רוצה חיים מלאים יותר? תתחילי להיפטר מחפצים שאת לא צריכה

קורטני קארבר הייתה אם חד-הורית קשת יום, עד שמחלה גרמה לה לבחון מחדש את חייה. מאז הקימה בלוג מצליח, וכתבה ספר שמבטיח להפוך את החיים לרגועים יותר

עפ"י קורטני קארבר, לעיסוק יתר יש השפעה שלילית גדולה יותר על החיים שלנו מאשר לבלגן (צילום: Shutterstock)
עפ"י קורטני קארבר, לעיסוק יתר יש השפעה שלילית גדולה יותר על החיים שלנו מאשר לבלגן (צילום: Shutterstock)

ההנחה המובנית של התרבות המערבית היא שהאושר טמון ביכולת שלנו להשיג עוד. עוד חפצים, עוד לייקים, עוד תואר, בית גדול יותר, מכונית חדשה יותר, עוד זוג נעליים ועוד חדר ארונות.

 

קורטני קארבר הייתה מנהלת פרסום ואם חד־הורית שכורעת תחת העומס, ורק אבחון של טרשת נפוצה גרם לה לעצור ולבחון מחדש את חייה. היום היא מבינה שלא חייבים לחכות לאבחון רפואי מבהיל כדי לעשות את השינוי שהיא עשתה. את הבלוג שלה, Be More with Less, היא הקימה ב־2010 והיום היא נחשבת לאחד הקולות הבולטים בעולם בתחום המינימליזם ומציאת היופי שבפשטות. אולי יצא לכן לשמוע עליה דרך פרויקט 333 שהיא יזמה ושזכה לאזכורים אצל אופרה ובמגזין Real Simple (להסתפק ב־33 פריטי לבוש במשך שלושה חודשים).

 

עכשיו אפשר לפגוש את משנתה גם בספר Soulful Simplicity (פשטות מלאת רגש או פשטות עם כל הנשמה, אם לנסות לתרגם מילולית) המבטיח על כריכתו שחיים עם פחות דברים יכולים להיות התחלה של הרבה יותר מזה.

 

קורטני קארבר. נחשבת לאחד הקולות הבולטים בעולם בתחום המינימליזם ומציאת היופי שבפשטות (צילום: Marla Aufmuth)
    קורטני קארבר. נחשבת לאחד הקולות הבולטים בעולם בתחום המינימליזם ומציאת היופי שבפשטות(צילום: Marla Aufmuth)

     

    העידן הוא פוסט־מארי קונדו, שכבר לימדה אותנו להיפטר מחפצים מיותרים ולהישאר רק עם אלה שגורמים לנו שמחה. החידוש של קארבר הוא בהעמקה, בהבנה של יתרונות הפשטות גם מבחינה רגשית ורוחנית, מה גם שבעזרת קארבר לא ניפטר רק מקומקום ישן, ניירת בת 15 שנה וסוודר קרוע: קארבר תסייע לנו להיפטר גם מסטרס מיותר ומההרגל להגיד "כן" כשאנחנו רוצות להגיד "לא".

     

    השינוי של קארבר התחיל בצעדים מבחוץ פנימה: יוגה, שינוי תזונתי, תשלום חובות. אחרי ששינתה את סדרי העדיפויות שלה, כך שבראשן הוצבו הבריאות והבת שלה, החל תהליך ארוך שבסופו הגיעה ההבנה מה הנפש שלה צריכה. פחות. גם הספר בנוי ככה: מהחוץ כלפי פנים, והוא מלווה את הקוראת בתהליך תוך הצעת תרגילים מעשיים.

     

    כריכת הספר של קארבר לבנה ומרגיעה, עם איור נאה של ענף עץ דובדבן המשרה הבטחה של מינימליזם יפני. כל זה עשוי לעורר בקוראת ציפייה לספר על מינימליזם שאף יוגש באופן מינימליסטי. הציפייה מתגלה כמוגזמת. למעשה, קארבר מטיפה למינימליזם תוך שהיא עושה שימוש בהרבה מאוד מלל. אך אל דאגה, הנה כמה עקרונות מהספר שיכולים להפוך את החיים של כולנו לרגועים יותר.

     

    1. השאירי את העיניים על המזרן שלך

    דימוי יוגיסטי שמושאל מעולם הפוטבול (השאירי את העיניים על הכדור) אבל מציע את אותם יתרונות: אל תשווי. הביני לאן את רוצה להתקדם והתקדמי רק ביחס לעצמך.

     

     

    2. קחי על עצמך פחות התחייבויות

    הנה תובנה נהדרת של קארבר: במקום לעבוד קשה כדי להחזיק יותר מדי כדורים באוויר, בחרי מראש פחות כדורים.

     

     

    3. היפטרי מכמה שיותר דברים

    להבדיל מארגון ארונות פעמיים בשנה (שמטרתו האמיתית, אצל רובנו, היא רק לפנות מקום לדברים חדשים), עשי את זה פעם בשנה, אבל כמו שצריך. עם כל הלב. בלי לשמור דברים כי "אולי פעם נצטרך את זה" או "אבל שילמתי על זה המון".

     

    העצה של קארבר: הכניסי לקופסה את כל מה שנראה לך שתוכלי לחיות בלעדיו, וחכי קצת. בדקי אם את מרגישה בחסרונו של חפץ שנמצא בקופסה ואם את חשה שינוי בבית. קארבר מנחשת שלא תצליחי לזכור בכלל מה יש בקופסה, ומצד שני לא תוכלי להתעלם מהשינוי שיעבור על הבית: יותר אור ויותר מקום.

     

    הכניסי לקופסה את כל מה שנראה לך שתוכלי לחיות בלעדיו, וחכי קצת (צילום: Shutterstock)
      הכניסי לקופסה את כל מה שנראה לך שתוכלי לחיות בלעדיו, וחכי קצת(צילום: Shutterstock)

       

       

      4. הגדירי מחדש הצלחה

      במקום רשימת הישגים שאפשר למדוד, קארבר ממליצה לעשות רשימת הגדרות וערכים חשובים כמו: במה אני משקיעה את הזמן שלי, איך אני מתייחסת לאנשים, מה הכי חשוב בחיים.

       

       

      5. זכרי, פשוט עדיף על מתוחכם

      גם באופנה. הזכירי לעצמך: אני לא צריכה כל כך הרבה בגדים כדי להיות מאושרת. לאף אחד לא באמת אכפת מה אני לובשת (שוק! אנשים לא חושבים כל כך הרבה על אנשים אחרים). את האנרגיה בבחירת מה ללבוש אפשר להשקיע במקומות אחרים. ארון שמאורגן בפשטות הוא חלון לחיים פשוטים יותר, וחיים פשוטים יותר מפנים מקום לאנשים ולמטרות שחשובים לך באמת. אין בעולם בגד שיגרום לך להרגיש יפה, חכמה ואהובה אם את לא מאמינה שאת כזו.

       

       

      6. השאירי רווחים

      את לא באמת מחויבת למלא כל חלל אחסון שיש בבית. כמו כן, אל תשכחי שבלגן מושך בלגן: קארבר מספרת שבבית החדש הייתה להם מגירה של מפתחות. מהר מאוד המגירה הפכה לביתם של כל החפצים הקטנים שאין להם מקום. הפתרון: תליית המפתחות ליד הדלת, מציאת פתרון קבוע והגיוני לחפצים שצריך וזריקת אלה שלא.

       

      אל תשכחי שבלגן מושך בלגן (צילום: Shutterstock)
        אל תשכחי שבלגן מושך בלגן(צילום: Shutterstock)

         

        7. קחי אחריות על עצמך

        גם אם זה אומר שתצטרכי לעשות כמה דברים שלא בדיוק בא לך לעשות: אף אחד לא באמת רוצה לשתות שייק עשבים ירוקים כל בוקר או להתאמן כמה פעמים בשבוע, אבל אם הבריאות שלך צריכה את זה, עשי את זה בלי לחשוב יותר מדי ובלי לבזבז אנרגיה על רחמים עצמיים.

         

         

        8. הפסיקי לומר כמה את עסוקה

        ההנחה של קארבר: לעיסוק יתר יש השפעה שלילית גדולה יותר על החיים שלנו מאשר לבלגן. את בטח לא מאמינה שיש לך זמן לעשות מהפכה בחיים שלך, אבל זה רק סימן שאת ממש זקוקה לזה, בדיוק עכשיו. איך? קודם כל הפסיקי להגיד כמה את עסוקה.

         

         

        9. היי ממוקדת

        קארבר מציעה לשנות גם את האופן שבו אנחנו מתקשרים עם אחרים: במקום לשאול "מה קורה?", אפשר לשאול: "קרה משהו מעניין היום?" או "מה גרם לך לחייך היום?"

         

        היי קשובה וממוקדת, גם בתקשורת שלך עם חברות (צילום: Shutterstock)
          היי קשובה וממוקדת, גם בתקשורת שלך עם חברות(צילום: Shutterstock)

           

           

          10. צרי לעצמך יום שבתון

          סמני יום כזה ביומן ודווחי לכולם שלא תהיי זמינה. אל תעשי ביום הזה שום דבר ש"צריך לעשות".

           

           

          11. בחרי במה להשקיע את זמנך

          במקום לחפש דרכים יעילות להספיק הכל, עשי פחות. השתדלי בכל יום להוריד משהו מרשימת הדברים שאת חייבת לעשות. אל תדחי אותם, פשוט החליטי לא לעשות אותם. אם לדעתך המשימה חשובה מכדי להתעלם ממנה - כתבי אותה על פתק וסגרי במעטפה. אם אחרי שבוע אינך זוכרת מה כתוב שם - זרקי את המעטפה ותשכחי מהמשימה. בחרי את המשימות שלך עם הלב - הבריאות שלך והאנשים שאת אוהבת צריכים להיות בראש סדר העדיפויות.

           

           

          12. בקשי עזרה כשצריך

          עבדי עם אנשים שמעריכים את היכולות שלך, השתיקי את הטלפון מדי פעם, שמרי זמן לעצמך. והכי חשוב, אמצי את השיטה של היזם האמריקאי דרק סיוורס: "אם את לא רוצה להגיב להצעה ב'כן! איזה כיף!' התשובה שלך צריכה להיות 'לא'".

           

          השתיקי את הטלפון מפעם לפעם ושמרי זמן לעצמך (צילום: Shutterstock)
            השתיקי את הטלפון מפעם לפעם ושמרי זמן לעצמך(צילום: Shutterstock)

             

             

            13. היגמלי ממיתוסים פופולריים

            למשל: אם אקנה את הקרם הכי טוב, איראה צעירה; אם יהיה לי בית משלי, אהפוך למבוגר אחראי; אם יהיה לי אייפון חדש, אהיה קולית ויותר יעילה; אם יהיו לי יותר קולבים, אהיה יותר מאורגנת; אם אקנה שולחן אוכל גדול יותר, אהיה מארחת נפלאה.

             

             

            14. אל תוותרי על שבע שעות שינה בלילה

            קארבר מצטטת את העיתונאית והסופרת אריאנה הפינגטון, מייסדת־שותפה של אתר החדשות והבלוגים הפופולרי "הפינגטון פוסט", שאמרה: "משבר השינה שאנחנו נמצאים בו כרגע התחיל עם ההנחה שחוסר שינה ויותר מדי עבודה הם מחיר שעלינו לשלם על הצלחה".

             

            קארבר מזכירה גם שאנחנו הרבה יותר מסך קורות החיים שלנו ושתפקידנו בעבודה לא אמור להיות בלב ההגדרה העצמית שלנו. כדי לשמור על פרספקטיבה וריכוז אנחנו צריכות לישון.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד