"איך יכול להיות שדפוס אכילה שהשתרש לפני מאות שנים באזורים הכפריים של המזרח התיכון יכול להיות הדיאטה של העתיד?", שואל אתר האינטרנט האמריקאי המוביל "האפינגטון פוסט", שמזהה במהירות את מה שראוי לכוון אליו זרקור של עניין. ומיד משיב שידוע כי הדיאטה הים תיכונית היא "תקן של זהב" בתחום התזונתי, לא רק בריאה ומוכחת מחקרית, אלא גם טעימה. ועל האמירות האלו קשה לחלוק. הדיאטה הים תיכונית היא top trend ותיק ומוכח, שזכה להרבה תשומת לב השנה.
מדריך התזונה האמריקאי לשנים 2015-2020 המליץ עליה כעל דפוס אכילה שראוי לאמץ, ה"ניו יורק טיימס" מסביר במאמר מהשנה האחרונה שהיא עדיין הדרך הטובה ביותר להוריד משקל וקלה מאוד ליישום, ב"טיימס אוף אינדיה" היא כונתה "The M-diet", וכיכבה ברשימת שמונת הטרנדים המובילים של 2017, גם משרד הבריאות הישראלי המליץ לאחרונה על תזונה ים תיכונית בהמלצות לתזונה בישראל וסלבריטאים רבים מודים שבעזרתה הם שומרים על המשקל. השחקנית פנלופה קרוז סיפרה ל"דיילי מירור" שאחרי לידת בנה ב-2011, היא חזרה למשקלה בקלות ובמהירות יחסית בזכות הדיאטה הים תיכונית, שהיא מכירה היטב כיוון ששורשיה נעוצים בספרד. "זה אוכל טוב", היא קובעת. "אני אוכלת היטב ואני אוכלת בריא".
בפועל אין לדיאטה הים תיכונית הגדרה אחת, מאחר והיא מופיעה במגוון מדינות. הבדלים תרבותיים, אתניים, דתיים, כלכליים וחקלאיים גורמים לשונות באופן יישומה באזורים השונים, אבל מה שכן משותף הוא הרכיבים. אותנו, הישראלים, הם לא יפתיעו: מדובר בצריכה נאה של ירקות ופירות, דגנים ומוצריהם, קטניות, אגוזים וזרעים והרבה שמן זית. בנוסף, נצרכת כמות מתונה של חלב ומוצריו, דגים ועופות, ביצים, יין, ומעט בשר אדום (ההמלצה היא עד פעמיים בשבוע).
ראשיתן של ההוכחות הקליניות רבות, שמבטיחות שהיא אינה טרנד חולף, בשנות ה-60. "מחקר 7 הארצות" השווה את הרכב התזונה ושיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם בקרב גברים בגילאי 40-59, בארצות שונות. באי כרתים נמצא אחוז התמותה הנמוך ביותר, וכך התגלו מרכיבי התזונה הים תיכונית שמאז נשארים אקטואליים: בשנת 2013 אונסק"ו הכירה בתזונה הים תיכונית כתרבות לשימור בקרב מדינות אגן הים התיכון. בין הנימוקים: היא כוללת מערך מיומנויות, ידע ומסורות, כולל אכילה משותפת וקהילתיות. בנוסף, הדיאטה הים תיכונית מדגישה את ערכי האירוח והסובלנות, השכנות והיצירתיות.
השחקן ג'ון גודמן, שסבל בכל שנות הכוכבות שלו ממשקל יתר והשיל בעזרתה כ-45 קילו, סיפר שלקח לו זמן רב לרדת במשקל, ובהקשר זה יש לדיאטה הים תיכונית יתרון משמעותי: היא מגוונת וטעימה, קלה ליישום וזמינה, כך שניתן לאמצה לאורך זמן. היא מונעת מחלות ומיטיבה עם מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות סרטן מסוימות והאטת תהליכי אייג'ינג. בנוסף, היא אינה יקרה ואקולוגית משום שהיא מבוססת בעיקר על מזונות מהצומח ומיעוט מזונות מהחי. ואיזה כיף שלנו, כאן בלבנט, ממש קל ונוח לאמץ אותה.
איך מכינים ארוחה ים תיכונית בריאה וטעימה?