אבינועם הרש

כך מפסידים: ועוד דברים שילדיכם ילמדו רק מנבחרת יפן במונדיאל

כשהמחנך אבינועם הרש ראה את אוהדי נבחרת יפן מנקים אחריהם את האצטדיון, הוא מיד חשב על הזדמנות לשיעור חשוב לילדינו. למדו את ילדיכם איך הופכים הפסד לניצחון

אבינועם הרשפורסם: 10.07.18 06:32
נבחרת יפן ברגע מרגש של ניצחון (צילום: Carl Court/GettyimagesIL)
נבחרת יפן ברגע מרגש של ניצחון (צילום: Carl Court/GettyimagesIL)
כך נראים אוהדים אחרי שקבוצתם הפסידה וחוזרת הביתה (צילום: Catherine Ivill/GettyimagesIL)
כך נראים אוהדים אחרי שקבוצתם הפסידה וחוזרת הביתה (צילום: Catherine Ivill/GettyimagesIL)

אם חיפשתם להעביר לילדיכם מסר חינוכי ומשמעותי, במיוחד בחופש, ודווקא דרך תחום שלגמרי מעניין אותם, כדאי לכם להסתכל על התמונה הבאה: אוהדים יפנים מנקים את המגרש, אחרי שסיימו לעודד את קבוצתם. אף אחד לא הכריח אותם לעבור ולנקות ובכל זאת, הם עושים זאת. ונחשו מה? הם אפילו לא מרגישים פרייארים, למרות שככל הנראה שאר אוהדי הקבוצות לא נוהגים לנקות. הם עשו זאת בגלל הכבוד לאחר ולעצמם ובגלל הכרת הטוב.

 

ובדיוק בגלל אותן סיבות חברי הקבוצה שלהם, דאגו להשאיר לרוסים חדר הלבשה נקי ומצוחצח, ממש כמו חדרי ההלבשה של שאר הנבחרות, רק בהבדל אחד: אצל שאר הנבחרות חדר ההלבשה היה מבריק לפני שהם הגיעו למשחק. אצל היפנים הוא היה מבריק גם אחרי שהם ידעו שהם הולכים הביתה.

 

 

 

לפוסטים הקודמים של המחנך אבינועם הרש:

    

ניקו, צחצחו, ואפילו אמרו "תודה"

תסתכלו טוב ותבינו מדוע תמונה אחת שווה אלף מילים ואלפי שנות היסטוריה ומהו בעצם סוד ההצלחה היפני, שהפך אותה לאחת מהמדינות המתועשות, המתקדמות והמובילות ביותר בעולם: הכבוד והרצינות למעמד, לעצמם, לשני, לאחר.

 

למען האמת, הם לא היו צריכים לנקות את חדר ההלבשה שלהם. בדיוק לשם כך הרוסים שכרו עשרות אלפי פועלי ניקיון. אבל היפנים כהרגלם לא וויתרו על המסר שרצו להעביר לרוסים ולכל העולם: גם אם מפסידים, יש דרך להפסיד. אז הם ניקו וצחצחו והבריקו ועוד בסוף זכרו לשים פתק קטן ברוסית עם אחת מהמילים המקסימות והחשובות ביותר בעולם: "תודה". ברוסית כמובן.

 

ובדיוק השבוע, אחרי שראינו איך המאמן הרוסי מתנדף לו מיד עם שריקת הסיום, ואפילו לא טורח להודות לשחקניו או לעשרות אלפי האוהדים הרוסים שליוו אותו לאורך כל הדרך, הבנו מהם שני קצוות הסקאלה: מצד אחד, כפיות טובה הגובלת בילדותיות אגוצנטרית שאומרת:  הפסדתי? ימות העולם. שוברים את הכלים. כבר לא מעניין אותי כלום.

 

ומצד שני, חדר ההלבשה המצוחצח שהיפנים השאירו אחריהם כאומרים: ההפסד או הניצחון הם דברים חשובים, אבל הדרך ואיך אתה מגיב אליהם חשובים יותר.

 

לימדו את כל העולם שיעור חשוב. אוהדים יפנים אחרי שקבוצתם הפסידה (צילום: Carl Court/GettyimagesIL)
    לימדו את כל העולם שיעור חשוב. אוהדים יפנים אחרי שקבוצתם הפסידה(צילום: Carl Court/GettyimagesIL)

     

    שיעור חשוב במונדיאל

    אם אתם באמת רוצים להנחיל לילדים שלכם תובנה אמיתית ששווה זהב; משהו שהם יזכרו וילך איתם עוד שנים רבות אחרי שהם ישכחו את מונדיאל 2018, אז תדפיסו את התמונה הזו בגדול. שבו עם הילדים שלכם על כוס קפה או שוקו או מה שלא יעשה את זה לילדים שלכם, והסבירו להם מדוע חדר ההלבשה הזה של היפנים הוא בעצם אנלוגיה פשוטה לחיים שלנו.

     

    בדיוק כמו שהיפנים הפסידו, אבל ידעו לשמור על הקלאס והכבוד שלהם, ככה גם אנחנו צריכים להתמודד עם ההפסדים שלנו בחיים: מבחן, טסט, עבודה או כל דבר אחר בכיתה או בחיים הצעירים שלהם שהם מרגישים שהם הפסידו בו ולא קיבלו בדיוק את מה שהם רצו.

     

    שקפו לילדיכם כמה היה קל ומפתה עבור היפנים לשפוך את כל הכעס והעצבים שלהם על חדר ההלבשה והכיסאות, בדיוק כמו שאנחנו מכירים כל כך טוב מהחיים האישיים שלנו, כשמשהו לא בדיוק הולך כמו שרצינו, והפתיל שלנו נשרף, ופתאום אנחנו מוצאים את עצמנו צורחים וצועקים ומוציאים את כל העצבים על הנהג בכביש ש"הפסדנו" לו את הרמזור.

     

    ואם הלב של הילדים כבר פתוח בגלל שנגעתם איתם במונדיאל, נצלו את הרגעים היקרים הללו, ודברו איתם גם על חשיבות הניקיון ומדוע הרחובות ביפן כל כך מבריקים ואיזה כיף זה ללכת בבוקר מבלי שתצטרך לחשוש שהרגל שלך תעלה בטעות על צואה של כלבים או כל דבר מסריח אחר. ואם רק נצליח לכבד את הארץ הזו ואת האנשים האחרים שחיים בה, בעיקר בחופש הגדול ובנסיעות והטיולים הרבים שלנו, נוכל לייצר כאן סביבת חיים נעימה, בטוחה ובעיקר מכבדת עבור כולנו, והמרוויחים העיקריים שלה יהיו קודם כל הם בעצמם.

     

    ואין ספק שאם בסוף השיחה אתכם הילדים שלכם יידעו להכיר בחשיבות של כבוד הזולת וידעו איך לקבל ולהתייחס להפסדים ולכישלונות בחיים, הם יקבלו בזכות התובנות הללו את הצעדים הראשונים שלהם בדרך לעיצוב וגיבוש תפיסת עולם בריאה ומאושרת על החיים, ותסכימו איתי שרק בגלל זה, כל ההשקעה הזו הייתה שווה.

     

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     

    אבינועם הרש, מחנך, נשוי לגיתית ואבא לשלושה. חבר מערכת "הגיע זמן חינוך", יזם חינוכי, מדריך 'אמירים' ורכז תקשוב. לתגובות והזמנת שיחות לחדרי מורים ולהורים, מוזמנים לשלוח מייל

      

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    נשוי לגיתית ואבא לשלושה ילדים. חבר מערכת 'הגיע זמן חינוך', יזם חינוכי, מחנך, מדריך 'אמירים' ורכז תקשוב. מעביר סדנאות וסמינריונים לנוער וחדרי מורים. מאמין ודוגל במשפט של קן רובינסון: "תפקיד המורה הוא לאפשר את הלמידה, זה הכל". משתדל לא להרוס את היצירתיות של תלמידי ולאפשר להם לעוף מעבר לגבולות הזמן והמקום הבית ספריים. מעבר לכך, מאמין בטוב וביכולת השינוי התמידית של האדם לגרום לעולם להפוך לטוב יותר או כפי שאמר זאת הרבי מקוצק, ר' מנחם מנדל: "האדם נועד להרים את השמיים'.