צילום: שי יחזקאל

דיאטת הסנדוויצ'ים של מיקי שמו: "הבנתי שהכל עניין של כמויות"

התפריט היומי, שגרת האימונים, הפיתויים והמשברים: הקונדיטור מיקי שמו מגלה איך הצליח להשיל 15 קילוגרם ממשקלו אחרי שנים של אכילה רגשית ונשנושים בלילות

"שקלתי 112 ק"ג וזה היה השיא שלי. זה לא נעים במיוחד לשקול ככה, והחלטתי שאני עושה שינוי" (צילום: יונתן בלום)
"שקלתי 112 ק"ג וזה היה השיא שלי. זה לא נעים במיוחד לשקול ככה, והחלטתי שאני עושה שינוי" (צילום: יונתן בלום)
לורד סנדוויץ': שגרת האימונים והתפריט היומי של מיקי שמו

מה אוכל קונדיטור שרוצה לרזות אבל מעביר את רוב היום בין עוגה לעוגה, איך עושים טעימות בלי לתפוח, וכמה ספינינג שווה קרואסון? שאלנו את הקונדיטור מיקי שמו, שהשיל לאחרונה 15 קילוגרם ממשקלו, 15 שאלות מהודקות על השינוי הגדול בחייו - אחת לכל קילוגרם שהשיל:

 

1. מהו הרגע שבו החלטת שאתה חייב שינוי?

"לפני ארבעה חודשים, כשהקיץ התחיל והרגשתי שחם לי נורא. שמתי לב שאני מזיע יותר מאחרים ומתלונן יותר ועלו בי כל מיני תהיות. הרגע הזה התבשל אצלי הרבה זמן, וכבר אמרתי לעצמי הרבה פעמים 'עכשיו אני מתחיל', אבל ביולי החלטתי שזה קורה. שקלתי אז 112 ק"ג וזה היה השיא שלי. זה לא נעים במיוחד לשקול ככה, והחלטתי שאני עושה שינוי".

 

2. איך הצלחת לרזות ככה?

"רוב האכילה שלי הייתה בעיקר בלילה והיא הייתה אכילה רגשית. לא היה לי קטע שנהניתי מאוכל נהדר וארוחות גורמה. רוב ההשמנה נבעה מכך שפשוט הייתי נסחף עם עוגות, גלידות ושוקולדים"

"החלטתי להחליט. מ־2003 יש לי מינוי בהולמס פלייס, ואף פעם לא הגעתי בצורה עקבית. הפעם החלטתי להגיע בצורה עקבית עם חבר, ולא עם מאמן דווקא, ולעשות חצי שעה של אימון כוח ואז 20 דקות של אירובי. ההתחלה הייתה קשה: זה לא המשקל כמו ההתמודדות מול הפעילות הגופנית עצמה. התחלתי בבוקר מוקדם, בשש בבוקר, כי ידעתי שאם לא אעשה את זה בבוקר, זה לא יקרה.

 

"אחרי שבועיים־שלושה, כשראיתי שזה עובד ואני מרגיש טוב, פניתי לעומרי בארי, שהוא דיאטן ויש לו קליניקה בחיפה ובתל אביב ואח שלי אצלו כבר כמה שנים, וביקשתי ממנו תפריט. הוא אמר לי: 'אני לא אגיד לך מה לאכול ומה לא לאכול, אבל אם הימים שלך ארוכים, תיקח איתך סנדוויצ'ים ותאכל אותם, ובצהריים אתה יכול לאכול מה שאתה רוצה אבל צלחת אחת וזהו'.

 

"אז לקחתי מהמאפייה שלנו לחם בלי חומרים משמרים ומקמח מלא, והתחלתי להכין לי סנדוויצ'ים: גבינה וירק, אבוקדו וביצה קשה, דברים פשוטים. היום אני מסתובב בכל יום עם שלושה סנדוויצ'ים שאני פורס על פני היום ואוכל ארוחת צהריים של צלחת אחת. לפעמים, כשאין לי זמן לאכול צהריים, אני מסתפק בסנדוויצ'ים ובערב מכין לעצמי סלט חם או ארוחת ערב ישראלית בצלחת. את עשרת הקילוגרמים הראשונים הורדתי מרקמת השומן בזכות חדר הכושר, וזה נתן לי המון מוטיבציה".

 

"אני רוצה לרזות עוד עשרה ק"ג ולהגיע למשקל של 82 קילו, אבל גם ב־87 אני כבר ארגיש ממש מרוצה. אני מרגיש הרבה יותר קל והרבה יותר אנרגטי" (צילום: יונתן בלום)
    "אני רוצה לרזות עוד עשרה ק"ג ולהגיע למשקל של 82 קילו, אבל גם ב־87 אני כבר ארגיש ממש מרוצה. אני מרגיש הרבה יותר קל והרבה יותר אנרגטי"(צילום: יונתן בלום)

     

    3. איפה הכי קשה לך להתמודד עם פיתויים?

    "באירועים. העיסוק שלי באוכל מְזַמֵן לי המון אירועים בערב, ורובם סביב אוכל ושתייה. עד היום לא חשבתי שיש פתרון לדבר הזה, והייתי מגיע אחרי ארוחת ערב ושותה ואוכל כאילו לא אכלתי כלום עד אותו הרגע. היום אני אוכל ארוחת ערב בבית, שותה באירוע כוס יין אחת ומסתפק בזה. יש גם בעיה במסעדות. היינו במסעדה עם הילדים השבוע, וכשהגענו לשלב הקינוחים והחלטנו שלא מזמינים, הגיעה המלצרית ואמרה: 'השף רוצה שתטעם את כל תפריט הקינוחים', והוציאה לנו הכל. הם מצפים ממני לטעום ולשמוע, וזה קטע שאי אפשר להתחמק ממנו".

     

    4. ומה קורה עם תערוכות אוכל מפתות בחו"ל למשל. גם שם אתה עם סנדוויצ'ים?

    "ביקרתי לאחרונה בתערוכת האוכל בצרפת, ודווקא שם לא הייתה לי בעיה כי האירופאים לא אוכלים כמונו. הם אוכלים מעט בארוחת הבוקר, מעט בארוחת הצהריים וארוחת ערב דשנה, אבל כזאת שמתחילה בשבע וחצי והיא מסודרת ויושבים בה עם אנשים. אז אפילו שלא ויתרתי על קינוח, כי זו התרבות, ואמרתי כן לשטרודל תפוחים או לגלידה, אכלתי במידה.

     

    "אם פעם היו עוצרים אותי רק כדי לשאול אותי מה לעשות כשעוגת הגבינה נופלת, עכשיו המון עוצרים אותי להגיד לי שבמציאות אני נראה הרבה פחות שמן"

    "בישראל זה משהו אחר. את הכמויות שאנחנו אוכלים פה בארוחה ומה שאנחנו קונים בסופר אני לא רואה בצרפת ולא בשום מקום אחר. אנחנו חיים על איזה זיכרון של חוסר ומשם אנחנו מוּנעים. אצלנו עוד לפני שמתחילה הארוחה מגישים את כל הסלטים שמגיעים עם חלה או לחם, ועוד לפני שהתחלת אתה כבר באלפי קלוריות. קחי מחשבון ותעשי חישוב, רק זה זו ארוחה שלמה".

     

    5. מה בעצם הסוד של שיטת ההרזיה שלך?

    "הפשטות שלה. אני פשוט הרבה יותר מתוכנן. בכל רגע נתון יש לי שני סנדוויצ'ים באוטו, ואין מצב שאני אהיה רעב. אם אני רעב, אלה הרגעים שבהם אני יכול ליפול, ואם אני לא רעב, זה לא יקרה לי".

     

    6. איך נראתה האכילה שלך לפני כן?

    "רוב האכילה שלי הייתה בעיקר בלילה והיא הייתה אכילה רגשית. היה לי יום עבודה קשה ולא היה לי זמן, אז הרגשתי שלא אכלתי כלום ואז התחלתי להתחרע. לא היה לי קטע שנהניתי מאוכל נהדר וארוחות גורמה, רוב ההשמנה נבעה מכך שפשוט הייתי נסחף עם עוגות, גלידות ושוקולדים בעבודה. הייתי אוכל ארוחת ערב ואז ממשיך לפיצוחים ולפירות. הייתי מנשנש המון בלילה. זה היה אורח החיים שלי, והכל היה בלי הגבלה".

     

    אם אין עוגות, תאכל לחם (מלא)  (צילום: יונתן בלום)
      אם אין עוגות, תאכל לחם (מלא) (צילום: יונתן בלום)

       

      7. אז זהו, מעכשיו אין יותר פיצוחים בבית?

      "בהחלט. היום אני חוזר לסלט וחביתה וגבינות טובות ופרוסת לחם מקמח כוסמין שאני שם במצנם ושובר אותה לקרוטונים. כל הבית עבר שינוי בעקבותיי. עכשיו נשארו לנו שאריות אוכל של אמא שלי במקרר, שזה משהו שבדרך כלל היה מתחסל במהירות האור, ופתאום האוכל נשאר שבוע וייזרק היום. אשתי תמיד הייתה רזה ומעולם לא עשתה פעילות גופנית, אבל הבנות שותפות מלאות לשינוי שלי והן בנות 9 ו־11".

       

      8. יש בכל זאת מאכל שעלול לשבור אותך?

      "ענבים. אם יש לידי ענבים טובים ירוקים - נגמר הסיפור. לכן אני כבר לא קונה פירות מסוכנים הביתה. יש דברים שאני לא יכול להגיד להם לא. נשנוש של ענבים בלילה קורה יותר מעניין של טעם ולא רעב. זה עניין של הרגל".

       

      9. ובגזרת הכושר? מה מצבך שם?

      "בשירות הצבאי הייתי בגולני שש שנים והייתי מאוד פעיל גופנית, והגוף לא שוכח. מאז ועד היום לא עסקתי בפעילות גופנית סדירה. פתאום ראיתי הרבה חברים שלי, בגיל שלי, 48, שהפעילות היא חלק מסדר יומם, 3־4 פעמים בשבוע בבוקר, לפני שהם מתחילים את היום, והבנתי שגם אני רוצה. חבר ואני התחלנו להתאמן יחד בהתאם לסבולת שלנו כי היינו בערך באותו משקל. הוא היה בקבוצת אימון והביא משם כמה רעיונות טובים, ואנשים בחדר הכושר תרמו לנו עוד רעיונות משלהם. יש מאמנים אישיים נהדרים, אבל אני מאמין שיותר טוב לבד, כי אם איחרת למאמן הוא כועס ובסוף אתה פורש".

       

      10. אתה חושב שהמקצוע שלך אשם בהשמנה שלך?

      "אנחנו חיים על איזה זיכרון של חוסר. עוד לפני שמתחילה הארוחה מגישים את כל הסלטים שמגיעים עם חלה או לחם. עוד לפני שהתחלת, אתה כבר באלפי קלוריות"

      "לא אאשים את המקצוע כי יש לי קולגות בצרפת כמו כריסטוף אדם וכריסטוף מישלאק שנראים כמו דוגמנים, והם אוכלים. אני רואה אותם בהשתלמויות ובתערוכות, אבל הכל במידה. היום אני מבין שזה עניין של כמויות. אם אוכל במידה ואעשה פעילות גופנית, אין מצב שאשמין שוב. אני יכול לומר לך שבתקופה הזאת לא הבאתי הביתה כל מיני דברים שמנים ומגרים מהקונדיטוריה, כדי שאם אפתח את המקרר בלילה זה לא יקפוץ לי. מקסימום עוגיות יבשות בשביל האורחים".

       

      11. אז איך אתה מסתדר עם טעימות בקונדיטוריה?

      "זו באמת בעיה. עכשיו, למשל, אנחנו בדיוק עובדים על קולקציה של סופגניות לחנוכה ואני חייב לטעום, אבל אני מקפיד להגיע שבע, שזה לא יעבור את הביס".

       

      12. על מה לא תוותר, אפילו שאתה כבר בתוך התהליך?

      "כוס יין פעם בשבוע לפחות, וכשאני נמצא בפריז אין מצב שאני לא אוכל קרואסון טוב או קינוח חדש שהכין אחד מהקולגות שלי שאני מאוד מעריך. זה גם יעליב אותו".

       

      13. אילו תגובות אתה מקבל מהרחוב?

      "תגובות מפרגנות שנותנות לי מוטיבציה להמשיך. אם פעם היו עוצרים אותי רק כדי לשאול אותי מה לעשות כשעוגת הגבינה נופלת, עכשיו המון עוצרים אותי להגיד לי שבמציאות אני נראה הרבה פחות שמן".

       

      14. זה לא עשה לך חשק לעשות ליין של מוצרים דיאטתיים בקונדיטוריה?

      "כבר הרבה זמן שאנחנו מורידים סוכר מהמתכונים שלנו. זה תהליך ועוד לא הגענו לרמה המינימלית, אבל כן, זה עושה לי חשק להוריד סוכר, ודווקא מהלידרים שלנו, המוצרים המובילים".

       

      15. אתה מרגיש שמדובר בשינוי לתמיד?

      "אני רק בהתחלה מבחינתי. אני רוצה לרזות עוד עשרה ק"ג ולהגיע למשקל של 82 קילו, אבל גם ב־87 אני כבר ארגיש ממש מרוצה. אני מרגיש הרבה יותר קל והרבה יותר אנרגטי. איך שאתה מרגיש בפנים זה גם נראה בחוץ. אם אתה שמח ומאושר, זה נראה כלפי חוץ. אני מאחל לעצמי שיהיה לי הבאלאנס להתאמן ולהתנהל עם האוכל בצורה נורמטיבית לאורך זמן, עם הילדים ועם האתגרים ועם התחום המסוכן שאני עובד בו. אני מרגיש שאין סיכוי שאאבד את זה. זה הוטמע ב־DNA. אני לא מרגיש שזה מלאכותי או שזה עול, וזה גם לא מאמץ חריג. זה חלק מהחיים שלי".

       

      מספינינג ועד בוסו: שגרת האימונים של מיקי שמו

       

      •  בשגרה: "אני מתאמן 3־4 פעמים בשבוע אימון משולב, ופעם בשבוע מוסיף גם עשר דקות בסאונה שהן זמן איכות שלי עם עצמי. אני מחשיב את זה כחלק מהאימון".
      • עשה לי את השינוי: "מכשיר בשם בוסו, שהוא כמו כדור קטום מנופח שמניחים על הרצפה ועומדים עליו, ואז הבטן, הרגליים ושרירי היציבה עובדים חזק. זה קשה מאוד ובדרך כלל בעיקר נשים עושות את זה. בהתחלה היה לי קשה אפילו לעמוד על זה. היום אני כבר עושה עליו הרבה אימוני כוח. המכשיר משפר את שיווי המשקל והיציבות ועשה לי פלאים בגוף".
      • המוטיבציה: "אין דבר כזה לדחות אימון. הכי קל לוותר, ותמיד יהיה תירוץ לא ללכת לאימון. גם אם יש לי יום צילום, אני יוצא מהבית מוקדם מאוד ועושה את האימון בסניף קרוב. ביום הפחות מוטיבציוני אצלי אני נרשם באפליקציה לספינינג ויודע שזה זבנג וגמרנו".
      • הדבר הבא: "אשמח לשחות. זה משהו שאני רוצה להתחיל לעשות".

       

      לורד סנדוויץ': התפריט היומי

       

      • בוקר: "בבוקר אני לא אוכל, זה עניין של הרגל. אחרי האימון אני שותה את הקפה ושעה אחריו אוכל סנדוויץ' ראשון".
      • צהריים + אחר הצהריים: "אם היום שלי מתנהל בחוץ, אני אוכל עוד שני סנדוויצ'ים בצהריים ואחר הצהריים עם ביצה קשה, טונה, חביתה או גבינות וירקות".
      • ערב: "חביתה, גבינות, סלט ולחם - בבית. בשבת בדרך כלל יש דגים על האש וירקות מאודים, לא פסטות ולא אורז".

      ______________________________________________________________

       

      בעזרת איזה דיאטה השף הבריטי הזה הוריד 70 ק"ג? הקליקו על התמונה:

       

       

      שומרת על מפלס פחמימות נמוך וגם משפרת את מצב הרוח
      שומרת על מפלס פחמימות נמוך וגם משפרת את מצב הרוח

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד