המסדר לא יעבור לנוח: כשהצבא הכי חזק באזור נכנס לך לתוך החזייה

בין המיני הקצרצר בשנות ה־70 לבין האיסור היום על חולצה לבנה או הורדת החזייה, עובר קו מחבר אחד - היחס לחיילות כאל אובייקט מיני בלבד

ככל שיותר נשים השתלבו בתפקידים קרביים, וככל שאחוז החיילים הדתיים גדל, החלו לנשוב בבסיסים רוחות חדשות. למצולמות אין קשר לכתבה  (צילום: דובר צה"ל)
ככל שיותר נשים השתלבו בתפקידים קרביים, וככל שאחוז החיילים הדתיים גדל, החלו לנשוב בבסיסים רוחות חדשות. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: דובר צה"ל)
חיילות מהסבנטיז במיני שהיום התיאור "לא תקני" קטן עליו עוד יותר מכפי שהוא קטן בעצמו (צילום: דוד רובינגר)
חיילות מהסבנטיז במיני שהיום התיאור "לא תקני" קטן עליו עוד יותר מכפי שהוא קטן בעצמו (צילום: דוד רובינגר)

תסתכלו רגע בתמונות בעמוד הזה. למעלה, תמונה עדכנית של מפקדות טנקים מטעם דובר צה"ל. למטה, חיילות מהסבנטיז במיני שהיום התיאור "לא תקני" קטן עליו עוד יותר מכפי שהוא קטן בעצמו. מה בכל זאת משותף למצולמות? בעיקר הגאווה הצה"לית שמגולמת בפרסום התמונות שלהן - "תראו אותנו, אנחנו משלבים נשים", והפער בין הגאווה הזאת לבין המציאות העגומה.

 

בעשורים הראשונים של המדינה, צה"ל אכן היה צבא פורץ דרך בכל הקשור לגיוס נשים, בעולם שבו רבים מהצבאות היו על טהרת הגברים בלבד. אבל מבט טיפה יותר מקרוב יזכיר לכולנו את הפקידה/ המזרן הפלוגתי או את הסיסמה "הטובים לטיס, הטובות לטייסים". במיני קטנטן וחיוך גדול, רבות מהחיילות היו לא יותר מקישוטים להעלאת המורל.

 

עם השנים הסתמן שינוי, בצה"ל כמו בעולם כולו. נשים הפכו פחות לקישוט ויותר לחלק משמעותי בכוח האדם הצה"לי, תהליך שהגיע לשיאו בשנות ה־90, אחרי בג"ץ אליס מילר שפתח את קורס הטיס - ובעקבותיו יחידות קרביות נוספות - לשירות של נשים. אבל תגובת הנגד לא איחרה להגיע. ככל שיותר נשים השתלבו בתפקידים קרביים, וככל שאחוז החיילים הדתיים גדל, החלו לנשוב בבסיסים רוחות חדשות. לצד הרוחות הישנות והרעות של ההטרדות הפיזיות והמילוליות של טרום עידן MeToo, החל לעלות כוחם של חיילים מסוג חדש: אלה שלא רוצים נשים בקרבתם. יש להם המון כוח, מספרי ובעיקר פוליטי, והתגובה הצה"לית לדרישותיהם נעה לא פעם בין כניעה חלקית למוחלטת.

 

כמו בתחומים אחרים בציבוריות הישראלית, אנחנו הנשים נדרשות לכסות את גופנו - או פשוט להיעלם מהמרחב - כדי שחלילה לא נפריע לגברים
באוגוסט 2017 החלה שדולת הנשים בישראל להעלות לעמוד הפייסבוק שלה עדויות של חיילות שחוו מקרים של הדרה. עשרות חיילות הגיבו לסיפורים שנחשפו, וכולן דיווחו שגם הן מכירות את התופעה. לפי השדולה, רוב הפניות לארגון נוגעות לאכיפה של כללי צניעות שאינם קיימים בפקודות צה"ל. כמעט מיותר לציין שכללי הצניעות לא חלים על חיילים ממין זכר, ושהשאלה אם מראה של חייל בגופייה או במכנסיים קצרים מפריעה לחיילות לא מטרידה איש. כמו בתחומים אחרים בציבוריות הישראלית, אנחנו הנשים נדרשות לכסות את גופנו - או פשוט להיעלם מהמרחב - כדי שחלילה לא נפריע לגברים.

 

"פעם, בטיול של הבסיס, הם נלקחו לקדומים", דיווחה אמא של חיילת בקו החם של השדולה. "הבנים נכנסו לבריכה בבגד ים, אבל מהבנות ביקשו שייכנסו עם בגדים". "לאורך הקורס היו מכריחים אותי ואת חברותיי להיות עם חזייה מתחת למדים, אפילו אחרי שעת ט"ש", דיווחה חיילת אחרת.

 

אין חזייה? שעה ביציאה

 "בין המסדר שבסוף שעת הט"ש, לבין כיבוי האורות יש שתי דקות. אם ניסינו גם בזמן הזה להוריד את החזייה והיינו נתפסות, קיבלנו הערה, שיכולה להפוך לשעה ביציאה או לשבת בבסיס. האפשרות ה'חוקית' היחידה הייתה להוריד את החזייה בשכיבה, במיטה, אחרי כיבוי האורות". "גם כשלבשתי אזרחי, מכנסיים עד הברך, שלחו אותי להחליף בגדים למשהו ארוך יותר, בזמן שבנים הסתובבו במכנסונים קצרצרים שחשפו אותי למראות שלא נעים להזכיר, שלא לדבר על כך שלחיילים הרשו לפעמים להסתובב בלי חולצות בכלל, בזמן שלי אסור ללבוש גופייה!", סיפרה אחרת.

 

אמא לחיילת דיווחה: "בפלוגה של בתי אסרו על כל הבנות ללבוש חולצות לבנות בשיעורי ספורט כי זה 'שקוף ולא צנוע' וכי 'ככה אתן מגרות את החיילים בבסיס!'
"ביום השחרור בִתי הגיעה לבקו"ם בשמלה עם כתפיות רחבות ובאורך מהוגן לחלוטין. לפתע ניגשה אליה נגדת ואיימה שתעצור לה את כל תהליך השחרור משום שאינה לבושה באופן המכבד את נוהלי הצבא. מיותר לציין שאף חייל לא ננזף בצורה דומה. בִתי עברה את כל תהליך השחרור עם חבר חייל שהגיע לבוש בגופייה ובמכנסיים קצרים", סיפרה אם נוספת. ואמא אחרת דיווחה: "בפלוגה של בתי אסרו על כל הבנות ללבוש חולצות לבנות בשיעורי ספורט כי זה 'שקוף ולא צנוע' וכי 'ככה אתן מגרות את החיילים בבסיס!'".

 

המשותף לכל הדיווחים האלה הוא השילוב של אפליה (לגברים מותר, לנשים אסור), של יחס בוטה לנשים כאל אובייקט מיני ושל התערבות גסה באוטונומיה של נשים על גופן. זה המקום להזכיר למי שפספס את העשורים האחרונים של ההתפתחות האנושית שהגוף שלנו שייך לנו, שהבחירה מה נלבש שייכת לנו, ושגברים שלא מסוגלים להתמודד עם אישה בחולצה לבנה זקוקים לקורס מזורז בשליטה בדחפים, ולא לסביבה סטרילית מנשים.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד