צילום: שי יחזקאל

שוברים שוב ושוב את הדיאטה? יכול להיות שהמטבח שלכם אשם

צבע הקירות, קוטר הצלחות, צורת השולחן, סוג התאורה והבלאגן על השיש – הדרך החדשה לצמצום הגזרה עוברת בעיצוב מטבח שתומך באכילה מודעת

 כדאי שבמטבח ישלטו צבעים כמו פסטל או לבן וגם עדיף להימנע מניגודיות יתר (סגנון: קרן ברק) (צילום: דן לב)
כדאי שבמטבח ישלטו צבעים כמו פסטל או לבן וגם עדיף להימנע מניגודיות יתר (סגנון: קרן ברק) (צילום: דן לב)

שבו ליד השולחן שבמטבח או בפינת האוכל וקחו דקה לעצמכם. נשמו עמוק והתבוננו סביבכם בתשומת לב: סרקו את צבע הארונות, התבוננו בצלחות שעל מתקן הייבוש, העיפו מבט במדפים הפתוחים. מה אתם רואים? האמת שקשה לנו לראות מכאן, אבל אם אתם נאבקים במשקל, יש מצב שלעיצוב המטבח יש קשר לגזרה שלכם.

 

לרווח הזה שבין הגוף שלכם לסביבה נכנסת "האכילה המודעת" או "האכילה הקשובה", שייבאה את עקרונות המיינדפולנס (מדיטציית קשיבות) להרגלי האכילה ולגזרה שלנו ועכשיו מתרחבת גם לסביבת האכילה במטרה לעצב מציאות הקשובה יותר לצרכים העמוקים שלנו. צרכים שסביר להניח שלא עלו על דעתכם כלל כששברתם את הראש אם ללכת על גוון אבוקדו, אדום בוהק או שמנת לחיפוי הארונות במטבח, או כמה מקום לתת לאבזורים מנירוסטה. צודקים, לא הייתה לכם אז שום סיבה לחשוב שהמטבח היפה והפונקציונלי שלכם אמור לשמש גם כסביבה תומכת למצב העורקים או למידת הג'ינס.

 

אני מגיעה לצמד המקצועי אורית גודל סלומון, דיאטנית קלינית, ונילי קינן, מעצבת פנים, עם רעיון עיצובי משלי לשמירה על המשקל - מנעול על המקרר. אבל מהר מאוד הן מבהירות לי שכשמדברים על עיצוב ודיאטה, הכוונה לעקרונות אחרים לגמרי. השתיים מציעות שירות משולב של ייעוץ למשפחות המעוניינות לערוך שינוי בהרגלי האכילה של בני הבית. "כדיאטנית אני יודעת שבשבועיים הראשונים לתהליך קל יותר לרדת במשקל, אבל ככל שעובר הזמן זה הופך למאתגר וצריך להנגיש לעצמנו את הבחירות הנכונות", מספרת עדי מאיפה הרעיון הזה התחיל. "אני עובדת בשיטת מיינדפולנס, אכילה מודעת, וזה המקום התודעתי שממנו אנחנו עושים את הבחירות שלנו באכילה. ההתמקדות היא בשאלה מתוך איזו הוויה אנחנו אוכלים, ומחקרים רבים מהשנים האחרונות מראים שלעיצוב יש חלק גדול בכך".

 

"קיימים עקרונות אכילה שחשוב להפנים כשבונים מטבח מאפס", מסבירה נילי. "אבל אפשר גם לעשות התאמות בקיים או לרכוש רהיטים חדשים. אם אתם רוצים לאכול נכון, המטבח שלכם צריך לזמן לאכילה נכונה". למה הכוונה? הנה כמה עקרונות שהשתיים ממליצות לאמץ:

 

1. מה שלא רואים - לא אוכלים

את הפירות הביאו למרכז. חטאים הצניעו במעמקי הארון (צילום: דן לב)
    את הפירות הביאו למרכז. חטאים הצניעו במעמקי הארון(צילום: דן לב)

     

    צנצנת עוגיות על השולחן תוביל, כמה מפתיע, לאכילת עוגיות. מטבח שמעודד אכילה מודעת מכיל כמה שפחות מאכלים חשופים על השיש ועל השולחן, למעט קערת פירות מרכזית. כדאי גם לאחסן כמה שיותר מזונות בקופסאות אחידות במקום להשאיר אותם באריזה המקורית, הצבעונית והמגרה כמו למשל זו של דגני הבוקר.

     

    גם בתוך הארונות, המגירות והמקרר, יש משמעות למה שהעין רואה. הירקות שלכם מאופסנים אי שם למטה בפאתי המקרר? העלו אותם למרכז הזירה. במזווה הנגישו את המאכלים הבריאים, ואת החטיפים ושאר חטאים הצניעו במעמקי הארון.

     

    2. לבן זה מרזה 

    צבעים בהירים משרים רוגע (צילום: דן לב)
      צבעים בהירים משרים רוגע(צילום: דן לב)

       

      לצבעים יש השפעה ישירה על מצב הרוח שלנו. הם יכולים להרגיע אותנו, או לחלופין לעצבן אותנו ולגרום לנו לקוצר רוח, מה שמביא לאכילה רבה יותר, מהירה יותר ובלתי מבוקרת. זו בדיוק הסיבה לכך שבמסעדות מזון מהיר נראה הרבה אדום וצהוב, צבעים שבחיבורים הפסיכו־נוירוטים למוח מגרים את התיאבון וגם מעודדים אכילה מהירה ופינוי הכיסא ללקוח הבא.

       

      במטבח הביתי שלנו המטרה הפוכה: הסביבה צריכה להשרות רוגע והתמקדות מרוכזת בהוויה. לכן כדאי שבמטבח (הקירות, הארונות, המפה וכלי ההגשה) ישלטו צבעים כמו פסטל או לבן. צבעים בוהקים כמו אדום, צהוב או כחול הם OUT, וכדאי גם להימנע מניגודיות יתר. במחקר שערכו פרופסורים לשיווק מאוניברסיטת קורנל ופורסם בכתב העת Journal of Consumer Research, נמצא שיש קשר בין ניגודיות הצבעים לצריכה הקלורית. בניגודיות גבוהה, כמו צלחת לבנה על מפה שחורה, נצפתה צריכת מזון גבוהה ב־10%.

       

      3. הגודל כן קובע

      ממחקרים שערך פרופ' בריאן וונסינק, מומחה לאכילה מודעת מאוניברסיטת סטנפורד, עולה שקוטר הצלחת בארוחה העיקרית צריך להיות 25 ס"מ לכל היותר. מחקרים אחרים הראו שקערת דגני בוקר גדולה מגבירה את הצריכה הקלורית של ילדים ב־100 קלוריות בהשוואה לאכילה מקערה בינונית. העיקרון הזה תקף גם לכפות ההגשה וכוסות השתייה, בייחוד אם אתם נוהגים לשתות משקאות ממותקים.

       

      הגודל יכול להיות גם תוצר של אשליה אופטית. שוליים גדולים ומעוטרים גורמים לצלחת להיראות מלאה יותר, מה שיכול לתרום לירידה במשקל. אם אתם מתחדשים בצלחות לקראת החג, חפשו צלחות עם שוליים גדולים ומעוטרים.

       

      גם לגודל הארונות יש משקל. ארון שמסוגל להכיל אריזות גדולות ימלא בסופו של דבר את ייעודו ויגביר בתת מודע את רכישת המזון וצריכתו. תכננו את ארון המטבח שלכם כך שיכיל יותר מדפים, או הוסיפו לארון הקיים מדף נוסף כדי להקטין את הנפח של כל מדף.

       

      4. מרובע זה מלחיץ

      גם לצורת הפלייסמנט ולצבעו יש השפעה על התזונה שלנו (צילום: דן לב)
        גם לצורת הפלייסמנט ולצבעו יש השפעה על התזונה שלנו(צילום: דן לב)

         

        השלווה הכרחית לאכילה נכונה ומבוקרת, כזאת שבה אוכלים לפי החיבור לצרכים האמיתיים ולא מתוך לחץ ועצבים. מחקרים שעסקו בהשפעת הסביבה על עוצמת הסטרס שלנו מוכיחים שמי שנחשף לצורה של עיגול, חווה פחות לחץ בהשוואה למי שנחשף לצורות אחרות. לכן עדיף להתאבזר בשולחן עגול ולא מרובע, ועדיף כמובן שגם הצלחות יהיו עגולות. כל אקססורי נוסף במטבח, כמו מפה או פלייסמט, גם ייטיב עמנו אם יהיה עגול או אליפטי ולא מרובע או משולש.

         

        5. השולחן לא פוגש טלוויזיה

        כללי שולחן: עגול, מואר בתאורה חמה ורחוק מהטלוויזיה (צילום: דן לב)
          כללי שולחן: עגול, מואר בתאורה חמה ורחוק מהטלוויזיה(צילום: דן לב)

           

          באכילה מודעת שולחן האוכל הוא הלב הפועם של הבית. המשפחה מתכנסת סביבו ומתרכזת בארוחה ללא הסחות דעת. במחקר שפורסם בכתב העת JAMA עקבו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד אחר 50 אלף נשים במשך שש שנים. נמצא כי על כל שעתיים צפייה בטלוויזיה במהלך אכילה יש 23% יותר השמנה, והסיכון לפתח סוכרת גבוה יותר ב־14%. מקמו את השולחן במקום שאינו מאפשר צפייה בטלוויזיה. מבנה הדירה אינו מאפשר זאת? ודאו שהיא כבויה לפני שאתם מתיישבים לאכול.

           

          גם התאורה חשובה: מיקום חשוך מדי גורם לתחושה דיכאונית, בעוד אור חזק ובוהק (פלורוסנטי) עלול לגרום לעצבנות - ושניהם יכולים להוביל לעודף אכילה. אור יום הוא המרגיע ביותר, ולכן רצוי למקום את שולחן האוכל בפינה הדרומית־מזרחית של הבית. אם זה לא אפשרי, האירו את פינת האוכל בתאורה צהובה וחמה.

           

          בחנו את עצמכם: איזה מטבח יעזור לכם בדיאטה?

           

           

          סגנון: קרן ברק; צולם במטבחי רגבה regba.co.il פלייסמטים וכלי פסטל: רינת אונגר - Nonna Peppy Home Decor, www.nonnapeppy.com ,054-4209973 /// קופסאות אחסון וכלי אוכל לילדים: Stella Mami, רחוב האתרוג 1, מושב חרות
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד