נפרדים מננסי רייגן: הגברת
הראשונה של הסגנון האמריקאי

הרבה לפני שמישל אובמה דמיינה שתגיע לבית הלבן, הבינה ננסי רייגן את כוחם של בגדים בחיזוק הדימוי הציבורי, והיתה לשגרירה בינלאומית מלוטשת לאופנה של האומה

איתי יעקב

|

07.03.16 | 12:43

"היא הפכה לסמל אמריקאי לא רק באופן שבו ניהלה את הבית הלבן, אלא גם בתלבושות שלבשה בכל הופעה". ננסי ורונלד רייגן (צילום: gettyimages)
"היא הפכה לסמל אמריקאי לא רק באופן שבו ניהלה את הבית הלבן, אלא גם בתלבושות שלבשה בכל הופעה". ננסי ורונלד רייגן (צילום: gettyimages)
"היתה שגרירה בינלאומית ומיומנת לסגנון מלוטש, אמריקאי ובדרך כלל ללא דופי", הספיד אותה העיתונאי האמיש בולס (צילום: gettyimages)
"היתה שגרירה בינלאומית ומיומנת לסגנון מלוטש, אמריקאי ובדרך כלל ללא דופי", הספיד אותה העיתונאי האמיש בולס (צילום: gettyimages)
לפני הבית הלבן: ננסי ורונלד רייגן, 1955 (צילום: gettyimages)
לפני הבית הלבן: ננסי ורונלד רייגן, 1955 (צילום: gettyimages)

ביוני 1988 נערך בניו יורק טקס פרסי מועצת האופנה האמריקאית (CFDA), שמאז 1981 מעניק מדי שנה פרסי הוקרה לאנשי תעשיית האופנה. את פרס מעצב השנה קטף אייזק מזרחי, בעוד קרל לגרפלד קיבל את פרס המעצב הבינלאומי על עבודתו בשאנל, ואילו את פרס מפעל החיים חלקו שניים - צלם האופנה ריצ'ארד אבדון והגברת הראשונה של ארצות הברית דאז, ננסי רייגן, שעלתה לבמה לבושה בסימן ההיכר שלה - שמלה אדומה של המעצב האמריקאי אוסקר דה לה רנטה.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

הצבע האדום הפך לסימן ההיכר שלה. ננסי רייגן, 1989 (צילום: rex/asap creative)
    הצבע האדום הפך לסימן ההיכר שלה. ננסי רייגן, 1989(צילום: rex/asap creative)

     

    בכך הפכה רייגן לאישה הראשונה של הסטייל האמריקאי, היחידה שזכתה במהלך כהונתה לפרס זה על פועלה לקידום תעשיית האופנה, תוך שהיא מקדימה בשש שנים את ג'קלין קנדי אונסיס, שזכתה ב-Special Award מה-CFDA רק בשנת 1994. אתמול (ראשון) הלכה רייגן לעולמה בגיל 94, בביתה שבשכונת בל אייר, כשהיא משאירה מאחוריה מורשת אופנתית מפוארת, ומעניינת במיוחד נוכח המרוץ הנוכחי לנשיאות בארצות הברית.

     

    כמי שהגיעה לוושינגטון מהוליווד, ננסי רייגן הבינה את חשיבות המראה המדויק והנצחי כתנאי לחוזקו של הדימוי הציבורי (צילום: gettyimages)
      כמי שהגיעה לוושינגטון מהוליווד, ננסי רייגן הבינה את חשיבות המראה המדויק והנצחי כתנאי לחוזקו של הדימוי הציבורי(צילום: gettyimages)

       

      "בדומה לג'קי קנדי ומישל אובמה, רייגן השתמשה בעמדתה כאישה ראשונה כדי להדגיש את המשמעות של אופנה אמריקאית", אמרה הבוקר חוקרת האופנה החשובה פרופ' ואלרי סטיל, המנהלת והאוצרת הראשית של מוזיאון האופנה ב-F.I.T, בראיון ליומון האופנה WWD שעליו היתה מנויה ואיתו פתחה כל בוקר. "רייגן היתה שגרירה בינלאומית ומיומנת לסגנון מלוטש, אמריקאי ובדרך כלל ללא דופי", הספיד אותה העיתונאי האמיש בולס בכתבה שפורסמה אמש באתר Vogue.com. "כמי שאחזה בגזרה קלילה, והיתה בת בית בחדרי ההלבשה של אולפני הקולנוע MGM, רייגן בחרה את בגדיה במומחיות והציגה את גזרתה בצללית פשוטה ונקייה. היא תמיד העדיפה את המראה המאופק". "ננסי רייגן הכניסה אלגנטיות לתפקיד הגברת הראשונה של המדינה", הוסיפה מעצבת האופנה קרולינה הררה, שרייגן היתה מלקוחותיה. "היא הפכה לסמל אמריקאי לא רק באופן שבו ניהלה את הבית הלבן, אלא גם בתלבושות שלבשה בכל הופעה".

       

      "ננסי רייגן הכניסה אלגנטיות לתפקיד הגברת הראשונה של המדינה", אמרה עליה קרולינה הררה (צילום: gettyimages)
        "ננסי רייגן הכניסה אלגנטיות לתפקיד הגברת הראשונה של המדינה", אמרה עליה קרולינה הררה(צילום: gettyimages)
         

         

        תקופת הנשיאות של רונלד רייגן, בין השנים 1981-1989, תיזכר כשנות הסטייל בבית הלבן, לא רק בגלל המלתחה של הגברת הראשונה, אלא גם בגלל ההחלטה לעשות שיפוץ כללי במבנה, עליו הופקד מעצב הפנים של כוכבי הוליווד טד גרבר. סגנון החיים שהנהיגה רייגן בבית הלבן, עם ארוחות הערב שכינסו אנשי עיצוב, פוליטיקאים וכוכבים כמו פרנק סינטרה היו לשם דבר בבית הלבן. במהלך שמונה שנות כהונתם אירחו הרייגנים כ-56 ארוחות רשמיות, בהשוואה לשש ארוחות שקיימו בזמן דומה ג'ורג' וברברה בוש.

         

        הרפובליקאית הראשונה, ואולי היחידה, שבלטה בטעמה האופנתי (צילום: gettyimages)
          הרפובליקאית הראשונה, ואולי היחידה, שבלטה בטעמה האופנתי(צילום: gettyimages)

           

          כמי שהגיעה לוושינגטון מהוליווד, רייגן הבינה את חשיבות המראה המדויק והנצחי כתנאי לחוזקו של הדימוי הציבורי. התספורת הקצרה שהדגישה את עצמות לחייה הבולטות, השמלות האלגנטיות, המקטורנים המחויטים והאווירה השמרנית והמאופקת היו לקווי יסוד של הסגנון שלה, והפכו אותה לאייקון בלתי נשכח, בטח אל מול המראה המשעמם של רוזלין קרטר שקדמה לה, או לחוש הסטייל הכבוי של ברברה בוש, שנכנסה לנעליה בבית הלבן.

           

          פעלה לקידום מעצבים אמריקאים. ננסי ורונלד רייגן, 1989 (צילום: gettyimages)
            פעלה לקידום מעצבים אמריקאים. ננסי ורונלד רייגן, 1989(צילום: gettyimages)

             

            בנוסף לפועלה לקידום המאבק בסמים ובאלכוהול בבני נוער, רייגן פעלה לקידום מעצבים אמריקאים, ונהגה ללבוש את עיצוביהם כמעט בכל הזדמנות שנקרתה בדרכה. היא אהבה במיוחד ללבוש בגדים של בתי האופנה האמריקאים אוסקר דה לה רנטה, ג'פרי בין, ביל בלאס ואולג קאסיני, ולעתים תיבלה את הופעותיה בשמלות וחליפות של בתי אופנה אירופאים כבלנסיאגה, ולנטינו, שאנל ואיב סאן לורן.

             

            הופעה בלתי נשכחת דווקא בצבע תכלת. ננסי רייגן (צילום: gettyimages)
              הופעה בלתי נשכחת דווקא בצבע תכלת. ננסי רייגן(צילום: gettyimages)

               

              אחד המעצבים שרייגן קידמה ביתר שאת היה ג'יימס גלאנוס, כיום בן 91, שהיה למלביש הקבוע שלה, ויצר עבורה מערכות לבוש מגוונות, לרבות השמלות לשתי ההשבעות לנשיאות – הראשונה שמלת צמר לבנה ללא שרוולים עם שיבוצי קריסטלים בדוגמת פייזלי, שהעבודה עליה נמשכה כ-300 שעות, והשנייה שמלת ערב לבנה ומנצנצת מלורקס, עם שרוולים תפוחים בסגנון שרווח באייטיז. גם לחתונת העשור של הנסיך צ'רלס והנסיכה דיאנה עיצב עבורה גלאנוס את מערכת הלבוש התכולה, שהורכבה משמלת פליסה ארוכה עם חגורה תואמת, עליונית פליסה עם שרוולים רחבים וכפתור אחד בצוואר, וכובע תואם רחב שוליים – והיתה לאחד המראות הזכורים ביותר שלה.

               

              תמיד אלגנטית. ננסי רייגן עם בנה, רון ג'וניור, 1981 (צילום: gettyimages)
                תמיד אלגנטית. ננסי רייגן עם בנה, רון ג'וניור, 1981(צילום: gettyimages)

                 

                למרות ההופעה הבלתי נשכחת בצבע התכלת, רייגן אהבה במיוחד את הצבע האדום שהפך למזוהה איתה. "תמיד אהבתי את הצבע האדום", סיפרה למגזין W בשנת 2007, "הוא תמיד מקפיץ ומרים אותך". שמלותיה האדומות ועוד אחרות הוצגו ב-2008 בתערוכה "ננסי רייגן: הסגנון של הגברת הראשונה", שהתקיימה בספריית רייגן והציגה 80 מערכות לבוש ששימשו אותה משנות ה-50 ועד סוף שנות ה-90, והגדירו את סגנונה וטעמה של הרפובליקאית הראשונה, ואולי היחידה, שבלטה בטעמה האופנתי.

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד