הצום בוטל: שלוש עוגיות
מלוחות למוצאי ט' באב

לאט אבל בטוח: נשנושים קטנים שיוציאו אתכם בעדינות מהצום - כעכים עיראקיים, קרקרים עם המון גרעינים ועוגיות גבינה וצ'ילי

קעק עיראקי עם חווייג' (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
קעק עיראקי עם חווייג' (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

קעק עיראקי עם חווייג' / אלומה בליליוס

כמעט לכל עדה מעדות המזרח יש את הקעק המיוחד לה - מאפה פריך ועגול, שלעתים הוא מלוח ולעתים הוא מתוק. בגרסה העיראקית של הקעק יש שמרים טריים, המעניקים לעוגייה פריכות ונפח – ויש גם חווייג'. 

 

חווייג' תוכלו למצוא כשהוא מכיל רק זרעי שומר טחונים, וגם כשמעורבת בו כמות סודית של ינסון (אניס). כך או כך, רק יומיים לאחר האפייה תרגישו את ניחוח החווייג' וגם את טעמו.

 

מרכיבים

90-80 עוגיות

 

  • 25 גרם (1/2 קובייה) שמרים טריים
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כוס מים פושרים ‭
  • 3 1/2‬ כוסות (500 גרם) קמח לבן ‭
  • 2 1/2‬ כפיות שטוחות חווייג' לאפייה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית סודה לשתיה
  • 100 גרם חמאה, מומסת ‭
  • 1/4‬ כוס שמן קנולה
  • להברשה: 1 חלמון טרוף עם 1/2 1 כפיות מים קרים

 

אופן ההכנה
  1. שמים בקערית את השמרים, הסוכר וכוס המים ומערבבים עד שהשמרים נמסים. מניחים לכ־10 דקות. ‭
  2. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, החווייג', המלח והסודה לשתייה ומערבבים.
  3. מוסיפים את תמיסת השמרים ואת השמן והחמאה. לשים כשלוש דקות, עד שמתקבל בצק.
  4. מעבירים את הבצק לקערה רחבה, מכסים במגבת ומניחים להתפחה במשך שעה.
  5. חובטים קלות בבצק (בתוך הקערה), כדי להוציא ממנו את האוויר.
  6. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) בתוכנית טורבו ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
  7. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כפית גדושה, מגלגלים אותה לנקניק דק וסוגרים אותו לצורת טבעת. מניחים בתבנית. מכינים כך עוגיות מכל הכמות, ושומרים על רווח של כ-3 ס"מ בין אחת לשנייה.
  8. מברישים את טבעות הבצק בחלמון הטרוף ואופים 25-20 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מאוד (אפילו משחימות). מומלץ לבדוק את תחתית העוגיות, כדי לוודא שהן מוכנות.
  9. מצננים ומגישים.

 

עוגיות גבינה וצ'ילי (צילום: רן גולני, סגנון: דריה קרגולה)
    עוגיות גבינה וצ'ילי(צילום: רן גולני, סגנון: דריה קרגולה)
     

     

    עוגיות גבינה וצ'ילי / דנה שטיינוול

     

    מרכיבים

    70-60 עוגיות

     

    לבצק

    • 150 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
    • 1 ביצה גדולה
    • 1/2 1 כוסות קמח + 1 כף גדושה קמח (225 גרם סה"כ)
    • 3/4 כוס (75 גרם) גבינת פרמזן מגוררת
    • 1 כפית צ'ילי מיובש טחון
    • 1 כפית מלח

     

    לזיגוג

    • 1 ביצה, טרופה
    • 1/2 כוס (50 גרם) פרג לא טחון

     

    אופן ההכנה

    1. שמים את כל מרכיבי הבצק במעבד המזון או במיקסר עם וו לישה ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד (עיבוד יתר יפגע בפריכות העוגיות).
    2. מקמחים קלות את משטח העבודה, מניחים עליו את הבצק ויוצרים 2 גלילות באורך 15 ס"מ כל אחת (אם הבצק רך מדי וקשה לעבוד איתו, מאחסנים קצת במקרר כדי שיתקשה). מאחסנים את גלילות הבצק במקפיא במשך שעה.
    3. מחממים את התנור ל-180מעלות. מרפדים 2 תבניות בנייר אפייה.
    4. מברישים את גלילות הבצק בביצה. שמים את הפרג בתבנית רחבה ומגלגלים בתוכו את גלילות הבצק.
    5. חותכים את הגלילות לפרוסות בעובי של 3 מ"מ ומסדרים בתבנית במרווחים קטנים. אופים 15-12 דקות, עד הזהבה.
    6. מצננים ומגישים (אפשר לשמור בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד שבוע).

     

    קרקרים בריאים בציפוי פרג וגרעינים (צילום: כפיר חרבי)
      קרקרים בריאים בציפוי פרג וגרעינים(צילום: כפיר חרבי)
       

       

      קרקרים בריאים בציפוי פרג וגרעינים / עמית דהאן

       

      מרכיבים

      כ‭500-‬ גרם עוגיות 

       

      • 2 כוסות ‭250)‬ גרם) קמח מלא
      • 1 כוס ‭140)‬ גרם) קמח
      • 2 כוסות פתיתי שיבולת שועל
      • ‭1/2‬ כוס שמן
      • 1 כפית גדושה מלח
      • ‭1/2‬ כפית אבקת אפייה
      • ‭1/4‬ כוס מים 

       

      לציפוי

      • 1 ביצה, טרופה
      • 1/2‬ כוס פרג
      • ‭1/2‬ כוס זרעוני שומשום
      • ‭1/4‬ כוס גרעיני חמניות
      • ‭1/4‬ כוס גרעיני דלעת
      • 1/2‬ כוס זרעוני קצח

       

      אופן ההכנה

      1. שמים במכל מעבד המזון את שני סוגי הקמח, שיבולת השועל, השמן, המלח, אבקת האפייה והמים ומעבדים בכמה הפסקות ‭")‬פולסים‭("‬ רק עד שמתחיל להיווצר בצק. ממשיכים ללוש בידיים עד שמתקבל כדור בצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לחצי שעה.
      2. מחממים את התנור לחום גבוה ‭200)‬ מעלות) ומרפדים 2 תבניות תנור בניירות אפייה.
      3. מקמחים משטח עבודה ומוציאים אליו את הבצק. מרדדים לעלה דק בעובי חצי ס"מ וחותכים בסכין חדה לריבועים או למשולשים. מניחים בתבנית.
      4. שמים בקערה את השומשום, גרעיני החמניות, גרעיני הדלעת, הפרג והקצח ומערבבים. מברישים את העוגיות בביצה וזורים מעל מתערובת הגרעינים. אופים 15 דקות, מוציאים, מצננים לגמרי ושומרים בצנצנת אטומה עד שבועיים.  

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד