לא משחק ילדים: מבוגרים, מתי הפסקנו לשחק ולמה בעצם?

ילדים לומדים כל כך הרבה דברים ממשחק פשוט: סבלנות, הקשבה, יצירתיות, שיתוף, תכנון. ומבוגרים? מבחינתם זה בדר"כ בזבוז זמן. רינת לפידות מזכירה לנו משהו חשוב ששכחנו

רינת לפידות פורסם: 30.06.16 08:53
  (צילום: Shutterstock)

"אל תאמר כשהייתי צעיר שיחקתי, שחק והיה צעיר". הציטוט המקסים הזה מופיע בהמון מקומות. לצערי לא הצלחתי להתחקות אחר המקור, אבל הייתי שמחה לתת את הקרדיט למי שניסח כל כך יפה את הרעיון לפיו כדאי להמשיך ולשחק כל הזמן. כי ככה, זה אנחנו, רגילים שילדים משחקים ואילו אנחנו המבוגרים, כיוון שאנחנו כבר ב"עולם האמיתי" לא צריכים / יכולים / מסוגלים לשחק.

 


children-1266195 - עותק
"אני מזמינה את דנה חברתי ליום הולדתי בשעה ...." זוכרים את הלחן ?

 

לא חייבים לשחק

משחק זו פעילות שאינה חיונית לצורכי הקיום היום-יומיים שלנו והמטרה שלה היא הנאה. ככה סתם, ליהנות. לא לשרוד. רק ליהנות. מרק טווין הסביר את זה בספרו טום סויר: "אילו היה טום פילוסוף דגול וחכם ככותב שורות אלה, היתה עולה בו כעת ההבנה כי עבודה היא כל דבר שמחויב אדם לעשות, בעוד משחק הוא כל דבר שאינו מחויב לעשות".

 

לא חייבים לשחק. רוצים לשחק. אז מתי פעילות הופכת מסתם פעילות למשחק? כשמתקיימים התנאים הבאים:

  1. בחירה חופשית. אם לא כל המשתתפים רוצים לשחק, זה לא משחק (ממש כמו בגישור. אם אין רצון, אין גישור).
  2. ישנם כללים ברורים למשחק וכל השחקנים יודעים אותם.
  3. המשחק תחום בזמן. ישנה נקודת התחלה ונקודת סיום.
  4. המשחק תחום במקום. ישנה מסגרת פיזית המגדירה את הגבולות בהם מתקיים המשחק.

 

אם אחד התנאים לא מתקיים, זה כבר לא משחק. בדרך כלל זה פשוט מפסיק להיות כיף. לפעמים זה אפילו יכול להיות מסוכן. דמיינו משחק מחבואים שלא מוגדר בזמן או כדורגל בלי חוקים. מפחיד.

 


גם מלכים משחקים
גם מלכים משחקים

 

 

לשחק זה פשוט

מריה מונטסורי (מפתחת שיטת מונטסורי) אמרה ש"משחק הוא הדרך של הילדים ללמוד את מה שלא ניתן ללמד אותם". ואכן, ישנם דברים רבים שקשה ללמד: סבלנות, הקשבה, יצירתיות, שיתוף, תכנון. כאשר ילדים ומבוגרים משחקים, הם מפנימים את הכלים החשובים הללו.

 

מלבד זאת, באמצעות משחק ניתן לפתח מוטוריקה, קוגניציה, שפה, כישורים חברתיים והתפתחות רגשית. מנהל כפר נוער לנערים בסיכון שפגשתי לא מזמן, סיפר לי עד כמה התלמידים שמגיעים אליו, סובלים מהיעדרן של מיומנויות רגשיות וחברתיות בסיסיות, בין השאר כיוון שבילדותם אף מבוגר לא שיחק איתם. לא הרכיב איתם פאזל או מצא יחד איתם זוגות במשחק זיכרון. היום כשהם כבר נערים, הם מתקשים פעמים רבות להשלים משימות שדורשות מוטוריקה עדינה או להמתין בסבלנות לתור שלהם.

 

לשחק זה מאוד פשוט. אין צורך באביזרים מיוחדים. חמש אבנים, ארץ עיר ותופסת צבעים, אפשר לשחק עם חפצים שזמינים בכל בית. בסרטון הזה תוכלו לראות איך אפשר לשחק בכל גיל גם עם אמצעים פשוטים.

 

דרך משחק אנחנו יכולים גם לשפר את התקשורת בינינו וללמוד הרבה על מי שמשחק מולנו. במקרה של משחק עם הילדים, מעניין במיוחד לגלות עליהם דברים. אצלנו למשל, בכל פעם מחדש אני מופתעת לגלות איך האמצעי שלי פועל באסטרטגיה שונה ממני לחלוטין כשאנחנו משחקים רמי ואיך הוא פותר חידות על ידי חישוב שהוא תמיד הפוך מהחישוב שלי.

 

זה מזכיר גם לו וגם לי שפעמים רבות יש יותר מדרך אחת להשגת המטרה, כך שכולנו מרוויחים משהו מהמשחק ולא רק נהנים. למרות שחשוב לזכור שגם ל"סתם" הנאה יש ערך גדול וכדאי שהיא תהיה נוכחת יותר בחיים שלנו. אז, משחק זה חשוב להתפתחות ולשחק זה כיף, מגבש ומשפר את התקשורת, אבל במה נשחק? דווקא כשרוצים לשחק נגמרים הרעיונות.

 

בדיוק לצורך כך יזמתי פרויקט חדש יחד עם ענת, שותפה מוכשרת במיוחד, שעוסקת כבר 20 שנה בעיצוב ופיתוח משחקים. הרעיון הוא לוח שנה משפחתי, שהוא קודם כל משחק מושקע ומיוחד לכל בני הבית. המשחק מחולק ל- 12 חוברות, אחת לכל חודש, ומציע המון רעיונות למשחקים משפחתיים וגם הצעות לניהול שיחות משמעויות ובעיקר, הרבה כיף והנאה משותפת. בסוף כל חודש יש אפשרות לשמור מזכרות מהחודש, כך שבסוף השנה יש לכם אלבום מושקע ומיוחד, שיישאר אתכם לשנים רבות קדימה.

 

הנה דוגמה לדף אחד בלוח:

 


4מטבח - עותק

 

יש רק עניין אחד קטן. אנחנו רוצות להפיק את הלוח כבר עכשיו וחסר לנו קצת כסף. לכן, אם אתם רוצים לתמוך בפרויקט המקסים הזה ולהרוויח משחק משפחתי מושקע במחיר השקה מוזל, שיגיע אליכם ישירות הביתה לקראת החגים, אתם מוזמנים להיכנס להדסטארט, בקישור הזה, לתמוך בפרויקט, לבחור את סוג התמיכה ולחכות ללוח השנה המשפחתית שלי שכאמור ישלח אליכם. התמיכה שלכם תעזור לנו להוציא את הלוח כבר השנה ותבואו על הברכה. ותודה רבה מראש!

 

ובינתיים, שחקו כמה שיותר, עם הילדים ועם מבוגרים אחרים. 

 

אה, יש גם מתכון

דפי אורז הם הכי "כן משחקים באוכל" שאני מכירה. אתם מוזמנים לשחק עם האוכל וליהנות מטעמים מגוונים.

 

מה צריך?

  • חבילת דפי אורז.
  • קערה עם מי ברז.

 

למילוי: אחד או יותר מהאפשרויות הבאות:

1. מחית מעדשים אדומות מבושלות כ-20 דקות עם הרבה מים (על כל כמות עדשים, 3 כמויות מים) ומתובלות במלח, פלפל ואבקת קארי.

2. ירקות מוקפצים במחבת כ-10 דקות.

3. ארוגולה, גבינת שמנת וסלמון מעושן.

4. סלט עוף בסגנון שאוהבים.

 

מה עושים?

כל אחד מהסועדים לוקח דף אורז ו"מטביע" אותו בקערת המים לדקה בערך, עד שהדף הופך להיות רך. בשלב הבא, מניחים את הדף על צלחת, ממלאים במילוי שבוחרים, מגלגלים כמו בלינצ'ס או אגרול ו-אוכלים. בתיאבון!

 


דרך מהנה נוספת לשחק עם האוכל
דרך מהנה נוספת לשחק עם האוכל

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגשרת משפחתית. בעלת MA בחינוך מאוניברסיטת חיפה. לאחר שנים בהם ראיתי את הקסמים המתרחשים סביב שולחן הגישור, הבנתי שהדרך הטובה ביותר היא להנחיל את עקרונות הגישור לכמה שיותר אנשים, על מנת שילמדו לנהל את מערכות היחסים הקרובות בצורה מיטבית. לכן, אני מדריכה הורים, מורים, ארגונים וקבוצות בכלי הגישור ומלמדת לייצר הסכמות, לפתור מחלוקות ולהגדיל שיתופי פעולה במשפחה ובחברה.