
סלט פומלה וייטנאמי (צילום: יעל אלזם)
המתכונים באדיבות שף אלון ליפינסקי מ-Vietnami – פופ אפ וייטנאמי שפועל באוגוסט בשוק צפון בתל אביב.
סלט פומלה וייטנאמי
מרכיבים
כ-7 מנות
לסלט
- 2 פומלות גדולות או אשכוליות
- 75 גרם אטריות שעועית
- 4 גזרים חתוכים לז'וליינים (מקלות דקיקים)
- 1/2 1 קולרבי, חתוכים לז'וליינים
- 3 מלפפונים, חתוכים לז'וליינים
- 1/2 פלפל צ'ילי אדום, חתוך לז'וליינים
- 1/2 קופסה קטנה (כ-100 גרם) נבטים
- 1/2 בצל סגול, פרוס דק
- עלים מ-1 צרור כוסברה
- עלים מ-1/2 צרור בזיליקום
- 1/2 כוס (50 גרם) בוטנים קלויים, קצוצים גס
לרוטב נוק צ'אם
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1/3 כוס + 2 כפות (100 מ"ל) מיץ ליים (אם אין, אפשר להשתמש בלימון)
- 1/4 כוס (60 מ"ל) רוטב דגים
אופן ההכנה
- מפרקים את הפומלות לפלחים. מפלטים את הפלחים וחותכים אותם גס.
- משרים את אטריות השעועית במשך 5 דקות במים רותחים. מסננים.
- שמים את כל מרכיבי הרוטב בקערית ומערבבים היטב בעזרת מטרפה.
- שמים בקערת ערבוב את כל מרכיבי הסלט, למעט הבוטנים. מוסיפים את הרוטב ומערבבים היטב.
- מעבירים את הסלט לקערה רדודה ומעצבים אותו לצורת גבעה.
- מפזרים את הבוטנים ומגישים מיד.
>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן
ספרינג רולס עם סלמון מאודה ברוטב סאטה

ספרינג רולס עם סלמון מאודה ברוטב סאטה(צילום: אלון ליפינסקי)
מרכיבים
20 יחידות
- 20 דפי אורז
למילוי
- 400 גרם פילה סלמון, ללא עור
- 8 גבעולי אספרגוס
- 50 גרם אטריות שעועית
- עלים מ-1 צרור כוסברה
- עלים מ-1 צרור נענע
- עלים מ-1 צרור בזיליקום
לרוטב הסאטה
- 2 כפות שמן קנולה
- 4 שיני שום, קלופות ומגוררות דק
- 4 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף ומגורר דק
- 1/2 פלפל צ'ילי אדום, קצוץ דק
- 2 ענפי למון גראס, קצוצים דק
- 1/2 כוס ועוד 2 כפות (150 גרם) חמאת בוטנים
- 1/4 1 כוסות (300 מ"ל) נוזל קוקוס (לא קרם!)
- 3 כפיות תרכיז תמרהינדי
- 2 כפות מיץ ליים או לימון
- 2 כפות רוטב סויה
- 5 כפות רוטב צ'ילי מתוק
- 1/3 כוס ועוד 2 כפות (100 מ"ל) מים
- 1/2 כוס (50 גרם) בוטנים קלופים, קצוצים
אופן ההכנה
המילוי
- חותכים את פילה הסלמון לרצועות בעובי 1/2 ס"מ. מאדים כ-6 דקות בסיר אידוי, עד שהסלמון משנה את צבעו.
- חולטים את גבעולי האספרגוס במשך 2 דקות במים רותחים. מסננים, שוטפים מיד במים ומסננים שוב.
- משרים את אטריות השעועית במשך 5 דקות במים רותחים. מסננים.
הרכבת הרולים
- פורשים מגבת רטובה על משטח העבודה. מציבים לידה קערה גדולה מלאה במים.
- טובלים דף אורז במים עד שהוא מתרכך מעט ומניחים אותו על המגבת. מניחים בשליש התחתון של הדף מעט מכל אחד ממרכיבי המילוי - משאירים בצדדים שוליים ריקים של 3-2 ס"מ. מקפלים את הדף על המילוי מימין ומשמאל ומגלגלים מכם והלאה ליצירת רול.
- יוצרים באותו אופן רולים נוספים. מניחים אותם במגש, מכסים היטב בניילון נצמד ושומרים במקרר.
הרוטב
- שמים את השמן בסיר קטן ומחממים על אש בינונית. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר, הצ'ילי והלמון גראס ומטגנים 3-2 דקות.
- מוסיפים את חמאת הבוטנים ומערבבים היטב. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט הבוטנים ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה ומסירים מהכיריים. מוסיפים את הבוטנים ומערבבים.
- טועמים, ואם צריך מתקנים טעמים עם צ'ילי מתוק, מיץ ליים או רוטב סויה. אפשר לשמור את הרוטב עד 3 ימים במקרר.
ההגשה
- מגישים את המנה בטמפרטורת החדר – מוציאים את הרולים והרוטב מהמקרר כשעה לפני ההגשה.
מלבי בסגנון וייטנאמי
לא בדיוק מנה וייטנאמית קלאסית, אבל הטעמים המזרח אסייתיים משתלבים נהדר עם הקינוח המקומי שלנו.

מלבי בסגנון וייטנאמי(צילום: אלון ליפינסקי)
מרכיבים
16 מנות בכלים אישיים
- 1/3 3 כוסות (800 מ"ל) קרם קוקוס
- 400 מ"ל חלב קוקוס
- 400 מ"ל מים
- 2 גויאבות, קלופה וקצוצה, או 200 מ"ל נקטר גויאבה
- קליפה מגוררת מ-4 ליימים
- 140 גרם סוכר
- 95 גרם קורנפלור
- 1 מקל וניל
- 12 ענפי למון גראס
לסירופ
- 1/3 כוס ועוד 2 כפות (100 מ"ל) מיץ אננס
- 300 מ"ל מים
- 150 גרם סוכר
- 3 עלי קפיר ליים, טריים או מיובשים
- 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף וחתוך גס
להגשה
- 1 אננס, חתוך לקוביות
- 1 כוס (100 גרם) שבבי קוקוס, קלויים קלות במחבת ללא שמן
- גרגירי רימון או כמה פלחים מפולטים של אשכולית אדומה
אופן ההכנה
- שומרים בצד מחצית מהקורנפלור ומחצית מהמים.
- שמים את שאר מרכיבי המלבי בסיר ומערבבים. מביאים לרתיחה, מעבירים לאש נמוכה ומבשלים כ-5 דקות. מסננים, מחזירים את הנוזל לסיר ומביאים שוב לרתיחה.
- מערבבים היטב לבלילה חלקה את הקורנפלור והמים ששמרנו בצד. מוסיפים לסיר ומבשלים קצרות, תוך ערבוב, עד שהנוזל מסמיך.
- מחלקים מיד את הנוזל הסמיך לכלים אישיים, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-4 שעות לפחות (ורצוי ללילה), להתייצבות.
הסירופ
- שמים את כל מרכיביו בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מנמיכים לאש בינונית ומבשלים, 40-30 דקות, עד שהסירופ מסמיך ומופיעות על פניו בועות גדולות. מסננים, מעבירים את הסירופ לכלי אטום ושומרים במקרר.
ההגשה
- מחלצים את המלבי מהכלים ומניחים בצלחות. יוצקים על כל מנה מהסירופ ומקשטים באננס, שבבי קוקוס וגרגירי רימון (או פלחי אשכולית אדומה).