לחם גריסים ובירה (צילום: יפית בשבקין )
לחם כפרי בעל מירקם עשיר. מעולה להכנת כריכים משביעים ומספקים.
המרכיבים :
(3 כיכרות של 750 גרם)
- 200 גרם גריסים
- 3 כפות שמן זית
- 930 גרם קמח מלא
- 400 גרם מים
- 350 גרם בירה
- 12 גרם שמרים טריים
- 18 גרם מלח ים אטלנטי
ההכנה:
- שמים את הגריסים במסננת ושוטפים במים זורמים. מנערים היטב.
- מרתיחים בסיר גדול הרבה מים, ומבשלים את הגריסים ללא מכסה כ-25-15 דקות עד שהם אל דנטה. מסננים ומנערים את כל עודפי המים. מעבירים לקערה, מוסיפים את שמן הזית ומערבבים היטב. מכסים ומניחים לצינון.
- מערבבים בקערת לישה את המים, הבירה והשמרים. מוסיפים בהדרגה את הקמח ולשים עד לקבלת עיסה אחידה וחלקה. מכסים את הקערה במגבת ומניחים ל-20 דקות.
- לשים שוב את הבצק עד שהוא גמיש וחזק. מכסים ומניחים ל-10 דקות. מוסיפים לבצק את המלח והגריסים ולשים. מכסים ומניחים להתפחה כ-45 דקות עד שעה.
- מקמחים את משטח העבודה קלות, משטחים את הבצק ומקפלים אותו בעדינות. מחזירים לקערה לסיום התפיחה כשעה עד שעה וחצי.
- מחממים את התנור ל-230 מעלות עם אבן אפייה (אם יש) ותבנית עם מים בתחתית התנור (מתחת לאבן).
- מחלקים את הבצק ל-3 חלקים, מעצבים לכדורים. מכסים ל-10 דקות.
- מעצבים את הכדורים לכיכרות עגולים ומתוחי פנים, מכסים שוב ומניחים לתפיחה אחרונה של חצי שעה.
- משמנים קלות את התבנית, וזורים קמח תירס גס או סולת. אופים כ-18 דקות, מנמיכים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים עוד כ-15 דקות. מוציאים את תבנית האדים מהתנור, ואופים עוד כ-20-15 דקות עד שכמקישים על תחתית הכיכר מתקבל צליל חד וחלול. מעבירים את הכיכרות לצינון על רשת מוגבהת.
- יפתח ברקת ינחה סדנא לאפיית לחמי שיאור ולחמים בריאים מחומרים טבעיים בלבד בכנס "אוכלים בריא 8" בתאריכים
17-18 בנובמבר בתיאטרון גבעתיים