צילום: שי יחזקאל

טרנד חדש באמבטיה: זורקים את הסבון ועוברים להתרחץ עם חיידקים

האם בקרוב יפנו הסבונים את מקומם לטובת תכשירים להיגיינה וטיפוח העור העשירים בחיידקים ידידותיים? הדבר החם הבא בתחום הקוסמטיקה הוא פרוביוטיקה לעור

בדומה לאוכלוסיית החיידקים במעי, גם המיקרוביום של העור הוא משהו שרצוי להגן עליו (צילום: shutterstock)
בדומה לאוכלוסיית החיידקים במעי, גם המיקרוביום של העור הוא משהו שרצוי להגן עליו (צילום: shutterstock)

גם אתם מקרצפים את עצמכם באמבטיה? אולי כדאי שתפסיקו עם זה. בגוף של אדם ממוצע יש בערך 1.2 מ"ר של עור, ובתוך קימוריו ושקעיו נחים להם טריליוני חיידקים - והם ממש בעדנו. בדומה לאוכלוסיית החיידקים במעי, גם המיקרוביום של העור הוא משהו שרצוי להגן עליו, ובעקבות מחקרים מהשנים האחרונות על חשיבותו צצו חברות שמתיימרות לטפח אותו.

 

עוד טיפוח בריא במנטה:

 

בשנתיים האחרונות חברות קוסמטיקה רפואית כמו Avene ולה רוש פוזה הצרפתית השיקו תכשירים לטיפול באטופיק דרמטיטיס המבוססים על איזון המיקרוביום של העור, אבל עכשיו מסתמן שהדבר החם הבא בתחום הקוסמטיקה הוא תכשירים המכילים חיידקים ידידותיים שאמורים לשפר את מצב אוכלוסיית המיקרוביום של העור. סוג של פרוביוטיקה לעור, אם תרצו.

 

כך לדוגמה, חברת MotherDirt האמריקאית מציעה ללקוחותיה ליין שלם של תכשירים המכילים חיידקים. אחד המעניינים שבהם הוא AO+ Mist Spray, תרסיס לעור המכיל חיידק בשם AOB, שמשגשג באמוניה המופרשת בזיעה שלנו ומשתמש בה בתור אנרגיה. לדברי החברה, החיידקים בתרסיס צורכים את הפסולת הכימית המופרשת בזיעה, כמו אמוניה ושתנן, הופכים אותם לחומרים מועילים לנו, כמו חנקן שמנקה את העור מחיידקים רעים ותחמוצת חנקן שהיא אנטי דלקתית, וכך תורמים לטיפוח עור בריא.

 

A video posted by Mother Dirt (@motherdirt) on

 

איך זה עובד: "המיקרואורגניזמים הקומנסליים, אלה שחיים עלינו ומפיקים מהעור שלנו תועלת ולא מזיקים, מועילים לנו בכמה דרכים", מסבירה ד"ר בת־שבע מרקוס, מומחית למחלות עור ומין. "הם מנצלים את המזון וקרקע המחיה שעל העור ולא מותירים לזנים אלימים מזון וקרקע לגדילה, והם מפרישים חומרים שהורגים חיידקים מזיקים וגם מחזקים את מערכת החיסון העורית. המיקרוביום מושפע מדברים רבים: עור פגוע, שינויים ב־PH של העור, תרופות מדכאות חיסון כמו כימותרפיה, מחלות שבהן מערכת חיסון ירודה וגיל - כל אלה הופכים אותו לפגיע יותר לחיידקים מזיקים".

 

לזרוק את הסבון ולעבור לרחוץ בחיידקים? "קשה להעריך יעילות החיידק המדובר בהיעדר מחקרים מתאימים", מבהירה ד"ר מרקוס. "ההיגיון אומר שאם העור במצב תקין, אין תועלת בהוספת חיידק חדש. אם העור פגוע, אי אפשר לדעת אם החיידק הזה לא ייצר מחלה. ההשוואה לחיידקי המעי אינה נראית לי נכונה: מדובר בשתי מערכות שונות מאוד, למרות שבשתיהן יש חיידקים. כדי לשמור על מיקרוביום תקין חשוב לא להתרחץ יותר מדי, לא לעשות שימוש יתר בספוגים המסירים מהעור תאים מתים ושומן ולשמור על עור יבש כי גם לחות יתר (נניח בקפלי המפשעה והשדיים) מעוררת אי איזון בפלורה הנורמלית".

 

השורה התחתונה: נראה שבינתיים כדאי להשאיר את הסבון בחדר האמבטיה, לפחות עד שתוכח יעילותם של תכשירי החיידקים.

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד