיבלתי הנחיה מחברה להשתמש בשמן של קלארינס, שמבחינתה הוא מאסט בהיריון, ואני מקשיבה לה! וגם בשמן של ביו אויל. מבחינת הגנה, פולה הקוסמטיקאית שלי התאימה לי קרם הגנה במיוחד להיריון, שלא מכיל חומרים מסוכנים שעלולים להזיק לעובר ומשלב טכנולוגיית פנינים". 

 

ליהיא גרינר ממליצה להשתמש במחטב של טריומף. "הוא אומנם לא ייחודי להיריון, אבל קניתי מידה גדולה והוא מחליק את הגוף והבטן מתחת לשמלות בצורה יפה. אני גם שומרת על התזונה – עכשיו אפילו ירדתי במשקל בזמן ההיריון. ירדה לי כל הנפיחות מהפנים. לפני כן הייתי באטרף של בולמוסים שהתחיל ממש אחרי 'הישרדות'. במשך כמעט שנה עליתי הרבה במשקל, ובזמן ההיריון התחלתי לאכול בצקים ודברים שלא אכלתי שנתיים. עכשיו חזרתי לאורח החיים הישן שלי, ותוך שבוע וחצי – בום, כל הנפיחות ירדה. זה אומר שאני נמנעת ממוצרי חלב חוץ מיוגורט בשביל הפרוביוטיקה, ולא אוכלת קמח לבן, רק כוסמין שהוא האהבה החדשה שלי. אני מטגנת הכול מכוסמין, פתיתים ושניצלים וכל מה שצריך".

 

"הטיפ שלי הוא כמובן כמה שיותר להימנע מהשמש, גם אם זה נראה לא אפשרי", אומרת אשלי וקסמן בקשי (היריון רביעי), "בסוף אנחנו נשארות עם פיגמנטציה. יש להשתמש בתכשירי מניעת פיגמנטציה שמותרים בזמן ההיריון. אני למשל, משתמשת בשני מוצרים של דרמלוג'יקה - הראשון הוא סרום המסייע בצמצום שינוי גוון העור ובהבהרתו, והשני נקרא פיור לייט, שהוא קרם לחות מבהיר המעכב היווצרות פיגמנטציה הוא בעל מקדם הגנה 50 SPF ומתאים לשימוש בשעות היום".

 

תזונה נכונה ומסכות לעור. קסרי וגרינר (צילום: ענת מוסברג)
    תזונה נכונה ומסכות לעור. קסרי וגרינר(צילום: ענת מוסברג)

     

    ומה נעמה קסרי עושה כשהעור שלה משתגע ויוצא מאיזון? "אני משתמשת במסכת ביו־פיטו של 'כריסטינה', שעוזרת לי לאזן אותו. ובתקופה שיצאו לי פצעונים, זה ייבש אותם. אני משתמשת גם בחומצה לקטית 15% – זהו סרום חומצה לקטית של חברת NOON".

     

    טל נוי (TLV" - עושים את תל אביב") מדווחת שהתכשיר שהכי עוזר לה בזמן ההיריון הוא "תערובת השמנים שאני מושחת על הבטן פעמיים-שלוש בכל יום כדי להפחית את סימני המתיחה. היא מורכבת משליש שמן שומשום, שליש שמן שקדים ושליש שמן נבט חיטה. הטיפ הסודי שלי הוא לא להסתבן בסבון נוזלי. הוא סתם מריח טוב ולא באמת מנקה. אני מסתבנת בסבון בר של פלמוליב (ירוק), ואין תחושה טובה יותר ונקייה יותר מאשר לצאת ממקלחת אחרי שהסתבנת בו!"

     

    ממליצה על שמן אורכידיאה. אוולין חיימוביץ' (צילום: ענת מוסברג)
      ממליצה על שמן אורכידיאה. אוולין חיימוביץ'(צילום: ענת מוסברג)

       

      אוולין חיימוביץ', זוכת "המירוץ למיליון", שילדה לפני חודשיים את שיינה, ממליצה על שמן אורכידאה של קלרינס. "בהיריון אנחנו נוטות ליובש וגם לסימני מתיחה באזור הבטן. המוצרים האלה מושלמים והריח מרענן וממריץ! הטיפ הקטן שלי הוא להרטיב מעט את הפנים לפני השימוש בתכשיר, כדי שיחדור היטב לעור. אני, אישית, ממשיכה להשתמש במוצר הזה גם בלי קשר להיריון - מורחת אותו אחרי קרם הפנים בשגרת הטיפוח שלי לפני השינה, וכשאני קמה, העור סוּפר נעים וחלק".

       

       

      מתנות קטנות: " בהיריון, כל גוף האישה משתנה"

      במהלך ההיריון גוף האישה עובר שינויים פיזיולוגיים שניכרים כמעט בכל המערכות השונות. השינויים הינם גופניים ונפשיים כאחד, והם עשויים להתבטא בקשיים גופניים, אי נוחות ואפילו בחרדה ובדיכאון. שינויים אלו נובעים מהפרשות הורמונים בזמן ההיריון ומהכנת גופה של האישה לקראת הלידה. "בהיריון, כל גוף האישה משתנה", מסבירה ד"ר פאני בר לוי, מומחית גינקולוגיה ומילדות, המובילה את תחום האסתטיקה והפלסטיקה הווגינאלית. "כל מערכות הגוף מתאימות עצמן למצב החדש כדי להכיל את העובר. אפשר לדמות את זה לגידול שלוקח חלק גדול מהמשאבים של הגוף לעצמו", היא אומרת, ומכניסה אותנו לבעתה.

       

      הרחם למשל, שלפני ההיריון שוקל 70 גרם בלבד ועומד על נפח של 10 מ"ל, גדל במהלך ההיריון לכדי 1,000 גרם ולנפח של כ־5,000 מ"ל. גם זרימת הדם משתנה ועולה בצורה משמעותית, עד פי 10. נפח הדם בהיריון עולה ב־45%-40%, והעלייה מתחילה כבר בטרימסטר הראשון. כבר מהשבוע החמישי, בדופק האישה יש עלייה של כ־15-10 פעימות לדקה, וכן ירידה בלחץ הדם עקב הרחבת כלי הדם. למעשה, כל תפוקת הלב עולה. זה אומר שהאישה עלולה להרגיש דופק מוגבר, בעיקר באמצע ההיריון. "הלב צריך לספק הרבה חמצן לעובר, וזה מתבטא בדפיקות לב מואצות", מסבירה פאני. לחץ הדם הנמוך שממנו סובלת האישה ההרה, גורם לעיתים לתחושת עייפות יתר עד לכמעט התעלפות, ולא פעם להתעלפות של ממש.

       

      "האישה מרגישה שהחיים נלקחים ממנה בגלל העלייה בהורמוני המין", היא מוסיפה. איזה כיף לנו, נכון? והכיף לא נגמר כאן - גם דליות ורידים הן בעיה שכיחה למדי בזמן ההיריון. אלו הם המצבים הטורדניים האלה שבהם ורידי הרגליים שלנו הופכים לגדולים ולמפותלים. זה קורה מאחר שהמסתמים, שתפקידם למנוע מהדם לזרום נגד כיוונו, אינם פועלים כהלכה, והוורידים מתנפחים כתוצאה מהדם שחזר לאחור. תופעה זו עלולה להתרחש גם בפי הטבעת (דרך טחורים למיניהם) ואפילו באיבר המין. כיף-כיף-כיף!

       

      טל נוי. מושחת את הבטן בתערובת שמנים פעמיים-שלוש בכל יום כדי להפחית את סימני המתיחה (צילום: דנה קופל)
        טל נוי. מושחת את הבטן בתערובת שמנים פעמיים-שלוש בכל יום כדי להפחית את סימני המתיחה(צילום: דנה קופל)

         

        מתנות נוספות שאנחנו, הנשים, מקבלות בזמן ההיריון כוללות ירידה משמעותית בהמוגלובין שעלולה להוביל לאנמיה, דימום מהחניכיים ומהאף עקב התרככות החניכיים ועלייה בנפח הדם. גם קוצר נשימה אופייני מאוד להיריון, והוא מתרחש כתוצאה מהלחץ שמפעילה הסרעפת על ידי הרחם. שינויים נוספים כוללים בעיות עיכול עם שכיחות גבוהה לבחילות ולהקאות, בעיקר בטרימסטר הראשון. השינויים מתרחשים עקב עלייה בהורמון הפרוגסטרון והורמון הבטא. מתנות אלו אומנם יחלפו בטרימסטר השני, אבל אז האישה עשויה לקבל מתנות חדשות ונחמדות, כמו צרבות ועצירויות. הידד לנו!

         

        כתמים, יובש ופטריות

        גם העור שלנו חשוף לפגיעות בזמן ההיריון, כשהשינויים בעור נובעים מהיפר פיגמנטציה שמתבטאת בהתכהות אזור הפטמות, הטבור ופי הטבעת. בטח כבר נתקלתן בתמונות המספרות על אותו קו כהה ולא אסתטי, שמתפרס מאזור הערווה לאורך הבטן ולכיוון הטבור, ובהופעת כתמים כהים באזור הפנים, השפה העליונה והלחיים.

         

        סימני מתיחה בעור הבטן, השדיים והירכיים מופיעים אצל חלק לא מבוטל מהנשים ההרות, לעיתים הם מלווים בתחושת גרד מציקה. "כל השינויים הללו משפיעים גם על הנרתיק כמובן, שבזמן ההיריון הוא יותר גדוש ויותר רגיש לפטרת", אומרת פאני. לדבריה, נשים רבות מתלוננות על יובש ועל שינויים בחומציות, ולפעמים קשה להן לקיים יחסי מין כי התחושה עצמה פחות נוחה להן.

         

        איך מטפלים בכל הסממנים המבעיתים הללו, ויותר מזה – איך נוכל להישאר יפות ומטופחות גם בזמן ההיריון? פאני מציעה להתכונן להיריון כמו שאנחנו מתכוננות לצאת לחופשה. "פשוט תכינו את עצמכן מראש לעניין, ותתכוננו לכל תרחיש גופני שעתיד לבוא", היא אומרת. "זה אומר לשתות המון מים כדי לשפר את מראה העור שלנו ולמנוע יובש והקאות, ולאורך היממה לאכול כמויות קטנות של מזונות יבשים בעיקר, כדי למזער סיכונים לבעיות בקיבה".

         

        זוהרת. בר רפאלי (צילום: GettyimagesIL)
          זוהרת. בר רפאלי(צילום: GettyimagesIL)

           

          "אני ממליצה למטופלות שלי לאכול כל מה שהן אוהבות - אבל בקטנה". היא מדגישה. "להימנע כמובן מכל מה שאסור לנשים בהיריון, כמו ביצים טריות, סושי חי וכל המאכלים שעלולים לסכן את העובר, אבל כן לחשוב על חמישה-שישה מאכלים שאתן נורא אוהבות ותצרכו אותם בקטנה. המטרה היא לא להכביד ולא לייצר בחילות, ומצד שני – גם למנוע מצב של עלייה דרמטית במשקל עקב אכילה מרובה מדי.

           

          "כמו כן, אני ממליצה לנשים להימנע משתייה של משקאות ממותקים, ולהסתפק בסוכר של הטבע", אומרת פאני. "לשלב הרבה עשבי תיבול כמו לימון ונענע, ולקחת ויטמינים שיחזירו לגוף שלנו קצת מהחוסרים שאנחנו מאבדות לאורך ההיריון, כמו חומצות אמינו, ברזל, חומצה פולית וכל מה שהגוף שלנו צריך.

           

          "בסוף אנחנו נשארות עם פיגמנטציה". אשלי וקסמן בקשי (צילום: שי ארבל)
            "בסוף אנחנו נשארות עם פיגמנטציה". אשלי וקסמן בקשי(צילום: שי ארבל)

             

            "בטרימסטר הראשון האישה גם מאוד עייפה עקב השינויים ההורמונליים שהגוף שלה עובר, כך שהייתי ממליצה לה לדאוג לעצמה לשעות מנוחה, לצנן ולקרר את החדר", היא אומרת. "ובגלל שאנחנו עוסקות בפעולה מניעתית, הייתי מייעצת לקנות משחה לרגליים, משחה שמטפלת ברגליים נפוחות וכבדות, כי השפעת ההורמונים גורמת לכבדות ברגליים, ומשחה כזאת ממש מקלה על החיים. ואם יש לנו נטייה לוורידים בולטים – ההמלצה שלי היא להצטייד בגרביים קטנים שמותאמים במיוחד לטפל בוורידים בולטים, וכן להקפיד לשכב עם הרגליים למעלה על כריות באופן נינוח יותר".

             

            "אגב", היא מוסיפה, "בכל מה שקשור לשכיבה מומלץ לשכב על צד שמאל כי זאת תנוחה שבריאה יותר לעובר, ולא לשכב הרבה על הגב. וכמובן להפסיק עישון. אין ג'וינטים יותר", מדגישה פאני ומחייכת. "במקום זה אפשר בהחלט להתפנק עם טיפולים גופניים כמו מסאז' ורפלקסולוגיה, אבל לא בטרימסטר הראשון! בטרימסטר הראשון – תנו לבעל לפנק אתכן בעצמו. זה יעמיק את הקשר איתו. ותנו לו גם לקרוא על כל השינויים הפיזיולוגיים שאתן עוברות בהיריון", היא מציעה. "חשוב שהוא יבין מה נחסך ממנו".

             

            במקום מועדונים – מסאז'ים

            "מסאז'ים זה רעיון מצוין", מאשר ד"ר נאג'י בטחיש, מומחה לרפואת עור ומין. "ההמלצה היא ללכת למסאז'יסט שמתמחה בנשים בהיריון כי זה באמת מאוד עוזר. מסאז' לפנים, למותניים ולירכיים יעזרו לאישה להתמודד עם הכאבים ויפחיתו מתיחות במראה העור. אני תמיד ממליץ לעשות גם ספורט מתון כמו שחייה ויוגה", הוא אומר. להמלצותיה של פאני הוא מוסיף המלצה ללבוש לבוש מכותנה, בעיקר בשליש הראשון של ההיריון. "העור של האישה רגיש מאוד בתקופה הזאת וכותנה גורמת למינימום פריחות ובעיות בעור", הוא מסביר.

             

            ומה לגבי תופעת הפיגמנטציה שהוזכרה? "כל אישה שנכנסת להיריון חווה שינויים הורמונליים בעקבות עלייה בהורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון שגורמים לכמה תופעות, ביניהן פיגמנטציה בעור הפנים", מסביר בטחיש. "על השינויים ההורמונליים האישה לא יכולה לשלוט. היא כן יכולה לשלוט על הקרינה והחשיפה שלה לשמש. לכן חשוב מאוד להקפיד על הגנה מהשמש ולהשתמש בקרם הגנה נטול שומן". לדבריו, לא מומלץ לערוך טיפולי הבהרה נגד פיגמנטציה בזמן ההיריון, ולהתנחם בכך שרוב הפיגמנטציה תחלוף כמה חודשים אחרי ההיריון. "הפיגמנטציה בבטן היא מעט בעייתית לטיפול", הוא מוסיף, "וברוב המקרים היא נשארת גם אחרי הלידה. מצד שני, בהחלט אפשר לעשות הבהרות אחרי הלידה".

             

            "אם עברת היריון חלק ללא תופעות לוואי, זה לא אומר שגם השני יהיה כזה"

            "אל תחכו להופעת פיגמנטציה בעור הפנים שלכן. תפעלו כדי למנוע אותה מראש", ממליצה קרן בר־טוב , מי שכונתה לא פעם "הקוסמטיקאית של הסלבס", אחרי שאיי־ליסטיות כמו גל גדות, עדי הימלבלוי, שירי מימון ומאיה דגן החלו לפקוד את הקליניקה שלה ברמת אביב. בר־טוב, אמא לשלושה, מספרת שהיא עצמה זכתה במתנה לא נעימה במהלך ההיריון הראשון שלה. "קיבלתי מלזמה, שזאת היפרפיגמנטציה הורמונלית", היא משתפת. מלזמה מופיעה לרוב באזורים כמו המצח, האף והלחיים, ויש המכנות אותה "מסכת היריון". את המלזמה מסווגים בהתאם למיקום הצטברות הפיגמנט המרבית, והיא יכולה להיות אפידרמלית ואז היא שטחית, דרמאלית – כלומר, עמוקה או משולבת. לרוב מדובר בפיגמנטציה טורדנית הנוטה לחזור.

             

            "שירי מימון, עדי הימלבלוי ולירז צ'רכי הן לקוחות קבועות שלי שהמשיכו לבוא בזמן ההיריון, ובאמת מנעו נזקים כי העור שלהן נשאר מושלם. כדי למנוע נזקים שמרנו כל הזמן על טיפולי מניעה שלא תצוץ פיגמנטציה או אקנה"
            "טיפלתי בה מיידית", חושפת בר־טוב, "ואני למעשה מטפלת בה כל הזמן כדי שהיא לא תחזור. דווקא בתור מי שחוותה את זה על עצמה אני יותר רגישה לזה. שירי מימון, עדי הימלבלוי ולירז צ'רכי הן לקוחות קבועות שלי שהמשיכו לבוא בזמן ההיריון, ובאמת מנעו נזקים כי העור שלהן נשאר מושלם. כדי למנוע נזקים שמרנו כל הזמן על טיפולי מניעה שלא תצוץ פיגמנטציה או אקנה, ואם ראינו סימנים כאלה - מייד טיפלנו בהם".

             

            כפעולת מנע, בר־טוב ממליצה לכולן להגיע כמה פעמים במהלך ההיריון לקוסמטיקאית שלהן, ליידע אותה על ההיריון – כדי שלא תיחשפו חלילה לחומרים שעלולים להזיק לעובר, ולהמשיך את העבודה גם בבית, דרך מריחת מדכא מלאנין – אותו חומר שמפרק את המלאנין שאחראי על פיגמנט העור ועלול לייצר פיגמנטציה, וכמו שהזכירו פאני ונאג'י, גם בר־טוב מדגישה שאסור לצאת מהבית ללא מקדם הגנה SPF 50.

             

            גם אקנה עלולה להופיע בזמן ההיריון. ד"ר נאג'י בטחיש מסביר כי הוא נגרם עקב הפרשות שומן בבלוטות החלב שבפנים. איך תמנעו אותו? "חשוב מאוד לשטוף פנים עם מים פושרים ועם סבון נטול שומן, למשך פעם-פעמיים ביום", הוא מסביר. "אבל אל תגזימו עם השטיפות, כדי שלא ייווצר לכם אותו יובש בעור שנגרם כששוטפים פעמים רבות מדי את הפנים", הוא אומר.

             

            קרם הגנה של פולה בליק דיין: 180 שקל; סרום של דרמלוג'יקה: 474 שקל; שמן של קלרינס: 300 שקל
              קרם הגנה של פולה בליק דיין: 180 שקל; סרום של דרמלוג'יקה: 474 שקל; שמן של קלרינס: 300 שקל

               

              בנוסף, הוא ממליץ להשתמש בתכשירים עדינים שמכילים חומצה בריכוז עדין מאוד, ואם יוצאים פצעים אז אפשר להשתמש במשחות לאקנה דוגמת אריטרומיצין, שהוא נוזל אנטיביוטי שאפשר להשתמש בו בזמן ההיריון. "אסור לקחת כדורים ואסור למרוח משחות המכילות נגזרת ויטמין A, למשל משחות ממשפחת הרטינואידים כמו רטאויט", הוא מדגיש.

               

              "כמי שילדה כבר שלוש פעמים, אני יכולה להגיד לך שכל היריון עומד בפני עצמו", מסכמת בר־טוב. "זה אומר שאין כאן חוקים. אם עברת היריון חלק ללא תופעות לוואי, זה לא אומר שגם השני יהיה כזה. יש כאלו שמספרות לי שבהיריון הראשון היה להן עור מושלם, ואז בהיריון השני הן כזה 'יו, איזה אקנה חטפתי', אז חשוב להיערך להכול. אגב, גם רוני דואני סבלה מאקנה מאוד קשה בהיריון הראשון שלה. בזמן הזה היא עוד לא היתה מטופלת שלי, אבל מרגע שהיא ילדה ליוויתי אותה עד ההיריון הנוכחי, רק כדי למנוע את האקנה וכדי שהוא לא יחזור, ובאמת אין לה אקנה בהיריון השני וזה מראה עד כמה פעולת המנע הכרחית וחשובה לכולן".

               

               מהן חמש עצות זהב בתקופת ההיריון? הכתבה המלאה בגיליון ספטמבר של מגזין גו סטייל

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד