הכירו את הדבר הירוק הבא לשנת 2019: קפה סביבתי עם אג'נדה

מסע בקפסולה עם נספרסו, מובילת הטרנד העולמי של כלכלת קפה בת קיימא, או: איך קשור ספל הקפה שלכם לאיכות הסביבה?

מאיפה מגיע הקפה שלכם ולאן הוא הולך. לחצו לצפייה
עריכה ואפטר: אמיר סולומון

אנחנו חיים בעידן של מודעות, שדורש מאיתנו לגבש דעה באינספור סוגיות פוליטיות, חברתיות, תרבותיות, חינוכיות, בריאותיות, קולינריות, מקומיות או גלובליות – ובערך כל אישיו שאפשר להעלות (או פשוט להתווכח עליו ברשתות החברתיות). סביר להניח שיש לכם גם כמה דעות בענייני השעה, וגם בעניינים 'ירוקים' אתם שוחים לא רע. ייתכן שחשבתם על מצב הזיהום בחופים או התעדכנתם פה ושם במצב האוזון, שפעם היה הנושא הכי חם.

 

אתם גם יודעים שעם כל העוצמה של החלטות גדולות, כשזה מגיע לאקולוגיה דווקא להחלטות הקטנות של החיים יש משקל רב. וגם אם לא עברתם להתגורר בבית בוץ בישוב אקולוגי מרוחק, אתם עושים לא מעט בחירות קטנות לעולם קצת ירוק יותר. לכן כבר אימצתם כמה הרגלים ידידותיים - אתם אומרים בנימוס "לא, תודה" לשקיות הפלסטיק בסופר (למרות שקצת קשה לא לשכוח בבית את השקית הרב־פעמית...), משתדלים להשליך את בקבוקי הפלסטיק למחזורית (למרות שעוד יש לנו לאן לשאוף בענייני הפרדת אשפה), לא משתמשים בכלים חד־פעמיים, תורמים בגדים שכבר לא עושים לכם את זה, ואפילו משתדלים להתניע את המכונית שלכם כמה שפחות. סך הכל יפה מאוד, אתם לגמרי בכיוון האקו־פרנדלי.

 

אבל האם חשבתם פעם שגם לקפה שאתם שותים יש קשר למצב כדור הארץ? ובכן, כדאי שתדעו שהדבר הבא בתחום המודעות לסביבה קשור לאספרסו וללאטה שאתם שותים. או ליתר דיוק: מאיפה מגיע הקפה שלכם ולאן הוא הולך.

 

הקפה היום ירוק יותר

אז על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על קפה עם אג'נדה? מלבד איכות הפולים (שהיא כמובן חשובה מאוד), יש כמה דברים שהופכים את הקפה שלכם לאיכותי יותר, מקצועי יותר, הוגן יותר ואכפתי יותר לא רק בשבילכם אלא גם לסביבה ולקהילה. למה הכוונה בקפה סביבתי ואילו שאלות אתם צריכים לשאול את עצמכם כשאתם בוחרים בקפה שלכם?

 

  • מקורות הקפה: מאיפה הקפה שלי מגיע, מי מגדל אותו והאם זה נעשה בתנאי סחר הוגנים עם תנאים סוציאליים וסביבתיים?
  • טביעת הרגל של יצרן הקפה בכדור הארץ: במילים פשוטות, מה הוא עושה כדי לשמור על הסביבה שלנו באחריות וכמה הוא תורם למזעור נזקי האקלים?
  • מערך המיחזור של הקפסולות: מה קורה עם הקפסולות המשומשות שלי, לאן הן מגיעות בסוף, איך ממחזרים אותן באחריות סביבתית, והאם אפשר לעשות בהן שימושים חוזרים ומועילים?

 

נספרסו תומכת בחקלאים ומסייעת להם באמצעות שותפויות ארוכות טווח עם ברית יערות הגשם ועם הארגון הבינלאומי לסחר הוגן (צילום: בן יוסטר)
    נספרסו תומכת בחקלאים ומסייעת להם באמצעות שותפויות ארוכות טווח עם ברית יערות הגשם ועם הארגון הבינלאומי לסחר הוגן(צילום: בן יוסטר)

     

    הצד החיובי של ספל הקפה שלכם

    כאן בדיוק נכנסת לתמונה האג'נדה שמאחורי הקפה שלכם. ואם אתם כבר יודעים שספל הקפה שהופק מקפסולת קפה סופר איכותית של נספרסו במכונה הכי שיקית בסביבה, כדאי שתדעו שענקית הקפה הזאת מובילה אליכם לא רק קפה משובח אלא גם את המגמה הירוקה עם חזון קיימות כלפי הסביבה והקהילה בכל הנוגע לתעשיית הקפה. בנספרסו מאמינים שספל קפה יכול להציע לצד רגעי הנאה גם תרומה לשימור ולשיקום משאבים סביבתיים ולחיזוק קהילות חברתיות. החזון הוא שלכל ספל קפה של נספרסו תהיה השפעה חיובית על הסביבה.

     

    קיימות היא הדרך שבה החברה פועלת והיא מכבדת את האחריות שיש לה לייצר ולהוביל כלכלת קפה בת קיימא. כדי שהחזון היפה הזה יתגשם בפועל, היא דואגת ליישם את עקרונות הקיימות ואת שיטות העבודה המיוחדות לה לאורך כל שרשרת הייצור, החל בגידול דובדבן הקפה, דרך ספל הקפה המושלם וכלה במיחזור הקפסולה ושאריות הקפה.

     

    תהליך המיחזור של נספרסו
      תהליך המיחזור של נספרסו

       

      סליחה, מאיפה הקפה שלך?

      כמו משאבי הטבע (מים, עצים, נפט, תבואה ועוד רבים וטובים), גם הקפה יקר הערך שאנחנו שותים כל יום עובר מסע משמעותי עד שהוא נמזג מהקפסולה לספל. הוא מתחיל את דרכו הרחק־הרחק במדינות כמו קוסטה ריקה, מקסיקו, קולומביה – שם גדלים פולי הקפה על העצים, מקבלים טיפול מסור מחקלאים מגדלי קפה, נקטפים, נשלחים כסחורה ליצרן ומגיעים אלינו בסופו של דבר כקפסולה.

       

      כדי לדאוג שהקפה יגיע ממקורות ידידותיים לסביבה, השיקה נספרסו ב־2003 תוכנית איכות וקיימות בשם AAA Sustainable Quality™. מאז הצטרפו אליה יותר מ־80,000 חקלאים מ־12 מדינות. כרגע 90% מהקפה מקורו בתוכנית הקיימות, והחזון לשנה הבאה הוא להגיע ל־100%. נספרסו תומכת בחקלאים ומסייעת להם באמצעות שותפויות ארוכות טווח עם ברית יערות הגשם ועם הארגון הבינלאומי לסחר הוגן. בנוסף, התוכנית תורחב למדינות נוספות במטרה להגדיל את רווחתם האישית של החקלאים.

       

      מה הקפה שלך עושה בשביל הסביבה?

      נכון שאמרנו שאחד הדברים שהופכים קפה לאכפתי קשור גם בעד כמה הוא מתחשב בסביבה? לשאיפה הזו חותרת נספרסו, שמודעת היטב למשמעות של טביעת הרגל של התעשייה על הטבע. איך היא עושה זאת? ראשית, היא מנהלת את כל מה שקשור בטביעת הרגל הפחמנית של החברה (כלומר טיפול בפליטות הפחמן הדו־חמצני) ופועלת לצמצום פליטות הפחמן הדו־חמצני בתהליך הייצור והלוגיסטיקה. ואם זה לא מספיק, היא הקימה גם תוכנית רחבה לנטיעת יערות במטרה להגדיל את הריאות הירקות בעולם, להגביר את פליטת החמצן ולצמצם את הנזק שנגרם כתוצאה מפליטת הפחמן הדו־חמצני.

       

      מערך המיחזור של הקפסולות הוא בינלאומי - וגם אנחנו בישראל נהנים ממנו (צילום: בן יוסטר)
        מערך המיחזור של הקפסולות הוא בינלאומי - וגם אנחנו בישראל נהנים ממנו(צילום: בן יוסטר)

         

        ומה הקפסולה שלך יודעת לעשות?

        נהניתם מהקפה? נהדר, אבל מה הלאה? כדי שתוכלו למחזר את קפסולות האלומיניום כמו שצריך, חשוב לדאוג לתשתית. ובכן, נספרסו לוקחת אחריות גם על ההיבט הזה. כבר בשנת 1991 השיקה לראשונה את מערך מיחזור הקפסולות העצמאי הראשון בעולם. זה קרה בשווייץ, אבל אפשר למזוג עוד כוסית אספרסו לחייכם, כי כיום מערך המיחזור של הקפסולות הוא בינלאומי - וגם אנחנו בישראל נהנים ממנו. וזה לא היה כל כך פשוט כמו שזה נשמע. בישראל לא הייתה קיימת אפשרות להפריד את האלומיניום והקפה מהקפסולות המשומשות. לכן בשנת 2013 חברה נספרסו למפעל המיחזור אמניר ויצרה יחד איתם מערך מיחזור עצמאי. אתם יכולים לאסוף את הקפסולות המשומשות בשקיות המיחזור המעוצבות באלגנטיות ולהשליך אותן בנקודות האיסוף בבוטיקים של החברה, או לחלופין: לבקש איסוף ישירות מהבית שלכם. אבל החלק היותר מעניין הוא לאן הן ממשיכות מכאן. לאן באמת?

          

        האלומיניום חוזר לתעשייה: האלומיניום ששימש לקפסולה ושמר כל כך טוב על איכות הקפה, מקבל טיפול מיוחד. הוא עובר תהליך גריסה, נשלח להתכה ולעיבוד ולאחר מכן משמש לייצור מגוון מוצרים בתעשייה הישראלית – אופניים, תריסים או חפצי בית. וזה לא נגמר כאן כי את האלומיניום אפשר למחזר אינספור פעמים, כך שכל קפסולה יכולה להתגלגל לחיים נוספים באמצעות תהליך המיחזור.

         

        הקפה חוזר לאדמה: משקעי הקפה שהופרדו מהאלומיניום ומכילים שפע של חומרים שמזינים את האדמה הופכים לקומפוסט ומשמשים לדישון חקלאי. אחד המיזמים האקולוגיים שהובילה נספרסו השנה הוא דישון אדמת כרם משגב עם של יקב הרי גליל בקפה ממוחזר, מתוך תפיסת הקיימות שמה שהחל בצמח צריך לחזור לצמח. וכך, פולי קפה, שגודלו וטופלו בסביבה אופטימלית הוחזרו אל הקרקע בדמות דשן, ובקבוק היין הראשון שניזון מהקומפוסט המשובח הזה יושק במהלך השנה הקרובה.

          

        כתבה: שירי ברוק־שגיא // סגנון: דיאנה לינדר

         

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד