העיר באפור: עשר סיבות לקפוץ לחופשה בפריז דווקא בחורף

המקומיים נחמדים יותר, המטרו פחות צפוף והסיילים בכל פינה: כתבת" לאשה" הצטיידה בבגדים חמים, וטסה לחמישה ימים בפריז כשהטמפרטורה מתחת לאפס

הפריזאים נלחמים אמנם בזיהום האוויר, אבל האוויר הקר פשוט נפלא. כיף לנשום אותו, שלא לדבר על היובש, שעשה פלאים לעור (צילום: Shutterstock)
הפריזאים נלחמים אמנם בזיהום האוויר, אבל האוויר הקר פשוט נפלא. כיף לנשום אותו, שלא לדבר על היובש, שעשה פלאים לעור (צילום: Shutterstock)

בארצות אירופה הקרות נהוג לומר, "אין דבר כזה מזג אוויר לא נעים, רק לבוש לא מתאים". כלומר, אפשר ליהנות מאירופה דווקא בחורף, אם יודעים להתלבש נכון, להתעטף נכון ולהגן נכון על העור והגוף מפני הקרה: גרבונים חמים, חולצות מבודדות חום, סוודר, מעיל מקצועי, צעיף, כפפות, כובע צמר ושני זוגות גרביים, זה על זה, בתוך נעליים חמות - כל אלה הם ציוד חובה.

 

הצטיידתי, אם כן, בכל האמור לעיל, וטסתי לעיר האהובה עליי, בשבוע שבו שררה טמפרטורה של מעלה אחת עד שלוש מעלות מתחת לאפס, ולא ירדה ולוּ טיפה אחת של גשם. אחרי חמישה ימים של הנאה מרובה, בחרתי לספר מדוע כדאי לכם לבקר בפריז דווקא עכשיו, דווקא בחורף:

 

1. העיר דלה כעת בתיירים, ובהתאם לכך הפריזאים נחמדים הרבה יותר ומאפשרים דברים שלא יעלו על הדעת בימי הקיץ העמוסים. למשל (וקחו כיסא, כי זה הדהים אותי), להיכנס לבית קפה עם עוגה או קינוח שקנית בפטיסרי סמוך ולהזמין רק קפה, דבר שלא הייתי מעלה על דעתי לולא הציע זאת המוכר בפטיסרי האהוב עליי (Des Gâteaux et du Pain, ליד תחנת המטרו Pasteur). ניסיתי שוב את העניין במקום אחר ולתדהמתי אף קיבלתי צלחת וסכו"ם לאכילת העוגה, שהבאתי מהפטיסרי הצמוד. כמובן השארתי טיפ יפה, על אף שהטיפ כלול בחשבון בכל המקומות בעיר האורות.

 

ועוד סממני נחמדות חורף: במסעדה אורגנית ברובע השישי, הטבח אלתר בעבורי סלט דיאטטי שלא קיים בתפריט, בדיוק לפי בקשתי (גם בפריז, אני בלי פחמימות אחרי השעה חמש), דבר שלא היה קורה באוגוסט.

 

ועוד: אישה צרפתית פטפטה איתי ארוכות בבית קפה. מי שלא מכיר את הפריזאים, לא יידע להעריך זאת.

 

 

2. הפריזאים נלחמים אמנם בזיהום האוויר, אבל האוויר הקר פשוט נפלא! כיף לנשום אותו, שלא לדבר על היובש, שעשה פלאים לעור פניי ולשיערי.

 

 

3. המטרו, שאינו ממוזג, בלתי נסבל בקיץ בעבור מי שרגיש לריחות. בחורף הוא דליל יותר בנוסעים, וסביר יותר מבחינת הניחוחות הנלווים. כך או כך, כשאיני ממהרת, אני מעדיפה להתנהל בעיר באוטובוסים: כך מבינים את מבנה העיר טוב יותר ונהנים מהנוף.

 

בחורף המטרו דליל יותר בנוסעים, וסביר יותר מבחינת הניחוחות הנלווים (צילום: Shutterstock)
    בחורף המטרו דליל יותר בנוסעים, וסביר יותר מבחינת הניחוחות הנלווים(צילום: Shutterstock)

     

     

    4. בחורף כדאי לחפש פטיסרי שהוא גם בית קפה: אפילו פייר הרמה הידוע השכיל לפתוח בית קפה בדיוק מול הפטיסרי היוקרתי שלו ברחוב בונפרט (במספר 61, מול מספר 72). אפשר לבחור כאן ממגוון המתוקים, או לשבת לזלול את אחד המתוקים המשובחים מהעבר השני של הרחוב, בתנאי שמזמינים דבר מה לשתות. במרבית המוזיאונים הגדולים, כגון "פונדסיון לואי ויטון" ו"פאלה דה טוקיו", תמצאו בתי קפה או מסעדות, להפסקה לפני או אחרי ביקור בתערוכה.

     

    יש גם בתי קפה מרווחים, כמו Bontemps שברחוב Bretagne מספר 57 (מטרו: Temple). בחזית תמצאו חנות לממכר מתוקים, אך אם תיכנסו לחצר תגלו סלון דה־תה מרווח, חמים ומקסים, שמציע מגוון מבלבל של מתוקים, החל בטארט שוקולד ואגוזי לוז או טארט אגסים וכלה בעוגת לימון (עשויה מלימונים אורגניים!) שנראית כמו בחושה תמימה, אך התגלתה כעוגת הלימון הבחושה הטובה ביותר שאכלתי בחיי: עשירה במיוחד ומעוטרת בציפוי אבקת סוכר משגע.

     

    אם תלכו דרומית־מזרחית משם, תגיעו לרחוב des Archives, שבו ניצבות שתי חנויות שוקולד סמוכות זו לזו: באחת יש גם שוקו חם וכיסאות ובשנייה, שהיא מוסד שוקולדי ותיק בשם Mazet, זללתי פרלינים מהטובים ביותר בחיי: ממולאים קפה, ליקר גראן מרנייה, מרציפן פיסטוק, רום ועוד. הנאה צרופה.

     

     

    5. אם מתחשק לכם לחוש כמיליונרים לשעה קלה, לכו על "שעת תה" באחד מהמלונות היוקרתיים: Meurice Le, Shangri-la, Plaza Athénée,The Peninsula ועוד. מדובר בחוויה יוקרתית, מפנקת וכמובן יקרה: 80-45 אירו לאדם.

     

    כדאי לדעת: הימים והשעות שבהם מוצעת שעת התה משתנים בין מלון למלון, וכדאי לבדוק באתרים הרלוונטיים. בחלק מהמלונות, שעת התה מוצעת רק בימי שבת וראשון, באחרים בכל יום מלבד שבת. בכל מקרה, כדאי להזמין מקום מראש.

     

     

    6. כנסיות (אם נתעלם לרגע מייעודן הדתי) הן מקום מחסה לרגע מהקור בשעות היום ויעד לחובבי מוזיקה קלאסית בשעות הערב. בכנסיות רבות נערכים קונצרטים, שנהנים מאקוסטיקה מושלמת השוררת בהן. הלכתי (לבד) לקונצרט שבו נוגנה היצירה "משיח" מאת הנדל בכנסיית המדלן, תפסתי מקום בשורה השנייה ונהניתי מאוד. כיוון שמדובר ביצירה דתית־נוצרית, הקהל עמד על רגליו בהתרגשות בקטע הקרוי "הללויה", וזו חוויה מעניינת לכל הדעות.

     

    איך תשיגו כרטיסים לקונצרטים מעניינים? בדקו מראש באתר הצרפתי fnac.com (לשונית Billetterie). מידע תמצאו בעיתון השבועי "ל'אופיסייל דה ספקטקל" (l'Officiel des spectacles), שנמכר בכל קיוסק. נסו גם באתר: offi.fr.

     

    מומלץ לקחת סיור מודרך, כדי לגלות פינות נסתרות. רחובות מונמרטר (צילום: יעל גרטי)
      מומלץ לקחת סיור מודרך, כדי לגלות פינות נסתרות. רחובות מונמרטר(צילום: יעל גרטי)

       

       

      7. באותו עיתון (ואתר) תוכלו למצוא גם הצעות לטיולים מודרכים באזורים שונים בעיר, דבר שאני בהחלט מעדיפה לעשות ביום קר (אך לא גשום), מאשר ביום לוהט של חודש אוגוסט. לבושה היטב, יצאתי לסיור מודרך בן שלוש שעות בסמטאות הסודיות של מונמרטר, בשפה הצרפתית, בעלות של 12 אירו בלבד. המדריך לורן, שגדל בשכונה ומכיר את מִכמניה (הוא אף זוכר את הזמרת דלידה מילדותו), הוביל אותנו למקומות קסומים בשכונה, הרחק מכל האטרקציות התיירותיות שבה.

       

      אינכם שולטים בצרפתית? תוכלו להתקשר לאחד המדריכים שמופיעים בעיתון ולשאול אם הוא מדריך גם באנגלית. אם לא, ודאי יידע להפנותכם למדריך שעושה זאת. וכאמור, בחורף, כולם נחמדים יותר.

       

       

      8. בעיתון ובאתר של ל'אופיסייל תוכלו להתעדכן גם ברשימת המוזיאונים הפתוחים לציבור ובשעות הפתיחה. המוזיאונים החביבים עליי הם רודן, על פסליו העוצמתיים וגינתו היפהפייה; האורנז'רי, שבו אני יכולה לבהות במשך שעות בציורי נימפות המים של מונֶה; מרמוטאן שבמערב העיר; פיקאסו, לאוהביו; זאדקין, המרכז את פסליו של האמן הצרפתי־רוסי אוסיפּ זאדקין; מוזיאון האופנה ועוד. אפשר להבין, שמוזיאונים עצומים בגודלם, כמו הלובר או ד'אורסיי, לא אהובים עליי במיוחד.

       

       

      9. ביום קר במיוחד תוכלו לתפוס מחסה באחת מהגלריות המקורות, שהיוו מרכזים מסחריים בימים שקדמו להקמת בתי הכלבו הגדולים: גאלרי ויויאן (Galerie Vivienne), פסאז' דֶה פנורמה (Passage des Panoramas) ופסאז' שואזל (Passage Choiseul) ברובע השני; פסאז' ורדוֹ (Passage Verdeau) ופסאז' ז'וּפרואָה (Passage Jouffroy) ברובע התשיעי. בכולם תוכלו להתרשם מחנויות יוקרתיות ומיוחדות וללגום קפה חם.

       

      בחורף כדאי לחפש פטיסרי שהוא גם בית קפה (צילום: Shutterstock)
        בחורף כדאי לחפש פטיסרי שהוא גם בית קפה(צילום: Shutterstock)

         

         

        10. הקור החורפי הוא עיתוי מושלם לקניות במקומות סגורים. ייתכן גם, שתיהנו משארית הסיילים של החורף, המכונים "סולְד" (Soldes). מרכז הקניות החביב עליי הוא קניון "ארבע העונות", הממוקם בתחנת המטרו La Defense.

         

        כלבו שאני אוהבת, עוד מהתקופה שבה גרתי בפריז, לפני כ־20 שנה, הוא "בזאר דה ל'הוטל דה ויל" או בקיצור: BHV, הממוקם ברחוב ריבולי (מטרו: Hôtel de Ville). זהו כלבו יוקרתי יחסית ועתיר קומות, שבו נמכרת תוצרת איכותית במיוחד. הפתיעה אותי מחלקת היצירה הענקית שפועלת במקום.

         

        ברשותכם, מתחילה כבר לחלום על הנסיעה הבאה לעיר האורות, שבחורף היא בהחלט העיר באפור, כמו שירה של נעמי שמר.

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד