ראשי העיריות חזקים מאי-פעם, והאופוזיציה היא כמעט פיקציה

לסגני ראש העירייה ולחברי המועצה אין באמת השפעה, וראש העירייה חזק יותר מראש הממשלה. איך אפשר להחזיר את הכוח לפרופורציות? פרק נוסף בפודקאסט העירוניות של ניצן הורוביץ

מנור בראון

|

29.10.18 | 21:49

20 שנות כהונה של רון חולדאי בת''א-יפו, והוא לבד. אולי צריך להגביל כהונה של ראש ערים, לנוכח כוחם העצום? (צילום: מיכאל יעקובסון)
20 שנות כהונה של רון חולדאי בת''א-יפו, והוא לבד. אולי צריך להגביל כהונה של ראש ערים, לנוכח כוחם העצום? (צילום: מיכאל יעקובסון)
אופיר פינס: ''ראש רשות בישראל הוא כמעט כל יכול. אי אפשר להדיח אותו. שריף אמיתי, ויש שיגידו דיקטטור''. תושבים זועמים על חולדאי בישיבת מועצה, אשתקד (צילום: מיכאל יעקובסון)
אופיר פינס: ''ראש רשות בישראל הוא כמעט כל יכול. אי אפשר להדיח אותו. שריף אמיתי, ויש שיגידו דיקטטור''. תושבים זועמים על חולדאי בישיבת מועצה, אשתקד (צילום: מיכאל יעקובסון)

"די לפוליטיקה - קודם כל התושבים". מכירים את הסיסמה הזאת? בטוח. בכל חמש שנים היא מתגלגלת ממערכת בחירות אחת לשנייה, מעיר לעיר, ובמיוחד היום - יום הבחירות המקומיות.

 

וכמו תמיד, הסיסמאות האלה יחזרו למגירה ממחר ועד הבחירות הבאות, כדי לפנות את מקומן לפוליטיקה המקומית ששולטת בסדר היום העירוני. התושבים, אלה שהובטח להם כי קולם יישמע הפעם באמת, שוב יישארו עם יכולת מועטה לקבוע מה מתרחש בעירם וייצאו למאבקים. אולי זו הסיבה שמעטים כל כך יוצאים להצביע בבחירות המקומיות (37% בלבד בבחירות המקומיות הקודמות בתל אביב, לעומת שיעור הצבעה של יותר מ-80% בבחירות הארציות).

 

 

 

ערוץ האדריכלות של Xnet מארח את "איך עושים עיר טובה?", סדרת הסכתים (פודקאסטים) חדשה של תחנת הרדיו "כאן תרבות" (כאן - תאגיד השידור הישראלי), העוסקת בעיר ובעירוניות. המגיש, העיתונאי והח"כ-לשעבר ניצן הורוביץ, בודק לקראת הבחירות המקומיות כיצד הפכו ראשי הערים לחזקים כל כך, מהו משקלם של חברי המועצה, מה מידת המעורבות של המפלגות, ואיך משתמשים בשיטה כדי שיהיו לנו ערים טובות יותר. הוא משוחח על כך עם השר לשעבר אופיר פינס-פז, מייסד המכון לחקר השלטון המקומי באוניברסיטת תל אביב, ועם היחצ"ן עידו מינקובסקי שהיה דובר עיריית חיפה.

 

עד כמה חזקה המשילות של ראש העירייה הנבחר?

 

אופיר פינס: "בעירייה, כל הסמכויות הן אצל ראש העיר. לסגנים ולחברי המועצה אין השפעה. ראש העיר הוא חזק יותר מראש ממשלה. ראש הממשלה, במידה רבה, תלוי בשרים שלו גם בקיום תפקידו כראש הממשלה וגם ביצירת רוב קואליציוני. ראש עירייה לא תלוי ברוב קואליציוני; הוא יכול להמשיך ולכהן גם ללא רוב בקואליציה לעומתית. ראש עיר במדינת ישראל זה תפקיד נדיר שמשלב כושר החלטה, ביצוע וסמכות".

 

פעם לחברי המועצה היה הרבה יותר כוח

 

זה לא תמיד היה המצב. מקום המדינה ועד שנות ה-70 הייתה אנדרלמוסיה בשלטון המקומי, עקב שיטת הבחירות והממשל. התושבים הצביעו בפתק לסיעות, ואלה בחרו מטעמן את ראש העירייה. התוצאה הייתה שבקדנציה של ארבע שנים (אז) התחלפו בממוצע שני ראשי ערים, דבר הפוגע במשילות וכתוצאה מכך במערכות המוניציפליות. לאחר מלחמת יום הכיפורים, חוקקה הכנסת חוקים שחוללו מהפכה בשלטון המקומי. שינוי שיטת הבחירות הפך את ראשי הרשויות המקומיות לגורמים הפוליטיים החזקים במדינה, גם בהשוואה למקביליהם בעולם, כשמנגד ירדה השפעתם וקרנם של חברי המועצה והפקידות.

 

"כיום ראש רשות בישראל הוא כמעט כל יכול", מוסיף פינס. "הוא נבחר בבחירה ישירה ואי אפשר להדיח אותו. שריף אמיתי על פי כל הגדרה, ויש שיגידו דיקטטור, מלך בעירו".

 

אולי הלכנו רחוק מדי?

 

"בראייה לאחור, הלכנו רחוק מדי. בהתחלה זה היה מדהים, כושר הביצוע חזר והערים התחילו לתפקד, המערכות התחזקו מאוד והפכו למודרניות, ואין ספק שכושר הביצוע של השלטון המקומי היום גבוה בהרבה מזה של השלטון המרכזי. מצד שני, ברמת הדמוקרטיה אנחנו בבעיה לא קטנה. אין איזונים ובלמים אמיתיים. הנמכנו מאוד את כוחם של חברי המועצה, ואנחנו צריכים לייצר מרכז כובד נגדי חדש".

 

למשל הגבלת הקדנציות?

 

"התופעה שראשי ערים נמצאים בתפקידם עשרות שנים היא בעייתית. קשה מאוד להשתלט על ההיבריס ולא להרגיש שהכל שלך".

 

יש בכלל משמעות לאופוזיציה בפוליטיקה העירונית?

 

"אין היום בכלל אופוזיציה בשלטון המקומי, וזה דבר מסוכן מאוד. כולם רוצים לשבת בקואליציה גם במחיר של לא לעשות כלום, ולמה? אין דיבידנד לישיבה סיזיפית של חמש שנים באופוזיציה. זה לא כמו בשלטון המרכזי, שיש ראש אופוזיציה ומקבלים שכר. הכוח שנמצא בידי ראש הרשות חייב להיות מאוזן, ממותן ומרוסן. חברי המועצה לא יכולים להיום עציצים. אי אפשר לצפות מאנשים רציניים שיתנדבו למערכת הזו, ישבו חמש שנים וגם לא יהיו להם סמכויות. צריך לעשות שם סדר".

 

יש משהו בכוח של העמידה בראש רשות מקומית, שמעודד שחיתות שלטונית?

 

"יש יותר מדי מקומות שבהם אתה, כראש עיר, מחליט את ההחלטה ואתה גם הגורם המבצע. מי שמחליט זה אדם אחד, או כמעט אדם אחד לבד. כולם יודעים את זה, ולכן כולם באים אל ראש העיר".

 

"איך עושים עיר טובה?" עם ניצן הורוביץ משודרת בכל יום חמישי בשעה 16:00 ב"כאן תרבות". ניתן להאזין לה גם באתר כאן, ביישומון כאן OD ובכל יישומוני ההסכתים (פודקאסטים).

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד