"אוטיזם? לא אצלנו": התגובות לבני, שמכווצות לי את הלב כל פעם מחדש

למרות שהדחיה היא חלק מחייה, נעמה דנינו לא מצליחה להפסיק לכאוב עבור בנה. היום היא מזמינה אתכם לכיכר - להרכיב יחד פאזל חברתי ענק - לקבלת השונה

נעמה דנינופורסם: 23.12.18 08:57
הבן שלי, רק רוצה להיות כמו שהוא
הבן שלי, רק רוצה להיות כמו שהוא

מהיום בו התבשרנו שבננו נמצא על הרצף האוטיסטי, אנחנו שומעים זאת שוב ושוב: "אוטיזם? לא אצלנו". שמענו את זה כל כך הרבה פעמים, בכל מיני ויריאציות שונות, אבל המסר תמיד היה זהה: "לא מעוניינים". בשבועות האחרונים זה לא רק אצלנו. סיפוריהם של ילדים על הרצף שאינם מתקבלים על ידי החברה – צצים ברשת כל הזמן.

 

ממש החודש פורסמו נתונים קשים במיוחד המעידים על הדרך בה החברה שלנו מקבלת מוגבלויות נפשיות. לפי סקר שערכה החברה למתנ"סים, 90% מההורים לא ירצו שבנם ישתתף בחוג עם ילד בעל מוגבלות נפשית; 67% מהעונים על הסקר הודו כי ירתעו מלשבת במסעדה או בית קפה המעסיק עובדים עם מגבלה נפשית. לפי נתוני סקר ג'וינט, 48% מהישראלים לא ירצו לגור ליד בעלי מוגבלויות נפשיות או אוטיזם.

 

הלב מתכווץ שוב ושוב

כשראיתי שנפתח חוג פיזיקה חדש בעיר, מיד הזדרזתי לרשום אותו. הרי ברור שזה חוג בדיוק מושלם עבור הילד המיוחד שלי. אין לי ספק שהוא יהיה מרתק עבורו ושבני יצטיין בחוג כזה. אבל אז, במהלך ההרשמה, כשצמד המילים "ספקטרום אוטיסטי" עלה, נתקלנו בהתנגדות: "זה עלול להפריע לשאר הילדים בכיתה. נסי חוגים מותאמים לילדים כמוהו.

 

הלב שלי התכווץ כששמעתי את תשובותיה, אבל לוותר אף פעם לא הייתה אפשרות מבחינתי. נאלצתי להתמודד מול הדעות הקדומות, להתקשר למנהל ולבסוף, הילד היקר שלי נכנס לחוג וכצפוי, הצטיין בו ולא הפריע לאף אחד מהנוכחים בכיתה. אף פעם לא הבנתי למה, אבל אנשים מפחדים מכל מה ששונה מהם. הם נרתעים מיד, אולי הם מרגישים שהם עלולים להידבק.

 

מחנה במדבר? לא אצלנו. ואלי כן?

אם אתם רוצים לראות שילוב אמיתי, לכו לבדוק את חוגי הסיירות של החברה להגנת הטבע. לא רק שהעובדה שבני על הספקטרום האוטיסטי, לא הבהילה את החבר'ה שם בחוג הסיירות, אלא להיפך, הם תמכו ודחפו אותנו לתת לילד שלנו הזדמנות להיות ממש כמו כל ילד אחר ולהשתתף בכל הפעילויות שיש במהלך החוג, כולל טיולים.

 

כששמעתי על מחנה חנוכה, טיול במדבר יהודה, התמלאתי עצבות. חשבתי כמה הייתי רוצה שגם הבן שלי ישתתף בחוויה, אבל ידעתי שזה לא אפשרי. מי יודע מתי מישהו ילחץ בטעות על כפתור לא נכון ופתאום האוטיזם יקפוץ? ואיך הוא יתמודד? ואיך הם? הרעיון שאליה יצא לטייל היה נשמע לי דימיוני.

 

להפתעתי הרבה, למדריך ולרכז של החוג הרעיון הזה נשמע דווקא מציאותי לגמרי! הם עטפו אותנו בתחושות מרגיעות, לא ויתרו, לקחו על עצמם את מלוא האחריות ושיחקו אותה בגדול. הקשיים שהתעוררו טופלו ברגישות ובעדינות. חוויות ההצלחה התאספו והפכו את הטיול הזה לאבן דרך משמעותית וחזקה בגידול של הילד המיוחד שלנו.

 

הצטרפו אלינו לפאזל

אני פונה אליכם ומבקשת, אל תפחדו מאוטיזם, אל תפחדו מהשונה מכם, התנתקו מהסטיגמות, ורק ככה נוכל לייצר חברה טובה, מתוקנת ושיוויונית הרבה יותר.

 

היום ומחר, בתאריכים 23-24.12, לקראת יום ההתרמה השנתי לאלו"ט, שיתקיים ב-25.12, יש לכם הזדמנות להצטרף לפרויקט מיוחד, שמחזק את הקשר בין ילדים אוטיסטים לבין ילדים אחרים. בכיכר רבין בת"א, נרכיב את הפאזל החברתי הראשון בישראל, בהשתתפות כמה שיותר ילדים באשר הם. הציבור הרחב יוזמן להשתתף במיזם, ולהצטרף למאמץ בהעברת המסר החשוב של קבלת האחר. כל אחד מאיתנו הוא חלק מפאזל אחד גדול, ממש כמו חלקי הפאזל. גם אנחנו לא זהים בצורה, בצבע ובתוכן, אבל יחד אנחנו משלימים זה את זה לתמונה אנושית משולבת מדהימה ומיוחדת.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יזמית ומפתחת מוצרים חינוכיים לילדים, מנהלת מוצר בחברת "להצליח בחיוך" ופועלת להעלאת מודעות חברתית, שתאפשר לאמהות שילוב של עבודה מהבית, לצד שעות עבודה במשרד.