המתעמלת האולימפית שהקימה בית ספר: "משטר רזון? לא אצלנו"

בגיל 25, למורן בוזובסקי יש מדליית ארד בארון ומאות מתעמלות צעירות תחת אחריותה. שאלתם איך היא מספיקה? "תמיד אפשר קצת יותר"

"בגלל שהענף הוא כל כך תובעני ודורש ממך מקסום של כישורים ויכולות, את יוצאת ממנו עם ארגז כלים מטורף". מורן בוזובסקי (צילום: יובל חן)
"בגלל שהענף הוא כל כך תובעני ודורש ממך מקסום של כישורים ויכולות, את יוצאת ממנו עם ארגז כלים מטורף". מורן בוזובסקי (צילום: יובל חן)
"לא היה יום אחד שאמרתי לעצמי: אוקיי, מורן, עבדת 17 שנים כל כך קשה אז מגיע לך לנוח" (צילום: יובל חן)
"לא היה יום אחד שאמרתי לעצמי: אוקיי, מורן, עבדת 17 שנים כל כך קשה אז מגיע לך לנוח" (צילום: יובל חן)

בגיל 25, ולאחר שני עשורים כמתעמלת מקצועית, מורן בוזובסקי מתהדרת ברשימת קרדיטים מרשימה. מי שהייתה קפטנית נבחרת ישראל בהתעמלות אמנותית ועמדה בראש הנבחרת שהביאה לישראל מדליה ראשונה והיסטורית בשנת 2011 (מדליית ארד בתרגיל חישוקים וסרטים באליפות העולם ב-2011 בצרפת), משמשת כיום כמנכ"לית מחלקת ההתעמלות האמנותית של מכבי ת"א ועומדת בראשו של בית ספר פרטי בעל שלושה סניפים העונה לשם המחייב B-MOR.

 

קריירה שהתחילה בטעות

המסלול המקצועי של בוזובסקי (בת לסייף מקצועי לשעבר) התחיל בכלל בטעות, כשאִמה הביאה אותה ואת אחותה התאומה שרון לחוג הלא נכון. האחיות היו רשומות לחוג להתעמלות קרקע, אבל כניסה מקרית לאולם שבו התקיים חוג להתעמלות אמנותית שינתה את מסלול חייה של מורן. "המאמנת ילנה זליקמן הזמינה אותנו להישאר בחוג", היא מספרת. "מי היה מאמין שזו תהיה האישה שתלווה אותי כל כך הרבה שנים ושבעזרתה אגיע בגיל 20 להשתתף באולימפיאדה?".

 

אבל מה שהתחיל כחוג לכל דבר בגיל ארבע, קיבל מהר מאוד טוויסט והפך למרכז החיים. "צריך להבין שבתחום הזה ילדות בנות חמש–שש מתאמנות ארבע פעמים בשבוע, ובגיל שבע–שמונה זה כבר הופך לשישה אימונים בשבוע. התעמלות אומנותית זו התמסרות טוטאלית של שמונה עד עשר שעות ביום ומציאות שדי ברור שאין בה זמן ללימודים או לחיי חברה".

 

למעלה מימין ובכיוון השעון: לאחר הזכיה בגביע העולם באיטליה, באולמפיאדה (מורן במרכז) וכשופטת ומאמנת נבחרת מכבי ת"א באליפות ישראל   (צילום: אלבום פרטי, olivier aubrais)
    למעלה מימין ובכיוון השעון: לאחר הזכיה בגביע העולם באיטליה, באולמפיאדה (מורן במרכז) וכשופטת ומאמנת נבחרת מכבי ת"א באליפות ישראל (צילום: אלבום פרטי, olivier aubrais)

     

    נשמע כמו מחיר כבד מאוד. במבט לאחור היית בוחרת במסלול אחר?

    "ממש לא. בגלל שהענף הוא כל כך תובעני ודורש ממך מקסום של כישורים ויכולות, את יוצאת ממנו עם ארגז כלים מטורף. מדובר בספורטאיות שהן וונדר־וומניות, כאלו שמוכיחות לעצמן על בסיס יומיומי שתמיד אפשר קצת יותר.

     

    "את היתרונות האלה הבנתי רק אחרי שפרשתי, והם גם אלה שגרמו לי לפתוח את בית הספר שלי. זו המטרה שלי בחינוך דור המתאמנות הצעיר: להעביר להן את ארגז הכלים הזה.

     

    "לא הייתה לי בגרות, ובכל זאת סיימתי כמצטיינת דיקן" (צילום: יובל חן)
      "לא הייתה לי בגרות, ובכל זאת סיימתי כמצטיינת דיקן"(צילום: יובל חן)

       

      בוזובסקי סיימתי אמנם 12 שנות לימוד, אבל ללא תעודת בגרות. "כשרציתי להתקבל ללימודים במכללה, ידעתי שאעשה הכל כדי להצליח. סיימתי מכינה קדם אקדמית בהצטיינות, וגם את התואר במִנהל, ממשל ומשפט סיימתי כמצטיינת דיקן. זה המסר שאני רוצה להעביר למתאמנות שלי היום: שהן יכולות לעשות הכל. אני דוחפת אותן להשקיע ולהצטיין בלימודים, אבל לפעמים הוויתורים בחזית הזו הם בלתי נמנעים. כשהן מעלות את החששות האלו, אני תמיד נותנת את עצמי כדוגמה: לא הייתה לי בגרות, ובכל זאת סיימתי כמצטיינת דיקן".

       

      אחרי שפרשת, לא היה רגע שחשבת לקחת חופש מהכל? לצאת לטיול גדול בעולם? לנוח כמה חודשים?

      "מיד אחרי שהחלטתי לפרוש, בגיל 21, התחלתי ללמוד. לא היה יום אחד שאמרתי לעצמי: אוקיי, מורן, עבדת 17 שנים כל כך קשה אז מגיע לך לנוח. קיבלתי טלפון ממנכ"ל ענפי הספורט של מכבי ת"א, שהציע לי להיות המנהלת של המחלקה להתעמלות אמנותית. ידעתי שאני הולכת לקחת את ההזדמנות בשתי ידיים ולזרוק את עצמי למים העמוקים. רק ככה מצליחים".

       

      "לא יהיה אצלנו משטר רזון"

      "התדמית שיש לענף הזה, בעיקר בגלל התקשורת, היא תדמית לא נכונה.  אין ולא יהיה אצלנו משטר רזון או סיפורים של מניעת אוכל"

      מלבד ניהול הית הספר, בוזובסקי עומדת בראש מחלקת ההתעמלות האמנותית של מכבי ת"א, שכוללת מאות מתעמלות מגיל שש עד 17. אם נשארת לה דקה פנויה ביום, היא דואגת למלא אותה בחברוּת בוועדת הנבחרות של איגוד ההתעמלות: הוועדה האחראית על כל נבחרות ישראל בענפי ההתעמלות מדרגת הנוער ומעלה.

       

      "מדובר בספורטאיות שהן וונדר־וומניות, כאלו שמוכיחות לעצמן על בסיס יומיומי שתמיד אפשר קצת יותר" (צילום: אלבום פרטי)
        "מדובר בספורטאיות שהן וונדר־וומניות, כאלו שמוכיחות לעצמן על בסיס יומיומי שתמיד אפשר קצת יותר"(צילום: אלבום פרטי)

         

        להתעמלות אמנותית יש שם בעייתי בכל הקשור לדימוי הגוף של המתעמלות. יש הורים שחוששים מכך?

        "התדמית שיש לענף הזה, בעיקר בגלל התקשורת, היא תדמית לא נכונה. אם תיכנסי לכל אחד מבתי הספר שלי ותשאלי מתאמנות אם הן סובלות, הן יגידו לך שזה הדבר הכי טוב שקרה להן בחיים. אין ולא יהיה אצלנו משטר רזון או סיפורים של מניעת אוכל. נכון, זה ענף שהנראות והחיצוניות בו הן קריטיות, אבל מדובר בבנות שגדלות לתוכו ומתאמנות מגיל ארבע–חמש בעצימות כל כך גבוהה, שהן יכולות לאכול, באופן בריא, מה שהן רוצות".

         

        איפור צביה לווינשטין אסא

         

        הכתבה המלאה בגיליון החדש של Gostyle, עכשיו בדוכנים

          

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד