פרופסור רולידר, מה עושים כשהילדים לא מתעוררים בזמן?

רובנו מתחילים את היום עם הסאגה הבלתי נגמרת של להעיר את הילדים. מה עושים כדי להפוך את הבוקר נעים יותר לכולם, ומה הבדלי הגישה לבן 6 לעומת בן 15?

המתבגר לא מתעורר. סיוט בוקר יום-יומי  (צילום: Shutterstock)
המתבגר לא מתעורר. סיוט בוקר יום-יומי (צילום: Shutterstock)

 

בן שש מסרב לקום

 

יש לנו ילד בן שש, שפשוט מסרב לקום מהמיטה. אם הוא כבר 'עושה טובה' וקם, הוא נמרח מול הטלוויזיה. אני מזרזת אותו שוב ושוב, כי אני חייבת להספיק לעבודה, והוא פשוט לא מבין. בסוף אני מגיעה לצעקות ואיומים ואחר כך מרגישה רע עם עצמי. הבקרים בבית הפכו לסיוט, כשכל יום מתחיל במתח ועצבים. איך אפשר ללמד את הילד לקום ולהתארגן יפה?

 

"למרבה הצער, מדובר בתופעה נפוצה ורווחת, שמקשה את חייהם של הורים רבים. עם זאת, בעזרת התייחסות נכונה, הבוקר יכול לחזור להיות זמן נעים".

 

מה עושים? קודם כל, מתחילים בלילה שלפני: מכינים עם הילד את התיק והבגדים מראש, ואז יושבים איתו ומגדירים ציפיות -כיצד הוא אמור להתארגן בעצמו למחרת בבוקר. הסבירו לו מה יהיה סדר הפעולות (למשל, קמים, מתלבשים, מצחצחים שיניים, אוכלים ארוחת בוקר קלה, ואם נשאר זמן אפשר לראות טלוויזיה). הסבירו לו שזה יהיה סדר הפעולות הקבוע בכל בוקר.

 

תנו לו הזדמנות להיות עצמאי (צילום: Shutterstock)
    תנו לו הזדמנות להיות עצמאי(צילום: Shutterstock)
     

     

    למחרת בבוקר, העירו אותו 50 דקות לפני זמן היציאה מהבית. במשך פרק זמן מסוים (כ־20 דקות) אל תזרזו אותו ואל תנדנדו לו, אלא תנו לו הזדמנות להיות עצמאי. אם הוא משתדל להתארגן לבד, החמיאו לו והציעו לו עזרה.

     

    אבל אם עובר פרק הזמן שעליו החלטתם והילד לא מראה סימני התארגנות – היכנסו לחדרו ודרשו ממנו להתארגן מיד, באמצעות מתן הנחיות קצרות וברורות. במידת הצורך, סייעו לו פיזית להתלבש ולהתארגן. הקפידו לשמור על קור רוח.

     

    עד שהילד יסיים את כל ההתארגנות, אל תאפשרו לו לעסוק בשום פעילות אחרת (טלוויזיה, אייפון או מחשב). הזכירו לו שאם יישאר זמן לאחר שיסיים את ההתארגנות, הוא יוכל לעשות זאת.

     

    ולסיום - בימים שבהם הבוקר היה כרוך במאבקים, דאגו שהילד ילך לישון רבע שעה מוקדם יותר.

     

    בן 15 לא מתעורר בזמן

     

    הבן שלי, בן 15, לא מתעורר לבית הספר ולא מספיק להסעה. אני מנערת אותו ומעירה אותו 200 פעם, ובסוף או שאני מקפיצה אותו או שהוא בכלל לא הולך. ניסיתי להעניש אותו ולקחת לו את הטלפון אבל זה לא מזיז לו. מה לעשות?

     

    קודם כל, כדאי להתחיל בבדיקת שעת השינה, כדי לוודא שהקושי בהתעוררות לא נובע מחוסר שינה. בגיל הזה, נער צריך להיות במיטה ברבע לעשר כדי לקבל את כמות השינה שלה הוא זקוק מבחינה התפתחותית. כמו כן, חשוב להקפיד שהוא הולך לישון בלי מסכים, ועדיף שהטלפון והאייפד יישארו מחוץ לחדר.

     

    ומה בבוקר? העירו אותו רק פעם אחת, ודאו שהוא ער. תנו לו רבע שעה הזדמנות להתחיל את רוטינת הבוקר באופן עצמאי. אל תנערו ואל תנדנדו, גם אם ברור לכם שהוא מסתובב לצד השני וממשיך לישון.

    "אחרי רבע שעה, אם הוא לא יצא מהמיטה, עליכם לנהל איתו עימות מבוקר. יכול להיות שתצטרכו לעשות זאת יחד, שני ההורים, ואף ייתכן שתצטרכו להודיע בעבודה שבמשך כמה בקרים תגיעו מעט יותר מאוחר.

     

    רצוי שהטלפון והאייפד יישארו מחוץ לחדר בלילה (צילום: Shutterstock)
      רצוי שהטלפון והאייפד יישארו מחוץ לחדר בלילה(צילום: Shutterstock)
       

       

      מה עושים? נכנסים יחד לחדרו של הנער, ומודיעים לו בשקט ובנחישות שהוא קם עכשיו. אל תאפשרו לו להישאר בחדר, ועמדו על כך שהוא יתלבש. באותו בוקר אל תאפשרו לו לגעת במסכים עד צאתו מהבית, ובאותו ערב הודיעו לו שהוא הולך לישון 20 דקות לפני הזמן הקבוע ('כדי שיהיה לך יותר כוח לקום בבוקר').

       

      אם הוא לא יספיק באותו בוקר להסעה, אל תיקחו אותו. רצוי גם שמישהו מכם יישאר בבית להשגיח עליו. זה אולי נראה דרסטי, אבל עליכם להפוך את היום הזה לבלתי נשכח עבורו, שהוא יבין שאתם רציניים ולא תסכימו יותר לוותר לו בעניין הזה.

       

      רוצים לשאול את פרופ' עמוס רולידר? שלחו מייל:

      yeladim@laisha.co.il

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד