שולחן משפחתי

two בשבט: שני מתכונים מתוקים לחג - חלת תאנים וחטיפי גרנולה

פעילות משפחתית משמחת לכבוד חג האילנות: אפיית חלה מתוקה עם תאנים וגרנולה ברס מלאים בפירות יבשים, שהילדים יכולים לעטוף ולתת במתנה

חני הראל

|

20.01.16 | 00:08

חלת שמרים רכה עם ביסים מפתיעים של תאנים (צילום: חני הראל )
חלת שמרים רכה עם ביסים מפתיעים של תאנים (צילום: חני הראל )

 בשיתוף אסם

 

חלת תאנים

חלה רכה וטעימה עם ביסים של תאנים. את בצק השמרים קל להכין במיקסר וגם ללוש ידנית בקערה גדולה. מאחדים את כל המרכיבים לבצק רך ורק בסוף מוסיפים תאנים יבשות קצוצות. מומלץ לחלוט את התאנים היבשות לדקות ספורות ואז לסנן מנוזלים. החליטה במים, מנקה את התאנים ומסירה משהו מחומרי השימור וגם מחזירה לתאנה לחות והיא מתנפחת מעט וכך, קל לחתוך אותה, בנוסף -בתוך החלה חתיכות התאנים רכות ועסיסיות הרבה יותר.

 

מרכיבים

חלה אחת גדולה

  • 1 כוס חלב (250 מ"ל)
  • 2 1/4 כפיות מדידה שמרים יבשים (7 גרם)
  • 1/3 כוס סוכר לבן (כ- 70 גרם)
  • 4 כוסות קמח לבן רגיל, מנופה (550 גרם)
  • 1 כפית מלח דק
  • 2 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
  • 80 גרם חמאה רכה, חתוכה לקוביות
  • 200 גרם תאנים יבשות (כ- 10 יחידות)

 

לזיגוג

  • 1 ביצה בינונית
  • מעט סוכר לבן

 

 

אופן ההכנה

  1. חולטים את התאנים במים רותחים ומסננים, מרחיקים קצוות וקוצצים.
  2. יוצקים את החלב לקערת המיקסר, מוסיפים כף וחצי סוכר (מכמות הסוכר המיועדת לבצק) ואת השמרים. מערבבים להמסה ומניחים לתסוס במשך 10 דקות.
  3. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, המלח ויתרת כמות הסוכר ומוסיפים לקערת המיקסר. מוסיפים את הביצים ולשים עם וו הלישה עד לקבלת בצק רך במשך 2-3 דקות, מוסיפים בהדרגה את קוביות החמאה ולשים כ- 10 דקות עד שהחמאה נבלעת לגמרי בבצק.
  4. מעבירים את הבצק בידיים מקומחות למשטח מקומח קלות.
  5. משטחים את הבצק מעט, מפזרים את התאנים הקצוצות ולשים עד שהן נטמעות בבצק.
  6. יוצרים מהבצק כדור, מניחים בקערה משומנת או מקומחת קלות. מניחים לתפיחה כשעה, עד הכפלת הנפח.
  7. כעבור שעה מחלקים את הבצק ל- 3 חלקים שווים (כל חלק ישקול כ- 400 גרם).
  8. מגלגלים כל חלק בצק לגליל באורך 40 ס"מ, מניחים את שלושת הגלילים אחד ליד השני, מהדקים את שלושת הקצוות העליונים וקולעים לצמה.
  9. מעבירים את החלה לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים ומניחים לתפיחה למשך כ-45 דקות או עד שהחלה תפוחה.
  10. בינתיים מחממים את תנור האפייה לחום של 180 מעלות.
  11. לזיגוג, טורפים את הביצה עם מעט מים, מברישים את החלה מכל צדדיה ומפזרים מעט סוכר לבן על פני כל החלה.
  12. אופים את החלה בתנור במשך 30-35 דקות עד שהיא מזהיבה היטב ומעבירים לרשת לצינון.

 

חלת תאנים לפני האפייה (צילום: חני הראל )
    חלת תאנים לפני האפייה(צילום: חני הראל )

     

    לגיוון

    החליפו את הסוכר הזרוי על החלה בחופן שקדים פרוסים.

     

    טיפים של מקצוענים

    • נפו את הקמח דרך נפה דקה ישירות על גיליון נייר אפייה פתוח. במידת הצורך בשלב זה הוסיפו לקמח גם את המלח (אין צורך לנפות את המלח). בזמן שיהיה נחוץ להוסיף את הקמח לבצק, קפלו את נייר האפייה שבתוכו הקמח וצקו ישירות לקערה.
    • להברשת החלה בביצה טרופה, מומלץ להשתמש במברשת עם שיער רך על פני מברשות אחרות, באופן זה ההברשה תהיה יפה ואחידה יותר.
    • איך לשמור את החלה? שלמה- כיממה בחוץ, או פרוסה- בשקית הקפאה בפריזר, למשך מספר שבועות. 

     

     

    חטיפי גרנולה

    הם עשירים בפירות יבשים, באגוזים ובדבש - גרנולה ברס נגיסים וקלים להכנה, גדושים באנרגיה ובכל טוב. עטפו עם הילדים כל יחידה אישית בנייר עטיפה והגישו כמתנות מפנקות מהמטבח.

       

    חטיפי גרנולה מלאים באנרגיה ובכל טוב (צילום: חני הראל )
      חטיפי גרנולה מלאים באנרגיה ובכל טוב(צילום: חני הראל )

       

      מרכיבים

      18-20 יחידות בינונית

      • 150 גרם חמאה חתוכה לקוביות גדולות
      • 1/3 כוס דבש נוזלי או סירופ זהב - 'גולדן סירופ' - לרכישה בחנויות מתמחות או חנויות טבע (100 גרם)
      • 3/4 כוס + 1 כף סוכר לבן (160 גרם)
      • 1 כוס פחות 2 כפות שיבולת שועל (קוואקר) שלמה (80 גרם)
      • 1 כוס פחות 2 כפות שיבולת שועל (קוואקר) דקה - לבישול (80 גרם)
      • 1/2 כוס + 1/5 כוס קמח לבן רגיל, מנופה (100 גרם)
      • 1 כפית קינמון טחון
      • 50 גרם אגוזי פקאן או אגוזי מלך, קצוצים
      • 50 גרם צימוקים
      • 70 גרם מנגו יבש
      • 70 גרם משמש יבש
      • 2 כפות שומשום

       

      • תבנית במידות 26 ס"מ על 16 ס"מ

       

      עוטפים כל יחידה בנפרד ונותנים במתנה - רעיון לפעילות משפחתית לט"ו בשבט (צילום: חני הראל )
        עוטפים כל יחידה בנפרד ונותנים במתנה - רעיון לפעילות משפחתית לט"ו בשבט(צילום: חני הראל )

         

        אופן ההכנה

        1. חולטים את המנגו והמשמש במים רותחים לזמן קצר, מסננים, מייבשים במגבת נייר וקוצצים דק.
        2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
        3. מערבבים בקערה בינונית את שני סוגי שיבולת השועל, הקמח, הקינמון, האגוזים, הצימוקים, המנגו, המשמש והשומשום.
        4. ממיסים בסיר קטן על להבה בינונית את החמאה והדבש או הגולדן סירופ.
        5. מוסיפים לסיר את הסוכר וממשיכים לבשל על להבה נמוכה עד להמסת הסוכר. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים 1-2 דקות נוספות, תוך בחישה לקבלת תערובת חלקה, זהובה וסמיכה מעט.
        6. מסירים מהאש ויוצקים בזהירות לתוך קערה בינונית, חסינת חום.
        7. יוצקים לתוך התערובת החמה את תכולת קערת הפירות היבשים והקמחים. מערבבים קצרות בעזרת מרית או כף, עד להיבלעות התערובת בסירופ.
        8. מרפדים תבנית בנייר אפייה, משמנים מעט מאוד את הנייר, בתחתית בלבד, יוצקים את התערובת לתוך התבנית, מהדקים ומיישרים.
        9. אופים בתנור במשך 25-30 דקות עד שמזהיב היטב.
        10. מוציאים מהתנור ומעבירים לרשת לצינון לכמה דקות.
        11. מעבירים את נייר האפייה לקרש חיתוך וחותכים לריבועים או מלבנים בגודל הרצוי.
        12. מעבירים לרשת לצינון מוחלט. 

         

        חני הראל היא כתבת אוכל, בעלת בלוג הדליקטסים לימון וג'ינג'ר

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד