הביס הראשון של 2019: המאכלים שמכינים בעולם לרגל השנה החדשה

ביוון מבשלים מרק עוף מיוחד עם לימון, בצ'כיה מטגנים קרפיון ובצרפת מכינים עוגה בצורת בול עץ: הצצה (עם מתכונים!) למנות שמכינים במדינות שונות לכבוד הסילבסטר

ילנה ויינברג

|

31.12.18 | 21:32

ככה חוגגים ביוון: מרק עוף עם לימון (צילום: Shutterstock)
ככה חוגגים ביוון: מרק עוף עם לימון (צילום: Shutterstock)
הצרפתים מעדיפים רולדת שוקולד בצורת בול עץ (צילום: Shutterstock)
הצרפתים מעדיפים רולדת שוקולד בצורת בול עץ (צילום: Shutterstock)

גם אם אתם לא חוגגים את השנה האזרחית החדשה, קשה להתעלם מאווירת החג שמסביב, בין אם היא מתבטאת במצב הרוח של חברים יוצאי חבר העמים בעבודה או בסיילים החגיגיים באתרי הקניות מחו"ל. אופיו האזרחי של היום מאפשר לכולם להידבק באווירה המיוחדת (רק אל תקראו לו סילבסטר או כריסמס) ולהוסיף עוד מאורע משמח בין הימים השגרתיים.

 

לפי המסורת, חוגגים (או לפחות מתחילים את החגיגה) בבית עם המשפחה והחברים סביב שולחן עמוס במאכלים מסורתיים שמסמלים את מה שרובנו מאחלים לקרובינו בפתיחת שנה. בדיוק כמו שתתקשו לדמיין את חנוכה ללא סופגניות ולביבות, כך אחרים לא מתארים לעצמם ארוחת שנה חדשה נטולת קרפיון מטוגן. הנה כמה מנות חגיגיות מסביב לעולם שתוכלו לנסות ולהכין בעצמכם לארוחת שנה חדשה קוסמופוליטית במיוחד.

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

צ'כיה וסלובקיה

קרפיון מטוגן בציפוי פריך

אם כבר הזכרנו את הקרפיון המטוגן, כדאי שתדעו כי זאת העיקרית החגיגית שאוכלים במדינות האלה לקראת השנה החדשה. הצ'כים והסלובקים מאמינים שהדג מסמל עושר, ונוכחותו על השולחן תשפר את מצבם הכלכלי של החוגגים. מסורת נוספת הקשורה למנה היא שמירה של כמה קשקשים בארנק, למזל טוב. רוצים להתעשר גם כן? המשיכו למתכון:

 

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 1/3 כוס קמח לבן
  • 4 כפיות מלח
  • 1 ק"ג פרוסות דג קרפיון טרי, ללא עור
  • 2 כוסות שמן
  • 1 ביצה
  • 2/3 כוס חלב
  • 1 כוס פירורי לחם

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את הקמח והמלח. טובלים את פרוסות הדג בתערובת.
  2. מחממים את השמן במחבת.
  3. טורפים יחד את הביצה והחלב וטובלים בבלילה את הפרוסות המקומחות. טובלים את הפרוסות גם בפירורי הלחם ומנערים קלות.
  4. מטגנים את פרוסות הדג משני הצדדים, עד שהן זהובות.

 

את המתכון והסיפור המקורי אפשר למצוא כאן.

  

יוון

אבגולמונו (Avgolemono) – מרק עוף עם לימון וביצים

עבור היוונים, פסחא הוא החג החשוב ביותר – אבל זה לא אומר שהם לא מנצלים גם את השנה החדשה כדי לקיים מגוון טקסים דתיים, להחליף מתנות ולאכול מנות טעימות כמו מרק עוף עם לימון וביצים.

 

 

 

מרכיבים

6 מנות

 

  • 1 ליטר ציר עוף
  • 1/8 כוס (25 גרם) אורז (אפשר להחליף את האורז בפתיתים בצורת אורז או בפסטה קצרה)
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 2 ביצים
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון טרי
  • תוספות אפשריות: נתחי עוף מבושל, בצל מטוגן, שמיר או טרגון טרי, פפריקה

 

אופן ההכנה

  1. מביאים את ציר העוף לרתיחה. מוסיפים את האורז ומתבלים במלח ובפלפל. מבשלים 15-10 דקות, עד שהאורז מוכן. מעבירים לאש נמוכה.
  2. טורפים בקערה את הביצים ומיץ הלימון לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה למרק תוך כדי בחישה. מבשלים 3 דקות נוספות, תוך בחישה מתמדת, עד שהמרק מסמיך – חשוב שהוא לא יגיע לרתיחה.
  3. מוסיפים את התוספות ומגישים.

 

את המתכון המקורי אפשר למצוא כאן.

 

 

שוויץ

פונדו סיני (פונדו שינואה - Fondue Chinoise)

בשוויץ אין מנה מסוימת שמזוהה עם תחילת השנה החדשה. עם זאת, בתקופה זו השוויצרים נוהגים להוציא את סיר הפונדו מהארון - ולא כדי לגרד לתוכו גבינה, אלא דווקא כדי להכין מנה בשרית. במקור מדובר בשיטת בישול מהמזרח, שבה הסועדים טובלים נתחים קטנים של בשר וירקות בתוך סיר עם ציר רותח שניצב במרכז השולחן, ולכן המנה נקראת "פונדו סיני".

 

 

בגרסה השוויצרית משתמשים בסיר מיוחד לפונדו בשרי, שמצויד בלהבה חזקה יותר מזו של אחיו הגבינתי. לצד הסיר עורכים צלחות עם מגוון בשרים וירקות, שפרוסים לגודל נגיסה ומוכנים לבישול קצר. בגזרת הבשר אפשר לבחור בחזה עוף טרי או בנתחי בקר טריים שמתאימים לבישול קצר (כמו פילה, למשל).

 

בגזרת הירקות כמעט הכל הולך: החל מברוקולי וגזר וכלה בכדורי פירה מוכנים או פטריות. רק חשוב לזכור שהירקות יקבלו בישול קצר בלבד ולכן לא כדאי לבחור בתפוחי אדמה נאים. בנוסף לבשר ולירקות, נהוג להעשיר את השולחן בצלוחיות עם חמוצים שונים ורטבים.

 

 

הציר שבתוך סיר הפונדו יכול להיות מרק עוף רגיל או ציר בקר משובח. במהלך הארוחה, המשתתפים משפדים את הנתח שהם חפצים בו במזלג פונדו, מכניסים אותו למרק הרותח ומניחים לו לכמה דקות. כעת הם מוציאים אותו לצלחת שלהם ואוכלים יחד עם הרטבים והחמוצים.

 

הוראות הכנה נוספות אפשר למצוא כאן.

 

 

צרפת ובלגיה

בוש דה נואל (Bûche de Noël)

הצרפתים והבלגים נוהגים לאכול קינוח בצורת בול עץ כזכר למנהג קדום אחר, לפיו החוגגים היו מבעירים באח בול עץ גדול אחד במשך 12 ימים ושומרים חלק ממנו כדי להבעיר את העץ של השנה הבאה. לשארית העץ יוחסו סגולות רבות, ובהן היכולת להרחיק כאבי שיניים, שריפות, ברקים ומחלות. הקינוח של היום הוא בעצם רולדה הממולאת בקרם ומעוצבת כך שהיא נראית כמו בול עץ כרות. 

 

 

מרכיבים

8 מנות

 

לעוגה

  • 3 ביצים
  • 7 כפות (85 גרם) סוכר
  • 1/2 כוס ועוד 2 כפות (85 גרם) קמח לבן
  • 2 כפות אבקת קקאו
  • 1/2 כפית אבקת אפייה

 

לקרם

  • 50 גרם חמאה
  • 140 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
  • 1 כפית סירופ תירס או דבש
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 200 גרם אבקת סוכר
  • אפשרות: 3-2 סוכריות מנטה, שבורות

 

אופן ההכנה

 

העוגה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים בנייר אפייה תבנית בגודל 20X30 ס"מ.
  2. שמים את הביצים והסוכר בקערת המיקסר ומקציפים כ-8 דקות, עד שנוצר קצף מבריק.
  3. מערבבים בקערה את הקמח, הקקאו ואבקת האפייה ומנפים את התערובת על הקצף. מקפלים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לתבנית ומיישרים בעדינות לשכבה אחידה. אופים כ-10 דקות.
  4. פורשים נייר אפייה על משטח העבודה והופכים עליו בזהירות את העוגה החמה. מקלפים בעדינות את הנייר העליון, מחזירים אותו ומגלגלים בעדינות לרולדה (עם הנייר בפנים). מניחים להצטנן.

 

הקרם

  1. ממיסים יחד את החמאה והשוקולד בסיר כפול או במיקרוגל. מורידים מהאש ומוסיפים את סירופ התירס (או הדבש), 5 כפות מהשמנת המתוקה ומחצית מאבקת הסוכר. מקציפים לקרם אחיד.
  2. מקציפים בנפרד את שארית השמנת המתוקה עם שארית אבקת הסוכר עד לקבלת קצפת.
  3. פותחים בזהירות את הרולדה, מורחים אותה בקצפת ואם רוצים מפזרים שברי סוכריות מנטה. מגלגלים בחזרה לגליל, מניחים אותו בצלחת הגשה ומצפים בקרם השוקולד. יוצרים לאורך הקרם חריצים, כדי להקנות לעוגה מראה של בול עץ.

 

את המתכון המקורי אפשר למצוא כאן .

 

 

דנמרק

פודינג אורז עם שקדים (Risalamande)

הדנים מעדיפים לחגוג עם פודינג אורז בתוספת שקדים, שלפי המסורת מתובל בווניל ומוגש עם קצפת ורוטב דובדבנים. בתחתית הכוס מניחים כמות נכבדה של שבבי שקדים. מקובל להוסיף לאחת הכוסות שקד אחד שלם, והמאושר שמוצא אותו זוכה במתנה קטנה.

 

 

מרכיבים

4 מנות

 

לפודינג

  • 1 כוס אורז קצר
  • 1/2 כוס מים
  • 1/4 4 כוסות (1 ליטר) חלב
  • 1 כפית תמצית וניל או מחית וניל או מקל וניל חצוי

 

להגשה

  • 150 גרם שקדים קלופים, קצוצים
  • 2 כפות סוכר
  • 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1 שקד קלוף, שלם
  • רוטב דובדבנים או תותים מוכן

 

 

אופן ההכנה

 

הפודינג

  1. שמים בסיר קטן את האורז והמים ומבשלים כ-2 דקות.
  2. מוסיפים את החלב ומביאים לרתיחה, תוך כדי ערבוב. אם משתמשים במקל וניל חצוי, מוסיפים אותו כעת.
  3. מנמיכים את האש ומכסים. מבשלים כ-35 דקות ומערבבים מדי פעם.
  4. מוציאים את מקל הווניל ומגרדים את תכולתו עם סכין לתוך הסיר. אם משתמשים בתמצית או במחית, מוסיפים אותה כעת ומערבבים. מסירים מהכיריים, מכסים ומעבירים למקרר לצינון מוחלט.

 

ההגשה

  1. מוסיפים את השקדים ואת הסוכר לפודינג ומערבבים.
  2. מקציפים את השמנת המתוקה לקצפת ומקפלים אותה בעדינות לתוך הפודינג.
  3. מחלקים את הפודינג בין הכוסות – לא לשכוח להניח בתחתית של אחת מהן את השקד השלם. מעטרים ברוטב דובדבנים חמים ומגישים.
  4. חשוב: לא לשכוח לקנות מתנה קטנה למוצא השקד.

 

 את המתכון המקורי אפשר למצוא כאן .

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד