כדי לחגוג את יום האישה צריך לחזק את עידן הנערה

ממחקר חדש של Always עולה כי רוב הנערות חשות שככל שהן מתבגרות הן פחות מאמינות בעצמן והסביבה פחות תומכת בשאיפותיהן. הבשורה הטובה: השינוי בידיים שלנו

92% מהמשיבות מסכימות שביטחונן העצמי הוא המפתח להשגת החלומות והשאיפות שלהן (צילום: Shutterstock)
92% מהמשיבות מסכימות שביטחונן העצמי הוא המפתח להשגת החלומות והשאיפות שלהן (צילום: Shutterstock)

השנה, כמדי שנה ביום האישה, נקרא, נשמע ונראה שוב את אותם נתונים על פערי שכר, אפליה בשוק העבודה, חוסר ייצוג שוויוני בכנסת/ בטלוויזיה/ במשרות בכירות וכו'. כי עם כל הכבוד לשנת 2019, נשים עדיין מרוויחות רק 60 אחוז משכר הגברים (נתוני 2018, מדד הגיוון); רק בחמישה אחוזים מבין החברות הנסחרות בבורסת תל־אביב עמדו נשים בראש החברה, ואי־השוויון לא פוסח על ההייטק הישראלי, שבו כ־60 אחוז מהעובדים בעלי השכר הנמוך ביותר הן עובדות (לפי נתוני משרד האוצר).

 

מותג ההיגיינה הבינלאומי Always מקדם משימה חברתית ומשיק מהלך לקידום המודעות להבדלים, המתחילים כבר בגיל הנעורים. למה? כי זה הגיל שבו הפערים בין המינים נפערים לראשונה.

 

מחקרים רבים שנערכו מסביב לגלובוס, כמו גם סקר ישראלי שנעשה בנושא על ידי חברת "רושניק", מצאו כי במהלך גיל ההתבגרות חוות הנערות ירידה בביטחון העצמי ובתחושת המסוגלות להצלחה. הן חשות שדווקא החברה שסביבן מציבה מולן מכשולים רבים להגשמת שאיפותיהן. בסקר הישראלי שפורסם לפני כשבוע נמצא כי 91 אחוז מהנערות בגילאי 24-16 מסכימות עם הטענה שבגיל ההתבגרות נערות צעירות רבות חשות ירידה בביטחון העצמי. כ־65 אחוז מתוכן חשות שככל שהן מתבגרות, מציבה בפניהן החברה מכשולים רבים יותר להגשמת שאיפותיהן.

 

זאת ועוד. 53 אחוז מקרב הנשאלות מדווחות כי החלומות והשאיפות שלהן הצטצמצמו לאחר גיל ההתבגרות וכמחציתן מודות כי ההערכה לגבי סיכויי ההצלחה שלהן הייתה גבוהה יותר בגיל צעיר יותר וכי היא רק הלכה והתערערה.

 

החדשות הטובות הן, שאפשר לשנות: כ־92 אחוז מהנערות שהשתתפו במחקר מסכימות כי ביטחון עצמי הוא גורם מפתח בהגשמת חלומות ושיעור דומה מאמינות שתמיכת המשפחה חשובה להגשמת שאיפותיהן.

 

מתוך הסקר של Always
    מתוך הסקר של Always

     

    כשד"ר שלומית ליר, מרצה וחוקרת תרבות, מגדר ותקשורת, קיבלה את תוצאות הסקר היא נזכרה מיד באחד המחקרים המכוננים בכל הקשור ליכולתן של בנות להשמיע את קולן ולעמוד על דעתן. התוצאות, היא אומרת, בעלות משקל רב. "בספרה של קרול גיליגן 'בקול שונה', המבוסס על שיחות שערכה עם ילדות בשלבים שונים בחייהן ועד להתבגרותן, מצביעה גיליגן על כך שהמעבר של בנות מתקופת הילדות לנעורים מלווה באובדן היכולת שלהן להשמיע את קולן.

     

    "הנתונים החשובים ומעוררי הדאגה העולים מהסקר שערכה חברת רושניק עולים בקנה אחד עם טענתה של גיליגן ומצביעים על גיל הנעורים כגורם קריטי בתהליך אובדן הקול וההשתקה העצמית בקרב נערות, גם במאה ה־21. בנוסף, הם מעידים על הממדים המדאיגים מאוד של תופעות אלו בחברה בישראל", אומרת ד"ר ליר.

     

    "מאחר שלביטחון ולאמונה העצמית יש חשיבות רבה ביכולת להתמודד מול אתגרים ולממש את הפוטנציאל האישי - העובדה שמחצית מהמשיבות לסקר ציינו כי הן בטוחות פחות מאשר בעבר שיצליחו להגשים את חלומותיהן מעידה על קיומה של בעיה חברתית.

     

    "נתונים אלו הם בגדר דגל אדום הקורא להתערבות פעילה בכל הקשור לחיזוק הביטחון העצמי של נערות תוך התייחסות לקשיים הספציפיים הניצבים בפניהן. כפי שניתן ללמוד ממחקרים רבים, אובדן הקול בגיל הנעורים אינו חולף ברוב המקרים. מדובר בתופעה שעלולה להימשך לאורך כל החיים ולהתבטא במגוון נרחב של דרכים, תוך השפעה על כל רובדי החברה בכלל, ועל השתתפותן של נשים במרחב הציבורי ובמוקדי דיון והשפעה בפרט. כדי לחלץ נשים ממצב של הימנעות ושתיקה, יש לקיים תהליך התערבותי בגיל הנעורים ובתקופות נוספות בחיי נשים, במטרה להשיב את תחושת המסוגלות העצמית ואת הביטחון ביכולת להשמיע קול ולהביע דעה עצמאית".

     

    "מאמינים בך Always" היא משימה חברתית משותפת של עמותת "סודקות את תקרת הזכוכית" מבית "כל ישראל חברים", אשר נועדה לקדם את המודעות להבדלים הנפערים בגיל ההתבגרות, ולהפציר בגורמים שונים לפעול ליצירת סביבה שמעודדת נערות למצות את מלוא הפוטנציאל שלהן.

     

    לדברי אודיאה דורי, סמנכ"ל חינוך מנהלת החטיבה למצוינות חינוכית, שיתוף הפעולה עם מותג Always הוא מכפיל כוח בדרך לשבירת תקרת הזכוכית. "בזכות 'סודקות', נערות רבות יותר מהפריפריה החברתית בוחרות ללמוד מתמטיקה ומדעים ברמה גבוהה. הן מסיימות תיכון עם בגרות איכותית המאפשרת כניסה ללימודים גבוהים ומאפשרת להן לבחור במה שלבן חפץ, במה שהתשוקה והכישרון שלהן מכתיבים להן, ולא נענות לתכתיבי החברה".

     

     

    עינב עטיה (17), יכולה להזדהות עם ממצאי הסקר ודברי המומחיות. גם היא, לדבריה, התמודדה עם ירידה בביטחון העצמי בשנות הבגרות מחד גיסא, וספגה את תחושת ההעצמה והתמיכה בעזרת תוכנית "סודקות" מאידך גיסא. מנערה שהעדיפה לא לדבר בכיתה היא הפכה לאישה צעירה שלא מפחדת להשמיע את קולה, גם כשהוא מנוגד לדעת הרוב: "מישל אובמה אמרה פעם: 'הייתי צריכה ללמוד שלקול שלי יש ערך. ואם אני לא משתמשת בו, מה הטעם להיות בחדר מלכתחילה?'" מצטטת עטיה.

     

    "תוכנית 'סודקות' לימדה אותי שלדברים שאני אומרת יש ערך ומשמעות, גם אם אחרים לא בהכרח מבינים או מסכימים. למדתי את השיעור החשוב הזה בגיל הכי נכון, בשנים שמעצבות אותי".

     

    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד