פרוזן: דוחה את ההריון? כדאי שתזדרזי עם הקפאת הביציות

יותר ויותר נשים מחליטות להקפיא ביציות עכשיו, כדי ללדת אחר כך. כמה זה עולה, ומהו התהליך הדרוש כדי להכניס את צאצאייך העתידיים להקפאה עמוקה?

הגיל האופטימלי להקפאת ביציות הוא 32 (צילום: shutterstock)
הגיל האופטימלי להקפאת ביציות הוא 32 (צילום: shutterstock)

זה קורה בסביבות גיל 35. נשים שעדיין לא ילדו מגלות שכל העולם מתעניין פתאום ברחם שלהן. השעון הביולוגי מתקתק וכל מי שבסביבה שומע את תקתוקו הנמרץ.

 

"הלחץ החברתי הזה ללדת מאוד לא נעים", מספרת גלית (השם המלא שמור במערכת), "והוא מגיע לא רק מהמשפחה. גם כשאת יוצאת לדייט את לא יודעת מה הבחור חושב, אבל ברור לך שהוא מודע ללחץ שלך ללדת. אין לי ספק שזה לא מוסיף לסיכויים של מערכת היחסים להצליח".

 

גלית לא תכננה שזה יקרה לה, אבל גיל 36 הגיע בדיוק כשהיא סיימה מערכת יחסים רצינית, שנמשכה שנה. "אני רוצה מאוד ילדים ונכנסתי ללחץ", היא מספרת. "אני מכירה הרבה סיפורים על קשיי פוריות בגלל הגיל, אבל אני לא רוצה להרות עכשיו מתרומת זרע, כי עדיין לא ויתרתי על החלום למצוא בן זוג. אני גם לא רוצה לצאת לדייטים בתחושת נואשות של 'אני חייבת ללדת'. אז החלטתי להקפיא ביציות ולדחות את מועד הלידה".

 

לפני ארבע שנים אישר משרד הבריאות את ההליך הרפואי שמאפשר לנשים להקפיא את הביציות שלהן שלא מסיבות בריאותיות. עד אז רק נשים שחלו במחלה שעלולה לפגוע בסיכוי שלהן להרות בעתיד יכלו לעבור את התהליך.

 

"הדרישה להקפאת ביציות עולה בכל שנה. מדובר בתופעה חברתית: נשים מעוניינות לפתח קריירה ולבחור בן זוג מבלי להיכנע לתקתוק השעון הביולוגי וללחץ החברתי", אומר ד״ר יונתן ברקת, מומחה למיילדות וגינקולוגיה, היחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי ״אסף הרופא״ ומרפאת ״לב תל אביב״, שירותי בריאות כללית.

 

בארצות הברית ואירופה התופעה כבר מושרשת היטב. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי המוביל לפוריות Fertility and Sterility מצא כי יותר מ־50% מהנשים שהגיעו לגיל 34 ללא בן זוג מתכוונות להקפיא ביציות.

 

מסיבת ביציות

בכתבה נרחבת שסקרה את התופעה ופורסמה ב"ניו יורק טיימס" דווח על "מסיבות ביציות" שעורכים המכונים לפוריות במטרה לעודד נשים להקפיא ביציות כבר בגיל 30.

 

"אחרי שקיבלתי החלטה להקפיא, אני מרגישה הרבה יותר קלילה", סיפרה אחת המרואיינות בכתבה. "אני בת 35, אין לי בן זוג, אבל אולי יהיה לי. אני לא רוצה להגיע למצב שבסוף שנות ה־40 שלי אהיה מוכנה להרות לכל אחד ברחוב מרוב פאניקה".

 

גם חברות פייסבוק ואפל הצטרפו לחגיגה. לפני שנתיים החליטו לכלול בביטוחי הבריאות לעובדות שלהם בארצות הברית תשלום בעבור הקפאת ביציות כדי שיוכלו להרות גם אחרי גיל 40. המהלך הזה עורר סערה באמריקה כי הוא נתפס כאקט המעודד נשים לדחות את לידת הילד הראשון שלהן ולהשתעבד עוד יותר למעסיק שלהן.

 

בארצות הברית קיבל טרנד הקפאת הביציות זריקת עידוד משתי סלבריטאיות. לפני ארבע שנים התייעצה קים קרדשיאן, מול המצלמות כמובן, עם רופא הנשים שלה על האפשרות להקפיא ביציות. זה קרה אחרי גירושיה, וכן, גם היא הייתה מוטרדת אז שתפספס את הרכבת ואת ההזדמנות ללדת. בהמשך הפרק חשפה קים את התהליך המכאיב של הזרקת ההורמונים - אמה כריס ג'נר הייתה על תקן האחות שהזריקה לה.

 

מאז הקרדשיאנית נישאה שוב ואף ילדה שני ילדים. היא מעולם לא הייתה מוכנה לענות לשאלה אם השתמשה באותן ביציות מוקפאות.

 

גם השחקנית סופיה ורגרה ("משפחה מודרנית") סיפרה בעבר, בתוכנית הטלוויזיה "בוקר טוב אמריקה", שהקפיאה ביציות. ורגרה הייתה אז בת 40, אמא לבן יחיד שילדה בגיל 20. "אני יודעת שקשה להרות בגיל שלי ולכן החלטתי להקפיא את הביציות שלי", היא אמרה. בשנה שעברה ורגרה נישאה לבן זוגה והיא מתכוונת להשתמש בביציות שהקפיאה.

 

סופיה ורגרה. הקפיאה ביציות (צילום: gettyimages)
    סופיה ורגרה. הקפיאה ביציות(צילום: gettyimages)

     

    כמו פוליסת ביטוח

    "הקפאת ביציות היא מהפכה פמיניסטית אדירה", אומר ד"ר איתי בר חווה, מומחה לפוריות ומנהל מרפאת הפוריות "מאלף ועד טף". "אני חושב שכל אישה צריכה להקפיא ביציות, כי אף אחת לא יודעת איך יתגלגלו חייה וזה סוג של תעודת ביטוח, שכמו כל ביטוח, כולנו מקווים שאף פעם לא נשתמש בו".

     

    מהי הסיבה הנפוצה ביותר לכך שנשים בוחרות בתהליך - היעדר בן זוג או קריירה?

    "היעדר בן זוג, ללא ספק. לכן, לצערי, נשים רבות מחכות לגיל 37-36 וזה מאוחר. בגילים האלה דרושות כ־25 ביציות על מנת 'להבטיח ילד', ואם הן היו מקפיאות בגיל 30 היו דרושות להן רק 10 ביציות כדי להגיע לתוצאה זהה.

     

    רוב הנשים מגיעות מאוחר מדי כשהביציות שלהן מבוגרות מדי. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Reproductive Biomedical מצא שהגיל הממוצע שבו נשים מגיעות להקפאת ביציות הוא 38, אבל הגיל המומלץ הוא מתחת ל־36. לפי המחקר, 80% מהנשים שמגיעות לטיפול כזה מצטערות שלא עשו זאת הרבה קודם".

     

    מתי חלה ירידה משמעותית בפוריות?

    ד"ר ברקת: "נשים נולדות עם כ־2 מיליון ביציות ומגיעות לווסת הראשונה עם 400-300 אלף ביציות (היתר נספגות). במהלך השנים מספר הביציות יורד, ולערך בגיל 45 עד 50 המלאי נגמר. מלבד ירידה בכמות הביציות חלה גם פגיעה באיכותן.

     

    המשמעות היא שבגיל 38 הסיכוי להיריון וללידה של תינוק בריא עומד על 8%-6% בכל סבב טיפול (כלומר, נדרשים יותר מעשרה סבבי טיפול כדי להגיע ללידת ילד). בגיל 42, הסיכוי כבר עומד על 4%-2% (יותר מ־20 טיפולים), ובגיל 44 ומעלה - נדיר להרות מהביציות שלך".

     

    מהו הגיל האופטימלי להקפאת ביציות?

    "גיל 32. בגיל הזה עדיין קשה לנשים לחשוב על האופציה הזו, אבל זה הגיל המומלץ. מדובר בתהליך קצר יחסית שאינו פוגם באופן משמעותי באיכות חיי האישה והוא מאפשר לה לשלוט בעתידה. היא תוכל לבחור בבן זוג בנחת ולא מתוך לחץ. בעבודת מחקר גדולה שפורסמה לאחרונה נמצא, שכמעט חצי מהנשים שהקפיאו ביציות בעודן רווקות פנו למרפאת הפוריות להשתמש בביציות לאחר שמצאו בן זוג".

     

    האם אישה יכולה לדעת בגיל 32 מה מצב הביציות שלה ולפי תוצאות הבדיקה להחליט אם להקפיא ביציות או לדחות את ההחלטה?

    "רוב הסיכויים שאישה בריאה בת 32 לא תיתקל בבעיה להרות. עם זאת, על סמך הבדיקות הקיימות כיום להערכת העתודה השחלתית אנחנו לא יכולים להבטיח לאישה היריון ולידה. יש מקרים של בעיות פוריות מסיבות לא ברורות, לפעמים הבדיקות מראות שהכל תקין אבל אין היריון. כדי שאישה תדע בוודאות אם היא יכולה להרות - עליה להרות בפועל".

     

    לפי החוק, עד איזה גיל אפשר להקפיא ביציות?

    "החוק מגביל את ההקפאה לגיל 41, אך כאמור, לא מומלץ להמתין עד לגיל זה. הקפאת ביציות אינה נותנת ביטוח להיריון ולידה גם בגיל צעיר, אך בגיל מבוגר הסיכוי ללידת תינוק בריא יורד משמעותית. חשוב לזכור שאחוז גבוה מהביציות בגיל 40 אינן תקינות גנטית".

     

    מה עדיף להקפיא: ביצית או ביצית מופרית?

    "בהקפאת ביציות מופרות יש למעשה החלטה על זהות האב, בניגוד להקפאת ביציות שמתבצעת מתוך רצון להכיר בן זוג ובעתיד להרות מזרעו. בשיטת הזיגוג (ויטריפיקציה) הנהוגה כיום, אין הבדל בשיעור הלידות בין הקפאת ביציות רגילות להקפאת ביציות מופרות".

     

    האם איכות הביצית או הביצית המופרית פוחתת במהלך תקופת ההקפאה?

    "פרק הזמן שבו הביצית מוקפאת אינו פוגעת באיכותה".

     

    יש בדיקות היריון שמומלצות לנשים בגיל 35 ומעלה, כמו מי שפיר. איך מתייחסים להיריון מביצית שהוקפאה: לפי גיל הביצית או גיל האם?

    "ההתייחסות היא לגיל הביצית. כלומר, לאישה שהקפיאה ביציות בגיל מסוים יומלצו בדיקות על סמך גיל זה, גם אם היא תהיה מבוגרת יותר בהיריון עצמו".

     

    האם להיריון שהושג מביצית שהוקפאה יש סיכוי גבוה יותר למחלות בעובר? ללידה מוקדמת?

    "במחקר הגדול ביותר שביקש לענות על השאלה, לא נמצאה עלייה בשכיחות של סיבוכי היריון, לידה או מחלות/מומים בילודים שנולדו מביצית מוקפאת. הקפאת ביציות לצרוך דחיית היריון מבוצעת בעולם זה פחות מעשור, כך שיידרשו מחקרים נוספים עם מדגמים גדולים יותר כדי לבסס את המסקנה הזאת".

     

    מה צופן לנו העתיד?

    "אני סבור שמספר הנשים שיקפיאו ביציות ימשיך לגדול ושבעזרת בדיקות גנטיות נוכל לבדוק את המטען הגנטי של הביצית, לבחור רק את הביציות התקינות ורק אותן להקפיא".

     

    הוראות למשתמשת

    • לפי הוראות משרד הבריאות, אפשר לבצע הקפאת ביציות בגיל 41-30. כל אישה רשאית לעבור עד ארבע שאיבות או עד השגת 20 ביציות - המוקדם מביניהן.
    • הקפאת ביציות (לא מסיבות בריאותיות) אינה כלולה בסל הבריאות. נשים צעירות זקוקות בממוצע לשאיבה אחת או שתיים; מבוגרות - לארבע.
    • מחיר כל שאיבה, כולל מעקב, בדיקות והקפאה למשך עשר שנים: 15,000-11,000 שקל. על כך צריך להוסיף את מחיר התרופות ההורמונליות 5,000-2,000 שקל (בהתאם למינונים).
    • מי שבוחרת לבצע את השאיבה בבית חולים פרטי צריכה לשלם גם על הרופא. בבית חולים ציבורי לא יידרש תשלום נוסף.
    • אפשר לבחור להקפיא ביצית או ביצית מופרית מבנק הזרע. יש נשים שמחליטות להקפיא 10 ביציות מופרות ו־10 ביציות שלא עברו הפריה.
    • עד גיל 54 אפשר להשתמש בביציות המוקפאות.
    • יש לבצע סדרת בדיקות לקראת תהליך השאיבה: בדיקה גינקולוגית, אולטרסאונד, בדיקות דם כלליות, פרופיל הורמונלי, צהבת, HIV, משטח פאפ ובדיקת שד.

     

    תורת הסיכויים

    ככל שמקפיאים מספר ביציות גדול יותר הסיכויים להיריון עולים:

    • כששואבים בגיל 30 דרושות 10 ביציות בממוצע להשגת היריון של עובר אחד.
    • כששואבים בגיל 35 - דרושות 20 ביציות.
    • כששואבים בגיל 40 - דרושות 40 ביציות. 

     

    לפי נתונים שפורסמו  במגזין החשוב Fertility and Sterility: "עד גיל 35, שימוש ב־8 ביציות יביא לסיכוי של 40% בלבד ללידת תינוק חי; הקפאה של 20 ביציות עד גיל 35 יעניק סיכוי סביר להגיע ללידה".

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד