אם תאכל תהיה חכם: השפעת התזונה על תפקוד הקוגניטיבי

הילדים טוחנים רק חטיפים? מסתבר שהנזק לא יתבטא רק במשקל. ד"ר ברוריה טל מסבירה כיצד אספקת ויטמינים סדירה תסייע לו בביה"ס וגם כבגיל מבוגר יותר

ברוריה טל

|

12.03.18 | 09:04

לתזונה שלנו יש השפעה לא רק על הגוף אלא גם על המוח (צילום: Shutterstock)
לתזונה שלנו יש השפעה לא רק על הגוף אלא גם על המוח (צילום: Shutterstock)

רוצים שהילד יצטיין בלימודים ויהיה בעל תפיסה מהירה? יש לו סיכוי אם הוא יאכל מזונות שמספקים את הוויטמינים מקבוצה B (ניאצין, חומצה פולית, B6, B12) כבר בשנים הראשונות לחייו - כך מצאו החוקרים שערכו מחקר משותף של מספר מרכזים רפואיים ברחבי ארה"ב.

 

החוקרים בדקו 3,136 משתתפים בשבע נקודות בחיים: בגיל שנתיים, חמש, שבע, עשר, חמש עשרה, עשרים, ועשרים וחמש. הנבדקים עברו בדיקות דם, ענו על שאלונים שנגעו לתזונתם והתמודדו עם מבחנים של יכולת חשיבה, יכולת דיבור וזיהוי אותות דיגיטליים.

 

המחקר הנוכחי הוא בין הראשונים שהתייחסו לקשר שבין צריכת ויטמינים מקבוצת B במהלך הבגרות הצעירה לבין הביצועים השכליים בגיל העמידה. הממצא הבולט במחקר היה כי צריכה גבוהה יותר של ויטמינים מקבוצת B (גם ממזון וגם מתוספים), הייתה בדרך כלל קשורה למהירות פסיכומוטורית טובה יותר. הקשר בין היכולת השכלית לצריכת ויטמיני B היה מובהק יותר בקרב משתתפים בעלי רמת השכלה נמוכה יותר.

 

אם נבחר להסיק מסקנות מהמחקר לגבינו, נראה שעלינו לדאוג לתזונה עתירה בוויטמינים מקבוצת B בייחוד בקרב תלמידים חלשים. העשרת התזונה בוויטימיני B, אך לא רק, עשויה לשפר את ההישגים בבית הספר ותפחית את ההידרדרות של התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר.

 

ויטמינים מקבוצת B מעורבים בין השאר במטבוליזם של הומוציסטאין, חומצת אמינו המשתתפת בניצול ויטמינים מקבוצת B בגוף.  במצב של מחסור בוויטמיני B, רמת ההומוציסטאין בדם עולה. מחקרים מצאו  שרמה גבוהה של הומוציסטאין מעלה את הסיכון לדמנציה, לשקיעה של חומרים המכונים עמילואידים במוח (חומרים אלה מפריעים לתפקוד המוחי), לירידה בנפח המוח, ולהפרעות בכושר החשיבה ויכולת ביטוי מילולית.

 

לסיכום, נראה שצריכה גבוהה יותר של ויטמיני B בעשורים הראשונים של החיים, תקופת הגדילה וההתפתחות, יכולה להוביל לביצועים קוגניטיביים טובים יותר בעשורים המאוחרים יותר. תזונה שתספק כמות נדרשת של ויטמיני B בילדות עשויה להפחית גם את הסיכון לדמנציה וירידה בזיכרון בגיל מבוגר.

 

שימו לב לתזונת הילדים: בדקו מה הם אוכלים במסגרות ועקבו אחר מה שהם אוכלים בבית. עשו מאמץ לספק להם מזונות שמכילים את הוויטמינים החיוניים. במידה ומסיבה כלשהי התזונה שלהם דלה ולא מספקת את הוויטמינים החיוניים, השלימו את התזונה עם תוסף של ויטמיני B מותאם לגיל, לאחר התייעצות עם איש מקצוע, כמובן.

 

להלן רשימת מזונות עשירים בוויטמינים מקבוצת B. חשוב שתדעו כי אין צורך להעמיס כמויות של כל המזונות האלה החל ממחר. שילוב כמות סבירה של מזונות בודדים מהרשימה בתפריט היומי וגיוון יומיומי ביניהם, יעלה את הסיכוי שהילדים או הנוער, יקבלו כמות מספקת של הוויטמינים המומלצים:

 

ניאצין - מוצרי בשר ודגים (לא מעובדים וללא חומרי שימור) עוף, הודו, בקר, כבש, דגים (בעיקר סלמון) ודגי בריכה ישראלים, בוטנים, דגני בוקר מועשרים בוויטמינים, תפוזים, סובין אורז, כוסמת, כוסמין, קמוט, תפו"א.

 

חומצה פולית - דגני בוקר מועשרים בוויטמינים, שעועית מאש, שעועית אזוקי (ושאר סוגי השעועית), חומוס, עדשים, סויה, אפונה, עוף, הודו, כבד עוף והודו, אדממה, בוטנים, כבש, נבט חיטה, גרעינים שחורים, קינואה, תרד, אספרגוס, אבוקדו.

 

ויטמין B6 - בשר הודו, סובין אורז, פיסטוקים, עוף, שום, נבט חיטה, בקר, שומשום מלא, חומוס, שעועית יבשה מכל הסוגים, תפו"א בקליפתו, קמח שעורה, חזיר, עדשים, תירס, ערמונים, שזפים מיובשים, אורז מלא, קמח טף, סויה, סלמון, קינואה, בננה, כבש, חיטת דורום.

 

ויטמין B12 - מוצרי בשר, דגים, פירות ים, בעיקר בקר, צדפות, כבש, חלקים פנימיים, אווז, דגי בריכה ישראלים, סלמון, עוף, חזיר, הודו, סרטנים, דגני בוקר מועשרים בוויטמינים, בכמות נמוכה יחסית לבשרים ודגים בגבינות קשות ומוצרלה, בכמות נמוכה בחלב וגבינות לבנות רכות, ובביצה (בעיקר בחלמון).

 

לסיכום, המזונות הבולטים ברשימה הם קטניות, בשרים ודגים. קחו בחשבון שסובין אורז ואורז מלא עשירים בניאצין וויטמין B6 אך גם עלולים להיות עשירים ברעלן מסוג ארסן ומסיבה זו אינם מומלצים לאכילה לעיתים קרובות. ויטמין B12 מצוי רק במזונות מן החי בשונה משאר ויטמיני B. לילדים שאוכלים תזונה צמחונית או טבעונית מומלץ לקחת תוסף של ויטמין B12.

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד