חכם, מה הכבדות הזאת לך?
מנות עיקריות קלות לשולחן החג

פילה סלמון ממולא, צלי ברוטב קפה ושווארמה כמו שלא אכלתם: במקום המנות המכבידות, קבלו מנות בריאות יותר שיעזרו לכם להגיע לסוף הסדר בלי להירדם

ילנה ויינברג

|

03.04.17 | 20:59

פילה סלמון ממולא עם ירקות (צילום: ילנה ויינברג)
פילה סלמון ממולא עם ירקות (צילום: ילנה ויינברג)

 

פילה סלמון ממולא בירקות

מנה יפה ומפתיעה שמגיע לה להיות עיקר הארוחה, במיוחד אם אתם מחפשים אופציה צמחונית או עיקרית קלילה יותר. לא מוצאים פילה טרי? אפשר להכין את המנה גם עם פילה קפוא שהופשר כיאות במקרר. אל תוותרו על קשירת הפילה בחוט שפגט, כך הצורה היפה של המנה תישמר ותוכלו לפרוס אותו בקלות.

 

מרכיבים

6-4 מנות

 

למלית

  • 2 כפות שמן זית
  • 1כרשה בינונית, פרוסה
  • 1 גזר, חתוך לגפרורים עבים וקצרים
  • 1 קישוא חתוך לגפרורים עבים וקצרים
  • 2 שיני שום, קצוצות
  • 2 ענפי טימין טרי או חצי כפית טימין יבש
  • 1 כף חרדל גרגירים (אם אוהבים, אפשר גם רגיל)
  • פלפל שחור גרוס
  • 2 כפות רוטב סויה (אפשר לוותר ולהשתמש במלח רגיל)
  • כף מיץ לימון

 

לדג

  • 800-600 גרם פילה סלמון, עם העור, נקי ויבש
  • מלח ופלפל שחור גרוס
  • 4 פרוסות סלמון מעושן

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. המלית: מחממים את השמן במחבת גדולה או בווק. מוסיפים את הירקות, השום והטימין ומקפיצים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט.
  3. מוסיפים את החרדל, הפלפל, רוטב הסויה (אם מוותרים על רוטב הסויה, חשוב להמליח את הירקות במלח) ומיץ הלימון. מערבבים ומקפיצים כדקה נוספת. מורידים מהאש ומניחים לתערובת הירקות להצטנן מעט.
  4. הדג: פורסים את הפילה לאורך (כמו לחמנייה לסנדביץ'). פותחים את הפילה כמו ספר ובוזקים מעט מלח ופלפל.
  5. שמים את המלית על הפילה וסוגרים את הקצוות.
  6. מרטיבים נייר אפייה, סוחטים אותו ומניחים בתבנית תנור. מניחים את הפילה בקצה הנייר. מהדקים את הסגירה, לאורך הפילה עם פרוסות הסלמון המעושן.
  7. מגלגלים את הפילה בתוך נייר האפייה (כמו בלינצ'ס/סיגר/מלפוף וכו'). חשוב להדק בזמן הגילגול כדי שהצורה של המנה תישמר.
  8. קושרים את הפילה העטוף עם חוט שפגט. אופים בתנור ב-200 מעלות כ-15 דקות.
  9. מוציאים, מניחים לכמה דקות בצד, פורסים ומגישים.

 

פילה סלמון ממולא עם ירקות (צילום: ילנה ויינברג)
    פילה סלמון ממולא עם ירקות(צילום: ילנה ויינברג)

     

    צלי כתף ברוטב קפה

    מנה חגיגית מנתח רזה יחסית. טוב תעשו אם תכינו את הצלי יום-יומיים מראש ותשמרו את הנתח שלם עד לתחילת הארוחה. לפני ההגשה, תפרסו את הנתח הקר ותחממו את הפרוסות בתוך הרוטב. אם אתם מהמפנקים, תשתמשו בשתי חבילות של בצלצלי שאלוט, כי הם הראשונים להיעלם מהצלחת.

     

    מרכיבים

    8-6 מנות

     

    לבשר

    • 1.5 ק"ג נתח כתף לצלי, נקי ומוכן לבישול
    • 1 כפית עלי טימין, טרי או יבש
    • פלפל שחור גרוס
    • 1 כף שמן זית

     

    לצלי

    • 2 כפות שמן זית
    • 1 חבילה של בצלצלי שאלוט, קלופים
    • שיניים מראש שום אחד, קלופות
    • 4 כפיות קפה נמס
    • 2 כוסות מים רותחים
    • 2 כפות חומץ בלסמי
    • 2 ענפי טימין או חצי כפית טימין יבש
    • 1 כפית מלח
    • 3 גזרים, מקולפים וחתוכים לגפרורים עבים
    • 3 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה

     

    אופן ההכנה

    1. הבשר: מחממים את התנור למקסימום, במצב גריל. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
    2. מניחים את הבשר במרכז התבנית, מתבלים אותו בפלפל שחור ובטימין, יוצקים עליו את שמן הזית ומעסים עד שהנתח מצופה בתבלינים מכל צדדיו.
    3. צולים את הנתח בתנור החם כ-10 דקות. מוציאים ומניחים בצד.
    4. הצלי: מחממים את השמן בסיר בעל תחתית עבה, שיכול להכיל את נתח הבשר בשלמותו.
    5. מוסיפים את הבצלצלים ואת שיני השום לסיר ומערבבים. מטגנים 5-10 דקות, עד להשחמה קלה.
    6. מערבבים את הקפה עם המים הרותחים.
    7. מזיזים את הבצלצלים ואת שיני השום לצד. מניחים את נתח הבשר בתחתית הסיר. יוצקים את תערובת הקפה, מוסיפים את החומץ ואת הטימין. מכסים ומבשלים על אש קטנה 2-2.5 שעות, עד שהבשר רך.
    8. פותחים בזהירות את המכסה, הופכים את הנתח, מוסיפים את המלח ואת הגזרים, מערבבים ומבשלים כרבע שעה נוספת. אם נשארו מעט מידי נוזלים בסיר, מוסיפים מעט מים רותחים. מכבים את האש ומניחים לבשר להצטנן לטמפרטורת החדר.
    9. מוציאים את הבשר מהסיר, פורסים אותו לפרוסות דקות ומחזירים לסיר, כדי לצפות אותו ברוטב. מחממים את הצלי, מעבירים לכלי הגשה, בוזקים פטרוזיליה מעל ומגישים.

     

    צלי כתף ברוטב קפה (צילום: ילנה ויינברג)
      צלי כתף ברוטב קפה(צילום: ילנה ויינברג)

       

       

      בּוּזֶ'נִינַה - גלילת שווארמת הודו בשום ועלי דפנה

       

      עיקרית שעונה על כל הדרישות: גם במעט מרכיבים, גם קלה להכנה וגם בריאה יותר. יש רק קאץ' אחד: חייבים לטחון את עלי הדפנה וגרגירי הפלפל, כך תקבלו בשר מלא בטעם ולא תצטרכו לדלות שברי עלים מהמנה. האמיצים יכפילו את כמות התיבול.

       

      מרכיבים

      4-3 מנות

       

      • 8-6 עלי דפנה
      • 1 כפית גרגירי פלפל שחור, קלויים כדקה במחבת יבשה
      • 6 שיני שום, קלופות
      • מלח
      • 500-600 גרם (נתח בינוני אחד) שווארמת הודו, שטופה ויבשה

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
      2. טוחנים את עלי הדפנה וגרגרי הפלפל במטחנת תבלינים, עד שרוב העלים נטחנים לאבקה ונותרות רק חתיכות קטנות מהם. אפשר לבקש לטחון את העלים בחנויות התבלינים, אבל חשוב לשמור את האבקה בכלי אטום ולהשתמש בה כמה שיותר מהר.
      3. כותשים את השום ומערבבים אותו יחד עם חצי כפית מלח ואבקת עלי הדפנה והפלפל.
      4. מרטיבים נייר אפייה ומניחים בתבנית. שמים את נתח השווארמה בקצה הנייר, כאשר הצד החיצוני של הנתח כלפי מטה, ממליחים מעט ומורחים על הצד העליון את תערובת התבלינים. מגלגלים ומהדקים את הנתח בתוך הנייר.
      5. מגלגלים ומהדקים עוד יותר את הנתח בנייר אלומיניום. מניחים בתבנית ואופים בתנור החם כשעה.
      6. מכבים את התנור ומניחים לנתח לעמוד בתוכו כרבע שעה נוספת. פותחים את העטיפ, פורסים ומגישים חם או קר.

      אם רוצים גלילה אחידה, כדאי לקשור את הנתח לפני עטיפתו בנייר אפייה.

       

      גלילת שוארמת הודו מתובלת (צילום: ילנה ויינברג)
        גלילת שוארמת הודו מתובלת(צילום: ילנה ויינברג)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד