מרב אבישי

בדרך לחו"ל: הגרושה הוציאה צו איסור יציאה לילדה. מה עושים?

הוא החליט לחגוג עם בתו בת מצווה בקוסטה ריקה, אבל אישתו לשעבר חשבה אחרת. עו"ד מרב אבישי מסבירה להורים איך כדאי להתנהל בנושא נסיעות לחו"ל

עו"ד מרב אבישי

|

05.07.18 | 08:07

"בסופו של יום, אמצעי השליטה היחיד אשר נותר בידיה של ליבנת, היה היכולת להקשות על פלד להוציא את הבנות לחו"ל". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"בסופו של יום, אמצעי השליטה היחיד אשר נותר בידיה של ליבנת, היה היכולת להקשות על פלד להוציא את הבנות לחו"ל". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

סוף יולי. בהגיעי למשרד מחכות לי ארבע הודעות מפלד, לקוח ותיק ואהוב, ובמקרה שלו כמות כזו של הודעות פירושה מקרה חירום אמיתי. הוא טייס אל-על, אב לשלוש בנות, אותו ייצגתי בתיק גירושים ארוך וקשה לפני שבע שנים.

 

למרות שהעניינים שבמחלוקת היו אז מעטים, ולמרות שהיוזמה לפירוק הנישואים הייתה של אשתו, ליבנת, היא הייתה נחושה בדעתה למרר את חייו, וגם חיוב בהוצאות משפט בסכום חריג בגובהו במסגרת פסק הדין שניתן בביהמ"ש לענייני משפחה, לא מנע ממנה להגיש ערעור חסר סיכוי לביהמ"ש המחוזי ולהאריך את ההליכים בשנה נוספת.

 

בת מצווה בקוסטה ריקה

בסופו של יום, אמצעי השליטה היחיד אשר נותר בידיה של ליבנת, היה היכולת להקשות על פלד להוציא את הבנות לחו"ל. כטייס, היה זכאי פלד להטיס את הבנות ללא תשלום בתדירות גבוהה, והוא השתוקק לצרף אותן אליו במסעותיו בעולם. לאחר סיום ההליכים המשפטיים, שב פלד ופנה אל ליבנת בבקשות לנסוע עם הבנות לחו"ל, והיא שבה וסירבה בתירוצים שונים.

 

מהיכרותי עם הנפשות הפועלות, ובניגוד למנהגי, המלצתי לו מיד לפנות לביהמ"ש, מתוך ידיעה ברורה שלא ניתן יהיה להגיע עם ליבנת להסכמה, אבל הוא, כדרכו, סירב להרים ידיים, ונאחז בתקווה שבסופו של דבר ישכנע את לבנת לעשות את הדבר הנכון ולאפשר לבנות לראות עולם.

 

הקש ששבר את גב הגמל הגיע לקראת בת המצווה של הדר, בתם הבכורה של פלד וליבנת. לאחר תחנונים רבים מצד הבת, נעתרה לבסוף ליבנת ונתנה את הסכמתה העקרונית לנסיעתה של הדר עם פלד לקוסטה ריקה בחופשת הקיץ, כמתנת בת מצווה.

 

פלד, שבילה כל רגע פנוי בין הגלים, הצליח להדביק את בתו הבכורה בחיידק הגלישה, והתגאה בכך שכתינוקת, עמדה הדר על גלשן עוד לפני שלמדה ללכת. חופשת גלישה משותפת הייתה חלום ארוך שנים ומשותף לשניהם, ולפני חודשיים, כשצלצל לבשר לי שהחלום עומד להתגשם, הייתי מאושרת בשבילו.

 

ואז הגיעה שיחה אחרת: "העברתי לה עכשיו את הבקשה המוסכמת להסרת צו עיכוב יציאה מהארץ, שהכנתי ביחד עם תכנית מפורטת של הטיול, והיא לא מסכימה לחתום. היא טוענת שבגלל שאנחנו נוחתים רק ב-31 לאוגוסט, הדר תהיה עייפה ביום הראשון ללימודים ולא יהיה לה זמן להתארגן לפתיחת השנה.

 

"הסברתי לה שהטיסות מאוד עמוסות בתקופה הזו ושזו הייתה האפשרות היחידה. הדר בכתה והבטיחה לה שתארגן הכל מראש, אבל שום דבר לא עזר. אני לא יודע מה לעשות. הכל כבר מוזמן ומשולם, שלא לדבר על מה שהייתי צריך לעשות כדי שיאשרו לי חופש באוגוסט".

 

הכרטיסים הוזמנו וביהמ"ש בפגרה

לקראת החופש הגדול הבא עלינו לטובה מתכננות משפחות רבות נסיעה לחו"ל, אירוע שאמור להיות מהנה ובמשפחות גירושים עלול להפוך למוקד נוסף למחלוקות. מכוח החוק, רשאי הורה לקטין לבקש להוציא כנגד ילדו צו עיכוב יציאה מהארץ, וצו זה יעמוד על כנו עד שימלאו לילד 18.

 

במקרים רבים בהם חיי הנישואים לא מסתיימים ברוח טובה, דואג מי מההורים להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד הילדים, דבר שמחייב פנייה לביהמ"ש בבקשה להסיר את הצו לקראת כל נסיעה לחו"ל. בהיעדר הסכמה להסרת הצו, נוהג ביהמ"ש לדרוש מההורה שמבקש את הסרתו להפקיד ערבויות אשר יבטיחו את השבת הילד ארצה, כגון החתמת קרובים או חברים על כתב ערבות או מתן יפוי כוח למימוש זכויות בנכס שבבעלות המבקש היה והילד לא יוחזר.

 

למותר לציין כי גם כאשר הבקשה להסרת צו עיכוב היציאה מוגשת בהסכמה, הרי שעצם הפנייה לביהמ"ש כרוכה בטרחה ובהוצאות. בנוסף, כאשר הצורך מתעורר, כמו במקרה של פלד, במהלך פגרת ביהמ"ש, המתחילה באמצע יולי ומסתיימת בתחילת ספטמבר, יגיע הטיפול בתיק לא לשופט שדן בעבר בתיק ומכיר את הרקע, אלא לשופט תורן, שזמנו קצר ושולחנו עמוס בבקשות דומות.

 

עניין זה כשלעצמו עלול לסרבל את הסרת צו עיכוב היציאה, בעיקר במקרים בהם אין הסכמה, שכן הדיון עלול להיקבע למועד מאוחר מדי וגם אם יימצא מועד קרוב לקיום דיון, מגיש הבקשה עלול להתקשות לפרוס את התמונה העובדתית המלאה בפני שופט שאינו מצוי בעובדות המקרה במהלך דיון קצר.

 

הבהרתי לפלד שלצערי פגרת ביהמ"ש כבר החלה, אבל אגיש באופן מיידי בקשה להסרת צו עיכוב היציאה ואעשה כל שביכולתי על מנת לדאוג שייקבע דיון בבקשה בהקדם האפשרי. לשמחתי, ולשמחתם של פלד והדר, נקבע דיון תוך 5 ימים והשופטת התורנית הורתה על הסרת צו עיכוב היציאה לצורך הנסיעה, בכפוף להפקדת ערבויות.

 

פלד נאלץ לפנות אל שתי אחיותיו, שהגיעו לביהמ"ש עם העתק תלושי המשכורת שלהן, שם עוכבה יציאתן מהארץ עד שובם של הדר ופלד ארצה. שבוע אחר כך כבר הגיעה במייל תמונה של שניהם עומדים על חוף ים זהוב, שזופים ומחייכים.

 

מסקנות אופרטיביות

1. כמו תמיד, גם בכל הנוגע לנסיעות לחו"ל, עדיף להגיע מראש להסכם. בהסכם רצוי לכלול התייחסות לכל הנושאים הרלבנטיים: לכמה ימים ניתן יהיה לנסוע לחו"ל עם הילדים ברצף, ולכמה ימים במצטבר בשנה; האם ניתן יהיה לנסוע על חשבון ימי לימודים ואם כן כמה ימים; אצל מי יוחזקו דרכוני הילדים; כמה זמן מראש צריך להודיע להורה השני על הנסיעה; באילו נסיבות יוכל מי מההורים להתנגד לנסיעה; אילו פרטים יועברו על ידי ההורה הנוסע עם הילד; איך תתקיים התקשורת בין ההורה הנותר בארץ לבין הילד במהלך הנסיעה וכיוצ"ב.

 

2. גם בתיקים אשר לא מסתיימים בהסכם, אלא בפסק דין, אפשר וכדאי לבקש מפורשות מביהמ"ש להתייחס בפסק דינו בפירוט רב ככל הניתן לסוגיית הנסיעות לחו"ל, על מנת לקבוע מראש כללי יסוד לעתיד.

 

3. אל תחכו לרגע האחרון! אם ידוע שעלולה להתעורר בעיה, כדאי למהר ולפנות אל הצד השני בכתב ובאופן מתועד ברגע שעולה רעיון הנסיעה, ובהעדר הסכמה, לפנות לביהמ"ש בהקדם האפשרי על מנת שלא להגיע לתקופת פגרת ביהמ"ש בה השופטים העובדים מעטים והעומס על המערכת גדול.

 

4. השתדלו לקבוע את הנסיעה במהלך זמני השהות של ההורה המבקש לנסוע עם הילדים, ולא על חשבון ימי לימודים, שכן חוזר מנכ"ל משרד החינוך, האוסר על היעדרות תלמידים מביה"ס עקב נסיעה לחו"ל, עלול להקשות על ביהמ"ש לאשר נסיעה הכרוכה בהפסד ימי לימודים, גם אם מדובר בהפסד של ימים ספורים.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכת דין לענייני משפחה בעלת משרד עצמאי. עוסקת בגירושים, הסכמי ממון, אימוץ והסכמי הורות, צוואות עזבונות ואפוטרופסות. מאמינה שתפקידו של עורך הדין בתחום דיני המשפחה הוא להעביר את הלקוח לצדו השני של הנהר הסוער הנקרא סכסוך משפחתי כשהוא בריא ושלם. מדובר במסע מפרך והקשר שנוצר במהלכו עם האנשים אותם יש לי הזכות ללוות היא הדבר שגורם לי לקום כל בוקר בשמחה לעבודה.
הכאב והכעס שמתעוררים במהלך סכסוך משפחתי מובילים במקרים רבים להידרדרות במדרון חלקלק והרסני. אני משתדלת, ולשמחתי בדרך כלל גם מצליחה, לעזור ללקוחות שלי לא רק להגיע לתוצאה טובה מבחינה כלכלית, אלא גם למזער את הפגיעה במערכת המשפחתית כדי שתוכל להמשיך לתפקד גם אחרי שההליך המשפטי יסתיים.