"קנדל ג'נר של קערת הפירות":
כך הפך האבוקדו לכוכב־על אופנתי

מסעדות וברים על טהרת האבוקדו נפתחים בכל מקום, לנה דנהאם, קים קרדשיאן ואחרות מעלות תמונות שלו , וגם אבוקדו-שיימינג כבר יש. היסטריה בירוק

  (צילום: Shutterstock)
פרינט אבוקדו בזארה מימין, פיג'מת אבוקדו של asos משמאל ומיילי סיירוס  מושיטה יד לפרי הנחשק במרכז (צילום: באדיבות זארה, אסוס, Gettyimages)
פרינט אבוקדו בזארה מימין, פיג'מת אבוקדו של asos משמאל ומיילי סיירוס מושיטה יד לפרי הנחשק במרכז (צילום: באדיבות זארה, אסוס, Gettyimages)

מי תיאר לעצמו שבגיל המופלג של 10,000 שנים, המהגר המקסיקני־אצטקי אבוקדו יהפוך לסנסציית רשת באינסטגרם? ומי חשב שבעקבות הפיכתו לסנסציית רשת הוא יזכה לתקומה חדשה הכוללת מנות מגולפות שתמונות שלהן מקבלות אלפי לייקים, מסעדות המגישות אוכל המבוסס רק על אבוקדו, פסטיבל אוכל המוקדש רק לו והכתרתו למלך ארוחות הבוקר החדש? אף אחד. אבל לפעמים שווה לחכות. לאחרונה הפך האבוקדו לירק הכי מצולם של התקופה (בוטנית הוא נחשב פרי, אבל בואו), או כפי שהגדירו זאת ב"דיילי מייל" הבריטי: "אבוקדו הוא הקנדל ג'נר של קערת הפירות".

 

החיבה החדשה לאבוקדו מוצאת את ביטויה בכמה דרכים. הפופולרית שבהן היא טוסט אבוקדו, מנה שכל בלוגר אוכל שמכבד את עצמו כבר יצר וצילם. למעשה מדובר בטרנד האוכל הכי גדול ברשת לשנת 2017. זה פשוט: אפשר לחתוך את האבוקדו לפלחים, לקרוץ כוכבים וירח, אפילו לבבות, אפשר למעוך ולשרטט חריצים במזלג, ואפשר - וזה הלהיט הגדול מכולם - לחתוך את האבוקדו לפלחים ולעצב אותם בצורת ורד. השמיים הם הגבול.

 

אולי הראשונה לזהות את הטרנד הייתה בלוגרית האופנה ליאנדרה מדין, שהשוותה אותו לאופרה ווינפרי. כמו שלאופרה יש את היכולת להפוך כל דבר שהיא נוגעת בו לזהב, כתבה מדין, כך גם האבוקדו משפר כל דבר, מאוכל ועד למוצרי טיפוח

מחקר אינטרנטי בדק ומצא שכל פוסט חמישי של כוהנת האוכל הבריטית נייג'לה לוסון עסק בטוסט אבוקדו, ואם תכתבו בשורת החיפוש באינסטגרם את המילים avocado toast תגלו מעל 450,000 תיוגים. בבתי הקפה הטרנדיים בלונדון החליף טוסט האבוקדו מזמן את קערת המוזלי המסורתית, ובכלל מכירות האבוקדו הרקיעו שחקים בשנתיים האחרונות. גם לינה דנהאם פרסמה תמונת טוסט אבוקדו, ואילו השחקנית איימי רוסום קיבלה 27,000 לייקים על סלפי בחולצה שכתוב עליה Avocado Toast.

 

אולי הראשונה לזהות את הטרנד הייתה ה־Men Repeller, בלוגרית האופנה ליאנדרה מדין, שכתבה כבר לפני שנתיים שהאבוקדו לא שובר את הרשת אלא מקיים אותה, ואף הגדילה לעשות והשוותה אותו לאופרה ווינפרי. כמו שלאופרה יש את היכולת להפוך כל דבר שהיא נוגעת בו לזהב, כתבה מדין, כך גם האבוקדו משפר כל דבר שהוא נמצא בתוכו, מאוכל ועד למוצרי טיפוח.

 

מה שאִפשר את הפיכתו של האבוקדו לגיבור העממי שהוא היום הוא העובדה שבשנת 2004 נפתח הגבול בין ארצות הברית למקסיקו ליבוא סחורות. מקסיקו היא יצואנית האבוקדו הגדולה בעולם, והאפשרות ליבוא ישיר ממקסיקו הורידה את מחירי הפרי בארצות הברית, דבר שתרם לעלייה חדה בפופולריות שלו עד לשיא הנוכחי.

 

גלפו לכם פרח אבוקדו

 

השיא הזה התבטא בפברואר האחרון בפתיחתה של מסעדה בשם The Avocado Show באמסטרדם. המוטו שלה: לכלול את הסופר־פוד החדש־ישן בכל מנה ומנה, ולא סתם: האבוקדו הוא הכוכב של כל המנות. "האפשרויות בלתי מוגבלות", אמר אחד הבעלים, "החוק היחיד שלנו הוא שכל המנות חייבות להיות מבוססות על אבוקדו".

 

הצצה בתפריט מגלה מנות כמו "אבוקדו בורגר", שכולל נקניקיית סלק בלחמניית המבורגר ירקרקה; חצאי אבוקדו ממולאים בחומוס ומעוטרים בתבלינים ופרחי מאכל; "ורד האבוקדו", שהוא, כמובן, הקלאסיקה האינסטגרמית של פרח מגולף מאבוקדו; ויש גם גלידת אבוקדו, קפה המוגש בקליפת אבוקדו וסמות'יס על בסיס אבוקדו. אה, ואיך אפשר בלי צ'יפס אבוקדו? ובכן, אי אפשר.

 

A post shared by F O O D D E C O (@fooddeco) on

 

חודשיים אחר כך נפתח בברוקלין בר בשם "אבוקדריה", שמגיש גם הוא מנות ומשקאות על בסיס אבוקדו. גם שם התפריט כולל טוסטים, קערות ושייקים בריאים, כולם בהשראה של טעמים מהעולם, כולל תבלינים יפניים ואפילו מצריים. גם בארץ אפשר לאכול סורבה אבוקדו ואפילו גלידת אבוקדו בגלידריות התל אביביות בוזה וארטה, בהתאמה.

 

הצלמת קולט דייק מהבלוג Food Deco פרסמה ספר צילומים הקרוי בפשטות Avocado ובו צילומים עוצרי נשימה של החבר האצטקי הקדום. הספר כולל מתכונים לאבוקדו, והיא לא מהססת לחשוף את הסודות לצילום שלו לאינסטגרם: פשוט בוחרים אבוקדו טיפה לפני שהוא בשל ומקלפים בקולפן ירקות פשוט. אחר כך אפשר לעצב אותו בצורות שונות.

 

בתחומים של טיפוח העור והשיער השימוש באבוקדו אינו חדש. השמן הטבעי שבו ידוע כמכיל חומצות שומן חיוניות, ויטמין A ו־C. בתזונה הוא נחשב למזון־על, הכולל לא רק חומצות שומן חיוניות אלא גם שפע של ויטמינים, סיבים תזונתיים, סידן וברזל. כבר בתרבות הקדומה הכינו ממנו מסכות לפנים ולשיער ורקחו ממנו שלל מוצרים מיטיבים. אפילו קים קרדשיאן העלתה לאינסטגרם שלה, אי אז ב־2015, תמונה שלה עם פנים ירוקות ממסכת אבוקדו.

 

אבוקדו-שיימינג: הרס היערות

 

ה"גרדיאן" הוא שהחל את טרנד השיימינג לאוכלי הירוק כשקרא לכתבה: "האם ההיפסטרים יכולים לעכל את האמת הלא מחמיאה בנוגע לאבוקדו?"

וכמובן שאין טוב בלי רע: יחד עם התופעה הגיע גם גל הנגד, האבוקדו־שיימינג. כן, גם האבוקדו, או יותר נכון אנחנו, אוכלי האבוקדו, זוכים עכשיו לשיימינג. מסתבר כי בזמן שקילפנו, צילמנו והעלינו לרשת, גרמנו לכך שהביקוש לאבוקדו יגבר תוך זמן קצר בצורה חסרת תקדים, מה שהביא בתורו לכך שחקלאים מקסיקנים החלו לגדוע יערות כדי לשתול עצי אבוקדו, ואלה זקוקים לכמויות גדולות במיוחד של מים, מה שגורם לפגיעה חמורה בסביבה לטווח הרחוק והקרוב.

 

ה"גרדיאן" הוא שהחל את טרנד השיימינג, כשקרא לכתבה בנושא: "האם ההיפסטרים יכולים לעכל את האמת הלא מחמיאה בנוגע לאבוקדו?", כך שלמעשה גל השיימינג החדש מכוון אל ההיפסטרים של ברוקלין, אלה ששותים קפה אבו־לאטה ואוכלים טוסט אבוקדו, תוך תיוג וגאווה על הבריאות והדאגה העצמית, ולא מודעים בכלל לנזק הסביבתי שיוצר הטרנד החדש.

 

7 עובדות על מעמדו החדש של האבוקדו כסופר־הירו: 

 

1. השנה, לראשונה, שודרה במהלך הסופרבול פרסומת של דקה לאבוקדו. הגיוני, אם לוקחים בחשבון שבמהלך הצפייה בסופרבול אכלו האמריקאים מיליוני טונות של הפרי, רובם בצורת גוואקמולי.

 

2. בשל הצלחתו של האבוקדו השתלט ארגון מאפיה מקסיקני בשם "האבירים הטמפלרים" על שוק האבוקדו, מה שהוביל לכינוי "אבוקדו דם", המרפרר ליהלומי הדם מאפריקה.

 

3. עקרונית, האבוקדו היה צריך להיכחד מן העולם. מבין החיות שאוכלות פירות לא נשארה אף חיה בגודל מתאים לעיכול הגלעין המסיבי שלו. האחרונה מתה לפני אלף שנה.

 

4. אבוקדו הוא אחד הפירות היחידים שלא מבשיל על העץ. הוא מבשיל על המדף, בזמן שהוא מחכה שתקנו בוריטוז מקמח מלא.

 

5. ב־2016 נמכרו בארצות הברית פי ארבעה יותר פירות אבוקדו מאשר בשנת אלפיים. מדובר ב־4.25 מליארד אבוקדו בשנה אחת.

 

6. דניאל ברסי, איטלקי שחי באוסטרליה, הוא אמן הגילוף שהתחיל את טרנד הגילוף באינסטגרם. שווה לכם לעקוב אחריו ומיד.

  

7. גלעין האבוקדו מכיל פי אלף יותר חומצות שומן וויטמינים מאשר הפרי עצמו. איך נהנים מכל הטוב הזה? חוצים את הגלעין לרבעים וטוחנים בבלנדר עם החשודים המיידיים: בננה, אבוקדו, תמר ומנגו.

 

נכנס לאמבטיה

בדקנו בשבילכן מוצרי טיפוח על בסיס שמן אבוקדו:

 

     

    1. שמן ניקוי מטהר של יובנה: אני משתמשת בשמן הזה כבר קרוב לשנה ומאוד אוהבת אותו. הוא מכיל שמן אגוז מקדמיה המעניק לחות ושמן אבוקדו שלא רק מספק לחות אלא גם מחדש ומחליק את העור. מניחים מעט על עור יבש, מעסים אותו ואז שוטפים במים, והעור נראה רגוע מאוד ולח. (219 שקל ל־100 מ"ל, סופרפארם).

     

    2. ריניואל ליפ קומפלקס לעור מבוגר ולעור עם סימני הזדקנות מוקדמת של דרמלוג'יקה: זהו תכשיר לשפתיים המכיל שמן אבוקדו שמטרתו לספק טיפול מרגיע ומרכך לשפתיים, להעניק לחות, לשקם את רקמת העור ולמזער קמטוטים באזור השפתיים. הוא מכיל פוליפפטידים מוגנים בפטנט ומסייע במניעת סימני הזדקנות מוקדמת. ניסיתי אותו בשבוע טראומטי במיוחד לשפתיים והוא נתן מענה מצוין. (174 שקל, דרמלוג'יקה).

     

    3. סבון נוזלי של פלמוליב: החברה השיקה לאחרונה את Luminous Oil המכיל שמן אבוקדו, מקדמיה ותמצית איריס ואדמונית. הסבון אמנם יוצא מהבקבוק בצורת גוש, אבל הסיבון נעים מאוד והריח מצוין. (מ14.90- שקל ל־500 מ"ל).

     

    4. סדרת Avoflex של OPI מבוססת כולה על שמן אבוקדו, ואנחנו ניסינו שני מוצרים מתוכה: קרם ידיים נהדר ועשיר (69 שקל ל־50 מ"ל) המכיל גם סיליקון למראה חלק, שהותיר ידיים ענוגות כשל נסיכה; ושמן אבוקדו לטיפוח העור שסביב הציפורניים המכיל גם תמציות ענבים, שמן חמניות, שומשום ושקדים. הוא מטפח ומזין, ומצידנו אפשר למרוח אותו בכל מקום (120 שקל, אפריל)

     

    5. ג'ל עיניים נגד קמטוטים של רשת ביוטיקייר, המכיל אצות והמון שמנים צמחיים, ובהם גם שמן אבוקדו. הג'ל נעים למגע, נספג בעור במהירות ומותיר אותו רענן. (17 שקל ל־50 מ"ל).

     

    6. קרם עיניים של קיל'ס: מדובר בקרם עיניים עשיר יותר מהמקובל, ובעיניי זו נקודה חיובית. Creamy Eye Treatment with Avocado הוא קרם המבוסס על שמן אבוקדו, ולכן הוא עשיר יותר ומתאים לקשישות כמוני שאוהבות תחושה של מוצקות על העור. (135 שקל).  

    _______________________________________________

     

     (צילום: עדו לביא)
      (צילום: עדו לביא)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד