תתקדמו: לא לתת לילדים לראות טלוויזיה זה כבר לא עונש רלוונטי

ד"ר ניצה ירום, שעוררה סערה כאשר טענה שמשפחות חד הוריות דנות את הילדים לחסך נפשי, מסבירה בספר חדש מדוע הגיע הזמן להפסיק לקרוא מדריכי הורות

ד"ר ניצה ירום. להתחשב בילד, לא רק להגיד לו מה לעשות (צילום: אביגיל עוזי)
ד"ר ניצה ירום. להתחשב בילד, לא רק להגיד לו מה לעשות (צילום: אביגיל עוזי)

"עולמנו השתנה, המהפכה הדיגיטלית והיחסים המשפחתיים הדמוקרטיים הולידו ילדים מסוג חדש - הם הסמכות", קובעת ד"ר ניצה ירום בהקדמה לספרה החדש "מצפן להורות ראויה/ מדריך לשיח הבין דורי" (הוצאת "פרדס"). "תפקידו החדש של ההורה והמחנך הוא לכבד את סמכותם ורוחם של בני דור ההמשך".

 

בספרה החדש - המיועד לכלל ההורים ולא רק לפסיכולוגים שבהם - מנסה ירום להפוך את המודל המוכר של הסמכות ההורית על פיו, ובדרך לשחרר את ההורים מהצורך לקרוא ספרי הדרכה. בראיון בקליניקה שלה בתל אביב, טוענת ירום כי ההורות העכשווית, הליברלית, מהנה יותר מאשר ההורות הדיקטטורית מימים עברו. עם זאת, הורים מתקשים למלא את התפקיד, ומופתעים כאשר הכיף נגמר ויש צורך בהתמודדות של ממש.

 

"המשפחה כיום דמוקרטית יותר", קובעת ירום בספרה. ולכן, "הפרויקט ההורי אינו קל, משום שהוא מזמין בחינה עצמית כדרך הורית ראויה". אבל היא מזהה גם פתרון: הורים לימדו את עצמם לנהל שיח הדדי עם ילדיהם, לעומת הדרך שבה חונכו בעצמם.

 

לפני עידן הסנפצ'אט

זהו ספרה השמיני של ירום (73), פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית. בספריה הקודמים עסקה במיניות ומגדר, וקוממה רבים כאשר קבעה כי ילדים שנולדו למשפחות חד הוריות - נידונים לחסך נפשי. יש להניח כי ספרה החדש יעורר פחות התנגדויות, גם אצל מי שיתהה כיצד היא יכולה לכתוב על הורות מבלי להיות אמא בעצמה.

 

ירום, שחיה כ־30 שנה עם אותו בן זוג, ומשמשת סבתא לנכדיו, מסבירה כי הדוגמאות שהיא משלבת בספרה הגיעו מהתבוננות בילדים בגינה, בבתי קפה, משיחות עם הורים וגם מניסיונה והתבוננותה "כפסיכולוגית ופסיכונאליטיקאית שמדריכה שנים רבות פסיכולוגים המטפלים בילדים ובמתבגרים". ספרה, על כל פנים, הוא "מצע למחשבה על הורות, ילדות והתבגרות בזמננו, יותר מאשר מאגר עצות פרקטיות".

 

"הורים הם אנשים אינטליגנטים ובעלי יכולות בתחומים רבים, שאולי זקוקים פה ושם לטיפים"

"הילד של היום הוא לא אותו ילד שהיה לפני 10 או 20 שנה. אין כבר יחסים היררכיים כמו פעם. היחסים השתנו כי זה עולם טכנולוגי, והילדים טובים מאיתנו בטכנולוגיה"

, היא כותבת. אבל היא מאמינה שצריך "לאפשר להורה לבחון את קשייו: איפה הוא מתקשה ואיך ינסה להבין ולגבש את קולו הפנימי ואת התנהלותו עם ילדו האורייני. במובן זה, ההורות היא אתגר והזדמנות לשינוי". בעוד שהורות נהייתה מהנה ודמוקרטית יותר, ניכר כי ההורים עצמם אובדי עצות. לדבריה, הפתרון נעוץ בדיאלוג, בהבנה שצריך להתחשב בילד ולא רק להגיד לו מה לעשות.

 

ירום מתנגדת למדריכי הורות. בעיניה ההורות העכשווית היא כביש דו־סטרי, ולא חד־כיווני כפי שהיה בעבר, ללא היררכיה. האלטרנטיבה שהיא מציגה מותאמת לתקופה. אך יש בעיה עם התקופה הזאת ועם הניסיון להתאים כל דבר אליה: היא משתנה תדיר - ועמה משתנים החוקים. לפיכך כל ספר שנכתב לפני שנה, כמו זה של ירום, נדמה כבר כעת קצת מיושן. למשל, היא אינה מזכירה את הרשת החברתית סנפצ'אט, האהודה על ילדים בזמן האחרון. כל אפליקציה, רשת חברתית וגאדג'ט מעוררים בעיות חינוכיות אחרות, ספציפיות וגלובליות, אבל הפתרון של ירום כוללני.

 

לדעתה, נקודת המפתח בהורות העכשווית היא הטכנולוגיה. היא שהופכת את הילדים ל"מעורים יותר בעולם ההווה מן ההורה עצמו, שאמור להיות מורה הדרך שלהם: הם שייכים לעולם טכנולוגי ותרבותי שאליו נולדו, בעוד שההורה מבין אותו בעיקר דרך הפריזמה של הילדות שבה הוא גדל, דרך ההורות שהוא הפנים".

 

ההורות נהייתה מהנה ודמוקרטית יותר (צילום: shutterstock)
    ההורות נהייתה מהנה ודמוקרטית יותר(צילום: shutterstock)

     

    שותפים שווים

    ניכר שירום מעריצה את השליטה של ילדים באמצעים הטכנולוגיים. "הילד של היום הוא לא אותו ילד שהיה לפני 10 או 20 שנה", היא אומרת, והיחסים עם ההורים בהתאם. "אין כבר יחסים היררכיים כמו פעם. אין טעם לומר, 'תעשה מה שאמרתי כי ככה זה' או 'ככה לא מדברים אל אמא'. היחסים השתנו כי זה עולם טכנולוגי, והילדים טובים מאיתנו בטכנולוגיה. הם גם טובים במולטיטסקינג - עושים שיעורים, שומעים מוזיקה ומתכתבים בווטסאפ במקביל. מבוגרים מסוגלים למולטיטסקינג, אבל הם מתעייפים והילדים לא. אני מורידה בפניהם את הכובע".

     

    אז את לא ממבקרי דור המסכים.

    "אי אפשר להיות כמו הזקנים ב'חבובות', לצקצק ולהגיד 'בדור שלנו זה לא היה ככה'. זה לא מוביל לכלום. בעיניי ההורה של היום נהנה יותר מתפקידו מההורה של פעם. אם ההורים שלי היו מתקרבים לשבט של הצופים ביום הפעילות, הייתי מתה. היום האמהות נוסעות למחנה הקיץ לבשל, והילדים שמחים. הורים מעורבים - ולא חשוב במה - זה נפלא.

     

    "אני מתבוננת על תקשורת בין הורים לילדים. הילדים יודעים

    "בעיניי ההורה של היום נהנה יותר מתפקידו מההורה של פעם. אם ההורים שלי היו מתקרבים לשבט של הצופים ביום הפעילות, הייתי מתה. היום האמהות נוסעות למחנה הקיץ לבשל, והילדים שמחים. הורים מעורבים - ולא חשוב במה - זה נפלא"

     מה הם רוצים, וההורים גם שואלים אותם. יש הדדיות. הבעיה מתעוררת כשמשהו מתקלקל והכיף נגמר, פתאום ברור שזו בעצם מערכת לא שוויונית. מצד אחד ההורים מעורבים מאוד בחיי הילדים. מצד שני כשהם מתקשים לתפקד, כמו בגיל ההתבגרות, הם ממהרים להרים ידיים. פעם חשבו שילד הוא יצור שצריך לאלף אותו ולפקח עליו. היום הוא צריך להגשים את עצמו.

    "קורסים בהתפתחות הילד הם כמו לימודי היסטוריה", מוסיפה ירום. "אני אומרת שצריך להבין מיהו ומהו הקטן הזה. הוא לא רק מבין בטכנולוגיה, יש לו שיקול דעת חברתי יוצא מן הכלל. אולי תמיד היה לו, אבל היום המבוגרים גם מקשיבים לו. עכשיו זה על השולחן. אם הילד צודק וההורה טועה, ההורה לא יכול לגעור בו כמו פעם, אבל הוא ממשיך להשתמש בכלים המוכרים לו. כל הטייסים האוטומטיים מופיעים מתוך חוסר אונים, כי בית הספר של ההורות הוא מה שגדלת עליו".

     

    יש הדדיות ביחסים (צילום: shutterstock)
      יש הדדיות ביחסים(צילום: shutterstock)

       

      מי זורק את הזבל?

      ירום מאמינה שעונשים כמו "לא תראה טלוויזיה" לא רלוונטיים יותר. הילד ימצא דרך לעקוף את האיסור. הורה חייב ליצור נורמות של שיתוף, שהילדים יבינו, למשל, שגם הם אחראים לזרוק זבל. במשפחות החדשות יש שותפים שווים, שאחד מהם הוא המבוגר האחראי - זה שמפעיל שיקול דעת מתוקף אחריותו.

       

      "בחופש הגדול עולות הרבה שאלות על גבולות החופש של הילד", היא אומרת. "באיזו שעה לחזור הביתה? כמה פעמים בשבוע מותר לצאת? מה הכללים לגבי עישון סיגריות או צריכת אלכוהול? ההורים מרגישים חסרי אונים. במיוחד מול מתבגרים שמאז ומתמיד הייתה להם אוטונומיה, והיום היא גדולה יותר בגלל הטכנולוגיה. ההורים צריכים להתאים עצמם לכל שלב בהתפתחות של הילד והמתבגר. זה לא קל, כי השינויים רבים וצריך להסתגל אליהם מהר. למרות כל הטרנדים והאופנות המתחלפות, אני עדיין מאמינה בשיקול הדעת של ההורים".

       

        (צילום: גורן ליובונצ'יץ)
        (צילום: גורן ליובונצ'יץ)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד