אמא, תקני לי - גירסת דור האייפון:
הגיע הזמן לחינוך פיננסי בבי"ס

איך זה שילדה בת 14 רוצה להוציא בלי להתבלבל מעל 3000 שקל על טלפון נייד? סיגל קפלן תוהה אם לא הגיע הזמן לדבר על זה בשיעורי כישורי חיים

סיגל קפלן פורסם: 12.01.16 08:13
לא שווה את הכסף? לא מבחינת המתבגרת שלנו (צילום: shutterstock)
לא שווה את הכסף? לא מבחינת המתבגרת שלנו (צילום: shutterstock)

ליום הולדתה ה-14 ביקשה כלת השמחה אייפון 6. מתנה קטנה וצנועה בשווי של למעלה מ-3,000 שקל, שזה בערך פלוס מינוס חצי משכר המינימום. לא נפלתי מהכיסא. בעולם השפע, שבו מנהל בית ספרה חוזר ומתריע שוב ושוב על הצפיפות המסוכנת של האופניים החשמליים בתחומי בית הספר ומאיים בשלילת ציון למי שנוסע לחופשות סקי על זמן הלימודים - אייפון 6 הוא חלק אינטגרלי מהנוף.

 

עקשנית ומעצבנת

מאחר ואנחנו חמישה אוחזי ניידים בבית ויאמר לזכותנו שאנחנו עדיין חובבי וינטג' - אייפון 4 או רחמנא ליצלן אנדרואיד, פשוט בהחלט משרתים את צרכינו, אבל היא בת 14 עקשנית, רביעית בסדרת הילדים, שניחנה ביכולת "דיבייט" מעוררת התפעלות. היא רוצה אייפון 6, גם אם הדרך תהיה רצופה מכשולים, כמו זוג הורים עם עקרונות.

 

אמרנו שזה "יקר מדי", "לא שווה את הכסף", "עוד מעט יצא אייפון 7 והערך של הטלפון הזה בכלל ירד", שזה "שיווק ושטיפת מוח ושאין בזה שום דבר מעבר לניידים נפלאים בשליש מחיר שעובדים לא פחות טוב". כל כך הרבה טיעונים רציונליים שאף גובו באופן מפתיע מצד שני המתבגרים הגדולים יותר.

 

היא רוצה אייפון 6. עקשנית ומעצבנת. ואם אנחנו לא נקנה לה, היא תוציא מהכסף של בת המצווה, שנמצא בחשבון הבנק שלה. זה כאב. היא יודעת טוב מאוד שהסכמנו שהכסף הזה הוא בתחום אחריותה כל עוד אין בו שימוש לדברים לא חוקיים וגם אם לשלם למעלה מ-3000 שקל על טלפון נייד זה לא חוקי בעיניי, עדיין אין לי גיבוי של הרשויות.

 

מה זה יוקר המחיה?

"תגידו לי", שאלתי את המתבגרים ברגע של הפסקת אש. "לא מלמדים אתכם חינוך פיננסי בבית הספר?"

"לא", הם ענו.

"אני לא מבינה. אתם לומדים שברים, שאלות מילוליות, אחוזים, סטטיסטיקה, אבל לא מלמדים אתכם מה עושים עם כל הטוב הזה בחיים האמיתיים?"

"לא".

"נותנים לכם אישור לעבוד כחוק ולהרוויח כסף מגיל 14, לפתוח חשבון בנק ולהחזיק 'כספומט צעיר', אבל אין אף שיעור שמכשיר אתכם לחשיבה צרכנית נבונה, חיסכון, מינוס, מה זה מיסים, מה זה מדד, מה זה ריבית, רווח והפסד, תזרים מזומנים, יוקר מחיה?"

"לא".

"שולחים אתכם לקניון עם כרטיס אשראי ולא מסבירים לכם על שיווק? מותג? מי עומד מאחורי סיסמא של משקה שמבטיחה לך את "טעם החיים" או דאודורנט ש"מגרה לך את החושים" או בירה שעושה אותך יותר "גבר"? לא יוצרים דיונים סביב 'תרבות השפע'? רצון מול צורך? הקניית ידע ומיומנות בניהול כסף אישי, שיכשירו אתכם להיות מבוגרים מחושבים ושקולים יותר לקראת החיים העצמאיים שלכם, שיתחילו בעוד פחות מעשר שנים?"

"לא".

 

שיעורי העוני הכי גבוהים במערב

מעניין. זה לא חלק מכישורי חיים? מבלי לפגוע בכבודם של נושאים כמו סמים, אלכוהול, מיניות וחינוך תעבורתי. 776,500 ילדים שחיים מתחת לקו העוני בישראל (למ"ס 2014) זה לא משהו שעוברים עליו לסדר היום. מדינה שמתהדרת בכותרת המפוקפקת "המדינה עם שיעורי העוני הכי גבוהים במערב" (פרופ' ירון זליכה, "מגש הכסף"), זה נתון שחייבים לדבר עליו.

אפשר לשלוח את בני הנוער להתרים, לאסוף מזון בחגים, להטמיע בהם כישורים חברתיים מבורכים ככל שיהיו, אבל לתת להם כלים פיננסיים שיעניקו ידע? ידע שהוא בבחינת כוח, עצמאות וביטחון?! איך הולכת האמירה הזאת... חכם לא נכנס מראש למצבים שפיקח יודע איך לצאת מהם. ובעידן בו יותר ויותר משפחות נאבקות בתוך פיקחותן, מה יותר נחוץ מאשר להשקיע מבעוד מועד בחוכמתו של דור העתיד?

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת משפחתית ומדריכת הורים במשפחות משולבות (משפחה בה לפחות לאחד מבני הזוג יש ילד/ים ממערכת יחסים קודמת); מייסדת ומנהלת שותפה במיזם "ילדים לפני הכל" - תמיכה, הדרכה, ידע וסיוע לילדים ומשפחות במעברי גירושים ומשפחות בפרק ב' ולאנשי מקצוע. בעלת עמוד הפייסבוק "משפחה משולבת"; עיתונאית ומיצרת תוכן למשחקים שוברי שיגרה בתוך המשפחה בחברת happy days והכי חשוב, כי מכאן הכל התחיל - אמא במשפחה משולבת עם ארבעה ילדים, כלב וחתול.