מרב אבישי

איך משנים את הצוואה: "בני התמכר לסמים ועומד 'לעשן' את כל הירושה"

לפני שנפטר, מנשה דאג לנסח יחד עם אשתו שולמית צוואה משותפת, אבל אחרי מותו, שולמית גילתה שבנם התמכר לסמים. האם היא יכולה לשנות את מה שסוכם?

עו"ד מרב אבישי

|

02.10.18 | 09:19

מעשן, משחק במחשב ומרוקן את כל חסכונות המשפחה וילדיו (צילום: Shutterstock)
מעשן, משחק במחשב ומרוקן את כל חסכונות המשפחה וילדיו (צילום: Shutterstock)

כששולמית נכנסה למשרדי חלפה במוחי המחשבה שלו הייתה גרייס קלי מאריכה ימים, כך בדיוק הייתה ניראית. אישה בת קרוב לשמונים, לבושה באלגנטיות לא ישראלית בעליל, שערה הכסוף אסוף ופניה מאופרות בעדינות, שרשרת פנינים לצווארה, גבוהה וזקופה. משך 54 שנים הייתה נשואה למנשה. בתמונה אותה היא מוציאה מארנקה היא ניראית עומדת על גדת תעלה, שמשייה לבנה בידיה ולצדה גבר נמוך קומה, שמנמן וקירח, לבוש חליפה, שניהם מחייכים.

 

צוואה משותפת וגורלה

מנשה היה עורך דין ובמשך כל שנות נישואיהם הארוכות דאג לפרנסת הבית ולטיפול בכל ענייניהם. "עד שהוא נפטר אף פעם לא הייתי צריכה לדאוג לשום דבר. לא היה לי מושג מה קורה בבנק, מעולם לא עשיתי טסט לאוטו או שילמתי חשבון חשמל. אפילו את הקניות ביום שישי הוא היה עושה", סיפרה שולמית ולראשונה במהלך השיחה נבקע סדק בחזותה הקרה והמרוחקת ועיניה התלחלחו.

 

שולמית לא עבדה מעולם והקדישה את כל זמנה לטיפול בבעלה, במשק הבית ובשני הילדים שנולדו להם: דנה ורועי. לפני שנתיים חלה מנשה בסרטן. הוא דאג להסדיר מבעוד מועד את כל ענייניו, הכין לשלומית קלסר מסודר עם פירוט הרכוש והנחיות לגבי ניהולו וקבע פגישה עם עורך דינו על מנת שיערוך לבני הזוג צוואה. הצוואה נערכה במסמך אחד אותו הציגה שולמית בפני וקבעה כי עם פטירתו של מי מהצדדים יעבור כל רכושו לבן הזוג הנותר, ולאחר פטירתו של בן הזוג השני יחולק הרכוש בחלקים שווים בין הילדים.

 

זמן קצר לאחר פטירתו של מנשה, החל רועי, הבן הבכור, להתנהג באופן שהדאיג את אמו. הוא פוטר מעבודתו והחל לבלות את ימיו בשינה. לפני חודש קיבלה שולמית טלפון מנטלי, אשתו של רועי, שסיפרה לה לתדהמתה שרועי התמכר לסמים ושהוא מקדיש את לילותיו לעישון ולמשחקי מחשב, תוך שהוא מרוקן את יתרת חסכונות המשפחה. נטלי סיפרה לשולמית שהיא מתחננת לפניו כבר חודשים לפנות לטיפול, אך לשווא, וכי לא נותרה לה ברירה אלא לעזוב אותו.

 

שולמית מיהרה ליצור קשר עם בתה, דנה, והשתיים נסעו לביתו של רועי על מנת לשוחח איתו. "לא להאמין איך שהוא דיבר אלי", אמרה שולמית. "איזה דברים איומים הוא אמר עלי ועל אבא שלו. שאנחנו הרסנו לו את החיים, שסירסנו אותו, שבגללנו הוא במצב הזה. בכיתי, התחננתי שיקבל עזרה, שלא ייתן למשפחה שלו להתפרק. שאלתי אותו מי ידאג לילדים שלו, מי יפרנס אותם והוא צרח עלי שאני אסתלק מהבית שלו, שזה לא מעניין אותו, שאני אפרנס אותם אם אני כל כך מודאגת". שולמית הייתה נחושה בדעתה לשנות את צוואתה. "כל עוד הוא במצב כזה אני לא יכולה להוריש לו שקל. הוא ישתמש בכסף כדי לקנות סמים. לא בשביל זה אבא שלו עבד כל החיים. מבחינתי שהכל יעבור לילדים שלו, שיישאר להם משהו, או שדנה תנהל את הכסף עד שהוא יעמוד שוב על הרגליים".

 

צוואתם של מנשה ושולמית נערכה לאחר התיקון לחוק הירושה משנת 2005, במסגרתו נוסף סעיף 8א' לחוק, המאפשר לבני זוג לערוך צוואה משותפת. בניגוד לצוואה רגילה, אותה רשאי המצווה לשנות בכל רגע נתון וללא מגבלה, צוואה משותפת לפי סעיף 8א' "כובלת" את המצווים זה לזה. כל עוד שני הצדדים חיים, רשאי כל אחד מהם לשנות את צוואתו בכפוף למשלוח הודעה לצד השני, כאשר ההודעה מביאה לבטלות שתי הצוואות (תוצאה בעייתית מאוד כשלעצמה). לאחר פטירת אחד הצדדים, במידה ובן הזוג הנותר מעוניין לשנות את צוואתו, עליו לוותר על כל מה שירש מבן זוגו.

 

נאלצתי להסביר לשולמית שאם תבחר לשנות את צוואתה יהיה עליה להשיב את הרכוש אותו ירשה ממנשה לעזבון, למרות שלשתינו היה ברור שלו היה מנשה חי, היה השינוי אותו רצתה שולמית לערוך מקובל עליו לחלוטין. "איך זה יכול להיות?!", היא התקשתה להאמין, "אני אמורה פשוט לתת לו לעשן את כל הירושה שלו?! מנשה היה הורג אותו אם הוא היה יודע מה הוא עושה. הוא לא היה נותן לו לגעת באגורה". השתדלתי להרגיע את שלומית, וסיכמנו שהיה ולא יחול שינוי במצבו של רועי בקרוב מאוד, ניפגש שוב וננסה למצוא פתרון יצירתי למצב, אולם נאלצתי להסביר לה שאינני יכולה להבטיח שפתרון זה יעמוד במבחן, היה ורועי יפנה לביהמ"ש לאחר פטירתה ויעמוד על קיום הצוואה המקורית אותה ערכו הוריו.

 

מצבה של שלומית ממחיש היטב אספקט בעייתי אחד, מיני רבים, של ההסדר הקבוע בסעיף 8א' לחוק הירושה. הכלל לפיו כל שינוי בצוואה לאחר פטירת אחד הצדדים מחייב את בן הזוג המבקש לשנות את צוואתו ולוותר על הרכוש אותו ירש, לא מביא בחשבון מצבים בהם השינוי המבוקש הינו חיוני, הן מבחינה אובייקטיבית והן מנקודת מבטו של בן הזוג שנפטר, לו היה בחיים. במקרים אלה, תוצאת הסעיף, שנועד להבטיח כי רצונם המשותף של הצדדים יקויים גם לאחר פטירת אחד מהם, היא פגיעה קשה ברצון משותף זה.

 

מסקנות אופרטיביות

  • בטרם מחליטים לערוך צוואה משותפת לפי סעיף 8א' יש לקבל יעוץ משפטי באשר למגבלות הסעיף ולבחון את השפעתן האפשרית.

 

  • כדאי לשקול לוותר על עריכת צוואה הדדית לפי סעיף 8א' ולהגיע לתוצאה דומה באמצעות שימוש במנגנוני התנאים הקבועים בחוק הירושה (למשל, באמצעות קביעת תנאי לפיו בן הזוג הנותר בחיים לא יוכל להעביר את הרכוש אותו קיבל מבן זוגו לשום אדם למעט לילדי הצדדים בחלקים שווים וכיוצב').

 

  • היה ובכל זאת מתקבלת ההחלטה לערוך צוואה הדדית בהתאם לסעיף 8א', רצוי להתייחס במסגרתה לתרחישים עתידיים אפשריים ולקבוע מראש את היקף שיקול הדעת וחופש הפעולה של הצדדים במסגרתם.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכת דין לענייני משפחה בעלת משרד עצמאי. עוסקת בגירושים, הסכמי ממון, אימוץ והסכמי הורות, צוואות עזבונות ואפוטרופסות. מאמינה שתפקידו של עורך הדין בתחום דיני המשפחה הוא להעביר את הלקוח לצדו השני של הנהר הסוער הנקרא סכסוך משפחתי כשהוא בריא ושלם. מדובר במסע מפרך והקשר שנוצר במהלכו עם האנשים אותם יש לי הזכות ללוות היא הדבר שגורם לי לקום כל בוקר בשמחה לעבודה.
הכאב והכעס שמתעוררים במהלך סכסוך משפחתי מובילים במקרים רבים להידרדרות במדרון חלקלק והרסני. אני משתדלת, ולשמחתי בדרך כלל גם מצליחה, לעזור ללקוחות שלי לא רק להגיע לתוצאה טובה מבחינה כלכלית, אלא גם למזער את הפגיעה במערכת המשפחתית כדי שתוכל להמשיך לתפקד גם אחרי שההליך המשפטי יסתיים.