מה, כבר קיץ? כך תכינו את
תינוקכם להזזת השעון קדימה

סוף סוף הכנסתם את התינוק לשגרת שינה והנה היא שוב משתנה עם שעון הקיץ. סיגל פולר, יועצת שינה, מסבירה איך לעשות את השינוי קל יותר לתינוקות ופעוטות

סיגל פולרפורסם: 18.03.18 08:13
"ילדים בגילאי שנה עד חמש ירגישו יותר את הזזת השעון ויצטרכו זמן הסתגלות" (צילום: Shutterstock)
"ילדים בגילאי שנה עד חמש ירגישו יותר את הזזת השעון ויצטרכו זמן הסתגלות" (צילום: Shutterstock)

בתור מעריצת קיץ מושבעת אין דבר שיותר משמח אותי מלכתוב טור על שעון הקיץ. סליחה ומחילה מכל החקלאים, החזאים ושונאי החום למיניהם, אבל אני לגמרי מיציתי את החורף. אמנם עוד לא ממש קיץ, אבל החלפת שעון היא בהחלט סממן חיובי בכיוון - הארכת הערבים ושעות האור מספיקות כדי להעלות לי חיוך על הפנים. מקווה שגם לכם.

 

לטורים הקודמים של סיגל:

 

מתכוננים לתזוזה

מתי זה קורה? בלילה שבין חמישי לשישי, ה-23 למרץ 2018.

 

מה זה אומר? מזיזים את השעון שעה קדימה ועוברים רשמית לשעון הקיץ. בפועל אנחנו "מפסידים" שעת שינה (אבל מרוויחים שעות אור ואחלה מזג אוויר).

 

ומה עם הקטנים? לתינוקות וילדים לוקח זמן להסתגל להזזת השעון. בניגוד לשעון חורף, המעבר לקיץ הוא קל יותר וההסתגלות בדרך כלל מהירה ופשוטה יותר.

 

בונוס להורים העייפים: תינוקות שרגילים להתעורר מוקדם (כן, אני מדברת אליכם, הורים שקמים ב-5 בבוקר ונזרקים על השטיח בחדר המשחקים), יקומו שעה מאוחר יותר.

 

תינוקות: מתחת לגיל חמישה חודשים לרוב התינוקות לא יחושו בשינוי. מראש סדר היום והלילה שלהם עוד לא מגובש לחלוטין, אז איתם אין צורך בהכנות, אלא פשוט לזרום ולפעול כרגיל לפי סימני עייפות. מעל גיל חמישה חודשים כבר יש צורך יותר להתייחס לנושא, כי התינוקות מרגישים זאת יותר, אך לא כמו בני השנה ומעלה. 

 

ילדים בגילאי שנה עד חמש: ירגישו יותר את הזזת השעון ויצטרכו זמן הסתגלות (הסברים בהמשך). אצל ילדים החל מגיל חמש, ההסתגלות תהיה פשוטה יותר עד לא מורגשת. ממש כמו אצלנו, המבוגרים.

 

איך מתפעלים את זה? ישנן שתי אופציות כדי להקל על הילדים בהסתגלות:

 

אופציה ראשונה: להתחיל להכין את הילדים לפני הזזת השעון

כמה ימים לפני החלפת השעון (אפשר להתחיל מיום ראשון. כלומר, היום), הקדימו את ההשכבה של הילדים כל יום ב 10-15 דקות. כך, בלילה של מעבר השעון, תהיו בשעת ההשכבה "הרגילה" של הילדים. לדוגמא, אם הילד רגיל לישון בשעה 20:00, השכיבו אותו ביום ראשון ב-19:45 לאחר מכן ב-19:30 וכך תמשיכו עד שתגיעו להשכבה בשעה 19:00, שהופכת ל-20:00 בשעון הקיץ.

 

אופציה שנייה: להסתנכרן לאחר הזזת השעון

ביום הראשון לשעון הקיץ, כלומר, שישי, יש להתחיל להקדים בכ- 10-15 דקות את שעת ההשכבה בכל יום. מה הכוונה? אם ילדכם רגיל ללכת לישון ב-19:00 כל יום, בשעון הקיץ זה יהיה בעצם 20:00, כלומר, משם נתחיל להקדים: בלילה הראשון 19:45, לאחר מכן 19:30 ונמשיך עד שלאחר כארבעה ימים נגיע לשעה המקורית 19:00.

 

יש לקחת בחשבון שמצד אחד זו אופציה נוחה, כי ניתן לראות איך הילדים מגיבים ומסתגלים לשעון ואז לפעול. מצד שני, הערב הראשון לשעון הקיץ יוצא שישי, יום בו לרבים מאיתנו יש ארוחות משפחתיות אז אולי פחות נוח להקדים את שעת ההשכבה.

 

אין אופציה עדיפה או מומלצת יותר. מה שמתאים לכם ולילדכם הוא הבחירה הנכונה. המעבר מתרחש לקראת סופ"ש, כך שניתן לאפשר לילדים לישון עד מאוחר יותר בבוקר או להירדם מאוחר יותר בערב, בהתאם לאופציה שתבחרו.

 

בקרב ילדים שעדיין ישנים צהריים, פשוט היו עירניים והשכיבו לישון לפי סימני העייפות, כך שלא יגיעו עייפים מדי ללילה.

 

המלצות נוספות

  • שימו את השעון רגע בצד והסתכלו על הילדים שלכם. השעון זז ויש באמת ענייני הסתגלות, אבל כל ילד הוא אינדיבידואלי ומגיב אחרת. אז קודם כל תראו אותם ואחרי זה וודאו שזה מתאים לתכניות שלכם ולהנחיות היבשות.

 

  • בשעון הקיץ קל במיוחד לשכוח את עצמנו. מחשיך מאוחר ולפעמים אנחנו קצת מאבדים תחושת זמן, אבל הילדים מתעייפים לפי שעון פנימי ולא לפי השעון שלנו בהכרח. השכיבו אותם לישון בזמן המתאים והנכון להם. ילד עם התנהלות נכונה, ריטואלים קבועים וסדר יום נכון הכולל טקס שינה, יודע מתי הוא הולך לישון וגם אם יש אור בחוץ זה לא יפריע לו להירדם. כמובן שתמיד מומלץ ליצור לו את התנאים האידיאלים לשינה בבית על ידי החשכה וסגירת החלונות.

 

שתהיה הסתגלות קלה, בקרים מאוחרים והמון שעות אור, קיץ ושמש. אני כבר מחכה לים ולקיץ האמיתי. אם יש שאלות נוספות, התלבטויות ספציפיות לגבי מעבר השעון ובכלל, מוזמנים להתייעץ איתי תמיד.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

סיגל פולר, יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" ואמא לתומאס.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.