פוסט פוליטי: צוקרברג מגייס יועצים בכירים ומתנהל כמועמד לנשיאות

האם מנכ"ל פייסבוק רוצה להיות נשיא ארה"ב ומתחיל להסתער על היעד? יותר מדי סימנים מהשנה האחרונה מעידים שהתשובה חיובית, אבל הוא עצמו מכחיש הכל

בן עופר

|

26.09.17 | 03:24

מארק צוקרברג באוניברסיטת הארוורד. "אם אצליח להגיע לסוף הנאום הזה, זו תהיה הפעם הראשונה שאסיים משהו כאן" (צילום: AP)
מארק צוקרברג באוניברסיטת הארוורד. "אם אצליח להגיע לסוף הנאום הזה, זו תהיה הפעם הראשונה שאסיים משהו כאן" (צילום: AP)
עם אשתו, פריסילה צ'אן. אחרי לידת בתם השנייה לקח חופשה של חודשיים (צילום: Gettyimages)
עם אשתו, פריסילה צ'אן. אחרי לידת בתם השנייה לקח חופשה של חודשיים (צילום: Gettyimages)
צוקרברג בתקופה שעוד לא היו לו שאיפות פוליטיות. סביר להניח שהוא לא יתקשה לגייס לצרכיו את פייסבוק ואת טוויטר (צילום: Gettyimages)
צוקרברג בתקופה שעוד לא היו לו שאיפות פוליטיות. סביר להניח שהוא לא יתקשה לגייס לצרכיו את פייסבוק ואת טוויטר (צילום: Gettyimages)

האם מארק צוקרברג מעוניין להיכנס לפוליטיקה? האם הוא חולם להיות נשיא ארצות הברית? תשובות חד-משמעיות אין כרגע, אבל מספר אינדיקציות מעידות שזו המגמה. אם מייסד פייסבוק אכן סימן את הבית הלבן כיעד, נראה שיש לו לא מעט יתרונות שיכולים לסלול את דרכו לשם. ראשית, לאיש יש מידע על אזרחי העולם יותר מאשר לרוב רשתות הריגול. שנית, הוא הבעלים של המרחב הווירטואלי שבאמצעותו אנשים רבים צורכים את החדשות שלהם, מה שיוכל לסייע לו לעצב את אופן חשיבתם. מעבר לכך, הרשת החברתית שהקים, כמו גם המתחרה טוויטר, כבר סייעו למסעות הבחירות של שני הנשיאים האמריקאים האחרונים, ברק אובמה ודונלד טראמפ, כך שצוקרברג בוודאי לא יתקשה לגייס אותן לצרכיו.

 

>> בואו לעמוד של Xnet בפייסבוק וקבלו את כל העדכונים והכתבות

 

עוד בערוץ אנשים:

 

 

בחודשים האחרונים פשטו בארצות הברית שמועות רבות סביב השאיפות הפוליטיות שלו; צוקרברג בינתיים מכחיש אותן, אבל אם בוחנים את התנהלותו של המולטי-מיליארדר בן ה-33, קשה שלא להבחין בכמה וכמה סימני דרך ברורים מאוד.

 

צוקרברג עם ברק אובמה. היועץ של הנשיא לשעבר כבר עובד איתו (צילום: AP)
    צוקרברג עם ברק אובמה. היועץ של הנשיא לשעבר כבר עובד איתו

     

    מסע בין 50 מדינות

     

    הסימן הראשון הוא העובדה שצוקרברג מצוי בעיצומו של מסע בן שנה, שבמהלכו הוא מתכוון לבקר בכל 50 המדינות בארצות הברית - צעד אפקטיבי, ללא ספק, בהתחשב בכך ששיטת הבחירות האמריקאית מבוססת על אלקטורים הנבחרים בכל מדינה ומדינה. הוא גם מקפיד להעלות רגעים נבחרים ממסעו בעמוד הפייסבוק שלו, כשהצלם שאחראי לתיעוד הוא לא אחר מצ'רלס אומאני, שעבד בעבר בקמפיינים לנשיאות של בוש ואובמה.

     

    סימן נוסף טמון בנטייה של צוקרברג להתבטא יותר ויותר בנושאים פוליטיים וחברתיים. בשנה האחרונה הוא דיבר מספר פעמים בעד הרעיון של הכנסה מינימלית אוניברסלית, לפיו מדינות ישלמו לאזרחיהן הכנסה קבועה ללא קשר לגיל, למעמד, למצב תעסוקתי או לכל קריטריון אחר. גם ההפגנות האלימות בשארלוטסוויל גרמו לו להתבטא. "איננו נולדים לשנוא זה את זה", כתב. "אני מאמין שאנחנו יכולים לעשות משהו בנוגע לתרבות שמלמדת אדם לשנוא אדם אחר". בהמשך הפוסט הוא התייחס לחשיבתו של השיח החופשי בפייסבוק אל מול ניסיונות הסתה, איומים פיזיים ותמיכה בטרור. "אני יודע שרבים שואלים מהיכן מגיעה השנאה", המשיך צוקרברג. "בתור יהודי, זה נושא שתהיתי לגביו חלק גדול מחיי. זו בושה שעלינו לומר שהניאו-נאצים וכל אלה שתומכים בעליונות האדם הלבן טועים בעמדתם - כאילו שזה לא מובן מאליו".

     

    "אני יודע שרבים שואלים מהיכן מגיעה השנאה", כתב צוקרברג. "בתור יהודי, זה נושא שתהיתי לגביו חלק גדול מחיי. זו בושה שעלינו לומר שהניאו-נאצים וכל אלה שתומכים בעליונות האדם הלבן טועים בעמדתם - כאילו שזה לא מובן מאליו"

    צוקרברג גם הצהיר שיתרום לצדקה 99 אחוז ממניותיו בפייסבוק, גייס תרומות עבור נפגעי הסופות האחרונות שפקדו את ארצות הברית, הודיע על השקעה של עשרות מיליונים ביוזמה בריאותית גלובלית חדשה וביקר בחריפות את החלטתו של ממשל טראמפ לבטל את המדיניות שאפשרה לילדים של מהגרים בלתי חוקיים ליהנות מתקופת חסד בארצם החדשה.

     

    סימן נוסף לכוונותיו, שנחשב בעיני רבים לאקדח המעשן, הוא רצף מעניין של גיוסי כוח אדם לקרן הפילנתרופית שהקים לאחרונה. צוקרברג צירף אליה מספר אנשי מפתח מוושינגטון, בהם ג'ואל בננסון, מי שהיה האסטרטג הבכיר של הילארי קלינטון והיועץ של הנשיא אובמה; דייוויד פלוף, שהיה אסטרטג בכיר בקמפיין הבחירות של אובמה; קן מלמן, שניהל את קמפיין הבחירות לנשיאות של ג'ורג' בוש; אמי דדלי, שהייתה מזכירת העיתונות של סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן; וג'סיקה סנטילו, בעבר יועצת התקשורת של הסנאטור הדמוקרטי טים קיין.

     

    והסימן האחרון (לעת עתה) לשאיפות הפוליטיות של צוקרברג - האיש מתחיל לתקשר עם העולם לא רק באמצעות פייסבוק: הוא יוצא מהקונכייה ומופיע בציבור. אחת ההופעות המעניינות שלו נערכה באוניברסיטת הארוורד, שבה למד ב-2004 ולא השלים תואר. השנה הוא חזר לשם כדי לנאום בפני הבוגרים, ואפילו פתח בבדיחה, כראוי לנואם מיומן. "בואו נודה על האמת", אמר. "אתם השגתם משהו שאני לא הצלחתי להשיג. אם אצליח להגיע לסוף הנאום הזה, זו תהיה הפעם הראשונה שאסיים משהו כאן, בהארוורד". ולמה לעצור באוניברסיטה? בשבוע שעבר הוא פרסם טור במגזין "פורבס" שבו קרא לקוראים "להתמקד בשינוי שברצונם לחולל". ואם זה לא טור לקראת בחירות, אז מה כן?

     

    צפו בנאום שלו בהארוורד:

     

     

    ארוחת שבת משפחתית

     

    התקשורת האמריקאית בעבעה מספקולציות בעקבות המהלכים הללו, אבל צוקרברג התמיד בהכחשותיו. ב-21 במאי, אחרי שיצא למסעו ברחבי ארצות הברית, כתב בפוסט: "שאלו אותי אם האתגר שלקחתי על עצמי מעיד שאני מתכוון לרוץ למשרה ציבורית. אני לא". הכחשה דומה השמיע בראיון לאתר באזפיד.

     

    האם צריך להאמין לו? לא בטוח. יש המזכירים שגם דונלד טראמפ השתעשע עם הרעיון לרוץ לנשיאות עוד כשהיה איש עסקים צעיר, ורק בשלב מאוחר יותר של חייו החליט לממש אותו. ייתכן שגם צוקרברג, ששוויו מוערך ביותר מ-70 מיליארד דולר וממוקם חמישי ברשימת עשירי העולם, מכין כרגע את הקרקע לקראת צעד פוליטי משמעותי יותר שיבוצע בעתיד. מאידך, לגיטימי לגמרי שהוא יגייס את מיטב המוחות לארגון הצדקה שבבעלותו: האנשים הללו יכולים להשפיע ולעצב מדיניות בצורה הטובה ביותר, כך שאולי הסיפור אכן מסתכם בכך.

     

    מה שבטוח זה שבחיים האישיים עובר צוקרברג חוויות שמחות. בסוף אוגוסט נולדה לו ולאשתו הרופאה פריסילה צ'אן בת נוספת - אוגוסט, אחות למקס. מאז הוא כבר הספיק לפרסם תמונות של משפחתו בארוחת שבת, עם נרות וחלות:

     

     

     הוא גם הודיע שחופשת הלידה שלקח תימשך כחודשיים. "אני די בטוח שהמשרד שלי עדיין יישאר כשאחזור לעבודה", כתב. השאלה היא איזה תוכניות יתגבשו שם.

     

    _______________________________________________________

     

    איך נוצר הקשר בין נשיא ארה"ב הנוכחי לזמרת הישראלית המיתולוגית? הקליקו על התמונה:

     

    "הוא היה גבר יפה, רזה, גבוה. ההליכה שלו הייתה מלאה בחשיבות עצמית". הקליקו על התמונה (רפרודוקציה: שאול גולן)
    "הוא היה גבר יפה, רזה, גבוה. ההליכה שלו הייתה מלאה בחשיבות עצמית". הקליקו על התמונה (רפרודוקציה: שאול גולן)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד