השכנה השובבה מהמזרח: איך הפכה ליטא לכוח עולה בסצנת העיצוב?

אוהבים עיצוב סקנדינבי? הגיע הזמן שתכירו את ליטא, שהקור והחשיכה ששוררים בה מנוגדים לעיצוב הצעיר והבועט שמתפתח במדינה הצעירה וזוכה להצלחה בכל העולם

EMKO - מותג צעיר שנוסד בשנת 2009 ומאגד כמה מעצבים וכבר גרף לא מעט מפרסי העיצוב הנחשבים בתעשייה  (צילום: באדיבות Prat Living)
EMKO - מותג צעיר שנוסד בשנת 2009 ומאגד כמה מעצבים וכבר גרף לא מעט מפרסי העיצוב הנחשבים בתעשייה (צילום: באדיבות Prat Living)
מדפי עץ מתקפלים של המותג EMKO  (צילום: באדיבות Prat Living)
מדפי עץ מתקפלים של המותג EMKO (צילום: באדיבות Prat Living)
עיצוב של המותג JOT JOT (צילום: JOT JOT)
עיצוב של המותג JOT JOT (צילום: JOT JOT)
שולחן וכסא של EMKO (צילום: באדיבות Prat Living)
שולחן וכסא של EMKO (צילום: באדיבות Prat Living)
מדבקת עץ אשוח רב פעמית של סטודיו March. נועדה למנוע כריתת עצים בחג המולד (צילום: סטודיו march)
מדבקת עץ אשוח רב פעמית של סטודיו March. נועדה למנוע כריתת עצים בחג המולד (צילום: סטודיו march)
איך הפכה מדינה צפון־מזרח אירופאית עם פחות משלושה מיליון תושבים, שזכתה בעצמאות רק בשנת 1990, לכוח רענן ומבטיח בעולם העיצוב? אנחנו מדברות על ליטא ועל העיצוב הליטאי, שהולך ותופס תאוצה בתחום. "התוודעתי לעיצוב הליטאי בשנים האחרונות", מספרת כרמית רדליך, בעלת חנות הקונספט Prat Living בתל אביב, "בין היתר בזכות העובדה שהמדינה שם מקצה מימון מיוחד לפיתוח סצנת העיצוב המקומית ומסייעת רבות בהפצת בשורת העיצוב הליטאי ברחבי הגלובוס. בחלק ניכר מתערוכות העיצוב הנחשבות בעולם ניצב ביתן משותף שיזם משרד התעשייה והמסחר הליטאי, ובו הוצגו עיצובים ליטאיים של מותגים שונים, וליטא גם יוזמת לא מעט שיתופי פעולה בין מעצבים וגופי עיצוב במדינות שונות".

 

הליטאים מחפשים את השמש

אז מה מייחד את העיצוב הליטאי? יש כמה מאפיינים ייחודיים, מסבירה אודרונה דרנגילטה (Audrone Drungilaite), חברת הנהלה בפורום העיצוב הליטאי ומיוזמי תערוכת העיצוב הליטאי, שהתקיימה במסגרת שבוע העיצוב הירושלמי לפני שנתיים. אחד הבולטים שבהם הוא האקלים, ובפרט היעדר האור והקור העז ששוררים שם חלק ניכר של השנה.

 

"בתערוכה 'שמש וצל', שהוצגה בשבוע העיצוב בירושלים עם האוצרת טל ארז, נראו ההבדלים בין ישראל החמה לליטא הקרה", היא מספרת. "הליטאים עושים מאמצים רבים כדי לקבל יותר שמש במהלך השנה. למזג האוויר הקר והחשוך יש השפעה עצומה על מצב הרוח של אנשים, על ההרגלים, האדריכלות ועוד. עיצוב הוא אחד הכלים להכניס לסביבה קצת אופטימיות ולפתור בעיות הקשורות בדיכאון עונתי, קור ולחות".

 

העיצוב העכשווי הליטאי שם דגש על פונקציונליות ועל קיימות (צילום: באדיבות Prat Living)
    העיצוב העכשווי הליטאי שם דגש על פונקציונליות ועל קיימות(צילום: באדיבות Prat Living)

     

    מאפיין נוסף קשור בחומרים הטבעיים והמקומיים, ובהם עץ, צמר, כותנה, פשתן ועוד, לצד צבעוניות טבעית של חום, אפור וירוק. דרנגילטה מסבירה שתקופת השלטון הסובייטי - שנמשך עד 1990 - הובילה לעיצוב יצירתי במשאבים מוגבלים. "אנשים סבלו אז מחוסר במוצרים ומסטנדרטיזציה, שהכתיבה לכולם להיות אותו דבר. זה הוביל אנשים להיות יצירתיים יותר, להשתמש במשאבים מוגבלים כדי ליצור משהו ייחודי", היא מספרת.

     

    היום, לעומת זאת, מאופיין העיצוב העכשווי הליטאי בדגש על פונקציונליות ועל קיימות, במחקר של חומרים ובחשיבה על ההשפעה החברתית של כל יצירה. גם השוויון בין המינים מורגש כאג'נדה משמעותית, וכן ההתייחסות לחללים קטנים.

     

    שובך ומראה מגנטית של סטודיו March  (צילום: סטודיו march)
      שובך ומראה מגנטית של סטודיו March (צילום: סטודיו march)

      כסאות של EMKO (צילום: באדיבות Prat Living)
        כסאות של EMKO(צילום: באדיבות Prat Living)

         

         

        קלאודיה שיפר כבר רכשה

        אם התרשמתן מכל זה ואתן מחפשות מותגים ומעצבים ליטאים לעקוב אחריהם, רדליך ממליצה על EMKO - מותג צעיר שנוסד בשנת 2009 ומאגד כמה מעצבים וכבר גרף לא מעט מפרסי העיצוב הנחשבים בתעשייה – וכן על JOT JOT, שגם הוא מאגד כמה מעצבים.

         

        חולצה עם לוח לגירים של סטודיו March (צילום: סטודיו march)
          חולצה עם לוח לגירים של סטודיו March(צילום: סטודיו march)

          כפית עם עשבים לחליטת תה של סטודיו March (צילום: סטודיו march)
            כפית עם עשבים לחליטת תה של סטודיו March(צילום: סטודיו march)

            פינת עבודה מתקפלת של Dalius Razauskas. גם קלאודיה שיפר קנתה (צילום: Dalius Razauskas)
              פינת עבודה מתקפלת של Dalius Razauskas. גם קלאודיה שיפר קנתה(צילום: Dalius Razauskas)

               

              עוד סטודיו מעניין הוא Studio March המבוסס בווילנה, בירת ליטא, ועוסק בחקר חומרים חדשים ופיתוח טכנולוגי. בין המוצרים שלהם אפשר למצוא פוסטר רב שימושי של עץ חג מולד שמטרתו למנוע כריתת עצים מדי שנה, חולצה שהיא לוח מחיק למסרים מתחלפים ועוד.

               

              לבסוף, שווה להציץ בעבודתו של המעצב Dalius Razauskas, שעיצב סדרה של פינות עבודה מינימליסטיות ומתקפלות שמיועדות לחללים קטנים. מקורות יודעי דבר מדווחים שקלאודיה שיפר רכשה לה אחת, ואם היא בעניין – אז גם אנחנו רצות להתעדכן.

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד