שתף קטע נבחר

קואליציית העתיד: מהנדסות העתיד מגיעות לכנסת

לכבוד יום האישה הגיעו שבע נערות המשתתפות בפרויקט "מהנדסות העתיד 3" לביקור מעורר השראה בכנסת ישראל. הן צפו בפעילות הוועדות, סיפרו על הפיתוחים פורצי הדרך שהן עובדות עליהם ואיתגרו את הח"כים בשאלות על שוויון מגדרי. "בהתמדה ובהשקעה בתחומי המדעים וההנדסה, אתן חוצבות את הדרך לשוויון," אמר להן ח"כ איציק שמולי

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 

ביום סוער, בין דיונים קדחתניים בוועדת הכספים על תקציב המדינה, הגיעו לכנסת שבע נערות המשתתפות בפרויקט "מהנדסות העתיד 3". הביקור התקיים בשבוע שבו צוין יום האישה הבינלאומי, ולרגל המועד פירסם אתר הכנסת את מדד ייצוג הנשים במשכן: בכנסת העשרים מכהנות כ־34 ח"כיות, שהן 28.3% מכלל חברי הכנסת. אמנם מדובר בשיעור הנשים הגבוה ביותר בתולדות הכנסת, אך ישראל מדורגת רק במקום ה־51 מתוך רשימה של 193 פרלמנטים. הנערות ניצלו את הביקור כדי לאתגר את הח"כים מהסיעות השונות בנושאים בוערים של שוויון מגדרי.

 

"זה לא קל להיות אישה בפוליטיקה", אמרה ח"כ נאוה בוקר (הליכוד), בשיחת מסדרון עם שבע הנערות. "פוליטיקה היא תחום גברי, שקשה לאישה לפלס את דרכה אל הפסגה. עם זאת, אני מאמינה שנשים הן דמויות חזקות ואסרטיביות שאומרות מה שהן מאמינות וחושבות, וככה נגיע רחוק עד לכדי שוויון".

 (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

"מהנדסות העתיד", הוא פרויקט משותף של התעשייה האווירית, "ידיעות אחרונות" ו־ynet שמתקיים זו השנה השלישית, במטרה לעודד ולקדם נערות בתחומי מקצועות הטכנולוגיים וההנדסה. למיזם התקבלו 100 תלמידות בכיתה י"א מכל רחבי הארץ, שכולן מצטיינות בתחומי המדעים בבית ספרן. מדי שבוע, נפגשות הנערות עם מהנדסות מהתעשייה האווירית שמשמשות כמנטוריות, ויחד עובדות על פרויקטים טכנולוגיים פורצי דרך.

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), שנתקל בנערות בדרך לדיון, גילה עניין רב בפרויקט. "אני מאמין שבהתמדה והנחישות שלכן בתחומי ההנדסה והמדעים, אתן חוצבות את הדרך לשוויון", אמר. לשאלת הנערות האם הוא מאמין שהשינוי בתחום קרוב, ענה: "זה מאבק משותף לנשים וגברים כאחד. אין ספק שאנחנו בעידן חדש, שבו המנהיגות המשפטית והכלכלית היא נשית ולאט־לאט אני מקווה שגם הכנסת והצבא יצעדו קדימה לשוויון".

 

"פרויקט 'מהנדסות העתיד' יצליח באמת, ביום שלא נצטרך אותו", אמר לנערות חבר הכנסת יאיר לפיד (יש עתיד) במפגש בלשכתו. בשיחה קולחת הוא תיאר באוזניהן את החוויה הפרטית שלו. "בתור ילד, אני זוכר את אבי, שהיה דמות דומיננטית, מסתובב בבית ואומר, 'שקט אמא כותבת'. כלומר בחוויה הפרטית שלי, העבודה של אמי, הסופרת והמחזאית, הייתה חשובה יותר מכל דבר אחר, והיא שעיצבה את קו המחשבה שלי כיום".

 (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

אוולינה יעקובי, שלומדת חמש יחידות פיזיקה בתיכון ושייכת לקבוצה מספר 7 ב"מהנדסות העתיד", אשר עובדת על פרויקט טכנולוגי לתיעוד, סנכרון ותעדוף רפואי בשטח, שאלה את לפיד אילו פעולות נוספות יש לבצע כדי לצמצם את הפערים בין המגדרים. "היו שלוש מהפכות גדולות ומוצלחות במאה ה־20 - הציונות, מהפכת זכויות האזרח האמריקאית והמהפכה הפמיניסטית", אמר להן לפיד. "כדי להמשיך ולחתור לשוויון מלא, הבניין הזה צריך לעשות את עבודתו על ידי חקיקה מעודדת שוויון, מערכת החינוך צריכה לשנות דפוסים, ולבסוף יש את השאלה ארוכת הטווח, איך תחנכו את הגברים סביבכן ואת הילדים בבית".

 

לידה באמצע הקדנציה

הנערות המצטיינות, שרואות עצמן משתלבות בעתיד בשוק ההיי־טק הישראלי, מוטרדות כבר בגילן הצעיר מהקושי לתמרן בין חיי משפחה וקריירה מוצלחת. נועה רוזנווסר מגבעתיים היא אחת התלמידות הבודדות במגמת הנדסת אלקטרוניקה בבית ספרה, מה שעוזר לה להבין מקרוב את המחסור והצורך של נשים בתעשייה. היא דיברה על כך עם ח"כ רחל עזריה (כולנו) שאותה פגשה מחוץ לוועדת הרפורמות.

 

"אני חושבת שאחת התקופות הקשות לנשים בהיבט של התפתחות הקריירה היא כשמתחילים ללדת", אמרה לה ח"כ עזריה. "הייתי חברת מועצת העיר ירושלים בגיל צעיר, וילדתי פעמיים בקדנציה הראשונה שלי. באחת הלידות, כשהייתי בבית החולים, התקשר אליי חבר מועצה וסיפר לי שהוא הולך לשגר הודעה לעיתונות שתפגע בי. הוא ניצל את החולשה הזו, ומאותו היום אני חדורת מטרה לדאוג לכך ששוק העבודה יתאים להורים לילדים קטנים ויעודד נשים לצאת לעבוד".

 

יובל עמנואל מקריית־מוצקין, שקבוצתה בפרויקט מפתחת גדר חכמה ואקטיבית ליישובים מרוחקים ומתקנים רגישים, שאלה את ח"כ פנינה תמנו־שטה (יש עתיד) מה הנוסחה שלה לשילוב מוצלח בין אמהות וקריירה. "אי־אפשר לומר שזה קל", אמרה תמנו־שטה, אמא לשניים. "לפעמים בדרך לכנסים אני רואה אמהות משחקות עם ילדים בגן שעשועים וזה צובט. אין ספק שצריך לעשות חשיבה מחודשת לגבי שוק העבודה הישראלי. במגזר הציבורי כבר מתנהל מאבק בנוגע לשעות שבהן מותר לקיים ישיבות. יש נשים מוכשרות ומדהימות בתחומן שיכולות לנהל משרדים שלמים ואסור להדיר אותן".

 (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) הפגינה הזדהות עם שאיפות והחלומות של התלמידות. בתשובה לשאלה האם חלמה להיות פוליטיקאית מגיל צעיר, היא אמרה: "האמת שממש לא חלמתי על פוליטיקה בגיל שלכן. דווקא חלמתי להיות אסטרונאוטית". שפיר, אקטיביסטית מנעוריה, הקימה גרעין חינוכי בטבריה והתגייסה לקורס טיס. "העצה שלי לכן, היא להיות סובלניות ונחושות בו־זמנית, כי את היעדים שלנו אנחנו נשיג. אסור לנו לחשוב שאנחנו לא טובות כמו הגברים. לחברות הכנסת יש תפקיד מהותי במאבק על השוויון המגדרי, בין אם דרך חקיקה על שכר שווה, או בסיוע לפתיחת הדלתות במערכת החינוך שתקדם נערות למקצועות טכנולוגיים. בדיוק כמו שאתן עושות".

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
 

בשיתוף תעשייה אווירית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
עם חברת הכנסת שתיו שפיר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים