נעים להחזיק אחד כזה ביד: פסלון הפרס החדש של מפעל הפיס

אבן צור מיציקת שרף: קבוצת ''ארבע וחמישה'' בחרה במחווה לכלי הקדום שעיצב האדם לצרכיו, כ''אחת הדוגמאות הראשונות לפריצת דרך אנושית''

שרון היבש

|

17.01.16 | 10:45

הפסלון החדש של פרס מפעל הפיס לאמנויות ומדעים ע''ש לנדאו. ''מבחינתנו האבן המסותתת מייצגת ניצוץ ראשון של יצירתיות, סקרנות וחתירה לשיפור'', מסביר המעצב איתי לניאדו. הפסלון עשוי מיציקת שרף, והוא שוקל 450 גרם (צילום: איה וינד)
הפסלון החדש של פרס מפעל הפיס לאמנויות ומדעים ע''ש לנדאו. ''מבחינתנו האבן המסותתת מייצגת ניצוץ ראשון של יצירתיות, סקרנות וחתירה לשיפור'', מסביר המעצב איתי לניאדו. הפסלון עשוי מיציקת שרף, והוא שוקל 450 גרם (צילום: איה וינד)

מחר (שני) יתקיים טקס חלוקת פרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים על שם לנדאו לשנת 2015. 1.2 מיליון שקל יחולקו ל-12 זוכים, שישה מתחום האמנויות ושישה מתחום המדעים והמחקר. כל אחד מהזוכים יקבל 100 אלף שקל, יחד עם פסלון שעיצבה קבוצת "ארבע וחמישה" (על הפרויקט הזה עבדו מבין חברי הקבוצה איתי לניאדו, שירה קרת, רון יוסף והדס שלם). הפסלון, שילווה את הפרס גם בעתיד, עשוי מיציקת שרף, משקלו 450 גרם והוא צבוע בכחול כהה. 

 

חמש הצעות לפסלון נשלחו למפעל הפיס. מטעמו נמסר שהצעתם של "ארבע וחמישה" נבחרה בזכות התאמתה לקונספט ולתחומי הפרס, בגלל רעננותה והשימוש בחומרי גלם מעניינים.

 

שירה קרת, איתי לניאדו ורון יוסף מקבוצת ''ארבע וחמישה'', עם פסלון הפרס (צילום: איה וינד)
    שירה קרת, איתי לניאדו ורון יוסף מקבוצת ''ארבע וחמישה'', עם פסלון הפרס(צילום: איה וינד)

     

    "מכיוון שהפרס שניתן משותף לשני תחומים – אמנויות ומדעים – ניסינו למצוא את הקשר שבין שני העולמות", אומר איתי לניאדו ל-Xnet. ''לא מדובר בעולמות רחוקים. ניסינו לחזור אחורה ולמצוא חפץ שייצג את הקשר בין שניהם, לפני שהתפצלו לכיוונים שונים".

     

    מה מצאתם?

    "התחקיר שערכנו הוביל אותנו 2.6 מיליון שנה אחורה, לאבן המסותתת, שמציינת את תחילת השימוש בכלי עבודה. היא אחד החפצים הראשונים שיצר האדם, והיא מסמלת את העידן שבו האדם התחיל לתכנן חפצים ולשנות את הצורה שלהם, בהתאם לשימוש שנדרש לו. מבחינתנו האבן המסותתת מייצגת ניצוץ ראשון של יצירתיות, סקרנות וחתירה לשיפור. למדנו שהידע על הכלים והשימוש בהם התפזר בין הקהילות הקדומות, וזה קצת מזכיר את ההתפשטות של הידע בימינו".

      (צילום: איה וינד)
      (צילום: איה וינד)

       

      ואיך תרגמתם את כל זה לפסלון?

      "הפסלון הוא הדהוד צורני של אבן צור. החתכים הם ציטוט של האובייקט המקורי, שהיה חד והשתמשו בו כדי להפריד את הבשר מהעצמות. כמובן שהפסל הוא מחווה צורנית, ובהחלט לא החפץ שאיתו חתכו אנטריקוט לפני מיליון שנה".

       

      • הטקס יתקיים מחר, יום שני 18 בינואר, במרכז "נא לגעת" ביפו.

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד