5 טעויות בצחצוח שגורמות לבעיות בחניכיים ולרגישות בשיניים

בעיות חניכיים שאינן מטופלות עלולות להשפיע על הבריאות הכללית ואפילו על מחלות לב וסוכרת, והבעיה העוד יותר גדולה היא שאתם כנראה אפילו לא מודעים לגודל הסכנה

מעל 50% מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממחלת חניכיים ו-90% מהמבוגרים והילדים סובלים מדלקת חניכיים (איור: Shutterstock)
מעל 50% מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממחלת חניכיים ו-90% מהמבוגרים והילדים סובלים מדלקת חניכיים (איור: Shutterstock)

אתם מבחינים בדימום קל בזמן צחצוח השיניים, חשים מדי פעם בנפיחות בחניכיים והדבר האחרון שתרצו שהשיניים הרגישות שלכם יפגשו עכשיו זה מרק לוהט? נראה שאתם ב"חברה טובה", לפחות מבחינה סטטיסטית - מעל 50% מהאוכלוסייה בישראל סובלים ממחלת חניכיים ו-90% מהמבוגרים והילדים סובלים מדלקת חניכיים. אבל הבעיה האמיתית היא לא המספר המרשים הזה, אלא העובדה שרובנו בכלל לא מודעים לבעיה - כי מדובר במחלה שקטה שלא גורמת לכאבים, לפחות בשלבים הראשונים.

 

לא שאנחנו רוצים להפחיד אתכם חלילה, אבל כדאי לקחת בחשבון שבעיות חניכיים שאינן מטופלות עלולות לגרום לא רק לשיניים רגישות ולנסיגת חניכיים בלתי מחמיאה, אלא גם לאיבוד שיניים, ואף להשפיע על הבריאות הכללית ואפילו על מחלות לב וסוכרת. הנה חמש טעויות שאתם עושים שבגללן החניכיים שלכם עלולות להיות בבעיה והשיניים רגישות. וגם, כמובן, איך יוצאים מזה עם חיוך בריא ומלא שיניים.

 

1. אתם לא מצחצחים מספיק טוב

צחצוח יעיל צריך להימשך שתי דקות, פעמיים ביום (איור: Shutterstock)
    צחצוח יעיל צריך להימשך שתי דקות, פעמיים ביום(איור: Shutterstock)

     

    למרות הנטייה הטבעית להאשים את ההורים בכל, הגורם מספר אחת למחלות חניכיים הוא לא גנטיקה משפחתית אלא דווקא הצטברות חיידקים ברובד השן כתוצאה מהיגיינה בלתי מספקת.

     

    הרובד החיידקי גורם לדלקות חניכיים, ודלקות חניכיים לא מטופלות יכולות להחמיר ולגרום גם לנסיגת חניכיים - שהיא הגורם העיקרי לרגישות בשיניים. למעשה, אפשר למנוע או להאט את רוב מחלות החניכיים על ידי סילוק החיידקים מחלל הפה באמצעות צחצוח נכון ויעיל. אבל גם אם אתם מקפידים על צחצוח לפני השינה ואפילו השקעתם במברשת שיניים חדשה, ייתכן שאתם בכל זאת מפספסים משהו.

     

    מה עושים: על פי איגודי מומחי החניכיים בארץ ובעולם, צחצוח יעיל צריך להימשך שתי דקות, פעמיים ביום. בנוסף ההמלצה היא להשתמש במברשת חשמלית שהוכח מחקרית כי היא מאפשרת צחצוח יעיל יותר ממברשת שיניים ידנית. בנושא זה כבר קיים קונצנזוס עולמי בקרב האיגודים המקצועיים המובילים בעולם.

     

    2. אתם משתמשים במשחה הלא נכונה

    Oral-B Gum & Enamel. פתרון מעמיק לבעיות חניכיים
      Oral-B Gum & Enamel. פתרון מעמיק לבעיות חניכיים

       

      אם יש לכם בעיית חניכיים, צחצוח במשחה לשיניים רגישות הוא כמו לשים פלסטר על זיהום עמוק. למה? כי היא אולי תטפל ברגישות בשיניים ותעניק תחושה נקייה, אבל לא תטפל במקור הבעיה, בחיידקים – מה שיכניס את החניכיים שלכם לבעיה עוד יותר עמוקה.

       

      מה עושים: אם אתם חשים באחד מהתסמינים שנמנו למעלה, ייתכן שיש לכם בעיה גם בחניכיים ולכן כדאי שתעברו לשימוש במשחה ייעודית. אחת המשחות שהוכחו כיעילות במתן פתרון מעמיק לבעיות חניכיים, וכתוצאה מכך גם להפחתה ניכרת ברגישות בשינים, היא משחת השיניים החדשה Oral-B Gum & Enamel. זאת הודות לרכיבים הפעילים האנטי בקטריאליים המתקדמים שבה, שמטפלים בצורה עמוקה בחיידקים הגורמים לבעיות החניכיים, ולא רק בתסמינים כמו דימום או רגישות בשיניים למשל.

       

      3. אתם מוותרים על הטעם

      אתם דווקא מודעים לבעיה והתחלתם להשתמש במשחה ייעודית לטיפול בחניכיים? מעולה, אבל זה לא אומר שאתם חייבים לסבול את הטעם הלא נעים שאופייני למשחות שיניים טיפוליות. ולא בגלל אי הנוחות הזמנית אלא משום שהטעם הזה גורם לכם לחפף בזמני הצחצוח ולגמור עם זה מהר ככל האפשר (וזה כמובן לגמרי לא מומלץ. זוכרים את סעיף 1?).

       

      מה עושים: אל תתפשרו על הטעם. העדיפו משחות בעלות טעם נעים שיעודדו אתכם לעמוד בזמני הצחצוח המומלצים.

       

      4. אתם מצחצחים חזק מדי

      אנשים שמצחצחים את השיניים חזק מדי גורמים לעצמם נסיגת חניכיים ולפגיעה בחומר השן (איור: Shutterstock)
        אנשים שמצחצחים את השיניים חזק מדי גורמים לעצמם נסיגת חניכיים ולפגיעה בחומר השן(איור: Shutterstock)

         

        לעתים גם עודף מוטיבציה הוא בעיה. אנשים שמצחצחים את השיניים חזק מדי גורמים לעצמם נסיגת חניכיים ולפגיעה בחומר השן. נסיגת חניכיים כזו מלווה בדרך כלל גם ברגישות בשיניים.

         

        מה עושים: כיצד ניתן ללמוד איך לצחצח בעוצמה נכונה? להיות במקום הנכון אך בעדינות הנדרשת? מברשת שיניים חשמלית עם מד לחץ מובנה עשויה לפתור את הבעיה ומומלצת במיוחד למצחצחים אגרסיביים.

         

        5. אתם מזניחים את החוט הדנטלי

        קבעו תור לרופא השיניים שלכם או לשיננית ובקשו הדרכה על שימוש נכון  (איור: Shutterstock)
          קבעו תור לרופא השיניים שלכם או לשיננית ובקשו הדרכה על שימוש נכון (איור: Shutterstock)

           

          נכון, יש לכם חוט דנטלי באמבטיה ואפילו קיסמים ייעודיים במכונית, אבל אתם כנראה לא מחייכים אליהם מספיק. צחצוח שיניים נכון הוא סופר-חשוב, אבל ניקוי בין השינים מסיר גם את רובד החיידקים שמצטבר בין השיניים וגורם להתפתחות מחלות חניכיים.

           

          מה עושים: קבעו תור לרופא השיניים שלכם או לשיננית ובקשו הדרכה על שימוש נכון לא רק בחוט דנטלי, אלא גם בעזרים מכניים נוספים כמו מברשות בין שיניות וקיסמים. יש מצב שהחוט עוד יחייך אליכם בחזרה.

           

          ייעוץ מקצועי: ד"ר ענת בניאל, מומחית ברפואת שיניים לילדים, יועצת רפואית ל-Oral B; ד"ר אורלי ניר שפירא, מומחית למחלות חניכיים, יו"ר לשעבר של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד